Blog

Vuurwerkangst: mijn hond is bang van harde geluiden

Vuurwerkangst: mijn hond is bang van harde geluiden

Angst voor geluid komt vaker voor dan je denkt!


Het is het meest onderschatte probleem en veel eigenaren weten dan ook niet dat bijna 50% van alle honden hier op één of andere manier last van heeft. Onze honden kunnen veel meer toonhoogtes horen dan wij en ze zijn dan ook niet zo happig op harde geluiden. Omdat de meeste honden voornamelijk bang zijn rond Oud en Nieuw zal ik het specifiek hebben over vuurwerkangst. De uitleg en tips zijn ook van toepassing op honden die bang zijn van andere harde geluiden zoals onweer of geweerschoten.

Het is belangrijk om de signalen van geluidsangst te (h)erkennen en er op de juiste manier mee om te gaan. Negeer je dit dan zal het gedrag alleen maar erger worden tot het punt dat je hond continu in stress leeft. Je hond kan dan al verschieten of bang worden wanneer jij een kastdeur te hard dicht slaat. Lees hier meer over de effecten van stress. Daarom is het beter om angst voor (harde) geluiden te voorkomen dan dat je het moet genezen! Stel je pup dus op een rustige manier bloot aan verschillende geluiden terwijl hij steun bij jou kan zoeken.


Hoe weet je dat je hond gevoelig is voor bepaalde geluiden?


Het is volkomen normaal gedrag dat je hond zal reageren als hij plots een hard geluid hoort. Op dat moment voelt hij zich namelijk bedreigt en zullen ze dus instinctief reageren om te kunnen overleven. Honden zijn daarom ook een stuk gevoeliger voor geluiden dan wij mensen. Hun gehoorbereik ligt tussen de 15 en de 65.000 Hz (bij mensen ligt dit tussen de 20 en de 20.000 Hz). Honden zijn het meest gevoelig voor geluiden die een bereik hebben tussen de 500 en de 16.000 Hz (bij mensen is dit tussen de 2.000 en de 4.000 Hz). Van zodra een geluid luider is dan 95 db heeft je hond hier last van. Vuurwerk produceert een geluid van tussen de 70 en de 179 db, onweer is ongeveer 130 db, een geweerschot ligt tussen de 130 en de 170 db.

Als je hond plots schrikt van een hard geluid en daarna voor langere tijd onrustig blijft dan is hij bang voor bepaalde geluiden. Je hond zal voor langere tijd alert en gespannen zijn. Hij loopt rusteloos rond en begint zwaarder te hijgen en misschien wel te trillen. Sommige honden kunnen beginnen janken of blaffen bij het horen van een hard geluid. Je hond kan ook andere stress-signalen vertonen zoals zijn oren platleggen, tongelen (lippen snel aflikken van onder naar boven), veelvuldig geeuwen (zonder moe te zijn),… . Andere honden zullen steun bij jou zoeken door dichter tegen je aan te kruipen. In het ergste geval probeert je hond zich zo klein mogelijk te maken en zich in een hoekje te verstoppen.


Welke situaties of geluiden kunnen angst opwekken?

Dichtslaande deuren, huishoudapparaten (stofzuiger), verkeer, feestjes (veel bezoek), verbouwingswerken, onweer, vuurwerk, geweerschoten, vogelschrikkanon, gas in luchtballon, vliegtuig, spelende kinderen, huilende baby, grasmachine, blazer,... .

Alle honden kunnen bang zijn voor bepaalde geluiden maar Collies en herders zijn gevoeliger om geluidsangsten te ontwikkelen. In het dagelijkse leven van een familiehond zijn de verschillende kwaliteiten die van een hond een goede werkhond maken dikwijls vervelend of ongewenst. Denk hierbij aan het drijven, hoeden en geluidsgevoelig zijn.

Angst voor geluiden kan ook geërfd worden van de ouderdieren (vader en moeder). Daarom is het belangrijk om steeds zicht te hebben op het karakter en de angsten van de ouders van je hond. Sommige fokkers zullen hier rekening mee houden maar heel wat fokkers (vooral broodfokkers) letten vooral op het uiterlijk. Deze honden kunnen daarom gevoeliger zijn voor geluiden wegens ondersocialisatie. Meer informatie kan je hierover vinden in het artikel: “De kwaliteiten van een goede fokker”.

Geluidsangst kan daarnaast ook ontstaan door trauma. Denk maar aan de vele honden die nu (over)leven in Oekraïne of andere oorlogsgebieden. Deze honden hebben vaak een trauma voor het leven en zullen daarom gevoeliger zijn aan harde geluiden. We hoeven het ook niet altijd zo ver te zoeken. Vuurwerk is ook een grote boosdoener waardoor veel honden een trauma oplopen als ze alleen thuis zijn.

Pijn of ongemak zijn oorzaken die ook dikwijls onderschat worden. Als Loki haar stressemmer meer gevuld is dan is ze gevoeliger voor onverwachte geluiden. Vertoont je hond plotseling angst voor bepaalde geluiden dan is het goed om hem fysiek te laten onderzoeken. Je hond zal zich namelijk opspannen als hij bang is waardoor hij nog meer pijn zal ervaren. Vooral bij honden die spier- of gewrichtpijn hebben. Die pijn wordt dan geassocieerd met het geluid waardoor je hond deze situatie zal proberen te vermijden. Buik- of hoofdpijn kunnen ook een invloed hebben op de gevoeligheid van je hond. Sowieso is het altijd belangrijk om bij het ontstaan van ongewenst gedrag altijd eerst medische oorzaken uit te sluiten! Ook al is de pijn behandeld, de eerder gelegde negatieve associatie met het geluid kan blijven bestaan. Daarom is begeleiding van een gedragsdeskundige steeds aangeraden om het totale plaatje te bekijken en aan te pakken.


Hoe kan ik mijn hond helpen?

Eerst en vooral wil ik iets heel duidelijk maken: ANGST KAN JE NIET BELONEN, STEUN JE HOND!!!
Nog al te vaak wordt er gezegd dat als je hond bang is en steun bij jou komt zoeken dat je hem niet mag aaien of sussen want dat je dan zijn angst beloont. Angst is een emotie en emoties kan je gewoonweg niet belonen, gedrag daarentegen wel. Dus waarom zou je je hond niet belonen omdat hij steun bij jou komt zoeken? Je hoeft hem daarom ook niet te gaan betuttelen want het is wel de bedoeling dat je hond er leert mee om te gaan. Medelijden alleen zal hem hiermee niet helpen.

Bij angst voor geluiden zoals vuurwerk denken veel mensen onmiddellijk aan supplementen of angstremmende medicatie vooral als het gedrag zeer ernstig is. Dit kan een noodoplossing zijn maar uiteindelijk is het de bedoeling dat je hond zich veilig voelt. Dit kan door middel van gedragstraining onder begeleiding van een gedragsdeskundige. Angst verminderen of de emotie veranderen is niet eenvoudig en kost tijd! Daarom is het belangrijk om tijdig te beginnen en dit rustig aan op te bouwen.

Het is eerst en vooral belangrijk om een veilige plek te creëren voor je hond waar hij zich kan terugtrekken. Om die plek zo perfect mogelijk te maken zal dit wat zoekwerk nodig hebben. Deze plek moet dan ook nog eens aangeleerd worden zodat je hond uit zichzelf hier naartoe gaat als hij zich onveilig voelt. Het is dus ook belangrijk dat je hond altijd toegang krijgt tot deze plaats.

Daarnaast is het ook belangrijk om je hond in een rustig tempo te leren wennen aan de verschillende geluiden en de verschillende geluidsniveaus. Als je hond bang is van vuurwerk dan ga je hem niet onmiddellijk blootstellen aan bommetjes die je naast hem laat afgaan. Dan doet hij de schrik van zijn leven op.

Een veilige plek creëren, starten met de training en dit opbouwen en uitbouwen vergt dus geduld en tijd. Vandaar het advies om er nu reeds mee te starten. Geluidsfobieën komen vaak voor in combinatie met andere gedragsproblemen zoals verlatingsangst of nervositeit. Daarom moeten de andere aanwezige problemen ook aangepakt worden.


Hoe help ik mijn hond tijdens de feestdagen?


Wist je dat 1 op de 5 honden angstig gedrag vertoont bij vuurwerk en dat dit ook de grootste reden is waarom er veel honden uitbreken tijdens oud en nieuw? Daarom is oktober het ideale moment om te starten met je vuurwerktraining want de kans dat je hond er reeds aan wordt blootgesteld is op dit moment nog miniem.

Sinds mei 2019 is het ten strengste verboden om vuurwerk af te steken tenzij je toestemming hebt gekregen van de gemeente. Dit zorgt ervoor dat er minder vuurwerk wordt afgestoken dan vroeger maar sommige mensen houden zich ook niet aan de regels. Daarom geef ik jullie hier enkele tips om de feestdagen aangenamer te laten verlopen voor jullie hond (en het gezin).

Het hebben van een veilige plaats is één van de basisbehoeften van je hond. Naast het creëren van een veilige plek is management ook heel belangrijk. Waar verblijven jullie tijdens de feestdagen? Indien er veel vuurwerk wordt afgestoken in de omgeving van jullie woonst dan kan je ervoor kiezen om de feestdagen op een rustigere locatie door te brengen. Als dit niet haalbaar is, zorg dan dat je hond zo weinig mogelijk wordt blootgesteld aan het vuurwerk: doe gordijnen en rolluiken dicht zodat je hond het vuurwerk minder hoort en ziet. Je kan rustige muziek op de achtergrond laten spelen als white noise.

Plan de laatste avondwandeling een stuk vroeger in zodat je hond nog op zijn gemak zijn behoefte kan doen. Laat je hond ook niet meer loslopen want je hond kan plots schrikken van een harde knal van vuurwerk die te vroeg wordt afgeschoten. Steken ze reeds gans de dag vuurwerk af, rij naar een rustig afgelegen plekje of sla dan beter de wandeling die dag over en laat je hond zijn behoefte in de tuin doen.

Steun je hond als je ziet dat hij bang is. Stel hem gerust met je stem door het geluid te erkennen “het is maar vuurwerk, je bent veilig”. Je kan je hond ook steunen door er gewoon te zijn. Laat je hond dus niet alleen tijdens Oudejaarsavond als je weet dat er vuurwerk in de omgeving wordt afgeschoten. Hij kan namelijk een angst ontwikkelen waardoor hij nooit meer alleen wilt zijn. Ga je hond zeker nooit corrigeren voor het vertoonde gedrag, noch verbaal noch fysiek want dan maak je hem alleen maar banger en leert hij dat jij er niet bent om hem te steunen.

Zorg voor voldoende afleiding op het moment zelf. Tussen 22u en 1u wordt het meeste gefeest. Geef je hond iets lekkers om op te kauwen of aan te likken. Doe een snuffelspelletje samen met je hond. Dit werkt namelijk allemaal stressverlagend. Lees hier meer over het belang van snuffelen.

Kijk ook even naar jezelf! Als je zelf gestrest of bang bent dan zal je hond dit waarnemen. Honden zijn namelijk meesters in het herkennen van lichaamstaal en ze kunnen angstzweet ook ruiken. Je hond kan dan nog banger worden omdat jij bang bent. Probeer dus kalm te blijven en focus je op het helpen van je hond. Dit zal jullie beide helpen. Daarnaast is het ook belangrijk om de lichaamstaal van je hond te leren lezen en begrijpen. Zo weet je wanneer hij jou steun nodig heeft en hoe hij zich voelt.

Je kan gebruik maken van ondersteunende middelen. Denk hierbij aan aromatherapieën, Bachbloesem remedies en eventueel ondersteunende medicatie in het ergste geval. Schakel hiervoor altijd hulp in van mensen met kennis over het gebruik van deze middelen (dierenarts, gedragsdierenarts, holistisch specialist). Je kan namelijk heel veel verkeerd doen met deze middelen als je het niet op de juiste manier aanpakt.

Als laatste punt is het belangrijk om hulp in te schakelen van een gedragsspecialist als je hond een geluidenfobie heeft ontwikkeld. Je moet beseffen dat dit een hele grote impact heeft op het welzijn van je hond en dat het niet vanzelf over gaat. Het kan zelfs met de tijd erger worden omdat je hond gaat generaliseren.

Heeft je hond problemen met vuurwerk of andere geluiden? Contacteer mij en we bekijken samen hoe we dit kunnen aanpakken. Dit kan gaan van eenvoudig tips voor management tot effectieve training. In november geef ik ook elk jaar het webinar “De 5 do’s en don’ts bij vuurwerkangst wat ook steeds interessant kan zijn.Geniet samen van het einde van het jaar!


Lees meer →
Angst kan je niet belonen, steun je hond!

Angst kan je niet belonen, steun je hond!

Het grootste misverstand in hondenland is dat je angst zou kunnen belonen. Wanneer je hond bang is van iets dan mag je hem zeker geen aandacht geven zoals je hond troosten of hem iets lekkers geven. Er wordt nog vaak gezegd dat je de hond op deze manier zou belonen voor het vertoonde gedrag. Daar zit nou net het
misverstand.Angst is geen gedrag maar een emotie!


Een emotie kan je niet belonen, gedrag daarentegen wel. Gedrag kan aangestuurd worden door angst waardoor je je hond wel angstiger kan maken door negatieve ervaringen. Denk hierbij aan een hond die uitvalt naar andere honden omdat hij bang is. Als je deze hond gaat corrigeren, kan het zijn dat hij nog banger wordt want het zien van die andere hond zorgt ervoor dat hij pijn krijgt (door de correctie die jij als eigenaar geeft). Het kan zelfs zijn dat je hond nog meer agressie zal inzetten net omdat hij nog banger is (dit noemen we angstagressie). Dit kan gericht zijn naar de prikkel maar ook naar jou. Hetzelfde telt voor honden die gedwongen worden om met hun angst om te gaan. Neem de angst van je hond serieus, ga dit zeker niet negeren of bestraffen!

Angst kan je niet erger maken door positieve ervaringen. Je hond zal namelijk niet banger worden van die andere hond als hij op dat moment iets lekkers krijgt of iets leuks mag doen. Je kan in sommige gevallen de angst zelfs juist verminderen door de associatie met iets leuks of lekkers.

Angst is een onvrijwillige emotie die ontstaat doordat je hond zich onveilig of bedreigd voelt bij het waarnemen van een bepaalde prikkel of in een bepaalde situatie. Als je hond zich zo voelt dan zal hij kiezen voor een bepaalde copingstrategie (vluchten, vechten of bevriezen) om letterlijk te kunnen overleven. Je hond hoeft hier niet over na te denken, eigenlijk kan hij op dat moment zelfs niet nadenken omdat hij zich bedreigt voelt.  Het gedrag dat je hond op dat moment vertoont is dus een reflectie van hoe hij zich voelt. Als je op dat moment je hond iets aanbiedt wat hij lekker vindt dan bestaat er een grote kans dat hij deze situatie of die prikkel gaat associëren met iets lekkers. Deze methode wordt heel vaak gebruikt bij de gedragstherapie en we noemen dit counterconditioneren.

Het is natuurlijk niet zo eenvoudig als het nu klinkt. Er zijn namelijk verschillende factoren die je succes bepalen: wat is de angstprikkel, hoe bang is je hond, hoe ver is je hond van de angstprikkel verwijdert, hoe leuk of lekker is datgene dat je aanbiedt,… . Daarom is het beter, als je aan de angst van je hond wenst te werken, dat je begeleiding krijgt van iemand met ervaring over het gedrag en motivatie bij honden.


Angst mag je niet onderschatten!


Als je hond voortdurend in angst leeft dan kan dit een grote impact hebben op zijn leven (zowel mentaal als fysiek). Alle dieren (ook wij mensen) hebben een beetje ‘gezonde’ angst nodig om te overleven. Moesten we niet bang zijn dan zouden we te grote risico’s nemen waarbij we gewond raken of zelfs dood kunnen gaan. Maar te veel stress of angst is ongezond.  Het lichaam maakt namelijk stress-hormonen aan (adrenaline en cortisol). Als je hond voor langere tijd bang is dan kan zijn stressemmer stijgen of zelf overlopen. In het artikel “De stressemmer van je hond” leer je meer over de invloed van stress op je hond. Wanneer de stress zodanig hoog is dan kan je hond niet meer nadenken en gaat hij in overlevingsmodus. Al de nodige energie gaat naar de aanmaak van adrenaline en cortisol om te kunnen overleven. Op dat moment kan je hond ook niet meer nadenken waardoor hij niet meer bereikbaar is. Met als gevolg kan hij dus ook niet leren dat de angst niet realistisch is of dat hij zich anders kan gedragen.

Dwing je je hond dus om er maar gewoon mee om te leren gaan dan kan dit hele nare gevolgen hebben voor het welzijn van je hond. Helaas wordt deze methode nog heel vaak ingezet en dit noemen we dan flooding. Vaak worden deze honden dan ook nog eens gecorrigeerd voor het vertoonde gedrag wat de situatie alleen maar erger maakt. De angst kan voor je hond op een gegeven moment zo ernstig worden dat hij zich volledig gaat afsluiten. Hij de situatie niet meer aan, hij kan er niets aan veranderen dus geeft hij het gewoon op. Dit noemen we aangeleerde hulpeloosheid. Dit zijn bv. de honden die niet meer uitvallen door meermaals gecorrigeerd te worden voor het vertoonde gedrag (een tik, een schok, vastklemmen tegen de grond,…). Helaas ‘werkt’ deze methode om het vertoonde gedrag niet meer te vertonen maar je hond is daarmee niet minder bang. Aangeleerde hulpeloosheid is een zéér ernstige aandoening waarbij je hond er aan de buitenkant rustig uit ziet maar inwendig gaat hij dood.


Steun je hond als je ziet dat hij bang is!


Als wij bang zijn dan gaan we ook steun zoeken bij iemand anders. Gewoon het gevoel dat je er niet alleen voor staat kan er al voor zorgen dat je minder bang bent. Dit geldt ook voor onze honden. Je kan je hond op volgende manieren gaan steunen:

- geef hem aandacht (maar ga niet melig doen)
- vergroot de afstand van datgene waar je hond bang voor is
- laat hem steun bij jou zoeken d.m.v. lichamelijk contact
- geef hem iets lekkers (ter afleiding of als counterconditionering)
- doe iets leuks samen (ter afleiding, dit lukt alleen als je hond nog bereikbaar is)

Als je hond zich gesteund voelt dan voelt hij zich veiliger en daardoor misschien wel minder bang!


Korte samenvatting:


Angst kan je niet belonen maar wel versterken!
Je kan de situatie nog negatiever en beangstigender maken voor je hond door hem te negeren of te corrigeren. Je kan je hond over zijn grenzen trekken door hem te lokken met voer. Lokken of iets leuks koppelen aan de angstprikkel zijn 2 verschillende dingen.

Steun dus je hond als hij je nodig heeft. Jij wilt tenslotte ook gesteund worden door je dierbaren als je ergens bang voor bent. Je hond zal je eeuwig dankbaar zijn en jullie vertrouwensband zal alleen maar sterker worden (waardoor hij misschien met tijd minder bang wordt).

Is je hond bang in bepaalde situaties en weet je niet goed hoe je hem kan steunen? Contacteer mij en ik geef je enkele tips! Wens je hieraan te werken dan kan ik je de gedragsbegeleiding aanraden.


Lees meer →
Je hond is dominant.

Je hond is dominant.

Dit is een zin die vaak wordt uitgesproken onder hondeneigenaren en helaas nog al te vaak gebruikt wordt op hondenscholen. Wanneer je hond 'koppig' is en niet wil luisteren of wanneer hij tegen je begint te blaffen of naar je begint te happen wordt er al heel snel gezegd dat je hardhandiger moet optreden en je niet zo moet laten doen want dat je hond dominant is. Maar kunnen honden wel dominant zijn?


Wat is de definitie van dominantie?

Als we er even het woordenboek bijhalen dan wordt dominantie omschreven als overheersend, de toestand waarin iets of iemand meer invloed of macht heeft dan de rest... . Zoals we dus van mensen zeggen, "hij wil de baas zijn". Als we dit nu toepassen op onze honden hoe uit zich dat dan? Als je hond de eerste door de deur wil gaan of op je bed of de zetel wil liggen dan is hij volgens velen dominant en wil hij de baas zijn in de roedel. Laat zeker je hond nooit als eerste eten want dan staat hij bovenaan de hiërarchie. Dit soort uitspraken hoor je nog veel te vaak in hondenland maar niks is minder waar. Je hond wil helemaal niet de baas zijn, hij wil gewoon naar buiten omdat hij dringend moet plassen of hij ligt liever in de zetel omdat dit comfortabel is.

De dominantietheorie wordt nog veel te vaak naar boven gehaald bij het trainen en opvoeden van honden. Vooral als we dan spreken over de opvoeding van waak- en/of verdedigingsrassen zoals Mechelse Herders. De kijk op dominantie en rangorde bij honden is de afgelopen decennia serieus veranderd. Honden zijn afstammelingen van de wolven en voor heel lang heeft men gedacht dat wolven volgens een rangorde systeem werkten met een alphaleider die het voor het zeggen had. Men dacht toen ook dat elke wolf continu bezig was om te proberen die rol over te nemen. Deze denkbeelden zijn tot stand gekomen omdat ze wolvenroedels observeerden in gevangenschap. Als je een beetje verstand hebt dan weet je dat 1 groep gevangenen geen realistisch beeld geeft over de manier van leven in de echte wereld. Helaas werd dat beeld wel tot begin deze eeuw gebruikt als grondslag voor de opvoeding van onze huishonden. Als eigenaar moet je de dominante leider zijn en er zeker voor zorgen dat je hond niet de baas over je wordt. Er wordt aangeraden om fysiek geweld te gebruiken zodat je je hond duidelijk maakt dat hij zich helemaal onderaan de rangorde bevindt en er zeker niet aan moet denken om hogerop te klimmen. Gaat je hond tegen je in, of wil hij niet gehoorzamen, dan moet je hem een por in zijn zijde geven, vastpinnen op de grond of hem op zijn rug gooien. Ondanks dat er heel veel nieuwe inzichten verworven zijn en het ondertussen wetenschappelijk meermaals bewezen is dat de dominantietheorie achterhaald is, zijn er helaas nog heel veel trainers die deze methode hanteren en voorschrijven.


Dominantie en rangorde bij wolven:

Als we het hebben over dominantie en rangorde dan is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen beide termen. Dominantie zegt iets over de relatie tussen 2 individuen, rangorde is het complete plaatje tussen alle verschillende relaties en statusverschillen in een groep. Als ze deze begrippen dus gingen verder onderzoeken bij de wolven kwamen ze tot volgende veronderstelling: "The concept of the alpha wolf as a 'top dog' ruling a group of similar aged compatriots is particualary misleading. Labeling a high-ranking wolf alpha emphasizes its rank in a dominance hierarchy. However, in natural wolf pack, the alpha male or female are merely the parents. The typical wolf pack should be viewed as a family with the adult parents guiding the activities of the group and sharing group leadership in a system where the female predominates primarily in such activities as pup care and defense and the male primarily during foraging and food-provisioning and the travels associated with hem" - David Mech 
(Mech, L. David 1999 Alpha status, dominance, and division of labor in wolf packs)

Kort samengevat komt het er dus op neer dat wolven in een familie samenleven waarbij de moeder en vader de jongen opvoeden. Het leiderschap wordt gedeeld volgens een systeem waarbij het vrouwtje de leiding neemt bij zaken zoals de verzorging en verdediging van de pups en het mannetje de leiding neemt als het gaat om voedselverwerving en het zoeken naar eten. Er heerst dus een bepaalde vorm van 'dominantie' als de bronnen (zoals voedsel of de pups) een hogere motivatie geven om die te pakken te krijgen en/of te behouden. Vooral bij dieren die in groep in het wild leven is een goede taakverdeling en samenwerking nodig om te kunnen overleven. Het is dus logisch dat strijd en conflicten zoveel mogelijk worden vermeden!


Dominantie en rangorde bij honden:

Honden en wolven zijn nauw verwant aan elkaar maar ze zijn niet dezelfde wezens. Honden zijn gedomesticeerd  en geselecteerd voor bepaalde kwaliteiten. Ze hebben zich meer aangepast aan het samenleven met de mens. Als we kijken naar dominantie bij honden dan wil dit zeggen dat honden 'dominant gedrag' kunnen vertonen over zaken die voor hen waardevol zijn (denk hierbij aan voedsel, hun eigen rustplaats of een lievelingsspeeltje). Status of rangorde speelt hierbij geen rol! Agressie is daardoor ook geen teken van dominantie. Wanneer een hond honger heeft of zich onveilig voelt, kan het zijn dat hij sneller agressie zal inzetten omdat dat voedsel op dat moment belangrijk voor hem is. Honden die agressie inzetten zijn daarom niet dominant en willen zeker niet de baas over je spelen. De alphatheorie of dominantietheorie mogen we dus niet gebruiken als uithangpunt voor de opvoeding van onze honden. Het is belangrijk dat we een goede band opbouwen met onze hond gebaseerd op wederzijds vertrouwen. We moeten onze hond begeleiden en ondersteunen waar nodig.

Er bestaat wel zoiets als formele dominantie en rangorde onder honden onderling maar niet tussen de mens en de hond. Die 'dominantie' en rangorde zie je meer bij groepen straathonden. Dit soort signalen zorgt ervoor dat conflicten opgelost worden met zo weinig mogelijk risico's. De rangorde wordt dus meer bepaald door een hoge of lage houding en actieve onderwerping maar niet door het inzetten van dreig- of aanvalgedrag. De onderwerping wordt ook vrijwillig gegeven door de lagere in rang en niet afgedwongen door de hogere.


Dominantie tussen eigenaar en hond:

De vraag blijft natuurlijk in hoeverre statusbepaling aanwezig is in de relatie tussen mens en hond en of de daarbij behorende signalen een rol spelen. We weten dat dominantie en status een belangrijke rol spelen in de relatie tussen mensen. Plaats een groep onbekenden bij elkaar en binnen de minuut zal er reeds duidelijk worden wie het voortouw zal willen nemen en wie zal volgen. Ook wij gebruiken hiervoor bepaalde houdingen en gedragingen. Dominante personen steken hun hoofd in de lucht en de borst vooruit, ze maken zichzelf groter terwijl onderdanige mensen zich juist kleiner zullen maken. Aangezien honden meesters zijn in het lezen van onze lichaamstaal kunnen zij deze signalen waarschijnlijk ook wel correct interpreteren en zelf statussignalen laten zien naar de eigenaar. Denk maar aan een zwabberkwispel en een lage houding tijdens het begroeten. Een hoge zelfzekere houding van de eigenaar zal dus waarschijnlijk ook helpen om een hoge status uit te stralen. Zoals we nu ondertussen al weten is agressie geen statussignaal dus heeft het geen zin om agressie in te zetten door middel van correctie of fysieke straf (zoals een ruk aan de lijn, een stamp in de zijflank of neerpinnen op de grond). Het leidt tot onnodige stress bij je hond en als hij zelfzeker genoeg is kan je hond met agressie terug reageren waardoor er bijtincidenten ontstaan. Het gebruik van straf of je hond corrigeren is daarom nooit goed voor het opbouwen van een goede vertrouwensrelatie.

De woorden dominantie en roedel worden vaak als excuus gebruikt om de hond hardhandig aan te pakken. Als we even goed nadenken en kijken naar deze manier van opvoeden wat gebeurt er dan? Wat leert je hond als jij hem gaat corrigeren? Hij leert zeker niet wat er wel van hem verwacht wordt en/of hoe hij met de situatie moet omgaan. Je maakt je hond bang of je doet hem pijn dus hij leert dat jij niet te vertrouwen bent! Hij zal er dus alles aan doen om dit te vermijden en als je hond heel bang is, kan hij zelfs bevriezen en niks meer doen. Wij willen als mens steeds overal controle over hebben want het streven naar macht en status is iets typisch menselijk. Waarom moeten we dit dan gaan projecteren op de dieren? Wij kunnen maar gokken hoe dieren onderling leven maar nog geen enkel dier heeft het ons letterlijk uitgelegd.


Communiceren i.p.v. domineren!

Je weet nu ondertussen dat honden ons niet willen domineren maar wat doen ze dan wel? Honden communiceren! Ze communiceren met heel hun lichaam hoe ze zich voelen en wat ze willen. Daarom moeten we kijken naar de individuele hond met zijn eigen karakter. Het gedrag dat je hond vertoont wordt gestuurd door zijn emotie en door zijn leerervaringen vanuit het verleden. We kunnen geen algemene gedragsregels opstellen voor alle honden want elke situatie is anders en ook nog eens anders voor elke hond. Wel kunnen we onze honden gaan sturen voor hun veiligheid. Denk maar aan het als eerste door de deur gaan. Als jij als eerste door de deur gaat en je hond laat wachten dan ben je zeker dat er buiten geen gevaar voor hem is (geen loslopende hond, geen fietser waar hij achter kan jagen, geen auto waar hij onder terecht kan komen,... .

Er ontstaan wel bepaalde patronen in het gedrag van je hond naarmate hij ouder wordt. Door de ervaringen die je hond opdoet in een bepaalde situatie zal hij een strategie ontwikkelen om met die situatie om te gaan. Denk maar aan een hond die uitvalt aan de lijn naar andere honden. Misschien is hij als pup aangevallen geweest door een loslopende hond en wil hij deze ervaring niet meer meemaken. Hij heeft ondertussen geleerd als hij naar honden blaft en gromt dat ze dan uit zijn buurt blijven. Ziet je hond nu een andere hond dan gaat hij onmiddellijk blaffen en grommen zodat hij zeker is dat deze hond hem geen pijn kan doen. Het is niet de drang naar macht die het gedrag van je hond bepaalt maar wel de drang naar voorspelbaarheid. Voorspelbaarheid zorgt ervoor dat je hond zich veilig en op zijn gemak kan voelen. Het zijn dus de onderliggende emotie, de motivaties en de gevolgen van het vertoonde gedrag die bepalend zijn voor hoe je hond zich zal gedragen in een bepaalde situatie.

Als je hond dus ongewenst gedrag vertoont dan ga je op zoek naar de oorzaak. je doet niet aan symptoombestrijding door een negatieve reactie te geven op het gedrag dat je hond vertoont. Daar tegenovergesteld ga je op zoek naar antwoorden op de vragen waarom vertoont mijn hond dit gedrag en wat wil hij mij duidelijk maken.

Weet je niet waarom je hond bepaalt gedrag vertoont?
Wens je hier antwoorden te krijgen en mee aan de slag te gaan?
Boek dan een gedragsonderzoek en ik help jullie verder!

Leiderschap betekent dus niet 'de baas zijn over je hond' maar wel je hond (bege)leiden. Wees duidelijk en consequent zodat je hond begrijpt hoe hij zich moet/mag gedragen. Stel regels op en handhaaf die met zachte hand.  Je neemt je verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je hond en zijn omgeving veilig is. Zo leert je hond dat hij jou kan volgen omdat je te vertrouwen bent en het beste met hem voor hebt.
Lees meer →
Wat komt er allemaal kijken bij de adoptie van een hond?

Wat komt er allemaal kijken bij de adoptie van een hond?

Jaarlijks komen er meer dan 50000 dieren terecht in het asiel dus zeker meer dan keuze genoeg om een toffe hond te vinden. Je wilt je nieuwe huisgenoot natuurlijk de best mogelijke start geven dus laat ons even kijken wat er allemaal belangrijk is betreffende de adoptie van een hond.


Bij welke instantie ga je langs?


Het eerste waar je moet over nadenken is als je kiest voor een hond vanuit eigen land of het buitenland. Beide honden zullen een rugzak(je) dragen maar de hond uit het buitenland heeft het meestal nog net iets moeilijker om zich aan te passen. Hou rekening met de 'bagage' van de hond! Stel jezelf de volgende vragen:
- Wat heeft hij meegemaakt in zijn vroegere leven?
- Heeft hij gedragsproblemen?
- Heb je genoeg kennis om met deze problemen om te gaan?
- Kan je de juiste begeleiding inschakelen?
Deze vragen zijn belangrijk om over na te denken alvorens je dergelijke hond in huis haalt.

De meeste tijd van de vrijwilligers wordt gespendeerd aan het verzorgen van zowel de honden als hun onderkomen. Als er wat tijd over is dan wordt er even aandacht gegeven, gewandeld of met de honden gespeeld. Het opstellen van een uitgebreide gedragsbeschrijving blijft dan ook achterwege. Heb dus een kritische blik en laat je niet zomaar overhalen door dat schattig snoetje.

Wanneer een hond uit het buitenland komt, is het belangrijk om ze te testen op buitenlandse ziekten. Bij alle honden is de gezondheid belangrijk dus kijk of ze ooit medische problemen hebben gehad. Schaf GEEN
HOND AAN VIA HET INTERNET !!!! De belangrijkste reden is dat mensen niet hoeven te zijn wie ze beweren te zijn. Handelaren, broodfokkers en andere criminelen zijn ontzettend gewiekst. Meestal weet je niks over de
achtergrond van de hond en zijn de gegevens incorrect. Zorg ook dat je steeds een paspoort krijgt. Veel broodfokkers hebben een gat in de markt gevonden (zowel in het binnen- als het buitenland) waardoor veel zieke of ondergesocialiseerde pups worden verkocht.De papieren worden meestal ook vervalst en er wordt gelogen over de leeftijd. Doe dus opzoekingswerk vooraleer je je laat verleiden door die puppy-oogjes!


Waar moet je op letten bij de adoptie van een hond?


De organisatie die de adoptie regelt, moet een goede kennis hebben van hondengedrag. Het is belangrijk dat ze een zo goed mogelijke match creëren tussen de adoptiehond en zijn nieuw gezin. Dit kan enkel door inzicht te krijgen in het leven van de toekomstige adoptanten en kritisch te kijken als dit matcht met de noden van de hond.

Er moet een goede begeleiding en na opvolging zijn want de adoptie van een buitenlandse hond is niet te onderschatten. Deze honden ondergaan een échte cultuurschok waardoor ze zéér angstig en onzeker kunnen zijn.
Een hond uit het buitenland heeft meer specifieke aandachtspunten dan
een adoptiehond uit eigen land. Hou hier rekening mee en bereid je voor.

Let op de voorwaarden en lees goed het contract. Als iets niet duidelijk is of je hebt er twijfels over, aarzel niet om meer uitleg te vragen. Een goede instantie zal die met plezier geven. Sommige instanties eisen bv. dat de honden gesteriliseerd worden voor 1 jarige leeftijd. Besef dat dit nog een traumatische ervaring is dat de pup moet ondergaan!

Laat je niet afleiden door mooie plaatjes en zielige praatjes. Zorg dat je een uitgebreide profielschets krijgt over het gedrag van de hond zoals jachtdrift, socialiteit, onafhankelijk,...

Bespreek de adoptie van een hond met het ganse gezin want iedereen zal deel uit maken van de opvoeding en het samen leven met de hond. Zorg dat iedereen er 100% achter staat en aan dezelfde kant van het touw trekt.


Wat zijn mogelijke gedragsproblemen van de hond?


Elke hond kan gedragsproblemen ontwikkelen maar bij herplaatste honden is het risico op bepaalde problemen groter zoals:
- moeite met alle prikkels uit de omgeving
- overstrest of overprikkeld zijn
- bang zijn voor vreemde mensen en honden (wat zich kan uiten in vluchtgedrag of agressie)
- prooigedrag t.o.v. katten of verhoogd jachtinstinct
- waaks gedrag
- verlatingsangst

Dit wil niet zeggen dat alle honden dit automatisch zullen laten zien. Sommige honden kunnen zich perfect aanpassen en hebben hier geen problemen mee. Het is wel beter om voorbereid te zijn en hier rekening mee te houden.

Daarom enkele tips hoe je dit het beste kan voorkomen:
- Stel je verwachtingen bij. Hoe minder je verwacht van de hond, hoe meer hij jou kan verrassen met wat hij wel
  reeds kan.
- Ontvang de 1ste maand geen bezoek en laat de hond aan jullie en de omgeving wennen.
- Regelmaat en voorspelbaarheid zorgen voor rust.
- Veiligheid boven alles! Zowel tijdens het transport, als in huis, als tijdens de wandeling.
- Creëer een veilige plek in huis met weinig prikkels en waar geen mensen passeren. Dit is de rustplaats van uw
  hond.
- Wandel de 1ste maand dezelfde route. Zo leert de hond de weg naar huis kennen. Dit klinkt saai voor ons maar is
  het absoluut niet voor de hond, denk maar aan al de geuren dat er zijn.
- Laat de hond vooral veel snuffelen. Snuffelen verschaft informatie en is nog eens stressverlagend voor de hond.
   Gouden tip: snuffelen is vermoeiender dan kilometers wandelen! Lees hier meer over het belang van snuffelen.
- Zorg dat er de 1ste maand steeds iemand aanwezig is bij de hond. Bouw het alleen blijven rustig op.
- Maak nooit gebruik van correcties zoals roepen, trekken aan de lijn, slipketting of stroomband,... . Dit zorgt er enkel
   voor dat de hond nog banger wordt en mogelijks agressie zal inzetten t.o.v. jou of vreemden.
- Gun hem de nodige tijd en rust en voldoe in zijn basisbehoeften. Hier lees je meer over de basisbehoeften.

Ooit al gehoord over de regel van 3?

Misschien heb je al over deze regel gehoord. Ik heb het niet over wiskunde maar over de aanpassingsperiode van een geadopteerde hond.De regel van 3 gaat over de verschillende fases die een adoptiehond moet doorlopen vooraleer hij zich gelukkig en veilig voelt in zijn nieuw gezin.

Fase 1: Decompressie
De 1ste 𝟯 𝗗𝗔𝗚𝗘𝗡 heeft de hond de tijd nodig om alle stress te kunnen ontladen. De stress van het asiel en de herplaatsing vragen veel energie van een hond. Lees hier meer over de invloed van stress. Hij heeft deze 3 dagen dus nodig om terug tot rust te kunnen komen en zijn batterijen terug op te laden. Ga in het begin nog niet te veel gaan wandelen maar laat hem genieten van de
rust.


Fase 2: Vertrouwen en het creëren van een band.
De hond heeft de 1ste 𝟯 𝗪𝗘𝗞𝗘𝗡 de tijd nodig om jullie te leren vertrouwen. In het begin kan hij nog angstig of onzeker zijn! Hij moet weten dat jullie hem niet zullen verlaten of ergens anders dumpen. Het is dus belangrijk om een vertrouwensrelatie op te bouwen en een band te creëren. Dit doe je niet door in een hondenschool te gaan trainen of hem te showen aan al je vrienden! Steun hem als hij bang of onzeker is. Gun hem nog steeds de nodige rust. Zorg voor structuur en voorspelbaarheid, iets wat ze voordien niet hadden. Dit is zo belangrijk voor een hond!

Fase 3: Wie ben ik en wat is mijn plek in dit gezin?
Het duurt 𝟯 𝗠𝗔𝗔𝗡𝗗𝗘𝗡 vooraleer de hond zijn plek vindt in het gezin. Nu heeft hij het vertrouwen dat jullie hem niet zullen verlaten. Hij kent ondertussen ook de dagelijkse routine en de regels. Nu pas voelt hij zich veilig en op zijn gemak. Zijn ware aard komt eindelijk zonder schrik naar boven. Sommige honden zullen nu pas beginnen spelen of affectie vragen. Andere honden kunnen probleemgedrag vertonen omdat ze zich nu zelfzekerder voelen. Is dit het geval vraag dan om hulp! Laat het gedrag niet escaleren of een gewoonte worden!

Heb geen medelijden met de hond maar hou wel rekening met vanwaar hij komt! Hou de regel van 3 in gedachten: 3 dagen, 3 weken, 3 maanden. Voor sommige honden kan het sneller gaan en andere honden zullen meer tijd nodig hebben de verschillende fases te doorlopen. Hou dus ook rekening met elke individuele hond.


Extra begeleiding bij de adoptie van je hond:

Om jullie goed te kunnen voorbereiden op de komst van jullie nieuwe huisgenoot, of ervoor te zorgen dat jullie adoptiehond de best mogelijke start krijgt, geef ik maandelijks het gratis webinar "Goed van start met je adoptiehond". Tijdens dit webinar kom je o.a. te weten wat de invloed van de aanwezige stress is op je hond, hoe je hem de eerste 3 maanden kan steunen en op welke manier je eventuele gedragsproblemen kan voorkomen.

Daarnaast specialiseer ik mij ook vooral in (stress)gevoelige- en adoptiehonden waardoor je bij mij ook terecht kan voor adoptiebegeleiding. Tijdens dit traject leer je bij over de invloed van stress en hoe je die kan reduceren. We kijken naar de basisbehoeften van je hond en we verdiepen ons in zijn lichaamstaal. Daarnaast gaan we ook samen rustig leren wandelen.

Ik wens jullie alvast heel veel plezier met jullie nieuwe huisgenoot!
Indien jullie vragen of problemen hebben aarzel dan niet om mij te contacteren.


Lees meer →
Snif snif... het belang van snuffelen.

Snif snif... het belang van snuffelen.

Je hond ziet de wereld met zijn neus.

Honden ervaren de wereld niet op dezelfde manier zoals wij mensen. Helaas staan niet veel eigenaars hierbij stil en zien ze dus het belang van snuffelen niet in. Het is zo belangrijk dat we beseffen welke voordelen het allemaal heeft om je hond te laten snuffelen. Daarom wil ik jullie ogen openen 😉. Wij zien de wereld met onze ogen maar de hond 'ziet' die eigenlijk met zijn neus. De neus van de hond kan het verleden 'lezen', de toekomst 'voorspellen' en onzichtbare dingen ruiken. De neus is het belangrijkste zintuig van je hond en snuffelen behoort tot één van zijn basisbehoeften. Wil je hier meer over leren? Bekijk dan even mijn blog: "De basisbehoeften van je hond".


Enkele wist je datjes over de neus van je hond:

-> Wist je dat een hond een halve theelepel suiker kan detecteren in een olympisch zwembad?

Honden kunnen 1000.000 keer beter ruiken dan een mens. Dus laat ons even dieper in gaan op dit prachtige zintuig van onze hond! Als men kijkt naar de anatomie van de neusholte dan bestaat die bij honden uit 2 delen: het ademhalingsgebied is om te ademen en het olfactorisch gebied is om de geuren te verwerken. 12% van de ingeademde lucht gaat naar het olfactorisch gebied en de andere 88% wordt gebruikt om te ademen. Honden hebben een extra geurorgaan wat we het vomeronasaal orgaan noemen (of het orgaan van Jacobson). Dit orgaan bevind zich bovenaan in de mond en kan feromonen detecteren waardoor ze de emotionele staat van andere dieren herkennen (die van de mens inbegrepen).

-> Wist je dat de neusvleugels van je hond elk afzonderlijk geuren kunnen binnenhalen waardoor ze beter de bron  kunnen lokaliseren?

De hond heeft een hogere ademhalingsfrequentie en door lucht vooraan in te ademen en zijwaarts uit te ademen, kunnen ze bijna continu geur opnemen. Het uitademen creëert zelfs een luchtstroom die ervoor zorgt dat ze nieuwe geuren kunnen opnemen. Bij zeer intens snuffelen kunnen honden de lucht tot op 1 cm van de neus opnemen. De binnenzijde van de neus is bedekt met slijmvlies; Deze vochtige omgeving zorgt ervoor dat honden de geurmoleculen langer kunnen blijven vasthouden.

-> Wist je dat honden ons likken om de geurmoleculen beter op te nemen en zo meer te weten te komen over
waar we zijn geweest?
 
Het reukepitheel (het weefsel dat verantwoordelijk is voor het waarnemen van geur) bevat 150 tot 300 miljoen geurcellen. Iedere geurcel bevat geurreceptoren die de geur vertaald naar de hersenen. Wij ruiken bv. erwtensoep maar door het uitgebreide assortiment aan geurreceptoren dat een hond heeft, kunnen zij elk afzonderlijk ingrediënt ruiken. Een hondenneus kan zich ook specialiseren in 1 bepaald geur waardoor zijn lichaam meer van deze specifieke receptoren zal aanmaken. Daarom worden honden ingezet voor speurwerk! Zo worden ze gebruikt om kankers op te sporen en mensen met corona te detecteren in wachtrijen op de luchthaven.

Geuren in de dierenwereld zijn belangrijk. Via geur kunnen dieren weten als er vijanden of prooidieren in de buurt zijn maar ze hebben ook een sociale functie:

- honden onderzoeken urine en ontlasting van andere honden. Intacte reutjes geven bv. de voorkeur aan loopse 
  teven. Bij het detecteren van urine wordt er zelfs reflexmatig gemarkeerd omdat er een directe neurologische
  verbinding is tussen het reukepitheel en de sluitspieren van de blaas.

- Als een hond erg angstig is dan ledigen ze hun anaalklieren. de exacte functie hiervan is nog niet gekend maar
  iemand die ooit heeft geroken, weet dat het enorm stinkt.

- Het krabben met de achterpoten na het ontlasten heeft ook een communicatieve functie. Via geurkliertjes in de
  voetzolen wordt er info achtergelaten.

- Honden rollen graag in sterke geuren. Men denkt dat dit is om hun eigen geur te maskeren of om informatie over
  de omgeving te delen met groepsgenoten.

-> Wist je dat honden zelfs de tijd kunnen ruiken?

Ze kunnen de tijd traceren door de aanwezige geuren in de omgeving. Terwijl de zon over je huis beweegt, worden er verschillende delen van de ruimte op verschillende momenten opgewarmd waarbij er geur vrijkomt. De verplaatsing van die geuren kan een hond detecteren. Daarom weet hij wanneer het etenstijd is.

In het filmpje  "Hoe zien honden met hun neus" van Alexandra Horowitz wordt er op een eenvoudige manier weergegeven hoe honden ruiken. Ook steeds leuk om samen met de kinderen even te bekijken.


Het belang van snuffelen:

Snuffelen betekent dat je hond aandachtig de geur van iets zal opnemen, dat wil zeggen dat hij tijd nodig heeft om de informatie te verwerken. Snuffelen zorgt voor ontspanning, verlaagd de stress en maakt je hond mentaal moe. Snuffelen is natuurlijk gedrag van je hond dus als hij dit niet mag doen dan geraakt hij gestrest en gefrustreerd. Wat dit doet met je hond, kan je lezen in mijn blog "De stressemmer van mijn hond". Toch hoor en zie ik vaak nog eigenaars protesteren wanneer hun hond weer te lang blijft snuffelen aan een grassprietje, paal of boom. Er wordt getrokken en gesleurd aan de lijn en de hond krijgt een uitbrander omdat hij niet wil volgen. Wij mensen wandelen nu namelijk graag van punt A naar punt B. Een hond daarentegen geniet liever van de beleving onder weg.

Onze behoeften en die van onze hond botsen dus tegen elkaar en dat is jammer want dat sleuren, straffen en berispen heeft zwaardere gevolgen dan je denkt.
 Enkele van deze gevolgen (kunnen) zijn:
- je hond gaat meer focussen op zijn zicht
- je hond wordt onrustig en gestrest omdat hij constant wordt weggetrokken
- je hond wordt bang en onzeker (van jou of van de buitenwereld)

Laat ons nu even kijken naar de vele voordelen wanneer je je hond wel laat snuffelen.

-> Hoe meer informatie je hond kan opnemen, hoe veiliger hij zich voelt:

Ondertussen weten we dat honden informatie opnemen via hun neus. Je kan het vergelijken zoals wij rustig op ons gemak de krant lezen of op internet scrollen. Er is namelijk overal geur! Niet enkel verse geuren zijn interessant voor je hond maar ook oudere geuren. Een plasje van een andere hond vertelt hen iets over zijn geslacht, gemoedstoestand en gezondheid maar ook iets over waar die andere hond is geweest en wat hij heeft gegeten. Op die manier kan je hond in kaart brengen welke honden er in de buurt wonen/leven en of die interessant of 'gevaarlijk' zijn. Vooral voor onzekere honden is dit van heel groot belang! Ze zien de andere hond (of persoon) reeds op verre afstand en ze willen informatie inwinnen. Dit doen ze via hun neus dus je hond kan bv. stilstaan of trager gaan wandelen (zodat hij zich meer kan focussen op zijn neus). Als wij op dat moment gaan trekken dan krijgt je hond dus niet de tijd om de nodige informatie samen te sprokkelen en moet hij overgaan op zijn zicht. Via zijn zicht krijgt je hond andere signalen door (denk hierbij aan de lichaamstaal van de andere hond). Door het selectief fokken en het fokken op uitzicht kan je als hond niet altijd vertrouwen op de lichaamstaal van een andere hond. Een Bulldog of Stafford kan er dan bedreigend uitzien vanwege hun stoere houding. Honden met gekropte oren of staart kunnen er bedreigend uitzien omdat de oren en staart rechtop staan. Dit is één van de vele oorzaken voor uitvalgedrag aan de lijn! Voor alle honden is het dus belangrijk om te kunnen snuffelen maar zeker voor reactieve honden zodat ze minder explosief reageren en betere keuzes kunnen maken. Vertoont je hond uitvalgedrag aan de lijn dan kan ik je mededelen dat ik binnenkort een nieuw traject opstart genaamd: "Fijn aan de lijn".

-> Snuffelen maakt je hond mentaal moe:

Snuffelen is een mentale uitdaging voor je hond waarbij hij zijn hersenen moet gebruiken. 5 minuten intens snuffelen is hetzelfde als 5 km wandelen. Als je hond voldoende heeft kunnen snuffelen (en ook mocht uitsnuffelen) dan is hij voldaan. Het voldane gevoel zorgt ervoor dat je hond zich eenmaal terug thuis rustig gaat gedragen. Is dit niet het geval dan kan het zijn dat zijn adrenaline nog te hoog is van de wandeling en je hem even tot rust moet laten komen met een lekker kauwsnack.

-> Snuffelen werkt stressverlagend:

Tijdens het snuffelen gaat de hartslag van je hond omlaag omdat dit een ontspannende werking heeft. De lengte van de lijn telt hierbij ook mee. Wil je meer lezen over dit onderzoek -> At the heart of the walk. Snuffelen verlaagt ook het cortisolgehalte (of beter bekend als het stresshormoon) in het lichaam van je hond. Daarnaast stimuleert het ook de aanmaak van endorfine, dopamine en oxytocine wat je hond een gelukkiger gevoel geeft. Snuffelen kan hierdoor zelfs een verzachting zijn voor pijn. Het blijkt zelfs hoe intenser honden snuffelen, hoe lager de stress wordt. Uitzondering op de regel zijn honden die net gespannen en onzeker worden van al die verschillende geuren. Denk hierbij aan buitenlandse honden of honden die een ernstig trauma hebben meegemaakt.

-> Snuffelen zorgt voor minder getrek aan de lijn:

Jaja, je leest het goed! Snuffelen zorgt ervoor dat je hond minder gaat trekken. De meeste eigenaars wandelen met een te korte lijn waardoor de hond continu moet trekken als hij een geurtje interessant vindt. Sta er ook even bij stil dat wij onze honden eigenlijk ook leren trekken! Vaak wordt er een flexilijn gebruikt tijdens het wandelen omdat dit gemakkelijk is. Waar jullie echter niet bij stilstaan is dat je hond moet trekken om vooruit te komen. Daarnaast moet alles voor ons ook altijd snel gaan dus honden trekken ook aan de lijn omdat alles sneller zou gaan. Het trekken is voor ons vervelend en ongewenst maar wat doen wij als de hond weer eens blijft staan? Inderdaad, trekken aan de lijn. Wandel de volgende keer dus met een langere, vaste lijn (liefst van 3 meter) en kijk hoe rustig jullie kunnen wandelen!


Laat je hond snuffelen!

Biedt je hond dus dagelijks mogelijkheden om te kunnen snuffelen. Je kan dit doen tijdens een snuffelwandeling (of sniffari). Dit is een wandeling (het liefst met harnas) aan een vaste lijn van minimum 3 meter waarbij je hond de route bepaald. Jij staat natuurlijk nog steeds in voor de veiligheid maar voor de rest ligt de keuze bij je hond. Heeft hij zin om aan die ene boom 5 minuten te snuffelen dan blijf je wachten tot hij gedaan heeft. Kijk ondertussen eens hoe je hond zijn neus gebruikt. Je zou nog kunnen verschieten!

Je kan ook andere mogelijkheden aanbieden waarbij je hond kan snuffelen. Dit is dan vooral interessant voor honden die wandelingen nog te moeilijk vinden, honden die vanwege fysieke problemen niet mogen wandelen of als het een regenachtige dag is en jij (of je hond) niet naar buiten wilt. Denk hierbij aan detectie of snuffelwerk. Ik geef ook regelmatig workshops om hiermee kennis te maken. Volg mijn facebookpagina of schrijf je in op mijn nieuwsbrief om hiervan op de hoogte te zijn.

Je kan ook samen met je hond gezellig een snuffeltuin gaan bezoeken. Dit is een afgesloten plek waar je hond in alle vrijheid, ongedwongen en op zijn eigen tempo zijn zintuigen kan gebruiken om de omgeving te ontdekken. Er wordt niet getraind, gelokt of gedwongen maar je hond krijgt de vrijheid om al dan niet op onderzoek te gaan in een veilige omgeving.

Deze tuinen zijn vooral geschikt voor:
- honden die angstig of onzeker zijn
- honden die reactief gedrag vertonen
- honden die blind of doof zijn
- puppy's die de wereld moeten ontdekken

In België, Nederland en andere landen zijn er verschillende snuffeltuinen die je kan afhuren. Enkele van deze tuinen zijn aangesloten bij het Snuffeltuinen Initiatief van Birgitta Geerlings en je kan bij haar ook regelmatig een online webinar volgen om zelf een snuffeltuin te creëren. Meer info kan je vinden op Snuffeltuinen Initiatief.

Veel plezier tijdens jullie volgende (snuffel)avontuur!

Lees meer →
Honden en warm weer, een gevaarlijke combinatie!

Honden en warm weer, een gevaarlijke combinatie!

Zalige tropische temperaturen...

althans voor ons maar voor onze honden kunnen temperaturen boven de 20°C gevaarlijk zijn! Ze kunnen niet zweten zoals wij en hebben ook nog eens een vacht die isolerend werkt. Wist je dat deze isolerende laag ook helpt om warmte buiten te houden?

Hoe herken je oververhitting bij je hond?

Honden hebben geen zweetklieren over hun ganse lichaam zoals wij. Honden verliezen hun warmte via de tong en zweetklieren op hun voetzolen. Ze hijgen om hun temperatuur te regelen. Wanneer de lichaamstemperatuur van je hond 42°C bereikt dan stollen de lichaamseiwitten. Hierdoor wordt het bloed stroperig en kan het minder gemakkelijk door het hart gepompt worden naar de rest van het lichaam. Als gevolg daarvan kan je hond hersenbeschadiging oplopen of zelfs sterven. De normale temperatuur van je hond is 38°C - 39°C. Wanneer je hond het te warm heeft, hangt af van verschillende factoren: leeftijd, ras, conditie, gezondheid, vachttype,... . Vooral brachyceptale honden (kortsnuitige honden) zijn hier zéér gevoelig voor!

Symptomen van een oververhitte hond:
- zijn hartslag en ademhaling gaat sneller
- hij lijkt uitgeput en beweegt sloom
- hij reageert weinig op prikkels en lijkt afwezig
- de binnenkant van zijn oren en lippen voelen te warm aan
- de slijmvliezen van je hond worden rood
- je hond begint overmatig te hijgen/kwijlen en kan hier zelfs door beginnen overgeven
- zijn lichaamstemperatuur zit boven de 40°C

Hoe kan je oververhitting voorkomen?

Vanaf 20°C moet je je hond nog iets meer in de gaten houden en kan je bepaalde activiteiten beter vermijden. Denk hierbij aan lopen, fietsen, apporteerspelletjes,... . Eigenlijk moet je hier zelfs al opletten bij temperaturen die boven de 15°C gaan. Als er warm weer wordt voorspelt dan ga je beter s'morgens vroeg of s'avonds laat met je hond gaan wandelen. Doe dit zeker niet tussen 11u en 15u want dit het warmste moment van de dag. Op deze dagen zal je inderdaad je planning wat moeten aanpassen maar alles voor de gezondheid van onze hond!

Laat je hond vooral niet achter in gesloten, kleine ruimtes zoals een auto, tent of caravan. Blijft je hond alleen thuis dan zorg je er ook voor dat hij over genoeg schaduw beschikt. Nog al te vaak zie ik het gebeuren dat een hond in de auto blijft wanneer de eigenaar boodschappen is gaan doen. Ook al staan de ramen op een kier, je auto kan al snel een oven worden!

Heel vaak scheren eigenaars hun honden in de zomer kaal omdat ze volgens hen dan minder last zouden hebben van de warmte. Doe dit niet! Zoals reeds aangehaald, werkt de vacht van je hond isolerend, ook tegen de warmte. Een hond met een korte vacht (of een geschoren vacht) kan ook veel sneller verbranden omdat zijn huid rechtstreeks wordt blootgesteld aan de zon.

Ga je hond niet afkoelen door hem nat te spuiten, een natte handdoek over hem te leggen of een verkoelingsvest aan te doen. Dit laatste is een nieuwe opkomende trend maar eigenlijk helpt het je hond niet. Door de kou vernauwen de aderen en kan het bloed nog moeilijker circuleren. Maak enkel zijn buik en poten nat als je voor verkoeling wil zorgen. Laat je hond op een koelmatje of een natte handdoek liggen.

Hoe je hond bezig houden tijdens warm weer?

Het is altijd fijn om te weten wat je niet moet doen maar het is ook belangrijk om te weten wat je dan wel het beste kan doen tijdens warme dagen.

Zorg eerst en vooral dat je hond genoeg vers drinkwater heeft. Drinken is net zoals bij ons belangrijk en zeker tijdens warme dagen zodat ze goed gehydrateerd blijven. Onze honden verliezen ook vocht en elektrolyten en zonder goede vochtinname kunnen ze uitdrogen. Honden die niet gemakkelijk drinken kan je andere lekker voedingsmiddelen gaan aanbieden. Komkommer is caloriearm en bestaat voor 95% uit water. Het voordeel van deze knapperige groente is dat het ook nog eens voorzien is van Vitamine C en K, magnesium, calcium en fosfor. Komkommer kan je aanbieden met schil en op zijn geheel of in stukken (afhankelijk van de grootte van je hond). Als je enkel een smaakje aan zijn water wil geven dan laat je komkommerschijfjes een nachtje in het water liggen, haal je de schijfjes eruit en geef je het geïnfuseerde water aan je hond. Watermeloen is nog zo'n lekkere traktatie. Het vruchtvlees is veilig en lekker maar let op dat er geen pitjes in zitten want die zijn giftig voor je hond. Geef watermeloen ook in beperkte mate en zonder schil want anders kan hij last krijgen van zijn maag. Watermeloen en aardbeien bevatten wel meer suiker dus geen niet in overdaad.

Op warme dagen zijn de meeste honden minder actief. Hou het dan ook rustig. Honden die toch af en toe actief willen zijn, kan je leuke snuffelspelletjes of hersenwerkjes aanbieden. Zorg dat de activiteit op een rustig manier kan doorgaan en hou het kort. Beter meerdere keren op een dag iets doen dan 1 lange sessie waarbij je hond uitgeput is.

Je kan op zoek gaan naar leuke zwemplaatsen voor je hond. Let hier gewoon op dat je dit ook niet te lang doet want zwemmen is ook een intensieve activiteit ook al zit je hond in het water. Bij het uitkiezen van de zwemplek moet je ook vooral opletten voor blauwalgen! Dit is een blauwgroene of roodbruine olie-achtige laag die op stilstaand water drijft. De lever en het zenuwstelsel van je hond kunnen hierdoor beschadigd worden.

Ga je wandelen met je hond, check dan altijd even de grond. Leg je handrug (de bovenkant van je hand) voor 5 seconden op de grond, voelt die warm aan dan is het te warm voor je hond en kan hij zijn poten verbranden! Tijdens de dag kan je de uitlaatmomentjes kort houden. Laat je hond even buiten in de tuin of ga naar een veldje in de schaduw. Zorg dat je hond zoveel mogelijk op gras kan wandelen.

Hoe kan je voor extra verkoeling zorgen?

Verzorg de vacht voor het warme weer. Dit wil niet zeggen dat je je hond moet scheren maar borstel losse haren weg. De meeste honden zitten in hun 2de rui tijdens de zomer en al die losse haren zorgen voor extra warmte. Let op honden met dunnen haren of kale plekken, die kan je het best insmeren met zonnecrème want ook de huid van je hond kan verbranden. Heeft je hond een vacht die geschoren of geknipt moet worden, zorg dan dat zijn vacht niet korter is dan 1,5 à 2 cm.

Voorzie koele plekken in huis en laat je hond niet te lang in de zon liggen. Sommige honden zijn échte zonnekloppers maar ook die kunnen oververhit geraken. Blijft het warm in huis dan kan een ventilator ook voor extra verkoeling zorgen. Plaats hem ergens waar je hond ook van de frisse wind kan genieten.

Heb je een waterrat? Dan kan je een kinderzwembad in de tuin plaatsen en samen leuke waterspelletjes spelen. Er bestaan water-absorberende speeltjes die hier geschikt voor zijn. Je kan ook voertjes in het bad strooien en laat je hond ze maar opvissen. Wist je dat er ook speciale waterfonteinen bestaan voor je hond? Je kan het zo zot niet bedenken of ze hebben het uitgevonden.

Heb je er al eens op gelet dat sommige honden een put in de tuin graven en zich hierin nestelen tijdens warme dagen? Dit is omdat de aarde het koelste is. Hoe dieper hij graaft, hoe koeler de grond.

Geef een ijsje aan je hond. Ik heb het dan niet over ijs voor mensen want dit is gemaakt van koemelk en bevat lactose wat voor sommige honden moeilijk verteerbaar is, ook bevat het te veel suiker. Ook de zogenaamde light varianten zijn slecht voor je hond want die bevatten zoetstoffen die gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn! Wees inventief en maak zelf je hondenijsjes door kongs of bakjes op te vullen met youghurt, pindakaas, kokosolie, fruit, brokjes die je in water weekt, leverpaté... . Af en toe een ijsblokje tomaat is zelfs goed tegen tandsteen. Geef de ijsjes nooit rechtstreeks vanuit de diepvries want je hond kan er met zijn tong aan blijven plakken. Te veel ijs (of koud water) kan voor misselijkheid of diarree zorgen bij je hond. Let op voor honden met een gevoelige maag of aanleg voor maagtorsie zoals de Ierse Sette, Dobermann en de Basset. Een 'verantwoord' hondenijsje is een leuk en verfrissend hersenwerkje tijdens warme dagen.

Wil je zelf een terrasje doen of lekker de toerist uit hangen? Laat je hond dan thuis in een koele omgeving en zorg dat er af en toe iemand gaat kijken of alles in orde is. Je kan ook steeds een beroep op mij doen als hondenoppas.
Dan kan je zelf genieten van je vakantie,  in de zon liggen of een terrasje doen. Ondertussen blijft je hond veilig thuis en kom ik voor de verzorging of entertainment.

Lees meer →
Met de hond op vakantie.

Met de hond op vakantie.

Samen genieten van een welverdiende vakantie.

We zijn reeds halverwege het jaar, de dagen worden weer langer en de zon laat zich vaker zien.
De zomer is in aantocht, we hebben genoeg gewerkt dus het is tijd voor een deugddoende vakantie.
Onze hond(en) maken deel uit van het gezin dus die gaan natuurlijk mee. Hierbij denken we aan een wandelvakantie waar jullie heerlijk samen de poten kunnen strekken en de natuur verkennen of een strandvakantie waarbij jullie een ganse dag langs het water vertoeven. Reizen met een hond is natuurlijk een extra factor van stress (voor zowel jezelf als voor je hond). Daarom is het belangrijk dat jullie goed voorbereid zijn zodat jullie van een zorgeloze vakantie kunnen genieten.


De planning:

Bij de planning van je reis zijn er een aantal zaken waar je extra rekening mee moet houden omdat je hond mee gaat. Denk hierbij aan het transportmiddel en de bestemming. Het is belangrijk dat honden zijn toegestaan in de accommodatie waar je zal verblijven. Zelfs hondvriendelijke accommodaties houden er soms nog weleens speciale regels op na zoals geen honden op de bovenverdieping of in bed. Mijn persoonlijke favoriet zijn de hondenbungalows van Landal. Heel veel van het nodige materiaal is reeds aanwezig zoals verhoogde eet- en drinkbak, een bench, een hondenmand en een omheinde tuin. Op de meeste parken zijn er ook extra faciliteiten aanwezig voor je hond zoals een hondendouche en een losloopweide.

Bekijk ook even de regels van de bestemming. In Europa gelden in het algemeen overal dezelfde regels maar sommige landen vragen net nog iets extra. Met een hond moet je ook niet naar een bestemming gaan waar het 40°C is. Er is een groot verschil tussen op reis gaan met de auto, een vliegtuig of een boot. Bereidt jezelf en je hond hierop voor. Persoonlijk zet ik geen hond in het vliegtuig omdat hij niet weet wat hem overkomt en jij er niet bent om hem te steunen als hij het moeilijk heeft. Vooral voor honden die apart in het laadruim moeten, is dit geen genot. Wil je liever met een vliegtuig op reis dan is het misschien verstandiger om je hond thuis te laten. Er bestaan natuurlijk pilletjes die je aan je hond kan geven zodat hij minder stress ervaart tijdens het vliegen maar wil je je hond dit echt aandoen... Wist je dat trouwens dat ik een hondenoppasdienst heb die ervoor zorgt dat je hond veilig thuis kan blijven en ook van een leuke vakantie kan genieten?

Gaat je hond op logement dan is het belangrijk dat hij hier reeds een dag geweest is zodat jullie zeker zijn dat hij er ook plezier aan beleeft. Bezoek de locatie op voorhand en stel belangrijke vragen zoals: zijn er andere dieren aanwezig, krijgt hij toegang tot alle ruimtes, zijn er kinderen aanwezig, waar zal hij slapen,... . Bespreek de regels, die hoeven niet hetzelfde te zijn zoals bij jullie thuis want een hond kan perfect omgaan met verschillende regels op andere locaties (straf hem niet als hij het bij thuiskomst even anders doet, soms kunnen ze het even moeilijk vinden om zich weer aan te passen). Vraag even welke kennis de aanwezige begeleiders hebben: weten ze iets van de lichaamstaal van een hond en hun gedrag? Hoe gaan ze om met onderlinge agressie tussen de honden?,... . Wees kritisch en nieuwsgierig want je wil je hond hier in alle vertrouwen kunnen achterlaten terwijl jullie genieten van de vakantie. Vergeet ook vooral de formaliteiten niet! Geef de gegevens van de vaste dierenarts door en maak een kopie van het paspoort. Zorg ook dat je hond gechipt is en de gegevens up to date zijn. Het is niet de eerste hond die wegloopt als hij zich in een vreemde omgeving bevindt. Wissel contactgegevens uit bij noodsituaties. Vraag ook om af en toe op de hoogte gehouden te worden. Het is nog zo genieten als je een foto of filmpje krijgt van je hond die thuis plezier maakt.
 
Als je hond meegaat op reis dan heb ik hier een handige checklijst zodat jullie niks vergeten.
- hondenpaspoort + vaccinatieboekje (zorg dat het rabiësvaccin up to date is, dit moet min. 21 dagen voor vertrek)
- bench of gordel voor in de auto (in sommige landen zijn de regels strenger dus controleer dit)
- mand, kussen, favoriete dekentje
- draagbare waterfles voor onderweg
- favoriete kauwsnacks, beloningssnoepjes en speeltjes
- EHBO-kit voor je hond
- voeding (Wat ga je geven van eten? Loki krijgt KVV vanuit de diepvries maar op reis lukt dit niet dus dan
  gebruiken wij de stoommaaltijden van Renske.)
- halsband met naamplaatje en telefoonnummer
- wandelharnas
- een verstelbare riem van 3 meter
- een karabijnhaak is altijd handig als je je hond ergens aan wilt vastmaken of als je je handen even vrij wilt hebben
  tijdens het wandelen
- tekentang
- voldoende poepzakjes
- een oude handdoek (voor als je hond vuile poten heeft)

De lijst kan nog veel langer en specifieker afhankelijk van de locatie waar jullie naartoe gaan. Denk hierbij aan een koelmatje, extra wandeluitrusting, eventuele allergieën waar je rekening mee moet houden,... .

De voorbereiding van de reis bestaat niet enkel uit het kiezen van een geschikte locatie en het pakken van de koffers. Heel vaak zijn er nieuwigheden zoals een reisbench of een muilkorf waar je hond nog moet aan wennen. Om de reis zo stressloos mogelijk te laten verlopen is het dan ook beter dat je dit ruim op voorhand doet.
De bench die thuis staat kan niet altijd mee op reis dus in de plaats wordt er meestal gebruik gemaakt van een reisbench. Dikwijls vergeten eigenaars dat de hond hier ook aan moet wennen. Plaats de reisbench dus ruim een week voor vertrek in de omgeving van zijn vaste slaapplaats en laat je hond hierin slapen zodat hij het gewend wordt. Op sommige plaatsen mag je hond niet in bed slapen. Leer je hond dit dan ook reeds thuis aan zodat jullie beide rustig kunnen slapen op vakantie.
Honden die op verse voeding of KVV staan kunnen niet altijd genieten van dezelfde maaltijd zoals ze die thuis krijgen. De ene hond heeft meer problemen met een overschakeling dan de andere. Hou hier rekening mee. Het zou zielig zijn als je hond zich niet lekker voelt of geen eetlust heeft tijdens jullie vakantie.
In sommige landen is het verplicht om een muilkorf te dragen. Zorg dat je een geschikt model hebt zoals een Baskerville waar je hond in kan hijgen, drinken en snoepjes kan aannemen. Let er ook op dat de muilkorf niet tegen zijn neus schraapt want dit zorgt voor wondjes.
Wens je hulp bij het aanleren van bepaalde zaken dan kan ik jullie een adviesgesprek aanraden. Tijdens dit éénmalig gesprek krijgen jullie de tips om dit in goede banen te leiden.De reis

De voorbereiding is tot in de puntjes geregeld dus nu kunnen jullie met een gerust hart vertrekken op vakantie.

Indien jullie op reis gaan met de auto is het ook
belangrijk dat je hond dit gewend is. Een half uur in de wagen is niet
hetzelfde als een rit van 4 uur. Bouw deze duur dus langzaam op. Hou
deze tips in het achterhoofd om de rit zo aangenaam mogelijk te maken:
- geef geen eten vlak voor vertrek
- stop om de 2u voor een plaspauze
- denk aan de warmte van de zon en voorzie voldoende schaduwrijke plekken
- laat je hond ook enkel aangelijnd uit de auto want je wil niet dat hij op de snelweg terecht komt
- indien je merkt dat je hond toch wat nerveus wordt, kan je altijd hulpmiddelen gebruiken zoals etherische oliën
  die je hond kalmeren

Inspecteer  de accommodatie op hondsvriendelijkheid en veiligheid. Hou hierbij rekening met ontsnappingsmogelijkheden maar ook met wat hij graag doet. Zorg bv. voor voldoende geschikt kauwmateriaal als je weet dat je hond soms graag in meubels bijt. Als je hond thuis op de bank mag bedek de bank dan met een laken zodat hij geen schade aan kan richten met zijn nagels. Bekijk ook even de nabije omgeving: heeft je hond de eerste nachten moeite met slapen en kan hij hierdoor blaffen, hou dan rekening met de buren (verwittig hen of zoek naar een kamer die het verst van hen ligt indien jullie in een koppelwoning of appartement zitten. Bekijk de frisse wandelmogelijkheden of de plassen in de buurt waar je hond even verkoeling kan opzoeken als het warm weer is.

Wanneer de rit goed verlopen is en je een grondige check-up hebt gedaan van jullie locatie is het eindelijk tijd om te genieten. Probeer zoveel mogelijk vast te houden aan de dagdagelijkse routine van je hond. Hiermee bedoel ik de momenten dat hij zijn eten krijgt en de momenten dat hij uitgelaten wordt. Dit geeft bij je hond een gevoel van vertrouwen omdat niet alles plots anders is. Leg zijn kussen of mand op een leuke maar rustige plek in de accommodatie zodat hij hier tot rust kan komen. Laat je hond op zijn gemak ook alles verkennen.

Hou tijdens het plannen van de uitstappen rekening met je hond. Honden zijn niet toegelaten in kerken, musea of waterparken. 1 iemand kan samen met de hond een leuke uitstap doen of buiten wachten terwijl de anderen culturele bezienswaardigheden gaan bekijken. In sommige gevallen kan je de hond ook een uurtje alleen in het verblijf laten maar doe dit zeker niet voor een halve dag.
Hou ook rekening met de warmte. Als je tijdens de zomerperiode in Italië of Spanje op reis gaat is het in de namiddag gemakkelijk 30°C. Dit wil zeggen dat de grond heet is en je hond zijn pootjes dus gemakkelijk kan verbranden. Zoek op die momenten dus schaduwrijke en koele plekken zoals een bos. Je kan ook tijdens de hitte van de dag in jullie accommodatie blijven en het daar gezellig maken. Laat zeker nooit je hond achter in de auto of in een warme tent! De temperatuur kan heel snel stijgen wat ervoor zorgt dat je hond oververhit geraakt.
Vergeet niet om plekken te bezoeken waar je hond ook iets aan heeft. Drukke steden zoals New York of Parijs kunnen een grote impact hebben op onze hond. Op elke hoek van de straat zijn er nieuwe prikkels waar je hond hevig op kan reageren en zo geniet niemand van de reis. Plan dus af en toe ook rustmomenten in. Even naar het strand of een leuke boswandeling maken zorgt ervoor dat je zelf ook gaat ontspannen. Het leven is al druk genoeg dus hoeven we al die drukte niet ook nog eens op vakantie. Tijdens deze dagen moet het stressniveau voor iedereen dus tot een minimum gehouden worden.

Geniet vooral van jullie welverdiende vakantie!


Lees meer →
De rebelse puber.

De rebelse puber.

De puberteit is één van de moeilijkste periodes in de opvoeding.

Iedereen kent het wel,
ze zijn tegendraads, ze hebben bananen in hun oren, ze tonen soms weinig respect naar anderen en ze halen zoveel mogelijk kattenkwaad uit. Je lieverd is veranderd in een helse puber die soms het bloed vanonder je nagels vandaan haalt.

Ik heb het dan niet over je kinderen maar wel over je hond. De puppytijd waarbij je hond enkel oog had voor jou is helaas voorbij. Ook honden hebben een puberfase en die start meestal rond de leeftijd van 6 maand. Hou je vast aan de takken van de bomen want deze fase duurt tot de leeftijd van 3 jaar. Althans bij grote honden want bij kleine rassen ben je ervan af rond de leeftijd van 1,5 jaar. Het enigste moment wanneer je je hond graag zal zien, is wanneer hij slaapt (grapje hé).


Wat zijn de typische kenmerken van een puberende hond?

Net wanneer je het gevoel krijgt dat je pup naar je luistert en gehoorzaam is, heeft hij plots compleet geen aandacht meer voor jou. Er komt een moment waarop je hond plots alle commando's op slag vergeten is, althans zo lijkt het. Soms kan je hond ook eens een mindere dag hebben maar lijkt je hond dagen aan een stuk niet meer te luisteren, dan is de puberteit aangebroken. Schreeuwen of commando's veelvuldig herhalen zal niet helpen (en toch blijven we dit doen).

Er gebeurt zodanig veel in het lichaam van je hond en alle externe prikkels lijken hem te veel waardoor hij dikwijls ongewenst gedrag laat zien. Je hebt het gevoel dat hij telkens weer opnieuw de grenzen gaat opzoeken. Blijf als eigenaar geduldig en wees duidelijk in je verwachtingen. Het corrigeren of straffen van dit gedrag heeft geen zin. Het kan zelfs agressie uitlokken omdat je hond op dit moment in een 2de angstfase komt.

Alle honden gaan door een aantal angstfases in hun leven. Zoals hiervoor aangegeven komt je hond in een 2de en soms 3de angstfase terecht. Die angst vindt meestal plaats rond de leeftijd van 9 maanden en net voorbij 1 jaar. Ze zijn plots onzekerder en angstiger waardoor ze bepaalde dingen veel spannender vinden. Hun privéleges als pup zijn ze ook kwijt dus soms kunnen ze een terecht gewezen worden door een volwassen hond. Dit kan er ook voor zorgen dat je hond schrik krijgt van andere honden. Hou hier dus rekening mee! Als je hond volop in zijn puberteit zit dan is het beter om losloopweides te vermijden. In het algemeen ben ik geen voorstander van losloopweide omdat de meeste eigenaren hun hond letterlijk los laten en er niet meer naar kijken. Een losloopweide is wel geschikt als je met een vaste groep afspreekt waarvan je weet dat de onderlinge karakters (en leeftijd) van de honden samen passen. Maar we wijken uit, dit is een onderwerp voor een ander blog. Angstfases duren ongeveer 2 weken. Zorg dus voor extra veiligheid in deze periode (zowel voor je hond als voor zijn omgeving).


Honden die puberen hebben het zwaar!

Alle veranderingen zowel inwendig als uitwendig kunnen ervoor zorgen dat je hond overprikkeld geraakt. Het wordt hem gewoon te veel en de emmer loopt over. Weet je niet over welke emmer ik het heb? Bekijk dan even mijn blog over de stressemmer van je hond. Zorg dus voor voldoende rust in een prikkelvrije omgeving. Je puber zal een groeispurt krijgen tussen de leeftijd van 3 en 6 maanden. Op dit moment is zijn lichaam dan ook uit balans (de poten zijn groter dan de rest van het lichaam). Het skelet komt volledig tot ontwikkeling tussen de 10 en de 18 maanden wat ervoor kan zorgen dat je hond groeipijnen heeft. Als je hond dus plots gromt of bijt in deze periode wanneer je hem wil strelen, denk dan even hieraan. De eerste loopsheid van een teef kan ervoor zorgen dat ze zich onzeker voelt en daarom meer steun bij jou gaat zoeken. Net voor de loopsheid zal je teef ook agressiever reageren op reutjes om die van zich weg te houden. Net zoals wij, vrouwen kunnen honden ook last hebben van menstruatiepijn. Dit zorgt ervoor dat ze humeuriger of aanhankelijker zijn (minder eetlust kan hier ook een gevolg van zijn). Het testosterongehalte van de reutjes zal tijdens de puberteit 7 keer hoger van niveau zijn dan bij een volwassen reu. Dit kan ervoor zorgen dat je hond sneller agressie zal inzetten en bij hoge opwinding (bv. tijdens spel) kan je hond rijgedrag vertonen. Ja dit heeft te maken met de hormonen maar het heeft niks te maken met seks!Je kan deze periode niet overslaan.

Ook niet door je hond te castreren!
Jullie zullen er samen door moeten dus kan je hem maar beter correct ondersteunen. Elke hond is uniek en vraagt dus een aanpak op maat. Onthou dat het slechts een fase is en dat die ook wel weer zal overgaan. Toch zijn er een aantal adviezen en tips die ik jullie wil meegeven.

Hier ben ik weer met mijn herhaling over de taal van de hond maar ook nu is het belangrijk om zijn taal te spreken. Begrijp vooral zijn signalen van angst zodat je tijdig kan ingrijpen en je hond kan steunen. Tijdens deze periode wordt het echt zoeken naar een goede balans tussen vrijheid en veiligheid. Het is leuk als je hond kan loslopen maar wetende dat hij in deze fase de wereld interessanter vindt dan jou en de helft van de dag bananen in zijn oren heeft, is het toch beter om hem aan een lange lijn van 10 meter te doen. Zo heeft hij nog steeds de vrijheid om te snuffelen waar hij wil maar sta je nog steeds in verbinding met elkaar.

Alles wat je puber nu leert (zowel van gewenst als ongewenst gedrag) zal later een gewoonte worden. Zorg er dus voor dat je je hond de juiste gedragingen aanleert en dat je hem eigenlijk geen ruimte geeft om ongewenst gedrag te vertonen. Dit wil zeggen dat je vooral goed zal moeten kijken naar de juiste invulling van de basisbehoeften van je hond. Leer hem hoe hij op de juiste manier aandacht van jou kan vragen dus vanuit rust en niet als een duracell-konijn die tegen je aanspringt en hapt. In verband met dat happen, kom ik hier verder in het blog op terug. Springt je hond toch tegen jou of bezoek aan, roep dan niet "Neen" of "Laag" op het moment dat hij tegen jou staat. Het woord neen kennen de meeste honden niet omdat dit niet als een commando wordt aangeleerd. We gebruiken het enkel als de hond iets verkeerds doet. Wil je het commando "laag" toch aanleren, zeg het dan wanneer je hond met zijn 4 poten op de grond staat. De manier hoe je omgaat met het (ongewenste) gedrag van je puber zal een grote invloed hebben op de keuzes die hij later zal maken. Ga je je hond bv. corrigeren omdat hij gromt naar bezoek dan heeft dit gevolgen voor jullie vertrouwensband. Agressie wordt meestal ingezet omdat de hond zich onveilig/bedreigt voelt. Als jij hem nog eens gaat bestraffen dan hoeft je hond niet op jou te rekenen als steun. Hij moet het zelf oplossen dus de kans is groot dat hij de volgende keer nog sneller agressie zal inzetten.


Doe vooral je huiswerk!

De puberteit is een periode waarin veel honden in het asiel terecht komen. De gemiddelde leeftijd van de honden in het asiel is tussen de 8 en de 18 maanden. Pups zijn schattig en koddig maar mensen staan dikwijls niet stil bij de typische raskenmerken. Werkhonden hebben bv. een hoog energiegehalte en hebben dan ook de juiste uitlaatkleppen nodig. Jachthonden gebruiken graag hun neus (voor de jacht) dus voldoe aan deze behoefte op de correcte manier en je hond zal niet trekken aan de lijn als een zot wanneer hij een konijn ruikt. Weet dat je een hond hebt voor heel zijn leven en niet enkel op de leuke, schattige momenten. Honden hebben ook noden en behoeften en als hier niet aan voldaan wordt dan zoeken zij zelf wel een manier (overmatig blaffen, graven, happen, stelen en vernielen,...).

De puberteit bestaat uit 3 fases:
De pré-puberteit start rond de leeftijd van 4,5 maand. In deze periode wordt je hond emotioneel gevoeliger en komen de typische raskenmerken tevoorschijn. Dit is de voorspeller van de puberteit en geeft je reeds een indicatie van wat je kan verwachten. Tussen de 6 maand en de 12 maanden komen de meeste honden in hun puberteit. Dit is afhankelijk van de gezondheid, de grote en het ras. De puberteit kan namelijk uitgesteld worden wanneer je hond ziek is of een lichamelijk letsel opgelopen heeft. Het lichaam gebruikt op dat moment alle energie om te genezen. Tijdens de puberteit wordt je hond geslachtsrijp, voor teefjes wil dit zeggen dat ze loops worden wat dan weer zéér interessant is voor de reutjes. De hormonen nemen het over van het verstand dus de zelfcontrole valt ook dikwijls weg. Heel vaak kunnen pubers ook reageren vanuit impulsiviteit. Rond de leeftijd van 2/3 jaar wordt je hond dan eindelijk volwassen ( mentaal pas rond de leeftijd van 3/4 jaar). Kleine rassen zijn vaak eerder volwassen dan grote. Afhankelijk van het ras kan de ene hond ook langer puberen dan de andere. Zorg dus dat je ook hier voldoende informatie over hebt zodat je weet hoe lang geduld je moet hebben en waaraan je je kan verwachten. Eenmaal je hond volwassen is, zal je merken dat hij opnieuw connectie met jou zal maken. Daarom is het belangrijk dat je ook tijdens de puberteit ervoor zorgt dat er geen breuk ontstaat in jullie vertrouwensrelatie.

Besef dat je hond tijdens de puberteit niet wil proberen om de baas over jou te zijn. Hij is gewoon op zoek naar hoe hij zich moet gedragen in deze nieuwe wereld die voor hem open gaat. Steun hem waar nodig en begeleid hem door het ganse proces. Wist je dat ik ook puberbegeleiding geef? Hier krijg je informatie over de taal van je hond en wat de puberteit precies in houdt. Tijdens de puberfun gaan we samen aan de slag en passen de verworven kennis toe in de praktijk.

Heb je hier nog vragen over of wens je begeleiding bij de opvoeding van je puber?
Neem contact met mij op en ik help waar nodig.

Onthou vooral:
De puberteit is niet voor gans zijn leven,
het duurt gelukkig maar even!
Lees meer →
De stressemmer van je hond.

De stressemmer van je hond.

Ooit al eens gehoord van trigger-stacking?

Iedere hond vertoont weleens onstabiel gedrag waarbij hij angstig, reactief of zelfs agressief kan reageren. Hoe vaak hoor je dan niet de zin "Dit heeft hij nog nooit gedaan"? Wel er is een reden waarom je hond net op dat moment zo reageert. Er kunnen zelfs meerdere redenen zijn en het is een grote kans dat de opeenstapeling ervoor gezorgd heeft  dat je hond uitviel. Zijn emmer liep letterlijk over van alle stresshormonen (adrenaline, cortisol,...). Die emmer is altijd met een bodempje gevuld. We hebben altijd een beetje stress nodig om goed te kunnen functioneren. Dit geldt ook voor onze honden.

Stress is een belangrijke oorzaak van gedragsproblemen bij buitenlandse honden of herplaatsers. Ze komen in een vreemde omgeving bij vreemde mensen en de nieuwe eigenaars hebben meestal hoge verwachtingen. De hond krijgt geen tijd om zich aan zijn nieuwe gezinssituatie aan te passen. Met alle goede bedoelingen wordt hij reeds voorgesteld aan vrienden en familie en wordt er een gehoorzaamheidscursus op een hondenschool gevolgd. In het begin kan alles goed verlopen en na 3 maanden merk je plots dat je hond meer begint te blaffen en/of uit te vallen. Het kan ook zijn dat hij angstiger of onzekerder wordt en zich verstopt of bevriest. Stress speelt hier dus een belangrijke rol en daarom moet je er vanaf dag 1 rekening mee houden. Heb je een buitenlandse hond of komt er een herplaatser in huis? Bekijk dan even de adoptiebegeleiding en start met een goede basis.


Hoe geraakt die stressemmer nu gevuld?


Stress kan zowel positief (eustress) als negatief (distress) zijn. Bij positieve stress kan je denken aan een balspel waarbij je hond heel enthousiast is. Negatieve stress kan ontstaan wanneer de deurbel gaat. Het lichaam van zowel mensen als honden maakt geen onderscheid in positieve of negatieve stress. Wij bepalen als eigenaar (bijna) alles in het leven van onze hond, ze zijn afhankelijk van ons. Deze afhankelijkheid kan stress veroorzaken wanneer er niet wordt voldaan aan de basisbehoeften van je hond. Gebrek aan structuur en voorspelbaarheid kan ervoor zorgen dat je hond stress ervaart omdat hij niet weet wat er zal gebeuren. Gebrek aan keuze of controle kan ervoor zorgen dat je hond gefrustreerd is, wat op zich weer zorgt voor stress. Het is belangrijk dat je hond natuurlijk gedrag kan vertonen zoals snuffelen, kauwen en graven. Wanneer je dit niet toelaat dan kan je hond depressief worden.


Hoe herken ik stress bij mijn hond?

Honden hebben een arsenaal aan subtiele signalen en het is voor ons de kunst om ze als eigenaar te herkennen. Ik kan het niet genoeg herhalen maar verdiep je in de taal van je hond! Observeer en noteer, wordt een expert in het begrijpen en lezen van je hond. Eens je deze kennis in je bezit hebt, kan je ervoor zorgen dat je hond zijn emmer niet overloopt.

Naast die subtiele signalen zoals wegkijken of vertragen van pas, ontstaat er ook een fysieke reactie. Denk maar aan honden die onrustig zijn of plots geen voer meer aannemen. Stress vraagt heel veel energie van het lichaam en dit kan ervoor zorgen dat bepaalde andere functies onderdrukt worden. Langdurige stress kan ook een invloed hebben op het immuunsysteem van je hond, denk maar aan darmproblemen of allergieën. Een stinkende, grauwe vacht kan ook een uitwendig signaal zijn dat je hond te veel stress ervaart (tenzij hij in een dode vis heeft gerold).

Elke hond loopt rond met een onzichtbare stressemmer. De grote van die emmer en hoeveel hij standaard gevuld is, hangt af van hond tot hond. Het is niet omdat je een grote hond hebt dat hij daarom een grotere emmer zal hebben. Er zijn andere factoren die dit bepalen. Sommige honden worden reeds geboren met een kleine stressemmer en bij andere honden kan die emmer verkleinen tijdens de puberteit. Hoe snel die emmer gevuld geraakt, hangt af van zijn levensomstandigheden en de ervaringen die hij heeft meegemaakt. Elke hond kan een bepaalde hoeveelheid dragen maar als die grens wordt bereikt dan loopt die over. Je hond kan hierdoor bevriezen of zich anders gaan gedragen dan normaal. Dit hoeft niet altijd agressief gedrag te zijn, sommige honden bevriezen van angst of vluchten weg. Je denkt nu misschien dat een lege emmer het beste is. Helaas kunnen we dit nooit voorzien. Spanning en stress, zowel positief als negatief, horen nu eenmaal bij het leven.


Hoe kan je een volle stressemmer voorkomen?

Alles begint met het weten waar de grens van je hond ligt (of met andere woorden: wat is zijn treshold?). Vooraleer je dit kan bepalen, moet je eerst weten wat de prikkels zijn die voor onrust of stress zorgen bij je hond. Hou daarom even een dagboek bij en noteer wanneer je een negatieve gedragsverandering ziet bij je hond. Dit kan iets kleins zijn zoals tongelen of het wit van de ogen laten zien tot blaffen en uitvallen. Iets wat voor jou banaal is, kan voor je hond verontrustend zijn. Op het einde van de dag ga je aan al die gebeurtenissen een quotering geven van 1 tot 10. Op het einde van de week geef je een totaal cijfer per dag. Op deze manier hou je ook rekening met de opeenstapeling (trigger-stacking) van stress en weet je wat je hond aan kan. Je kan je hond beschermen tegen overprikkeling door hem uit situaties te halen die voor hem spannend zijn. Verander bv. van richting als je een andere hond tegen komt. Ervaart je hond toch een moment van stress, geef hem dan nadien genoeg tijd om terug tot rust te komen! Het stofje cortisol blijft namelijk minstens 4u in het lichaam na 1 stressmoment. Dus ook bij balspel of hondensport (eustress) is het belangrijk dat je hond nadien genoeg tijd krijgt om te rusten. Heeft je hond een drukke dag gehad of beleefde hij veel stressmomenten? Gun hem dan een dan (of soms meerdere dagen) om terug tot zichzelf te komen zodat die emmer minder vol zit.

Activiteiten die hierbij kunnen helpen zijn:
- kauwen
- likken
- snuffelen
- slapen
- massage
- decompressiewandeling


Merk je dat je hond stress ervaart en wens je hieraan te werken?
Boek een adviesgesprek of coachwandeling en we kijken samen hoe we die stress-emmer van jou en je hond kunnen leger maken.
Lees meer →
De basisbehoeften van een hond.

De basisbehoeften van een hond.

Net zoals mensen hebben honden ook basisbehoeften.

Als hondeneigenaars proberen we een zo goed mogelijke balans te vinden tussen onze eigen noden en die van onze hond. Als we spreken over de basisbehoeften van onze hond dan denken velen onder jullie aan rust, voeding en uitlaten/spelen. Het invullen van die basisbehoeften klinkt zo eenvoudig. Je geeft hem een plaats waar hij kan slapen, je voorziet brokken en water, en je zorgt voor een plek waar hij zijn behoefte kan doen. Voilà, zijn basisbehoeften zijn ingevuld...
Een hond heeft echter nog meer nodig dan enkel dat.
Sommige honden zijn een schoolvoorbeeld voor hun ras en anderen zitten er mijlenver van. Elke hond is een individu met zijn eigen noden en behoeften.
Als we het hebben over de basisbehoeften van de hond dan kunnen spreken over 2 grote indelingen:
de lichamelijke basisbehoeften en de emotionele basisbehoeften.


Lichamelijke basisbehoeften:

De eerste basisbehoeften zijn voor elke hond gelijk:
- vrij van pijn en ongemak
- vrij van honger en dorst
- vrij om normaal gedrag te vertonen
- vrij van angst en distress

Wat betreft de voeding is het belangrijk om te kijken welke soort voeding je geeft en wat de kwaliteit ervan is. Het ene merk is het andere niet dus lees ook even wat erin zit. Bij voorkeur geef je je hond 2 keer per dag eten. Dit hoeft niet altijd gewoon in zijn eetbak te zijn. Laat hem er soms ook eens voor werken door zijn brokken uit te strooien op het gras wanneer het mooi weer is, ze te verstoppen in een snuffelmat of een voederbal. Op deze manier voldoe je ook al een stukje aan de mentale behoeften van je hond. Let hierbij wel op dat je hond niet reeds gestrest is want stress tast ook de spijsvertering aan dus dan geef je beter kleinere porties over meerdere keren in zijn eetbak.
Laat je hond vooral in alle rust eten en probeer nooit om zijn voeding weg te nemen als hij bezig is. Dit is de grootste oorzaak van bezitsagressie.

Water is van vitaal belang om het lichaam gezond en in goede conditie te houden. De behoefte aan water is afhankelijk van verschillende factoren zoals de omgevingstemperatuur en de hoeveelheid activiteit. Ook na het kauwen heeft je hond behoefte aan vers water. Hou ook rekening met het soort drinkbak. Gevoelige honden hebben dikwijls problemen met metalen, emaille of RVS drink- en eetbakken. Dit vooral vanwege het geluid wanneer die op de grond wordt gezet of wanneer ze er met hun halsband tegen slaan. Denk ook aan een verhoging voor oudere honden of honden die gewrichtsproblemen hebben. Laat je hond ook gerust uit de vijver, regenplassen en fonteinen drinken. Elk soort water heeft een andere samenstelling en smaak. Laat je hond enkel niet drinken van verontreinigd water. Water dient altijd beschikbaar te zijn en moet regelmatig ververst worden.

De invulling van de fysieke en mentale activiteiten is voor elke hond anders. Elke hond heeft wel nood aan snuffelwandelingen en regelmatige afwisseling in de activiteiten. Hoe dit wordt ingevuld en hoeveel tijd je hieraan besteedt, is afhankelijk van de hond die je voor je hebt. Een werkras (Border Collie, een Cattle Dog,... en alle herders) heeft meer uitdagingen nodig dan een gezinshond (Golden Retriever, Cocker Spaniel, Cavalier,...). Met uitdagingen heb ik het dan niet over lange wandelingen maar vooral over mentale stimulatie. Deze rassen zijn oorspronkelijk gefokt om een taak uit te voeren zoals het domein bewaken of vee drijven en hoeden. De dag van vandaag moeten veel van deze rassen geen taken meer uitvoeren en zijn ze gewoon leuk als 'gezinshond'. Hier kan het dan ook nogal eens mislopen omdat de eigenaars niet voldoen aan de mentale behoeften van hun hond. Daarom zullen ze zelf op zoek gaan naar een activiteit om hieraan te voldoen zoals overmatig blaffen, graven, obsessief gedrag, jagen achter auto's en fietser,... .

Rust is ook een belangrijk basisbehoefte van je hond. Een hond heeft rust nodig om dingen te kunnen verwerken en om zijn batterijen terug te kunnen opladen. Wist je dat een gezonde hond gemiddeld 16u per dag slaapt?! Een pup heeft zelfs nog meer rust nodig om alle opgedane prikkels te kunnen verwerken. Slaapgebrek heeft een groot effect op het gedrag van je hond. Het heeft een invloed op zijn leervermogen, zijn concentratie en zijn geheugen maar ook op zijn afweersysteem en zijn gemoedstoestand. Wij zijn ook prikkelbaarder als we niet goed geslapen hebben.


Emotionele basisbehoeften:

Elke hond heeft nood aan veiligheid, steun en structuur. In veel situaties kan een hond niet vluchten omdat wij ze beperken in hun mogelijkheden (ze hangen aan de lijn of ze zitten in huis). Daarom moeten wij zorgen voor hun veiligheid! Dit kan je doen door de hond een veilige plaats aan te bieden in huis en ervoor te zorgen dat je hond niet in onveilige situaties terecht komt. Verdiep je in de taal van je hond zodat je weet wanneer hij zich onveilig voelt!

Veel honden zoeken steun bij hun eigenaar in bedreigende situaties, gun hem ook die steun. Een hond die op je voet komt zitten of tegen je aanleunt is niet dominant!

Biedt dagdagelijkse structuur aan voor je hond. Op die manier creëer je voorspelbaarheid en dit brengt rust. Geef rond hetzelfde tijdstip zijn eten en ga rond dezelfde tijden wandelen of samen een spel spelen. Ook de rusttijden zijn belangrijk want anders heb je een hond die altijd klaar staat voor actie. Je hoeft niet alles exact op hetzelfde moment te doen want dan wordt je hond hier te afhankelijk van. Kondig alles aan wat je gaat doen, zo wordt je hond niet verrast.

Elke hond heeft een eigen plaats nodig in het gezin. Letterlijk wil dit zeggen dat hij een veilige rustplaats moet hebben, figuurlijk moet hij ook een plek krijgen en deel uitmaken van het gezin. De veilige plek van je hond bevindt zich op een rustige, prikkelarme plaats in huis. Je hond moet hier altijd toegang tot hebben. Als je hond zich hier bevindt dan heeft hij alle controle en mag hij niet gestoord worden.

Als laatste is het belangrijk dat een hond affectie krijgt maar ook begrenzing! Elke hond heeft nood aan een liefdevolle behandeling maar er moet ook rekening gehouden worden met zijn grenzen en wat hij niet leuk vindt. Ongewenst gedrag gaan we niet corrigeren maar we gaan de hond wel begrenzen, hij kan niet steeds doen wat hij wilt! Begrenzen doe je o.a. door "nu niet" en "gedaan aan te leren, je hond te leren ontspannen, ongewenst gedrag te voorkomen of onderbreken,... .

Als we kijken naar onze basisbehoeften dan kunnen wij onszelf hierin voorzien. Honden zijn echter afhankelijk van ons. Ze moeten (af)wachten tot en of wij hen hierin tegemoetkomen. Wij mensen hebben bijna de volledige controle over hoe onze honden moeten leven. Als we onze honden zo graag zien dan is het maar normaal dat we onze lievelingen voorzien in hun basisbehoeften.

De oorzaak van veel gedragsproblemen ligt vaak in het niet of het niet correct invullen van één van deze behoeften van je hond. Heel veel eigenaars komen bij mij terecht wanneer hun hond 'probleem'gedrag vertoont. De reden waarom ik het woord probleem tussen haakjes zet is omdat het gedrag dat de hond vertoont meestal een probleem is voor de baasjes maar de hond hiermee eigenlijk iets wil duidelijk maken. Daarom is het eerst en vooral belangrijk om je te verdiepen in de taal van je hond zodat je hem beter kan begrijpen.

Een veelvoorkomend probleem waarvoor mensen mij contacteren is het overmatig blaffen van de hond. Sommige honden blaffen enkel wanneer het nodig is en andere blaffen wanneer het hen uitkomt...
Althans dat is wat jullie waarschijnlijk denken als het overmatig blaffen op je zenuwen begint te werken.
Bij elke 'probleem' dat we ervaren met onze hond is het belangrijk om even vanuit het standpunt van de hond te
kijken. Waarom vertoont hij dit gedrag? Heeft hij iets te kort of wat is zijn motivatie? Besef dat een hond nooit zomaar gedrag vertoont, hij heeft er altijd een reden voor. Hij is misschien moe of overprikkelt, hij voelt zich niet lekker of heeft ergens pijn, hij heeft honger of moet zijn behoefte doen, hij wil affectie of net met rust gelaten worden,... .

Dat is ook de reden waarom ik bij elk gedragsonderzoek eerst en vooral ga kijken als de basisbehoeften van de hond goed zijn ingevuld. Eigenaars vragen soms aan mij tijdens het eerste gesprek: "Wat doen we verkeerd?" Meestal is het antwoord "niets" omdat ze gewoon niet beter weten. Het is hun eerste hond of ze hebben geen ervaring met het ras.

De basis van deze behoeften is voor elke hond gelijk maar hoe dit precies ingevuld wordt, is afhankelijk van de noden van die hond. De ene hond zal meer nood hebben aan actieve activiteiten en de andere hond zal meer nood hebben aan steun en veiligheid. Voldoe in deze basisbehoeften en pas aan waar nodig. Zo kan je gelukkig samen leven met je hond!

Daarom geef ik jullie de wijze raad mee om je eerst en vooral te verdiepen in de taal van je hond en kennis op te doen over zijn basisbehoeften. Dit is iets wat je niet leert op een hondenschool! Trainen en het aanleren van commando's is iets wat je later kan doen nadat je een goede basis hebt gecreëerd.

Een hond die voorzien wordt in zijn basisbehoeften hoeft zich geen zorgen te maken. Deze honden zullen ook niet snel 'probleem'gedrag vertonen want ze voelen zich veilig en hebben vertrouwen in hun eigenaar(s).

Waar kan jouw hond zich zorgen over maken?

Lees meer →
Een gelukkige hond.

Een gelukkige hond.

Zolang zijn staartje maar kwispelt dan is hij gelukkig...

althans dat denken vele eigenaars toch.
Als je je verdiept hebt in de taal van je hond dan weet je ondertussen dat kwispelen niet altijd een teken is van blijdschap.
Herken je de taal van je hond nog niet?
Volg mijn webinar "Verdieping in de taal van uw hond".

Onze honden kunnen ons helaas niet vertellen dat ze gelukkig zijn. De emoties van honden kan je wel vergelijken met die van ons, alleen uiten zij hun gevoelens op een andere manier. Honden uiten hun gevoelens via hun lichaamstaal, gedrag en zelfs hun gezondheid weerspiegelt hun emoties. Wanneer je hond uitbundig kwispelt als hij je aankijkt dan is hij op dat moment gelukkig. Dit is slechts een momentopname. Daarom zeggen we dat je hond op dat moment ‘blij’ is i.p.v. ‘gelukkig’. Gelukkig zijn is een gevoel over een langere periode.


Wanneer is je hond nu gelukkig?

Je kan dit vooral zien aan zijn lichaamstaal. In het algemeen heeft een gelukkig hond een ontspannen lijf.
Enkele voorbeelden van die fysieke signalen zijn:
- een ontspannen gezicht met licht geopende mond
- ontspannen oren, niet plat tegen haar hoofd of rechtopstaand
- een ontspannen houding met hoofd omhoog, een taart in neutrale houding en een zelfzekere uitstraling
- een kwispelende staart waarbij heel de achterhand mee wiebelt of ontspannen is
Elke hond is anders gebouwd dus hier moet je ook rekening mee houden.
Verdiep je dus in zijn lichaamstaal zodat je weet hoe hij zich voelt.

Naast de fysieke signalen kan je ook aan het gedrag van je hond zien als hij gelukkig is.
Een gelukkige hond is een stabiele hond die in balans leeft. Dat wil niet zeggen dat je hond altijd braaf is maar gedragsproblemen ontstaan meestal omdat je hond zich niet gelukkig voelt. Hij voelt zich op dat moment eerder onzeker, gespannen of angstig. Destructief of onrustig gedrag kan hier een teken van zijn.
Wanneer je hond gelukkig is dan is hij blij en rustig. Hij heeft een ontspannen houding en is nieuwsgierig. Ze zijn blij als ze iets samen met jou kunnen doen. Gelukkig honden maken ook veel lichaamscontact (indien het een hond is die hier van houdt). Knuffelen is leuk zolang je hond het ook graag heeft. Echter met liefde alleen red je het niet dus voldoe ook in zijn andere behoeften.
Elke hond is anders en naast rast, leeftijd en gezondheid speelt het karakter ook een rol in de manier hoe je hond zich zal uiten. Als eigenaar weet jij het beste wanneer jouw hond gelukkig is dus het kan zijn dat jouw lijstje enigszins afwijkt.

Een gelukkige hond ziet er goed uit. Hij heeft een goede conditie, zijn vacht glanst en zijn gebit straalt (in hondentermen). De gezondheid van je hond staat in directe verbinding met zijn mate van geluk. Als een hond zich langdurig ongelukkig, onzeker of angstig voelt dan zal dit een effect geven op zijn gezondheid (hier wordt meestal gesproken van chronische stress). Een verandering in de eetlust is één van de eerste aanwijzingen dat je hond zich niet lekker voelt of ongelukkig is. Denk maar aan honden die plots een snoepje weigeren.


Hoe zorg je ervoor dat je hond zich gelukkig voelt?

Voldoe aan de 10 pootregels (zie e-book “gelukkig samenleven met je hond”). Hier beschrijf ik kort enkele regels.
Om gelukkig te leven moeten honden voldaan zijn in hun basisbehoeften (net zoals wij mensen). Zorg er dus voor dat hij zowel op fysiek, intellectueel en emotioneel vlak krijgt wat hij nodig heeft. Zorg voor correcte voeding, voldoende lichaamsbeweging en genoeg mentale uitdaging. Daarnaast is het belangrijk dat je hond zich veilig en geborgen bij jou voelt. Laat je hond ook hond zijn, hij is geen mens dus ga hem ook niet vermenselijken. Hij is een dier dus hij eet en rolt graag door poep of dode dieren, hij graaft en hij blaft. Daarnaast heeft hij ook een sterk ontwikkelde neus om te snuffelen dus laat hem vooral snuffelen. Wist je trouwens dat snuffelen naast kauwen de belangrijkste activiteit is om de stress bij je hond te laten verlagen?
Zorg voor duidelijke regels en verwachtingen. Je hond wil graag weten wat hij moet doen en hoe hij zich moet gedragen. Vooral tijdens spannende momenten want dan worden veel honden aan hun lot overgelaten en moeten ze het maar zelf uitvissen. Help je hond en laat hem weten dat hij op jou kan vertrouwen (you’ve got his back).

Het is ook belangrijk dat je aan zelfzorg doet. Voel jij je niet goed in je vel dan zal je hond dit ook aanvoelen. Honden zijn namelijk heel gevoelig voor onze emoties.

Als je ervoor wil zorgen dat je hond een gelukkig leven heeft dan is het ook belangrijk om te herkennen wanneer je hond ongelukkig is. Door hier alert op te zijn kan je eventuele gedragsproblemen vermijden. Weet dat je hond niet altijd gelukkig kan zijn (net zoals wij) dus leer hem ook omgaan met frustratie en een bepaalde hoeveelheid stress.
Stress is een veelvoorkomende oorzaak bij ongelukkige honden. Je merkt een negatieve emotie in zijn blaf. Diarree kan ook veroorzaakt worden door stress (niet enkel door verkeerde voeding).

Je hond kan ook eens een mindere dag hebben of chagrijnig zijn. Zolang hij gezond is er voldaan wordt aan zijn basisbehoeften, kan je er gerust vanuit gaan dat je hond gelukkig is.

Wil jij dat je hond (terug) gelukkig is?
Volg mijn tips of lees mijn blogs op mijn website.
Binnenkort kan je ook inschrijven op mijn nieuwsbrief en dan krijg je gratis het e-book "Gelukkig samenleven met je hond".

Heb je vermoeden dat je hond ongelukkig is
en wens je hier advies bij?
Contacteer mij en ik zal zien wat ik voor jullie kan doen!
Lees meer →
De kwaliteiten van een goede fokker.

De kwaliteiten van een goede fokker.

Je bent op zoek naar een pup en je wilt geen hondje uit de broodfok.

Je hebt op internet een leuke pup gezien maar je twijfelt over de intenties van de verkoper.
Je wilt weten waaraan een goede fokker moet voldoen om zijn pups een goede start te geven.
Lees dan even verder en kom het hier allemaal te weten.

Iedereen heeft al gehoord van het woord broodfok,
de meesten onder jullie zullen nooit een hond uit de broodfok kopen...
en toch zijn er nog zoveel die zich laten bedriegen en erin lopen.
Denk maar aan al die schattige pups die je achter glas kan bezichtigen of een vriend of kennis die af en toe een koddig nestje heeft.
JA, ook dit is broodfok!


Het probleem is niet dat we niet weten wat broodfok is. Het probleem is dat we niet zo lang kunnen wachten.

We willen de pup liever vandaag dan morgen.
Broodfok volledig aan banden leggen kunnen we niet. Daarvoor zijn die pups te schattig en ze zullen altijd wel iemands hart veroveren.
Maar ik kan jullie er wel op wijzen en hopen dat jullie de juiste keuze nemen bij de aanschaf van een hond.
Beter enkele maanden langer moeten wachten en een heel leven gelukkig zijn dan morgen een pup in huis waar je alleen maar problemen mee hebt.

Pas op, ik zeg niet dat alle pups uit de broodfok 'slecht' zijn maar ze hebben een minder goede start.
De moeders baren meestal in stressvolle omstandigheden. De pups worden te vroeg bij de moeder weggenomen. Ze moeten meestal hun behoefte doen op dezelfde plek waar ze eten en slapen. De pups worden niet gesocialiseerd met andere dieren, mensen, huiselijke situaties,... want daar hebben ze geen tijd voor.

Ik zie heel veel jonge honden in het asiel terecht komen vanwege gedragsproblemen.
Aan de andere kant zijn er heel veel eigenaren met pups die mij contacteren i.v.m. zindelijkheid of problemen met de socialisatie. Het merendeel van deze honden zijn aangekocht bij een broodfokker.


Wat doet een broodfokker nu zo verkeerd?

Deze mensen willen enkel geld verdienen aan de pups die hij/zij fokt of verhandelt.
Ze hebben geen interesse in het welzijn van de honden.
Daarom spreken we ook over puppyhandelaren i.p.v. over fokkers want het is een bedrijf.
Sommigen kopen pups aan uit het buitenland (bv. oost-Europa) en verkopen ze hier, anderen hebben schuren vol met teven die het ene na het andere nestje moeten produceren. Je wil niet weten wat er met de teven gebeurt als ze niet meer productief zijn.

Er komt een hele hoop leed kijken bij de broodfokindustrie.
Niet enkel voor de honden maar ook voor de toekomstige eigenaren van de pups.
De meeste teven ervaren zeer veel stress tijdens de dracht en dit wordt doorgegeven aan de pups. Pups die in de baarmoeder aan grote hoeveelheden stress zijn blootgesteld, blijken in hun latere leven vaak reactiever te zijn.
Pups die de eerste weken bij hun moeder in de schuur of kennel verblijven, worden meestal minder goed verzorgt door de moeder. Dit omdat haar eigen welzijn niet in orde is. Het gevolg hiervan is dat de pups minder sociaal zijn, minder tegen stress kunnen en sneller agressie zullen inzetten.
Een angstige moederhond geeft ook nog eens het verkeerde voorbeeld waardoor de pups ook bang zullen zijn van mensen.
Vaak bevinden moeder en pups zich in onhygiënische omstandigheden waardoor ze vatbaarder zijn voor ziektes. Dit geeft gevolgen voor zowel hun lichamelijke als hun geestelijke ontwikkeling. De vieze omgeving kan er ook voor zorgen dat de pups moeilijker zindelijk worden want ze zijn het gewoon om hun behoefte te doen waar ze eten en slapen.
Helaas worden deze pups meestal te vroeg gescheiden van hun moeder waardoor ze later verlatingsgerelateerde problematiek ontwikkelen of zich moeilijk kunnen hechten.
Het eerste contact tussen de pups en fokkers is meestal niet liefdevol of zachtaardig maar moet snel gebeuren. Ook wanneer deze pups tijdens hun eerste weken weinig contact hebben met andere mensen, hebben ze later meer moeite om mensen te vertrouwen.

Deze pups beginnen hun leven dikwijls al met een achterstand wanneer ze bij hun eigenaars terechtkomen. Dit wil niet zeggen dat ze geen gelukkig leven kunnen leiden maar er zal meer tijd en geduld in gestoken moeten worden. Afhankelijk van de stressgevoeligheid, de grote van de achterstand, de hoeveelheid opgedane negatieve ervaringen en de kennis van de eigenaar, blijft de pup de gevolgen meedragen voor de rest van zijn leven.

Wil je zeker zijn dat je geen pup van bij een broodfokker haalt, bekijk dan even deze de lijst.


Hoe herken je nu een goede fokker?

Een goede fokker zal nooit de pup onmiddellijk meegeven bij het 1ste bezoek. De meeste fokkers werken daarom ook met een wachtlijst dus je moet inderdaad nog even geduld hebben. Meer tijd dus om er nog eens goed over na te denken als het ras wel geschikt is en als een hond bij jullie past.

Overhaaste beslissingen gemaakt onder invloed van emoties zijn nooit goed. Soms, als je geluk hebt, kom je bij een fokker terecht die nog een pupje beschikbaar heeft en hoef je niet zo lang te wachten. Ook hier zal er een grondig onderzoek gedaan worden of jullie wel het geschikte gezin zijn. Let dan nog steeds op de andere voorwaarden waaraan een goede fokker moet voldoen.

Een goede fokker heeft een waslijst aan vragen voor jullie:
Vanwaar de keuze voor dit ras?
Wat weten jullie over het ras?
Hoe ziet jullie dagindeling eruit?
Welk beroep oefenen jullie uit en hoeveel uren op een dag gaan jullie werken?
Hoe ga je de hond opvoeden?
Zijn jullie rustige mensen of juist sportief?

Hij wil alles weten over jullie leven want hij wil zeker zijn dat de pup in een geschikt gezin terecht komt waar hij gelukkig zal zijn. Als er dus geen vragen worden gesteld en binnen het uur kan je de pup meenemen naar huis, moet er een grote alarmbel afgaan!


Dit zijn de kwaliteiten van een goede fokker:

Eerst en vooral zal een goede fokker maar 1 nest pups hebben in huis.
Ook zullen ze slechts met 1 ras fokken waar ze dan ook alles over weten en die kennis met jullie kunnen delen.
Een goede fokker steekt veel tijd en geld in het uitzoeken van de geschikte partner, het uitvoeren van gezondheidstesten en de socialisatie van de pups.
Ze zijn steeds bezig met het welzijn van hun honden.

Dit wil dus niet zeggen uit het oog, uit het hart.
Een goede fokker wil dat het goed gaat met zijn honden. Dat is één van de vele verantwoordelijkheden die ze op zich nemen. Daarom staat ze ook steeds voor je klaar en zullen ze helpen waar ze kunnen (informatie verschaffen of correct doorverwijzen). Hij/zij zal ook vragen naar updates en foto’s, er kunnen jaarlijks meetings plaatsvinden met de broertjes en zusjes,… .

Schaf je een pup aan dan is het belangrijk dat je de ouders hebt gezien (of toch zeker de moeder) en dat je ze in een huiselijke situatie kan bekijken en later komen ophalen. Deze pups zijn goed gesocialiseerd met andere dieren, mensen en huishoudelijke geluiden. Er is warmte en comfort aanwezig, je krijgt een kop koffie aangeboden en de fokker kan uren vertellen over zijn honden.
De moeder en pups (en eventueel andere aanwezige honden) zien er gezond uit. De vacht is goed verzorgd en de moeder krijgt extra aandacht in deze zware periode (opvoeden is niet te onderschatten). De fokker ondersteunt de moeder en pups waar nodig. Wees zeker dat het écht hun moeder is en dat zowel moeder als pups in huis leven. Broodfokkers kunnen ver gaan om je te bedriegen.

Tijdens je bezoek kan je ook nog extra letten op volgende punten:
Hoe reageert de moeder op het gezin?
Hoe gaat de fokker met zijn honden om?
Hoe is het karakter van de pup?
Zijn de aanwezige honden sociaal?
Krijg je informatie over de vader?
Dit zijn maar enkele voorbeelden maar hoe meer informatie je hebt, hoe beter je beeld over de pup zal zijn.

Daarnaast zal elke goede fokker een contract opstellen die beide partijen moeten ondertekenen. Bij dit contract krijgen jullie ook alle gezondheidsinformatie over de pup, het paspoort (waarin de pup geregistreerd staat dat hij gechipt is). Hier kan je ook zien dat de pup de nodige vaccinaties gehad heeft.
Sowieso is het belangrijk dat je de gezondheid van je pup na aankoop ook nog eens laat controleren door je eigen dierenarts. Broodfokkers kunnen zo ver gaan dat ze soms de geboortedatum en de gegevens in het paspoort laten aanpassen door een malafide dierenarts.

Betaal ook steeds met een overschrijving zodat je een bewijs hebt van je transactie, bij cash betalingen heb je dit niet.

Hopelijk zie je nu door het bos de bomen terug en weet je waar je op moet letten.

Heb je nog twijfels of wens je toch extra informatie:
Hiervoor kan ik jullie een éénmalig adviesgesprek aanraden waarbij we samen kijken welk ras geschikt is en waar je het beste je pup kan halen.

Veel succes met jullie zoektocht!
Lees meer →
Wat is het verschil tussen een hondencoach en een hondentrainer?

Wat is het verschil tussen een hondencoach en een hondentrainer?

Een hond in huis is niet altijd rozengeur en maneschijn.

Bij het opvoeden van je hond kan er soms ongehoorzaamheid, ongewenst gedrag of gedragsprobleem ontstaan. Eerst gaat men op zoek naar raad op het internet of bij vrienden en kennissen. Wanneer het gedrag erger wordt, is het tijd om een professional in te schakelen.

Hondenbegeleiding zit in de lift en is aan een grote opmars bezig. Denk maar aan een hondentrainer, hondenfluisteraar, hondencoach, hondengedragstherapeut, kynoloog, kynologisch instructeur,... . Geen wonder dat je door het bos de bomen niet meer ziet.

Al deze beroepen kan je eigenlijk grofweg opdelen in twee grote groepen: hondentrainers en hondengedragstherapeuten.

Ze hebben allemaal één iets gemeen: geen enkele van deze beroepen is erkend!
Dit wil zeggen dat iedereen met of zonder opleiding één van deze beroepen kan uitvoeren. Daarom is het belangrijk om te weten welke trainingsmethoden deze persoon gebruikt (de dominantietheorie waarbij jij de baas moet zijn over je hond is reeds lang achterhaald!).
De trainingsmethoden verschillen enorm van elkaar dus wees zeker dat er enkel op een positieve manier gewerkt wordt waarbij er gebruik wordt gemaakt van beloning i.p.v. straf. Het is ondertussen wetenschappelijk bewezen dat het gebruik van aversieve methodes zoals sliplijnen, flesjes met steentjes in, correctiehalsbanden,.. de hond enkel pijn doet (fysiek en/of mentaal).

Stel dus vragen over welke opleiding deze persoon heeft gedaan en of ze nog bijscholingen volgen.
Zijn er referenties die je kan contacteren?


Wat is nu het verschil tussen een hondentrainer en een hondengedragstherapeut?

Een hondentrainer staat in voor het aanleren van bepaalde vaardigheden
zoals zitten, liggen, leren wandelen aan de lijn,...
Het betekent dat er door gebruik van commando's
bepaalde handelingen/gedragingen van je hond worden "verwacht".
Je kan beroep doen op een hondentrainer om handige vaardigheden te leren in de omgang met je hond. Je kan trainen op een hondenschool of je kan privé-training aanvragen gaande van puppylessen tot gehoorzaamheid.

Hondentrainers hebben elk hun eigen discipline zoals gehoorzaamheid, agility, speuren, dogdance, body and balance, hoopers, dogfrisbee, flyball, detectie, hersenwerk, freestyle,... .

Een hondentrainer werkt via klassieke of operante conditionering.

 Een hondencoach/ hondengedragstherapeut staat meer in voor het opvoeden van je hond
en het voorkomen of veranderen van ongewenst gedrag.

Een hond opvoeden is nog heel wat anders dan een hond trainen. Bij de opvoeding van een hond moet er rekening gehouden worden met de emoties, de basisbehoeften, de stressemmer, de agressieladder,... .
Wij gaan eerst onderzoeken en observeren. We gaan op zoek naar de oorzaak van het gedrag.


Hoe ziet een gedragsonderzoek eruit?

Elk traject wordt voorafgegaan door een uitgebreide vragenlijst en eventueel beeldmateriaal.
Tijdens het eerste gesprek wordt er dieper ingegaan op de oorzaken van het probleemgedrag en wordt de hond (indien nodig) geobserveerd.

Redenen voor het vertoonde gedrag kunnen te maken hebben met:
 - een te kort in de basisbehoeften
 - miscommunicatie tussen eigenaar en hond
- de relatie tussen de hond en het gezin
 - achtergrond en afkomst van de hond
- individuele leerprocessen en leerervaringen
- ...

Daarom hanteren wij ook geen quick fiksen!
Probleemgedrag is niet eenvoudigweg op te lossen door te zeggen dat het jouw schuld is of dat je hond koppig of dominant gedrag vertoont. Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij ongewenst gedrag.

Tijdens het tweede gesprek geven we meer uitleg over de diagnose en krijg je advies mee om het probleem te managen. Deze adviezen zijn afhankelijk van de gestelde diagnose en kunnen op termijn worden aangepast.
Denk hierbij aan:
- doorverwijzing naar een (gedrags)dierenarts
- opstellen van een managementplan
- invullen van de basisbehoeften
- ondersteuning van homeopatische of reguliere
middelen
- ...

Daarna kan er pas gedacht worden aan trainen indien gewenst.
Een gedragstherapeut zal meestal zelf de hond niet gaan trainen. Wel geven wij deskundig advies waarmee jij als eigenaar zelf aan de slag gaat. Gedurende het ganse traject blijven wij bereikbaar ter ondersteuning en sturen we bij waar nodig.

Wees dus realistisch!
Wij hebben geen magische stok en meestal komen eigenaren pas bij ons terecht als de boel reeds ontploft is (het gedrag wordt niet meer getolereerd, er ontstaan conflicten in het gezin of er is een bijtincident geweest).
Je kan niet verwachten dat wij het probleem in 1,2,3 zullen fiksen als je hond het gedrag reeds maanden of jaren heeft kunnen vertonen.
Voorkom dus frustratie en teleurstelling en vat de koe bij de horens.
Wij geven deskundig advies mee maar jij als eigenaar zal zelf die adviezen moeten toepassen in het dagelijkse leven en consequent zijn. Geduld is een mooie deugt en zal ervoor zorgen dat er op lang termijn een gedragsverandering ontstaat (bij je hond en bij jezelf).

Heb je problemen met het gedrag van je hond of heb je vragen hieromtrent?
Contacteer mij en boek een adviesgesprek of gedragsonderzoek.

Lees meer →