Er is een nieuwe rage in de hondentraining en ik ben zeker dat je de veelbelovende filmpjes ook reeds hebt zien voorbij passeren. Trekt je hond aan de lijn? Gebruik een trainingslijn en je probleem is in 1,2,3 opgelost. Valt je hond uit op straat of zou hij durven happen? Doe hem een trainingslijntje aan. Het dunne lijntje hoog in de nek en achter de oren aangespannen is namelijk het verlengde van jouw lichaam en energie. Na slechts één lesje weet jij hoe je deze lijn moet gebruiken als trainingsmiddel om je hond braaf te laten doen wat jij wilt.
Marketingtrucjes op social media.
Bovenstaande klinkt veelbelovend hé en veel mensen trappen er natuurlijk met open ogen in. Als je even door Instagram, Facebook of Tiktok scrolt dan zie je het ene na het andere filmpje waarbij het trainingslijntje als perfecte oplossing wordt weergegeven. Je ziet voorfilmpjes van honden die zwaar te keer gaan aan de lijn (trekken, blaffen, grommen, uitvallen) en eigenaars die hun hond bijna niet kunnen houden. Nog geen minuut later zie je dezelfde hond (en eigenaar) maar met een totaal andere houding. Hij wandelt mooi naast de voet en geeft geen kik. Soms wordt er nog eens een klein rukje omhoog gegeven om de hond eraan te herinneren maar dit gebeurt zo snel dat je het bijna niet ziet (mijn ogen zijn er ondertussen op getraind). Geen uren theorie en training (met de bijhorende kostprijs) maar in slechts 1 à 2 uurtjes heb je de perfecte hond naast je zij. Veel hondentrainers promoten dit en veel mensen geloven erin omdat een trainer het wel zal weten en je hen vertrouwt.
Dit is pure mishandeling!
Euh whatt?!
Ik zie je ogen opentrekken want het korte rukje dat gegeven wordt doet toch geen pijn en het is toch niet alsof je continu moet trekken?
Laat ons even dieper ingaan op wat er precies gebeurt als men dit lijntje gebruikt. Er wordt een fijn lijntje hoog in de nek, achter de oren aangespannen en men durft daadwerkelijk te beweren dat dit geen pijn of ongemak veroorzaakt. Leg maar even je wijsvinger tegen je hals, net onder je kin of achter je kaakbeenderen en oren en ga nu lichtjes drukken. Denk even na hoe dit voelt. Dat is dus wat je hond continu mag voelen. Men beweert dat een lijntje hoog in de nek geen schade berokkend wat wel zou gebeuren bij een lijn of halsband lager in de nek. Een lijn die nauw gespannen is rondom de nek kan altijd schade toebrengen want de hals is het meest gevoelige deel van het lichaam (vanwege alle zenuwen, bloedvaten en spieren). Hoog in de nek is de meest onbeschermde plek waar je met weinig kracht heel veel schade kan creëren.
Om nog maar te zwijgen over wat dit psychisch doet met je hond. Een trainingslijntje wordt verkocht onder de mom van ‘een communicatiemiddel waarbij je het gedrag van je hond kan bijsturen, ongewenst gedrag kan doorbreken door het brein te beïnvloeden en zo je hond terug in balans kan brengen’. Bij het gebruik van dit soort lijntjes worden communicatiesignalen, gevoelens, emoties en gedrag gewoon onderdrukt en dwing je de hond in een bepaalde houding of positie. Wist je dat het voor honden onnatuurlijk is om in rechte lijn naar elkaar toe te lopen en dat dit zelfs provocerend gedrag is in hondentaal?! Honden lopen namelijk altijd in boogjes om elkaar en vertonen kalmerende signalen. Hier wordt de hond gedwongen frontaal langs de andere hond te lopen en hij mag zelfs niet eens wegkijken. Logisch toch dat je hond dan gaat uitvallen… .
Goede marketing en daar blijft het ook bij.
Tot mijn grote spijt wordt het steeds populairder om dit soort hulpmiddelen te gebruiken bij ongewenst gedrag van onze hond en worden velen onder jullie bedot. Op eerste zicht lijkt de hond na een tijdje heel rustig en gehoorzaam maar wees maar zeker dat het inwendig tikkende tijdbommen zijn! Men beweert namelijk dat je je hond leert vertrouwen op jou. Door je hond jou te laten volgen leert hij dat hij zich geen zorgen meer hoeft te maken over zijn omgeving en alles wat er rondom hem gebeurt. Als je goed gaat kijken naar deze honden dan zie je de angst in hun ogen. Hun oren liggen vaak plat naar achter, ze nemen een iets lagere houding aan (voornamelijk het hoofd) en ze durven geen interactie meer hebben met hun omgeving, uit schrik voor een correctie.
Onderdrukking en pijn worden afgezwakt en verbloemd. Men beweert dat er geen gebruik gemaakt wordt van dominantie of dwang. Dat ze voornamelijk eigenaren helpen die radeloos zijn of op het punt staan om hun hond te laten inslapen vanwege hevige agressieproblemen. Ook woorden zoals roedelleider of roedelopname zijn allemaal marketingtrucjes. En ja, in de meeste gevallen werkt het maar ik hoop dat je nu ondertussen weet wat de achterliggende theorie is en dat je hier zo ver als mogelijk van weg blijft!!!
Leer samenwerken in plaats van te onderdrukken.
Een goede relatie bestaat uit wederzijdse communicatie, vertrouwen en respect. Leer begrijpen waarom je hond bepaald gedrag uit en verdiep je in de hondentaal. Gedragsproblemen bestaan uit meerdere lagen en vaak hebben wij problemen met het gedrag van onze hond. Leer hier bij over waarom een hond bv. kantrekken aan de lijn.
Een quick fiks bestaat er niet, net zoals sprookjes niet bestaan. Een lijntje hoog in de nek zorgt er niet voor dat je hond kalm en ontspannen is. Het heeft niks met energie of communicatie te maken maar het dwingt je hond gewoon om zich op een bepaalde manier te gedragen. Meer en meer beweert men dat je je hond ergens doorheen moet ‘helpen’ om hem te leren dat hij nergens bang voor moet zijn. Helaas wordt aangeleerde hulpeloosheid niet (h)erkent! Jij bent geholpen met jouw probleem maar je hond lijdt gewoon verder in stilte. Echt ontspannen wandelen zal hij nooit doen. Het gedrag van je hond gaan onderdrukken is geen lange termijn oplossing en het is zeker niet welzijnsgericht. We moeten naar het totale plaatje kijken en als je hier geen moeite voor wil doen,… tja… ben je dan wel een hond waard.
Je gaat veel meer bereiken als je bijleert over het natuurlijk gedrag van honden en hoe zij communiceren. Dan gaat er een hele andere wereld voor je open en ontstaat er een diepere band met je hond. Je kan hier zoveel meer uithalen en mee bereiken maar dit vergt natuurlijk tijd en energie. Daarom stel ik jaarlijks enkele plekken open in mijn traject Fijn aan de lijn. Je kan je hier inschrijven op de wachtlijst en als eerste te weten komen wanneer de deuren terug open gaan. Een week voor de start ontvang je gratis mijn 3 mythes en geheimen over het rustig wandelen met je hond.
De meesten die mij ondertussen kennen weten dat ik een hart heb voor gevoelige honden en mij hier dan ook vooral in wil specialiseren. Deze honden worden namelijk vaak verkeerd begrepen met alle gevolgen van dien. Ze zijn niet agressief of dominant maar ze zijn gewoon gevoeliger dan andere honden.
Het ontstaan van het gele lintjesproject.
Het gele lintje die wordt gedragen aan het harnas of de riem van de hond vindt zijn oorsprong terug in de jaren 2000. Een Australische hondenschool die een signalisatie wou gebruiken om meer afstand te vragen voor hun honden hebben dit gele lintje geïntroduceerd. Het idee werd verder wereldwijd verspreid door verschillende initiatieven. In Zweden en Canada startte men in 2012 met het Gulahund Yellowdog en Yellow Dog Project. Daarna volgden andere landen en zo werd het uiteindelijk ook in België verspreid door verschillende organisaties die het initiatief ondersteunen. Zo heb je het project Canischola aan de Waalse kant en Fluoh aan de Vlaamse kant. Je denkt nu bij jezelf misschien waarom het kleur geel en niet rood. Rood is toch de kleur voor gevaar?! Net daarom hebben we gekozen voor het kleur geel omdat deze honden NIET gevaarlijk zijn. Het kleur geel is een waarschuwingskleur waarmee we de mensen erop attent willen maken dat deze honden ruimte nodig hebben. Kom je dus een hond tegen met een geel lintje of ander geel accessoire, doe het dan niet in je broek maar bewaar gewoon je afstand. Lijn je hond aan indien die zou loslopen en blijf op je eigen kant. Ga zeker niet de hond benaderen of de eigenaar gaan aanspreken want ze willen net de afstand bewaren!
De voor- en nadelen van het gele lintje.
Eigenlijk zou iedereen zijn hond moeten aanlijnen en voldoende afstand bewaren als ze een andere aangelijnde hond tegenkomen! Het gele lintje maakt het net iets duidelijker en zichtbaarder zonder dat de begeleider moet gaan roepen dat je je hond bij je moet houden.
Niet alle honden (en hun handlers) zijn ervan gediend dat een andere hond of persoon zomaar op hen komt afgelopen. Denk maar aan honden die net geadopteerd zijn en hier helemaal nog geen behoefte aan hebben. Honden die bang zijn van andere honden of mensen moeten ook op een rustige manier kunnen leren dat jullie geen gevaar zijn. Soms gaat het over een oudere of geblesseerde hond die niet te onstuimig mag doen of een jonge pup die nog in training is. De reden waarom het niet gewenst is dat jullie met hen contact maken is niet belangrijk maar het is wel belangrijk dat we dit met z’n allen respecteren!
Een extra waarschuwingssignaal zorgt er natuurlijk ook voor dat mensen op hun goede zijn. Zoals eerder aangehaald betekent een geel lintje niet automatisch dat de hond agressief is maar toch kan dit lintje bij sommige mensen een schrikreactie opwekken. “Er mankeert iets aan die hond” of “ze zijn niet goed opgevoed”, is een veelvoorkomende maar onterechte opvatting! Het gezin van deze honden doen net hun uiterste best om hun hond ook een gelukkig leven te geven zonder extra stress en inmenging van iemand die denkt het beter te weten. Wordt dus niet nerveus, gespannen of bang als je een hond met een geel lintje ziet want dan ga je je anders gaan gedragen en dat heeft ook weer invloed op de hond.
Iedereen wil zich graag rustig en veilig voelen tijdens het wandelen. Op dat moment willen we kunnen genieten in plaats van dat we ons druk moeten maken om een ander! Voor sommige honden en hun begeleiders is dit helaas moeilijk omdat er zoveel prikkels aanwezig zijn. Deze honden proberen dit duidelijk te maken maar velen (h)erkennen deze stress-signalen niet. Heel veel mensen begrijpen gewoon de hondentaal niet voldoende en weten dus niet of de hond het daadwerkelijk leuk vindt als ze dichterbij komen. Daarom is het gele lintje (of een ander geel accessoire) gewoon een signalisatie dat je beter afstand kan houden. Doe je dit niet dan is er een grote kans dat ofwel de hond of de eigenaar naar je zal uitvallen. Wees dus gewaarschuwd!
Het Fluoh-project:
Sommigen onder jullie zullen het wel al eens hebben gezien maar velen weten tot op vandaag helaas nog steeds de betekenis hiervan niet. Met dit blog hebben sommigen onder jullie nu terug een stukje bijgeleerd.
Om deze boodschap nog beter te verspreiden, help ik vrijwillig mee met het project van Fluoh by Monsieur Gustave. Mensen gebruiken heel snel stempels zoals agressief, dominant, niet welopgevoed,… . Agressie is voor honden ook gewoon een vorm van communiceren en vaak moeten ze dit inzetten omdat wij hun lichaamstaal niet begrijpen. Dan moeten ze beginnen blaffen of uitvallen om de afstand te bewaren.
We verstaan dat niet iedereen de hondentaal kan (en wil) begrijpen maar met dit signaal willen we wel iedereen duidelijk maken dat we gewoon beleeft vragen om afstand. Wat je hiervan denkt doet er niet toe, maar wees gewoon respectvol voor je medemens en de hond. Ga het conflict niet opzoeken als dit niet nodig is.
Help ons deze boodschap te verspreiden zodat iedereen kan genieten van zijn of haar wandeling met de hond(en)!
Je hoort het mensen wel vaker zeggen: “als jij geen goede leider bent voor je hond dan neemt hij die rol wel over”. Het is het meest voorkomende zinnetje dat ik hoor vallen als we het hebben over gedragsproblemen bij honden. Honden die rijgedrag vertonen, die opspringen tegen bezoek, die bezitagressie inzetten of die uitvallen naar andere honden krijgen allemaal de stempel dat ze dominant zijn en de leidersrol willen overnemen. Niets is echter minder waar! Leer in mijn ander blog bij over dominantie bij honden.
Leiden of lijden.
Slechts 2 letters verschil in beide woorden maar toch maakt het een groot verschil uit voor je hond! Het klopt dat een hond leiding nodig heeft in zijn leven maar onze manier van leiden kan al snel overslaan in lijden voor je hond zonder dat we het zelf beseffen.
Laat ons even kijken naar de definitie van leiderschap: het vermogen, waarover iemand op basis van zijn persoonlijkheid en zijn kennis en vaardigheden beschikt om mensen te sturen, te inspireren en te motiveren. Vervang mensen even door honden en sta dan even stil bij wat die zin precies betekent. Is meegesleurd worden aan aan de lijn of een por in de zij krijgen inspirerend? Is continu in een zit of lig geduwd worden of niet mogen snuffelen motiverend? Ik denk het niet!
Als je dominante handelingen gaat uitvoeren naar je hond of agressie gaat inzetten (zowel verbaal als fysiek) dan zullen er problemen ontstaan in jullie onderlinge band. Vooral je hond zal hieronder te lijden hebben wat misschien op eerste zicht voor velen niet zichtbaar zal zijn. De hond is namelijk gewoon rustig en gehoorzaam maar inwendig ervaren ze heel veel stress. Die stress heeft invloed op hun gedrag. Veel honden lijden echter in stilte! Als we de wetenschappelijke term hiervan bekijken dan spreekt men over aangeleerde hulpeloosheid. In een ander blog zal ik hier dieper op ingaan.
Het klopt dat honden duidelijkheid nodig hebben. Het is belangrijk dat er regels en grenzen zijn zodat je hond weet wat er van hem verwacht wordt. Dit betekent echter niet dat je je hond moet gaan afstraffen wanneer hij (volgens jou) in de fout gaat! Het betekent wel dat jij je hond vanaf de eerste dag sturing gaat geven, je gaat hem dus begeleiden.
Leiderschap vraagt om geduld, veel geduld om dingen meerdere keren uit te leggen op een manier die je hond begrijpt. Het vraagt niet om een agressieve aanpak waarbij je je hond onder de duim moet houden door gebruik van correctiemiddelen of letterlijk op de grond pinnen. Kijk dus verder dan wie ‘de baas’ is in jullie relatie. De opvoeding van een hond is gelijklopend met de opvoeding van een klein kind. Natuurlijk is je hond geen kind maar hij is wel je hondenkind.
Roedelleider, alphaleider, packleader, …
Je moet dus de leider zijn van je hond maar wat betekent dat nu precies? Laat mij eerst even duidelijk zijn: je kan geen roedelleider of alpha zijn want wij zijn geen honden! De woorden roedel en hond worden heel vaak in één adem genoemd met als gevolg dat jij volgens velen ‘the leader of the pack’ moet zijn. Er zijn zelfs complete trainingen en gedragsbegeleidingen die gebaseerd zijn op deze achterhaalde theorie. Wij moeten namelijk te allen tijde voorkomen dat onze hond de alpha wordt van de roedel. Maar is dit écht waar onze hond op uit is…of is er iets anders aan de hand? Leer in mijn ander blog bij over ongewenst gedrag.
Heel vaak maakt men de vergelijking met een wolvenroedel want het DNA van een wolf en een hond verschilt niet zoveel van elkaar. Maar als we mensengedrag willen bestuderen en verklaren dan gaan we toch ook niet vergelijken met de chimpansees (die ook overeenkomsten hebben met ons DNA)? In het geval van de onderzoeken bij de wolven was er zelfs ook geen sprake van een échte roedel want de wolven werden in een klein gebied willekeurig bij elkaar in gevangenschap gehouden.
Men kan pas over een roedel spreken wanneer er een groep van 1 diersoort afhankelijk is van elkaar om te overleven. Een roedel wordt meestal in de natuur gevormd door ouderdieren en hun nakomelingen die in de groep blijven of door eenlingen die in de groep worden opgenomen. Jouw gezin met 1 hond of meerdere honden, of een groep bij elkaar geplaatste honden met een trainer is dus geen roedel want ze hebben geen familiebanden en wij hebben ze bij elkaar gezet. Honden leven dus niet in roedels maar wel in losse groepen. Daarnaast zijn het ook geen wilde dieren maar gedomesticeerde huisdieren!
Hoe kun je een goede leider zijn voor je hond?
Als goede leider ga je dus geen agressieve handelingen gaan gebruiken om anderen te kleineren, onderdrukken of intimideren. Het gaat niet over bevelen geven maar wel over het goede voorbeeld geven. Je neemt de leidinggevende functie dus op jou door je hond te voorzien in zijn basisbehoeften en door je taken goed te doen. Dit wil zeggen dat je je hond gaat verzorgen en voeren maar ook dat je voor zijn veiligheid zorgt. Je zorgt ervoor dat je hond niet overvallen wordt door andere loslopende honden of mensen die hem willen aaien en je biedt je hond de nodige steun wanneer hij bang is. Je gaat geen respect afdwingen maar door duidelijke regels, correcte begrenzing en een zelfzekere houding win je het respect van je hond en voorkom je problemen! Doordat je hond dit niet allemaal zelf hoeft te regelen en omdat je voorspelbaarheid creëert, ervaart je hond rust. Als je wilt dat je hond gehoorzaam is dan moet het hem ook iets opleveren. Leiding geven en gehoorzaamheid mag geen doel op zich zijn.
Hierbij enkele praktische tips hoe je een goede leider kan zijn voor je hond:
- Maak bewuste keuzes en reageer niet enkel vanuit frustratie of onmacht. Denk na over hoe je wil reageren op het ongewenste gedrag van hond. Kies voor liefdevol en geduldig i.p.v. voor impulsief en emotioneel.
- Let op lichaamstaal. Kijk naar de subtiele signalen zodat je stress en spanning kan herkennen en zo je hond uit die vervelende situatie kan halen vooraleer die escaleert. Neem tijd om je hond te observeren zodat je die subtiele signalen en eigenheid van je hond kan leren kennen.
- Gebruik positieve versterking. Beloon het gedrag dat je wenst i.p..v je te focussen op het bestraffen en corrigeren van gedrag dat je niet wenst. Dit is veel gemakkelijker, motiverend en belonend voor jullie beide.
- Zorg goed voor jezelf. Ik kan het niet genoeg aanhalen maar je kan pas goed voor je hond zorgen als je ook goed voor jezelf zorgt. Me-time nemen of hulp inschakelen maakt je dus geen egoïst of zwakkeling!
- Vertrouw op je intuïtie. jij kent jezelf en je hond het beste dus geef het aan wanneer iets niet goed voelt en zoek verder naar andere manieren. Neem ook niet alles zomaar klakkeloos over wat een ander zegt.
- Bouw aan een sterke band. Je hond is afhankelijk van jou dus als je wil dat hij het gevoel heeft dat hij op jou kan rekenen dan moet er een sterke vertrouwensband aanwezig zijn. Ga samen op avontuur en hou het speels. Deze qualitytime is even belangrijk als training, begrenzing en gehoorzaamheid want het versterkt jullie band en bouwt vertrouwen op.
Het belangrijkste is dat jullie een team vormen waarbij jullie rustig kunnen samenleven in deze maatschappij en van elkaar kunnen genieten in plaats van een roedel/groep te zijn waar jij aan de kop moet staan!
We hebben het altijd over onze honden maar vandaag wil ik het even hebben over jullie, de mens die achter de hond staat want die mogen we ook niet vergeten. Eerst en vooral wil ik jullie een dikke pluim geven en jullie bedanken voor alles wat je doet en over hebt voor jullie hond. Zoals je in mijn ander blog kan lezen, is het leven met een gevoelige hond niet altijd zo simpel en heeft dit een enorme impact op ons eigen leven. Ik spreek uit eigen ervaring en weet dus waarover ik het heb.
Jongeleren met verschillende functies als hondeneigenaar.
We zijn uiteraard de eigenaar van onze hond maar daarnaast zijn er nog een aantal functies die we mogen invullen als we het goed willen doen. We zijn hun verzorger, hun begeleider, hun vriend en hun advocaat. Dat vaak allemaal tegelijkertijd en met een reactieve hond is het niet altijd even gemakkelijk om jezelf hierin terug te vinden.
Veel van mijn klanten (en volgers) zijn vrouwen die alles overhebben voor hun (gevoelige) hond. Ze leggen zichzelf onwijs veel druk en regels op en de hond komt steeds op de eerste plaats want zij hebben tenslotte voor de hond gekozen en niet andersom. Vaak geraken ze in isolement omdat familie en vrienden hen niet begrijpen of zelfs soms verwijten dat hun hond op de eerste plaats komt. Ze hebben alles voor hun hond over… zelfs ten koste van zichzelf. Als dit voor jou herkenbaar klinkt in de oren, weet dan dat je niet alleen bent en dat je er zeker niet alleen voor staat!!!
Zorgen voor een hond met een extra handleiding vergt heel veel inzet en energie van ons. We willen er namelijk voor zorgen dat onze hond het best mogelijke leven kan leiden. We geven alles voor een gelukkige hond. Doordat wij ons in allerlei bochten wringen heeft dit ook een grote impact op ons leven. Je doet zo je best en wanneer je dan weer van iemand moet horen dat je je hond beter moet opvoeden, dat je strenger moet zijn en niet zo met je mag laten sollen, dat je hond het maar moet leren of dat het maar een hond is, dan voelt dit aan als een pijnlijke steek in je hart.
Een paar jaar geleden had ik iemand in begeleiding met een reactieve hond. Het ging om een Cane Corso die op een boerderij in Frankrijk leefde, los kon lopen in grote velden en positief contact had met andere honden. Nu woonden ze hier in België in een klein huis en de hond moest aan de lijn wandelen langs een drukke straat waardoor hij uitviel naar andere honden (en soms ook naar de eigenares aan de andere kant van de lijn). Betreffende het uitvalgedrag kwam ze bij mij aankloppen voor hulp. Ze vertelde het verhaal van haar hond en hoe hij zich daar wel niet bij moest voelen. Dat hij in Frankrijk zo gelukkig was en hier soms zo teruggetrokken kon zijn. Toen ik haar vroeg hoe zij zich voelde , begon ze te huilen. Ze voelde zich namelijk schuldig. Ze vond het zo erg voor hem dat ze zijn vrijheid had afgenomen en ze deed zo haar best om ervoor te zorgen dat hij gelukkig was. Ze zag haar hond zó graag maar eerlijk…, door de verschillende bijtincidenten werd ze soms wel bang van hem en ze had de energie niet meer om tijdens de wandeling op alles te moeten letten. De wandelingen waren stresserend in plaats van ontspannend.
Impact op je eigen welzijn.
Ik begreep dat ze haar hond dolgraag wou helpen, maar ik zag ook een vrouw die bijna op het einde van haar latijn zat. Haar relatie waarvoor ze naar hier verhuisd was, was op de klippen gelopen en ze had er zelfs een persoonlijk trauma aan over gehouden. Ze stak zoveel energie in haar hond dat ze zichzelf compleet wegcijferde. Het klinkt zo cliché maar het is écht wel de waarheid (en ik spreek ook uit eigen ervaring): je kan pas voor een ander zorgen als je eerst goed voor jezelf zorgt! Als zij zichzelf niet meer veilig voelde tijdens de wandeling, hoe kon haar hond zich dan op zijn gemak voelen?
Als jij je niet goed in je vel voelt, dan kan je er ook niet volledig zijn voor je hond en mag je die lat gerust wat lager leggen. Zorg er eerst voor dat je er zelf bovenop komt. Zo heb ik het ook met die dame besproken. We zijn toen samen tot de conclusie gekomen dat zij voorlopig niet meer met de hond ging wandelen. Ze zou andere leuke en ontspannende activiteiten met hem doen zoals snuffel en hersenwerk tot ze er zelf terug een stuk bovenop was. Daarna gingen we samen aan de slag met de wandelingen (die nu ondertussen al een heel stuk aangenamer verlopen).
Een andere dame had net een pup in huis. Het was een teckel en ze had zich op voorhand zéér goed geïnformeerd. Ze legde zichzelf zo’n hoge eisen op dat heel haar wereld gedurende die 1ste maand rond de pup draaide. De pup had moeite met alleen blijven dus ze sliep bij hem beneden in de zetel en nam hem overal mee naartoe (of bleef gewoon zelf thuis als de pup niet mee kon). Maar ze had nu een nieuwe parttime job gevonden en zat met haar handen in de haren omdat de pup niet mee naar het werk kon.
De eerste maand ben ik op de pup komen passen terwijl zij gaan werken was. We hebben samen gewerkt aan het leren alleen blijven door het creëren van een veilige omgeving en dit stap voor stap opgebouwd. De eerste stap was de hond leren om alleen te slapen op zijn veilige plek. Ondertussen kan de hond met gemak 4u alleen blijven. Ze was zo gelukkig dat ze terug in haar eigen bed kon slapen en met een gerust hart het huis kon verlaten zonder dat de hond hysterisch werd.
Wat we vaak vergeten:
Samenleven met een gevoelige hond of een hond die een rugzakje met zich meedraagt vergt heel veel geduld, begrip en de wil om het anders aan te pakken. Daarom geef ik hier enkele belangrijke punten weer waar men rekening mee moet houden:
- Vertrouwen op bouwen heeft tijd nodig! Verwacht niet een onmiddellijke verandering maar heb geduld en vier elke overwinning, hoe klein die ook is.
- Routine is de sleutel tot succes. Honden die een trauma hebben meegemaakt, of angstig zijn, hebben nood aan voorspelbaarheid en structuur. Dit geeft hen namelijk een veilig gevoel omdat ze weten wat ze kunnen verwachten en wat er gaat gebeuren. Het brengt ook meer rust in hun hoofd.
- Herken de kleine subtiele signalen. Een hond zal nooit zomaar uit het niets grommen of bijten maar vaak hebben wij die eerste signalen gemist. Verdiep je dus in de lichaamstaal van je hond zodat je hem beter begrijpt en tijdig kan ingrijpen wanneer nodig.
- Progressie is mogelijk! Hoe klein de stapjes ook zijn. Blijf volhouden. Er zullen altijd ups en downs zijn. Focus je dus liever op de goede momenten en leer uit de mindere goede.
Zelfzorg is belangrijk!
Er is niks mis mee om even op de rem te duwen of gas terug te nemen. Je hoeft niet 24 op 24 paraat te staan voor je hond (dat is ook niet mogelijk). Het klinkt natuurlijk eenvoudiger dan het is als je geen betrouwbaar netwerk rondom je hebt waarop je kan terugvallen. Vooral voor eigenaars van gevoelige honden die andere mensen niet snel vertrouwen, of die een hond met verlatingsangst hebben, kan het lastig zijn. Alles moet geregeld zijn zodat de hond geen slechte leerervaring opdoet. Je steekt meer tijd, energie en geld in je hond. Het is belangrijk om te erkennen dat zorgen voor een hond met een rugzak extra uitdagingen met zich meebrengt. Maar ook jullie verdienen het om er even tussenuit te gaan, even te gaan sporten of een pot koffie te gaan drinken met een vriendin. Het kan soms gewoon overweldigend zijn en dan heb je even nood aan een break. Heb je hier nood aan en vindt je niet onmiddellijk iemand in je kennissenkring die op je hond kan passen? Doe dan een beroep op mijn dienst als hondenoppas aan huis. Ik zorg voor een stressloze tijd voor je hond terwijl jij met een gerust hart kan genieten.
Aandacht hebben voor je eigen welzijn is niet egoïstisch maar belangrijk om het te kunnen blijven volhouden. We kunnen ons zodanig focussen op wat er niet goed gaat en de trainingen met onze hond dat we vergeten om te ontspannen en plezier te maken. Het is belangrijk om hier ook bewust tijd voor te maken zodat je zelf niet uitgeblust raakt. Welke factoren zorgen bij jou voor spanning en stress? Wat kan je doen voor jezelf om even tot rust te komen? Waar heb JIJ nood aan? Dit hoeft niet altijd drastisch of groot te zijn. Denk bv. aan het lezen van een boek, het genieten van een lekkere tas chocomelk, een podcast beluisteren of een wandeling alleen maken in de natuur.
Zelfzorgtips voor jou:
- Maak tijd vrij voor jezelf! Jij hebt ook nood aan rustmomenten. Vraag aan een betrouwbaar persoon om even op de hond te letten of geef je hond iets lekkers om op te kauwen. Ondertussen kan jij genieten van de rust. Zorg dat je een hobby hebt waarbij je je hoofd even kan vrijmaken en weer kunt opladen.
- Gezonde gewoonteszijn belangrijk! Voldoende slaap en gezond eten is belangrijk voor je lichaam en geest. Dit geldt niet alleen voor jou maar ook voor je hond.
- Zoek gelijkgestemden. Door te praten met mensen die dezelfde ervaringen delen, voel je je niet zo alleen. Het delen van ervaringen kan je steun en nieuwe inzichten bieden.
- Vraag om hulp! Je staat er niet alleen voor ook al heb je bv. geen partner of vrienden. Schakel hulp in van een professional zoals ik die kennis heeft over het gedrag van honden en steeds op een welzijnsgerichte manier te werk gaat. Hier vindt je meer info over mijn gedragsbegeleiding of hondenoppas aan huis speciaal gericht op gevoelige honden.
Durf jezelf op de eerste plaats te zetten zodat je terug stevig met de voeten op de grond staat. Dan kan je er volledig zijn voor hond! Voel je dat de grond onder je voeten aan het wegzakken is? Aarzel dan niet om hulp in te schakelen. Ik ben slechts een telefoontje of berichtje verwijdert. Alleen het erover praten kan soms al reeds voor nieuwe moed en opluchting zorgen.
Als er een verhuis op de planning staat dan wordt er heel veel voorbereidingswerk verricht. We weten dat dit een stressvolle periode is want er moet van alles en nog wat geregeld worden. We laten ons vertrouwde veilige plekje achter en starten ergens anders helemaal opnieuw. Vaak moet er nog wat geklust en verbouwt worden aan het nieuwe huis. Ook al hebben we dus zelf bewust hiervoor gekozen, het brengt een portie stress met zich mee. Dat onze hond ook wat stress zal ervaren is heel logisch en dat weet iedereen. Wat we echter vaak vergeten is dat onze hond ook voorbereid en begeleid moet worden tijdens het ganse verhuisproces.
Hoe ervaart je hond een verhuizing?
Wij weten dat we gaan verhuizen naar een andere leefomgeving en dat dit voor ‘altijd’ is, onze hond weet dat niet. Na een ritje met de auto komt je hond in een voor hem onbekende omgeving terecht en staan jullie plots in een vreemd huis. Vaak staat het nog vol met kartonnen dozen die niet zijn uitgepakt. Zijn vertrouwde slaapplek is verdwenen en zijn mand staat op een plek die hij niet kent. Zijn vertrouwde geuren zijn niet aanwezig waardoor hij zich niet meer zo op zijn gemak voelt. Ze herkennen namelijk alles aan de geur. Dat is de reden waarom je hond rechtop springt als jullie bijna thuis komen, want hij kan de bekende geuren reeds ruiken. Hier is alles anders en dat kan hem onzeker maken. Besef dat niet alle honden hetzelfde zijn en dus niet alle honden hier evenveel last van zullen hebben.
Die onzekerheid kan ervoor zorgen dat er (tijdelijk) probleemgedrag ontstaat. Om dat te vermijden (want je hebt al genoeg stress met de verhuis op zich) heb ik dit blog geschreven met enkele tips om je hond ook goed voor te bereiden op de verhuis.
Verhuizen is niet iets wat je zomaar van de ene op de ander dag doet. Meestal is dit een traject van een aantal weken tot maanden. Je hond heeft dus al lang door dat er iets op til is. Jij gedraagt je namelijk niet zoals gewoonlijk, plots komen er meer vreemde mensen over de vloer (wegens de verkoop van het huidig huis) en overal verschijnen er kartonnen dozen waar materiaal in verdwijnt. Hij neemt de veranderingen dus waar maar begrijpt het niet!
‘Plotse’ gedragsveranderingen bij je hond.
Regelmatig krijg ik mailtjes of telefoontjes van hondeneigenaren die mij vertellen dat hun hond plots is beginnen uitvallen naar andere honden tijdens de wandeling of dat hij plots niet meer alleen kan zijn. Als ik dan verder doorvraag of er recent grote veranderingen gebeurt zijn dan weten ze mij te vertellen dat ze enkele maanden geleden verhuist zijn. Iedereen weet dat een verhuis wat stress met zich meebrengt maar te veel stress zorgt voor veranderingen in het gedrag van je hond. Vooral gevoelige honden hebben meer last om zich aan te passen aan nieuwe situaties. Ze voelen ook de aanwezige spanning en energie beter aan waardoor ze hier sneller van vermoeid/overprikkeld geraken. Leer hier meer bij over het samenleven met een gevoelige hond. Als ik nog verder doorvraag dan blijkt dat de eerste veranderingen in het gedrag van hun hond reeds begonnen voor de verhuis. De hond sliep meer en hij trok zich vaker terug of ging net meer aandacht komen vragen. Veel eigenaren beseffen niet dat hun stemmingswisselingen reeds een invloed hebben op het gedrag van hun hond.
De zoektocht naar een nieuw huis verloopt niet altijd even vlot en brengt vaak frustratie en teleurstellingen met zich mee. Op een vrije zaterdag zijn jullie een ganse namiddag huizen gaan bekijken terwijl je anders een grote wandeling doet samen met je hond. Jullie komen thuis van een teleurstellende trip want je hebt niks gevonden en je hond staat daar vol enthousiasme omdat hij zijn wandeling wil. Op dat moment geef je hem misschien een uitbrander of omdat het reeds laat in de avond is, stuur je hem gewoon naar zijn mand. Jullie hebben veel aan je hoofd, misschien tè veel (aankoop en verkoop, financiën regelen, inpakken en verhuizen,…). Je hond begrijpt niet waarom jullie je zo anders gedragen en hij wordt bang, onzeker of opstandig. Sommige honden kunnen hierdoor ook sneller overprikkeld geraken zoals Loki omdat al die veranderingen op korte tijd hen gewoon te veel worden! Ook al is het druk en hectisch, rust is een must voor je hond!
Tijdens of na een verhuis zie ik vaak dat de connectie tussen de hond en het gezin wat verwatert. Iedereen is namelijk bezig met zich te installeren en van het nieuwe huis een thuis te maken. In al die drukte wordt de hond soms wel eens vergeten. Hij houdt zichzelf dus bezig door in de tuin putten te graven of dingen te jatten die in het huis rondslingeren. Hij springt misschien eens op de zetel omdat die nu op een totaal andere plek staat. Veel mensen gaan na de verhuis terug gaan werken dus de hond zit de volgende dag al enkele uren alleen. Deze keer wel in een voor hem totaal vreemde omgeving wat hem misschien wel bang en onzeker maakt. Hij wil naar jullie toe om steun te krijgen waardoor hij begint te blaffen of te krabben en bijten aan de deur. De hond wordt dan regelmatig als ongehoorzaam bestempeld en hij krijgt hierdoor misschien vaker eens een correctie. Kom hier te weten waarom straffen niet werkt. Wanneer iedereen gesetteld is zal de rust wel vanzelf terugkeren. Met rust, regelmaat en structuur komen jullie er wel.
In de meeste gevallen verdwijnen de problemen vanzelf maar in soms worden ze alleen maar erger. Ik heb genoeg voorbeelden van mensen die een jaar na de verhuis mij contacteren voor het vervelende gedrag van hun hond. Hij blijft maar trekken aan de lijn of uitvallen naar andere honden. Hij blaft de hele straat bijeen als hij alleen is waardoor ze ruzie krijgen met de buren of hij is terug onzindelijk geworden. Dit is reeds een jaar aan de gang en dan willen ze de beste quick fiks voor het ongewenste gedrag. Op zo’n moment moet ik de eigenaars teleurstellen dat het allemaal niet zo snel zal opgelost raken, zeker niet als het om verlatingsangst gaat. Er komt namelijk meer bij kijken dan zomaar even het ongewenste gedrag afleren. Ik maak hen duidelijk dat de eerste tekenen van ongewenst gedrag reeds een signaal waren dat de hond het moeilijk heeft. Met de tijd is zijn stressemmer zodanig gevuld dat die nu aan het overlopen is.
Hieronder even een korte lijst wat er allemaal voor onrust/stress kan zorgen bij je hond:
- veranderende gemoedstoestand van het gezin - onbekende mensen die over de vloer komen - inpakken van materialen en verschijnen van gevulde kartonnen dozen - minder aandacht krijgen - spanning en onrust bespeuren in huis - vaste routines worden aangepast - verblijven in een vreemde omgeving - geen bekend veilig plekje meer hebben - vreemde geuren waarnemen - andere wandelroutes - nieuwe regels in het nieuwe huis
- …
Geen enkele verhuis is hetzelfde en zoals gezegd zal de ene hond hier meer last van ervaren dan de andere. Daarom is het belangrijk dat je een goede voorbereiding treft of je laat ondersteunen van een gedragsdeskundige als je weet dat je hond hier gevoelig voor is. Ik stel een plan op maat voor de noden van jullie hond (en het gezin).
Belangrijke tips voor een zo stressvrij mogelijk verhuis.
Zoals velen onder jullie reeds weten, leven wij op dit moment samen met een gevoelige hond (Loki). Mensen die ons volgen op social media zullen reeds vernomen hebben dat wij onlangs ook verhuist zijn. Hierbij kan ik jullie dus reeds de beste tips geven uit eigen ervaring om de verhuis zo stressvrij mogelijk te laten verlopen.
Tip 1: Verken de nieuwe locatie samen met je hond.
Laat je hond reeds wennen aan zijn nieuwe omgeving door samen een wandeling te maken in de buurt. Laat je hond zoveel snuffelen als nodig en maak samen een leuke snuffelwandeling. Leer hier meer over het belang van snuffelen. Als jullie de sleutel van het nieuwe huis vroeger hebben, neem je hond dan ook al eens mee. Laat hem vrij in de ruimtes waar hij later ook toegang tot zal hebben. Op die manier kan hij reeds wennen aan de nieuwe geuren en is het geen onbekende plek meer.
Tip 2: Heeft je hond last met bezoek, stel hem dan niet onnodig bloot.
Loki heeftmoeite met vreemde mensen die over de vloer komenen aangezien wij niet veel bezoek ontvangen, hebben we haar hier niet mee leren omgaan. Wanneer ons huis te koop werd gesteld en er dus veel geïnteresseerden langs kwamen, hebben wij gezorgd voor een goed managementplan. Ik ging met haar gaan wandelen of we verbleven samen in de afgesloten garage of veranda waar ik haar bezig hield met leuke spelletjes. Indien mogelijk kan je een kijkdag plannen en je hond voor die dag naar iemand anders brengen. Anders kan je doen zoals wij en ervoor zorgen dat de kijkmomenten voldoende gespreid zijn zodat je hond de nodige tijd heeft om te herstellen en tot rust te komen. Denk er ook even over na of het wel slim is om een housewarming-party te organiseren want je hond zal dit niet zo fijn vinden!
Tip 3: Voorzie een veilige rustplek voor je hond tijdens de verhuisdag.
Een verhuis zonder stress is als een café zonder bier. Dat bestaat niet! Wil je dat je hond hier zo weinig als mogelijk van ondervindt en dat je hem op de dag zelf niet continu in de gaten moet houden? Breng je hond dan naar een oppas. Je kan de hond daar ook meerdere dagen laten tot alles thuis wat in orde staat. Lees hier meer over de verschillende mogelijkheden. Heb je een gevoelige hond die moeite heeft met veranderingen dan kan je ook gewoon zorgen voor een veilige rustplek. Maak op voorhand een grote wandeling zodat je hond fysiek en mentaal voldaan is. Op het domein van onze nieuwe woonst hebben we een kotje apart ingericht helemaal voor Loki. Hier kan ze veilig vertoeven en heeft ze geen last van alle bedrijvigheid. Voor ons is het ook een geruststelling om te weten dat ze daar op haar gemak zit als we aan het verbouwen zijn. Sommige honden hebben de dagen rond de verhuis extra ondersteuning nodig om te kunnen omgaan met alle veranderingen. Je kan dit doen door het toevoegen van supplementen aan de voeding zoals Zylkène of Puur Calm. Je begint hier het beste mee een week voor de verhuis en blijft dit geven tot de maand nadien. Daarna kan je geleidelijk aan afbouwen indien gewenst.
Tip 4: Verhuis de belangrijkste spullen van je hond mee.
Het kan verleidelijk zijn om alles in het nieuw te willen steken en dat oud, versleten hondenkussen te vervangen door een nieuwe. Doe dit nog niet! Zorg voor enkele vertrouwde items in het nieuwe huis. Slaapt je hond in een bench, voorzie dat een rustige plek waar je die kan installeren. Denk ook aan andere zaken die belangrijk zijn zoals vaste schuil- of slaapplekjes. Heeft je hond een bepaald meubel waar hij onder slaapt, bekijk dan of je die kan re-integreren in het nieuwe interieur. Loki lag tijdens de dag graag onder de hangstoel in de veranda dus in het nieuwe huis komt die in de living te staan.
Tip 5: Laat je hond wennen aan de nieuwe omgeving.
Al die veranderingen op korte tijd zorgen voor een verhoogd stresslevel bij je hond. Probeer dus om de dagelijkse routine zoveel als mogelijk gelijk te houden. Plan niet alle dagen vol met activiteiten en wacht nog even met die housewarming-party! In het begin heb je misschien minder tijd voor je hond vanwege al het uitpakken. Wij hebben Loki erbij betrokken en lieten haar de dozen verscheuren (waar geen breekbaar materiaal in zat). Het verscheuren op zich werkt ook al stressverlagend en jullie doen iets samen. Geef je hond een lekkere kauwsnack waar hij in de tuin op kan kluiven. Dit zorgt ook voor een positieve associatie met het huis. De eerste avond hebben wij gezellig gevierd met een glas cava en Loki had een heerlijke buffelstaart waar ze zoet mee was. Zorg er ook voor dat er iemand thuis is tijdens de eerste dagen of zelfs weken. Je kan hiervoor ook mijn oppasdienst inschakelen. Zo kan je hond rustig wennen aan het leren alleen zijn in een nieuwe omgeving. In ons geval heb ik het voordeel dat ik als zelfstandige mijn werkuren zelf kan plannen en ook veel van thuis uit werk. Jurgen daarentegen voorzag extra verlofdagen speciaal om bij Loki te zijn.
Het is begrijpelijk dat jullie het druk hebben tijdens deze stressvolle periode maar verlies de noden en basisbehoeften van je hond ook niet uit het oog! Als je hier vanaf het begin rekening mee houdt dan heb je minder kans op gedragsproblemen achteraf. Merk je toch dat het gedrag van je hond verandert is of dat hij een korter lontje heeft? Schakel dan hulp in en aarzel niet om mij te contacteren!
Veel succes tijdens de verhuis en... maak van jullie nieuwe huis een thuis, ook voor jullie hond!
Wanneer je een hond wenst toe te voegen aan jullie gezin dan zie je vast en zeker al het ideale plaatje voor je. Een wandelmaatje waarmee je samen de wereld kan gaan verkennen en s’avonds na een drukke werkdag heerlijk samen in de zetel ploffen om te knuffelen. We hebben dan ook reeds een hoop verwachtingen van onze toekomstige hond. Hij moet actief zijn, hij moet kunnen omgaan met de kat des huizes, hij moet kindvriendelijk zijn, hij mag niet uitvallen naar andere honden en als we een terrasje doen dan moet hij uiteraard rustig onder tafel kunnen blijven liggen. Ik heb het hier over een ‘hij’ maar het kan evengoed een zij zijn, afhankelijk van welke hond jij wenst.
Maar wat als je hond niet aan je verwachtingen voldoet?
Toen wij jaren geleden van plan waren om een hond in huis te nemen, hadden we ongetwijfeld ook het ideale droombeeld in ons hoofd. We hadden opzoekingswerk gedaan, rekening gehouden met de raskenmerken en uitgekeken naar een goede fokker. We hebben 1,5 jaar gezocht en gewacht op de ‘perfecte’ hond.
Loki heeft alles wat ik wil zien in een hond. Ze is een typische oerhond die weet wat ze wil, voor zichzelf kan denken (en dus niet zomaar klakkeloos commando’s zal opvolgen). Ze is niet te groot en niet te klein waardoor je haar indien nodig nog gemakkelijk kan dragen. Ze is actief en houdt van uitdagingen of nieuwe avonturen. Ze is heel duidelijk in haar manier van communiceren, zowel lichamelijk als verbaal (waar mijn partner zich nogal eens aan kan ergeren) en dus perfect inzetbaar als hulphond tijdens mijn begeleiding van andere honden en hun opvoeders.
Maar daarnaast is ze ook (over)gevoelig en dat kan soms wel eens voor een extra uitdaging zorgen. Iets meer voor mijzelf dan voor Jurgen (mijn partner) want hij is de rust zelve. Ze zeggen wel eens dat een hond je spiegel is, wel Loki kan mijn innerlijke gevoelens niet beter spiegelen dan dat. Als ik gestrest ben dan is zij lastig, als ik constant bezig ben en mijzelf voorbijloop dan vindt zij geen rust,… . In haar puppy- en puberjaren werd ik dan ook heel vaak met mijzelf geconfronteerd. Ikzelf ben namelijk ook gevoelig en twee gevoelige individuen kunnen elkaar nogal eens het vuur aan de schenen leggen.
Een hooggevoelige hond, bestaat dat wel?
Hoogsensitiviteit bij mensen is ondertussen gekend maar hooggevoeligheid bij honden…, dan denken velen: “maak mij andere blaasjes wijs”, en toch bestaat het! Collega Ineke Vander Aa was één van de eerste die het fenomeen bij honden (h)erkende. Ze schreef er zelfs 2 boeken over, namelijk ‘Dogsitief’. Een échte aanrader als je hier meer over te weten wil komen!
Hoogsensitiviteit is eerder een persoonlijkheidskenmerk dan een stoornis waarbij het individu gevoeliger is voor prikkels van buiten af. Dit kunnen geuren en geluiden zijn, dingen die ze zien maar ook wat ze voelen of beleven. Honden met hooggevoeligheid merken vaak kleine veranderingen op en ervaren intensere emoties dan ‘normaal’. Dit komt omdat hun zenuwstelsel gevoeliger is afgestemd.
Als een hond gevoeliger is voor veranderingen in zijn leven of sneller overprikkeld kan geraken dan begrijp je ook dat deze honden net iets meer begeleiding nodig hebben van hun verzorger. Doordat ik zelf samen leef met een gevoelige hond (en de kenmerken dus herken), ga ik altijd eerst en vooral kijken naar de onderliggende emoties en gevoelens van de hond als iemand mij om hulp vraagt bij een gedragsprobleem.
Hoe weet je of je hond hoogsensitief is?
Honden die gevoelig zijn, hebben geen gevoeligere zintuigen maar de verwerking van de prikkels in de hersenen verloopt veel intenser. Honden die gevoeliger zijn worden vaak als hyperactief of lastig gezien. Ze vinden moeilijker rust en hun stressemmer loopt sneller over. Als je weet waar het gedrag vandaan komt (en je hebt er begrip voor) dan kan je je hond zijn grenzen leren kennen zodat je kan voorkomen dat hij er over gaat. Stress beïnvloed het gedrag van je hond.
Hoogsensitiviteit bij honden kunnen we opdelen in twee categorieën: de avonturiers en de rustzoekers (voor meer uitleg verwijs ik naar het boek ‘Dogsitief’ van Ineke Vander Aa). De avonturiers trekken er graag op uit en vinden het leuk om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Echter kunnen deze honden zonder het zelf te beseffen snel over hun eigen grenzen heen gaan. De rustzoekers daarentegen zijn iets gebalanceerder omdat ze zelf eerder de rust zullen opzoeken (als ze hier de kans toe krijgen). Loki is een échte avonturier, net zoals ik maar daarom kunnen we beide over onze grens heen gaan. Gelukkig heeft zij mij geleerd om de signalen te herkennen waardoor ik onze grenzen veel beter kan bewaken. Ik ben echter ook maar een mens dus soms stappen we er nog wel eens over.
Hoogsensitiviteit komt bij elke hond op een andere manier tot uiting. De ene zal gevoeliger zijn voor geluiden, de andere zal meer last ondervinden in drukke omgevingen en nog een andere zal meer moeite hebben met veranderingen in zijn dagdagelijkse routine. Loki houdt van een gestructureerd leven maar doordat Jurgen (mijn partner) postwerk heeft, is dit niet altijd eenvoudig. Toch proberen we de dagen volgens een bepaald schema te laten verlopen. Het is niet dat alles op uur staat maar s’ochtends gaan we eerst gaan wandelen en dan krijgt ze haar eten. S’middags als ik gedaan heb met eten dan is het speeltijd voor haar. Daarna doe ik mijn werk en is het ruststijd. Als ik thuis ben dan entertain ik haar om de 2u even zodat ze voldaan is in haar behoeften. S’avonds voor we aan het eten beginnen, doen we nog een korte plasronde en als de afwas gedaan is dan krijgt ze een lekker botje. Wanneer het donker wordt dan gaat ze naar haar bench om te slapen. Hierdoor heeft ze het bv. wel extra moeilijk als we van zomer- naar winteruur gaan.
Kenmerken van hooggevoeligheid bij honden:
In 2017 heeft Dr. Maya Braem onderzoek gedaan naar canine sensory processing sensitivity of hooggevoeligheid bij honden en dat heeft een cheklijst opgeleverd waarmee jij kan ontdekken of je hond mogelijks hoogsensitief is. Kan je op 15 of meer van onderstaande kenmerken volmondig “ja” antwoorden dan is de kans groot dat je een (hoog)gevoelige hond hebt:
Opwinding - Mijn hond raakt makkelijk gestresseerd/overweldigd - Mijn hond wordt snel nerveus - Mijn hond is onzeker/voorzichtig - Mijn hond schrikt snel - Mijn hond heeft moeite met zich aan te passen aan veranderingen in zijn dagelijkse leven - Mijn hond is wantrouwig - Mijn hond heeft last wanneer mensen hem aanraken - Mijn hond heeft nood aan een veilig gevoel - Het duurt lang vooraleer mijn hond tot rust komt na een intense gebeurtenis
- Mijn hond heeft moeite met alleen zijn of wanneer ik uit het zicht verdwijn
Perceptie/reactiviteit - Mijn hond is reactief - Mijn hond is altijd alert - Mijn hond lijkt alles in zich op te nemen wat er gebeurt rondom hem - Mijn hond is snel opgewonden - Mijn hond reageert sterk op visuele prikkels - Mijn hond heeft alles gezien - Mijn hond is veeleisend
- Mijn hond is rusteloos
Emotionele gevoeligheid - Mijn hond is gevoelig - Mijn hond reageert op kleine veranderingen zoals intonatie of stemvolume - Mijn hond reageert sterk op straffen - Mijn hond is emotioneel - Mijn hond reageert als er ruzie gemaakt wordt - Mijn hond is attent - Mijn hond merkt kleine veranderingen op - Mijn hond lijkt na te denken - Mijn hond is intelligent - Mijn hond is gewillig
Hoe help ik mijn gevoelige hond?
Kom je na het invullen van bovenstaande checklijst nu tot het besef dat je hond eigenlijk gewoon hooggevoelig is i.p.v. dat hij probeert je leven zuur te maken. Jullie leven zal er net iets anders uitzien want hij zal niet alles aan kunnen en jullie zullen dikwijls voor nieuwe uitdagingen komen te staan als er iets onverwachts gebeurt. Wij gaan verhuizen, dus ons huidig huis staat te koop, en Loki heeft moeite met bezoek. Doordat wij niet veel mensen ontvangen hebben we ons hier nooit écht mee moeten bezig houden maar nu komen er potentiële kopers over de vloer. Dat is dus opnieuw zoeken naar een goed managementplan.
Bekijk hoe je het leven van je hond gemakkelijker kan maken (en hiermee uiteindelijk ook jouw eigen leven). Blindeer bv. de ramen zodat hij minder passage ziet. Laat een radio spelen op de achtergrond zodat hij minder getriggerd wordt door geluiden van buiten. Laat je hond thuis in zijn veilige omgeving i.p.v. hem naar een hondenpension te brengen of mee te nemen naar een drukke plaats. Kleine aanpassingen kunnen in veel gevallen al een wereld van verschil maken!
Geraak je er zelf moeilijk aan uit waar je hond het precies moeilijk mee heeft en hoe je hem het beste kan ondersteunen? Schakel dan een welzijnsgerichte hondengedragscoach in die kennis heeft over hooggevoeligheid bij honden. Besef dat de klassieke trainingsmethodes op basis van correctie hier niet zullen werken en de situatie net erger zullen maken! Neem gerust met mij contact op, ik heb ervaring met gevoelige honden dus ik zal je hond zeker geen extra stress bezorgen.
Samen op zoek gaan naar een goede balans tussen opwinding en rust, alsook het creëren van voorspelbaarheid zijn de sleutels tot succes. Op die manier verhoog je het leer- en aanpassingsvermogen van je hond zodat hij in de toekomst beter kan copen met dit soort situaties. Zijn veerkracht is namelijk sterker geworden. Pas de activiteiten aan zodat de opwinding niet te hoog wordt. Dat apporteren van het balletje kan je beter vervangen door zoekspelletjes. Ontdek hier het belang van snuffelen.
We kunnen dus het beste rekening houden met de gevoeligheid van onze hond want anders maken we het hem/haar en onszelf onnodig moeilijk.
Bekijk het als een zege en niet als een vloek!
Samen leven met een gevoelige hond is niet altijd even gemakkelijk (ik spreek uit ervaring) en soms zou je ze even achter het behang willen plakken maar je leven wordt ook op zoveel andere manieren verrijkt. We worden uitgedaagd om verder te kijken dan wat we zien. Te genieten van de kleine dingen zoals een rustige wandeling in de natuur s’morgens in de vroegte wanneer iedereen nog slaapt. We leren meer over ons innerlijke zelf, wie we zijn en welke invloed we hebben op de ander. Hoogsensitieve honden zijn namelijk meesters in het lezen van onze lichaamstaal en gemoedstoestand. Er gaat een hele nieuwe wereld voor je open en je leert een dieper begrip krijgen van de wereld om je heen.
Als we het hebben over de opvoeding van onze hond dan wordt er vaak de vergelijking gemaakt met het opvoeden van kinderen. Bij sommigen gaan hun nekharen dan rechtstaan omdat honden toch geen mensen zijn. Dat klopt, maar doordat er veel gelijkenissen zitten in de manier van opvoeden maakt men heel vaak de vergelijking. Ikzelf maak hier ook gebruik van omdat het een handige manier is om bepaalde zaken duidelijker te maken met een herkenbaar voorbeeld. Echter is het wel belangrijk te beseffen dat honden geen mensen zijn!
Antropomorfisme of het vermenselijken van je hond.
Heel vaak schaffen we een hond aan vanuit onze eigen behoefte omdat we iets missen in ons leven. Het kan zijn dat we ons eenzaam voelen of dat we een doel in ons leven willen hebben zoals het zorgen voor een ander levend wezen. Het zit namelijk in ons DNA gebakken om voor andere ‘kinderen’ te zorgen die niet van ons zijn. Dit wordt alloparenting genoemd en doordat de huidige maatschappij kinderzorg minder aantrekkelijk of moeilijker maakt, leggen we de focus meer op onze huisdieren (petparenting). Veel hondeneigenaars beschouwen hun hond als hun kind en noemen zichzelf dan ook hondenmama, hondenpapa of hondenouder. Meer en meer mensen besteden heel wat aandacht, tijd en geld aan de opvoeding van hun huisdier.
Het is echter wel belangrijk te beseffen dat onze honden geen miniatuurmensen zijn! We kleden onze honden aan, ze mogen in ons bed slapen en we vertellen ons leven aan hen. We willen onze liefde tonen door ze te knuffelen en omhelzen of ze op de schoot nemen of troosten wanneer ze bang zijn. Ze hebben echter andere behoeften en nemen de wereld op een andere manier waar dan wij mensen! Daarom is het belangrijk om bij te leren over de basisbehoeften van je hond.
De dag van vandaag wordt de hond gelukkig gezien als een individu met zijn eigen gedachten en emoties. Probleemgedrag wordt steeds minder bekeken vanuit de dominantietheorie maar wel vanuit de achterliggende emotie die de hond ervaart. Denk jij nog steeds dat je hond de baas wil zijn dan kan ik je adviseren om mijn ander blog te lezen over dominantie bij honden.
Doordat we menselijke eigenschappen gebruiken om de belevingswereld van onze honden te omschrijven, zoals het gebruik van de begrippen angst en frustratie, leren we meer empathie te tonen en houden we meer rekening met het welzijn van onze honden. Helaas is er hier ook een keerzijde aan waardoor sommigen onder ons het gedrag van de hond gaan vermenselijken. Meer en meer worden er menselijke gevoelens en emoties toegeschreven aan het gedrag of de lichaamstaal van de hond zoals volgende voorbeelden: “Hij kijkt verdrietig omdat ik weg ga”, “hij kijkt schuldig omdat hij weet dat hij in fout is”, “hij wil niet wandelen omdat hij koppig is”,… . De psychologie van de hond is anders dan die van de mens. Veel gedragsproblemen ontstaan vanuit onwetendheid of onbegrip.
Een hond kan je vergelijken met een 2-jarig kind.
De afgelopen 15 jaar zijn er heel veel onderzoeken gedaan naar de emoties bij honden. Allemaal kwamen ze tot dezelfde conclusie dat men het ontwikkelingsniveau van de hersenen van een hond mag vergelijken met die van een 2 à 3-jarig kind. Beide zijn namelijk in staat om eenvoudige denkwerkjes uit te voeren en basisemoties te voelen zoals vreugde, angst, frustratie, woede, verdriet en liefde. Naarmate het kind ouder wordt zullen ze zich verder ontwikkelen en leren wat schaamte, schuld en trots betekent. Honden leren deze complexe emoties niet. Wanneer een bepaalde nood of behoefte niet wordt ingevuld dan zal er een emotionele uitbarsting ontstaan vanwege de aanwezige frustratie. Peuters kunnen op zo'n moment schreeuwen, huilen, schoppen, slaan en andere ongecontroleerde acties uitvoeren. Honden kunnen janken, overmatig blaffen, opspringen, happen of als een bezetene in het rond rennen.
Zowel honden als kinderen hebben iemand nodig die hen opvoedt. Beide hebben nood aan duidelijke regels en correcte begrenzing. Een kind ga je voor zijn eigen veiligheid bij de hand nemen. Hetzelfde principe gebruik je voor het aanlijnen van je hond. Zowel honden als kinderen ervaren pijn en angst. Tijdens de opvoeding is het dus belangrijk dat je dit in je achterhoofd houdt en nooit gebruik maakt van technieken die gebaseerd zijn op het geven van pijnprikkels of die het individu bang maken. Lees in mijn ander blog meer over het gebruik van zogenaamde ‘hulp’middelen.
De verschillen tussen een kind en een hond:
Honden en mensen zijn 2 verschillende soorten en dat moeten we altijd in ons achterhoofd houden. Beide soorten hebben gelijke noden zoals voeding, veiligheid en geborgenheid. Allebei hebben ze ook nood aan een consequente opvoeding. Vanaf een bepaalde leeftijd begrijp je als kind de gesproken taal maar honden zullen dit nooit in dezelfde context kunnen. Kinderen kan je vanaf een bepaalde leeftijd uitleggen waarom ze iets wel of niet mogen doen en wat de gevolgen zullen zijn van hun acties. Honden verstaan dit niet omdat ze niet zo ver vooruit kunnen denken en de link dus niet leggen tussen hun gedrag en wat er zoveel later gebeurt als gevolg. Honden kunnen niet praten in mensentaal maar veel woorden kunnen ze wel begrijpen. De manier van communiceren is dus totaal anders bij honden dan bij mensen. Daarom is het belangrijk dat je je gaat verdiepen in de taal van je hond zodat je hem ook leert begrijpen.
Daarnaast hebben honden andere noden waarbij we rekening moeten houden met hun natuurlijk gedrag en instinct. Honden handelen voornamelijk instinctief en mensen intellectueel. Honden houden dus geen rekening met de mogelijke gevolgen van hun acties. Van nature zijn wij ook instinctief maar door ons bewustzijn hebben we de mogelijkheid om andere keuzes te maken. Tijdens de opvoeding van onze honden moeten we hier dus rekening mee houden! Doe je dit niet dan ontstaat er probleemgedrag wat meestal gewoon natuurlijk gedrag is voor je hond maar een probleem voor ons. Het is dus belangrijk om je hond hond te laten zijn, denk hierbij bv. aan het belang van snuffelen.
Zoals ik eerder heb aangehaald is hondentaal geen mensentaal. Door ons te verdiepen in het gedrag van honden kunnen we hen niet enkel commando’s aanleren maar begrijpen we ook wat hun mogelijkheden en beperkingen zijn. We moeten namelijk investeren in hun ontwikkeling! Met een enthousiaste hond leer je op deze manier werken aan zijn impulscontrole en met een onzekere hond aan zijn zelfvertrouwen. Heel vaak wordt angstig, onzeker, agressief of impulsief gedrag gezien als probleemgedrag maar veel is te wijten aan de socialisatie en de opvoeding van de hond. Leer in mijn ander blog hoe je het beste omgaat met ongewenst gedrag. Honden kunnen ons enkel in hondse taal aangeven hoe ze zich voelen en net daarom moeten wij hun taal leren. Op die manier kunnen we ze ook aanleren hoe ze met die gevoelens kunnen omgaan en hoe ze zich beter kunnen gedragen in moeilijke situaties.
Behandel je hond als een kind.
Ik ben in dit blog continu aan het duidelijk maken dat honden geen mensen zijn en nu ga ik toch plots zeggen dat je je hond als een kind moet behandelen?! Laat mij dit even verduidelijken. Als je je hond als een kind gaat behandelen of opvoeden dan wil dit niet zeggen dat je hem niet meer als een hond gaat bekijken. Er zijn namelijk een aantal belangrijke argumenten die we in ons achterhoofd moeten houden waarom we onze honden net wel als kleine kinderen zouden behandelen/opvoeden.
De manier waarop honden functioneren kan je goed vergelijken met de manier waarop kinderen functioneren. Er wordt gereageerd vanuit een impuls en net als peuters en pubers hebben ze weinig impulscontrole. Honden reageren instinctief en denken niet na over de gevolgen. Honden kunnen niet redeneren en leggen dus geen directe link tussen oorzaak en gevolg. Ze leren uit gewenning. Wat hen iets positiefs oplevert zullen ze vaker herhalen omdat ze opportunisten zijn. Jonge kinderen hebben die capaciteiten ook nog niet om na te denken over de mogelijke gevolgen van hun acties en handelen dus ook vanuit hun impulsen en leren door herhaling.
Volwassen honden maken voornamelijk gebruik van hun instinct en aangeleerd gedrag. Als we onze hond iets willen aanleren dan kunnen wij de associaties die ze leggen gaan sturen. We kunnen iets positiefs (zoals het geven van een voertje) linken aan een bepaald gedrag. Vanwege die beperkte impulscontrole is het belangrijk dat we dit in kleine behapbare stukjes doen zodat we geen frustratie creëren bij onszelf of onze hond. Als we hier consequent in handelen en de hond leren dat het hem meer oplevert als hij voldoet aan onze verwachtingen i.p.v. zijn eigen zin te doen dan gaat je hond het gewenste gedrag vaker uit zichzelf gaan vertonen, simpelweg omdat dit hem het meeste oplevert!
Een hond is een volwaardig lid van het gezin net zoals je kind. Toch is het belangrijk dat je steeds respect voor hem blijft hebben als hond en als individu. Geef je hond de nodige beweging, laat hem zijn neus gebruiken en vervul zijn natuurlijke behoeften op een manier waar jullie beide tevreden mee zijn. De rol van ons als hondenbegeleider, -opvoeder of -ouder (of hoe je jezelf ook wilt noemen) kan je dus vergelijken met de rol van een liefhebbende ouder.
Behandel je hond dus als een kind... je hondenkind!
Vakantie is een tijd van ontspanning en plezier. Als jullie hier met het ganse gezin (inclusief jullie hond) ten volle van willen genieten dan vergt dit toch wel enige voorbereiding en goede planning.
In mijn ander blog “Met de hond op vakantie” heb ik het voornamelijk over de voorbereidingen die jullie het beste kunnen treffen. Daar kan je ook een handige checklijst vinden met alle benodigdheden voor je hond en bespreek ik waar je het beste rekening mee kan houden tijdens jullie reis.
In dit blog wil ik het voornamelijk hebben over het reizen met gevoelige honden en wat daar allemaal bij komt kijken. Samen op reis gaan met je hond kan al voor wat extra stress zorgen maar als je een hond hebt met bepaalde angstproblemen of reactief gedrag dan wordt je stressemmer behoorlijk goed gevuld. Laat mij in dit blog dus proberen om die emmer via een goed managementplan wat minder snel vol of over te laten lopen!
Op reis met een stressgevoelige hond:
Reizen betekent meestal dat je naar een totaal onbekende omgeving gaat en daar meerdere dagen zal verblijven. De regels en routines zullen ook wel iets anders zijn dan tijdens de normale werkdagen thuis. Jullie slapen uit en i.p.v. te gaan werken maken jullie samen leuke uitstapjes. Voor een stabiele hond kan dat al een hele kluif zijn om te verwerken maar wat als je een gevoelige hond hebt? Stress beïnvloed het gedrag van je hond en op reis willen we alles behalve stress ervaren toch?!
Loki is een gevoelige hond dus ik spreek uit ervaring dat het niet altijd even simpel is. Net daarom deel ik hier 3 belangrijke tips:
- Een goede ondersteuning doet wonderen!
Loki heeft in het dagelijkse leven nood aan duidelijke begeleiding en op reis heeft ze nog net iets meer ondersteuning nodig. De beste ondersteuning voor haar is onze aanwezigheid. Gevoelige honden hebben vooral nood aan stabiliteit en dat kunnen wij hen als hun begeleiders bieden. We zorgen er dan ook voor dat er altijd iemand van ons bij haar aanwezig is. Die stabiliteit kunnen we ook creëren door haar eigen vertrouwde spullen mee te nemen zoals de reisbench, haar eigen kussen, lekkere kauwsnacks, haar gekend merk van stoommaaltijden en haar favoriete speeltjes. Die vertrouwde zaken zorgen voor voorspelbaarheid en dat biedt haar de nodige rust.
- Vind een goede balans.
Als we op reis gaan dan willen we natuurlijk de omgeving gaan verkennen en lekker op avontuur gaan. Een groot probleem bij gevoelige honden is meestal overprikkeling. Alle prikkels en vooral de nieuwe komen veel harder binnen, hun stressemmer geraakt veel sneller vol en ze worden dan ook sneller moe en prikkelbaar. Ze hebben tijd nodig om al die nieuwe indrukken te kunnen verwerken. Daarom is het belangrijk dat je voldoende rustdagen inplant. Wij regelen het altijd zo dat we met z'n allen een activiteit samen doen in de voor- of namiddag maar nooit een volledige dag. Zijn we een volledige dag weg dan houden we het de volgende dag rustig zodat Loki kan recupereren. Meestal blijft Jurgen dan samen met Loki in het huisje en ga ik alleen op ontdekking (even tijd voor mijzelf dan 😉 ).
- Biedt rustgevende activiteiten aan en zorg voor voldoende tijd voor het verwerken van de prikkels.
Wij gaan altijd op reis met de auto naar het buitenland. De minimumduur van de rit is dan ook meestal tussen de 6 à 10u rijden. De volgende dag geven we Loki dus voldoende tijd om te acclimatiseren. Na zo'n lange autorit moeten wij meestal ook wel even bekomen. Plan de eerste 2 dagen niet te veel in behalve de noodzakelijkheden zoals naar de supermarkt gaan en de nabije omgeving verkennen. Op die manier kan je hond rustig wennen aan de nieuwe omgeving.
We boeken ook altijd een alleenstaand huis (meestal op een park) zodat ze geen last heeft van buren. Op de momenten dat er geen activiteiten gepland staan dan zorgen we voor wat afleiding met leuke snuffelspelletjes of een lekkere snack om op te kauwen. Deze activiteiten zorgen voor de aanmaak van endorfine en dopamine wat ervoor zorgt dat het brein tot rust komt. Lees hier meer over het belang van snuffelen.
Met een gevoelige hond kan je dus ook genieten van een welverdiende vakantie. Het vergt alleen wat meer voorbereiding en management!
Op reis met een reactieve hond:
Op reis gaan met een reactieve hond kan een ware uitdaging zijn maar dit wil niet zeggen dat het daarom onmogelijk is. Het vergt alleen wat meer voorbereiding en management tijdens de trip. Ik spreek hier opnieuw uit eigen ervaringen omdat Loki in bepaalde situaties reactief gedrag durft te vertonen.
- Ken de triggers van je hond!
Als je weet waar je hond zal op reageren dan kan je zo veel als mogelijk proberen om die triggers te vermijden. Loki reageert bv. op andere overenthousiaste honden of mensen die haar aanstaren. We gaan dus op zoek naar rustige plaatsen en we boeken een huisje apart zodat ze zich veilig en op haar gemak voelt.
Ik begrijp dat je niet altijd alle triggers van je hond kan gaan vermijden maar we kunnen vaak meer dan wat we denken. Dat wil uiteraard niet zeggen dat je jezelf dan samen met je hond moet opsluiten in het huisje. Wees creatief, er zijn nog genoeg mogelijkheden die je wel kan doen behalve samen naar het strand gaan of op restaurant.
- Voertjes, voertjes en nog eens voertjes.
Tijdens de reis maken we heel veel gebruik van voertjes. Dit zowel als beloning wanneer Loki het goed doet maar ook ter afleiding als we een bepaalde trigger niet kunnen vermijden. Ben je bang dat je hond te dik wordt van al dat lekkers? Verklein de porties van de hoofdmaaltijden en gebruik de rest als beloning. Let op, voor sommige honden kunnen hun gewone korrels ‘te gewoon’ zijn en wordt dit niet als een beloning gezien. Hou er dus rekening mee dat je hond het lekker vindt en als een beloning beschouwt. Loki is een voedselgerichte hond dus voor haar is dit zeker geen probleem maar je kan ook gebruik maken van andere vormen van beloning of afleiding. Denk maar aan het rustig praten tegen je hond, het geven van een favoriet speeltje, het opnemen en strelen van je hond of samen een leuk spel spelen. Weet dus wat de jackpot is voor jouw hond! Oefen dit ook reeds thuis zodat je uit verschillende opties kan kiezen.
- Rust is een must.
De stressemmer van een reactieve hond kan veel sneller overlopen en net daarom is het belangrijk dat je een goede balans hebt tussen de actieve momenten en de rustmomenten. Rust is een must want ze moeten namelijk voldoende tijd krijgen om te kunnen herstellen. Vooral wanneer ze in contact gekomen zijn met een trigger. Daarom is het ook van cruciaal belang dat je hond in het huisje zijn eigen veilige ruimte heeft waar hij met rust wordt gelaten en tot rust kan komen.
Focus vooral niet enkel op de zaken die kunnen mislopen maar geniet van de kleine momenten. Je reactieve hond is niet ambetant maar ze willen je gewoon vertellen dat ze het moeilijk hebben. Het is aan ons om het voor hen gemakkelijker te maken.
Op reis met een angstige hond:
Vakantie is een periode van plezier en ontspanning waarbij jullie heerlijk samen genieten. Als je een hond hebt met angstproblematiek dan klinkt dit niet zo vanzelfsprekend of eenvoudig. Angst bestaat in verschillende gradaties en als je een hond hebt die het huis niet uit durft dan kan je beter thuis blijven of kijken voor een geschikte oppas. Je kan gerust een beroep doen op mijn oppasdienst! Hieronder lees je tips voor honden die een matige vorm van angst hebben of enkel angstig gedrag vertonen in bepaalde situaties.
- Herken de signalen van angst.
Als je een hond hebt die bang is van bepaalde situaties dan is het belangrijk om de verschillende signalen te herkennen en te weten hoe je hond zal reageren in die bepaalde situaties. De ene hond zal bevriezen, vluchten of wegkruipen en de andere hond zal blaffen, opspringen of aanvallen. Elke hond reageert dus anders maar allemaal zullen ze stress-signalen vertonen op het moment dat ze zich onveilig voelen. Aan ons dus om die signalen op te merken en tijdig te anticiperen in geval van nood. Besef vooral dat je hond dit uitvalgedrag niet vertoont omdat hij dominant wil zijn (lees hier meer over dominantie bij honden) maar wel omdat hij bang is!
- Steun je hond!
Angst kan je niet belonen, het is geen gedrag maar een emotie. Nog al te vaak wordt er gezegd dat je de angst van je hond zal versterken als je hem troost. Ik heb het hier niet over bepamperen maar als je hond jouw steun nodig heeft door opgenomen of geaaid te worden, doe dit dan. Met een rustige stem tegen je hond praten, uitleggen wat het is en zeggen dat hij er niet bang voor hoeft te zijn, kan soms ook al helpen.
- Hou je aan de vaste routine.
Een vaste routine en structuur zorgt voor voorspelbaarheid en dat is zéér belangrijk. Zorg dus dat je zijn favoriete speeltjes, knuffels en slaapmand meeneemt. Probeer jullie zoveel als mogelijk te houden aan de dagelijkse routine en regels van thuis. Geef je hond op dezelfde tijdstippen zijn maaltijd en ga rond dezelfde tijdstippen gaan wandelen. Creëer een veilige hoek in jullie verblijf waar je hond tot rust kan komen en nog belangrijker, waar hij ook met rust gelaten wordt!
Ook al slaapt je hond thuis in een aparte ruimte kan het toch veiliger zijn om je hond bij jullie op de kamer te laten slapen. Honden zijn sociale slapers en vooral voor angstige honden kan de extra steun van jouw aanwezigheid hem gerust stellen. Goede slaap is namelijk belangrijk om de opgedane prikkels te kunnen verwerken en die stressemmer te ledigen. Slechte slaap zorgt voor een vollere stressemmer wat op zich terug zorgt voor minder goede slaap.
Er bestaat geen magische pil om je hond van al zijn angsten te verlossen. Willen we onze angstige hond meenemen op reis dan zullen we extra moeite moeten doen om te voorzien in zijn noden.
Zoals je nu ondertussen wel door zal hebben is het dus niet onmogelijk om met een gevoelige hond op reis te gaan maar het zal net nog ietsje meer voorbereiding, planning en management vergen.
Ik wens jullie vooral een veilige en rustgevende vakantie toe, samen met jullie gevoelige hond!
Huisdieren zijn populairder dan ooit. Volgens onderzoek van de Belgian Petfood Association bezit 52% van alle Belgen minstens 1 huisdier en een kwart van die gezinnen heeft een hond (2022). We zijn meer dan ooit verzot op onze huisdieren en beschouwen onze hond dan ook als een volwaardig lid van het gezin. Uiteraard zouden we die dan ook het liefst van al meenemen op reis. Maar wat als dit niet kan?
In dit blog zal ik uitleg geven over de verschillende alternatieve opties zodat jullie de beste keuze kunnen maken voor jullie trouwe viervoeter. Daarnaast bespreek ik uiteraard ook de vele voordelen van mijn stressvrije oppasdienst aan huis 😉
Je hond mag op vakantie naar een hondenhotel of -pension.
Niks leuker dan een hele dag op je wenken bediend worden en kunnen spelen met andere vriendjes, toch? Dit is althans hetgeen dat veel hondeneigenaren denken die hun hond naar een hotel of pension doen. Voor sociale honden kan dit inderdaad een leuke vakantie zijn en heeft hij de beste tijd van zijn leven terwijl jullie op reis zijn.
Een professioneel hotel of pension beschikt over personeel die gekwalificeerd is, getraind is en kennis heeft over het gedrag van honden. De honden worden goed in de gaten gehouden, er wordt voldaan aan hun basisbehoeften en tijdens de speelmomenten is er altijd begeleiding aanwezig. Er is een duidelijke structuur aanwezig waarbij de honden op vaste tijdstippen eten krijgen en uitgelaten worden.
Er zijn echter 2 grote nadelen waar toch meer honden last van hebben dan we denken. Ten eerste verblijft de hond meestal voor meerdere uren alleen in een kennel. Als je hond dit niet gewend is dan kan hij zich eenzaam en opgesloten voelen (verlatingsangst loert dus om de hoek). Ten 2de ervaren de honden een hele hoop stress. Ze komen terecht in een vreemde omgeving zonder aanwezigheid van hun eigen vertrouwde gezin. Ze moeten omgaan met de aanwezige drukte van de andere honden, wennen aan de nieuwe routine en komen moeilijk tot rust. Er is ook een grotere kans op ziekte of verwondingen door het grote aantal aanwezige honden. De stressemmer van honden die onzeker, angstig of reactief gedrag vertonen loopt dan ook heel snel over. Voor gevoelige honden is dit dan ook een échte hel!
Hondenopvang in huiselijke sfeer.
Er bestaan uiteraard ook kleinschalige hotels of gezinnen die honden bij hun thuis opvangen. In de meeste gevallen hoeft de hond hier niet afgezonderd te worden in een kennel. De huiselijke sfeer zorgt ervoor dat je hond zich sneller op zijn gemak voelt. Iets wat weinig eigenaars nog weten is dat het vanaf 2024 verplicht is om een erkende opleiding gevolgd te hebben als je honden wil opvangen bij jou thuis tegen betaling. Vraag dus naar die erkenning als je je hond hiernaartoe brengt. Die erkenning bewijst namelijk dat de uitbater voldoende kennis heeft over het gedrag en de basisbehoeften van een hond. Op die manier kan je je hond met een gerust hart achterlaten. Ik raad altijd aan om even een testverblijf te doen zodat je zeker bent dat je hond zich hier op zijn gemak zal voelen en dat het klikt met alle leden van dat gezin. In de meeste gevallen zijn er ook meerdere oppashonden aanwezig dus is het in dit geval ook belangrijk dat je een sociale hond hebt. Vraag ook even na welke handelingen men treft als er onenigheid ontstaat want niet alle honden komen met elkaar overeen en het zou jammer zijn als je hond aan zijn lot wordt overgelaten tijdens een schermutseling.
Er zijn ook mensen die dit vrijwillig doen zonder dat ze ervoor betaald moeten worden en dan hebben ze geen opleiding nodig. Denk maar aan mensen waarvan hun eigen hond onlangs is overleden, mensen die zelf geen hond hebben maar toch willen genieten van het plezier met een hond of mensen die gewoon een extra logé wensen als tijdelijk vriendje voor hun hond. Toch vind ik het belangrijk dat ze kennis hebben over de taal van de hond en dat jij weet op welke manier ze met je hond zullen omgaan. Maak dus duidelijke afspraken zodat jullie met een gerust hart kunnen vertrekken en vraag om regelmatige updates.
Dit is dus een beter alternatief als je een hond hebt die wel sociaal is naar andere honden en mensen maar het moeilijker heeft om alleen te blijven of het niet gewend is om in een kennel te zitten.
Hondenoppas bij jullie thuis.
Als laatste heb je dan nog een 3de opties en dat is iemand bij jullie thuis laten langskomen om op de hond te passen. Hier heb je weer meerdere opties. Er bestaan veel fora waarop hondenliefhebbers zich kunnen laten registreren om tegen betaling met een hond te gaan wandelen of bij iemand thuis op de hond te passen. Dit kan een mooie bijverdienste zijn voor jonge studenten of mensen die dit hobbymatig willen doen.
Er wordt een kort kennismakingsgesprek ingepland want ik denk niet dat je je huis en hond zomaar aan een wildvreemde zal toevertrouwen. Er worden duidelijke afspraken gemaakt betreffende de voeding, de slaapplaats en het uitlaten van de hond. Hier en daar wordt er misschien ook nog uitleg gegeven over de omgang en welke commando’s er gebruikt worden. Soms krijg je een update tijdens je reis hoe het met de hond gaat maar dit is niet altijd vanzelfsprekend. Hier heb je de keuze tussen iemand die je voor enkele uren laat langskomen of iemand die je dag en nacht laat verblijven in jullie huis en bij jullie hond. Bij thuiskomst gaan jullie nog even kort in gesprek over het verloop van het verblijf.
Het grote voordeel van deze dienst is dat je hond in zijn eigen vertrouwde omgeving kan blijven en dat zijn routine in grote mate hetzelfde zal zijn. Je hond komt dus niet terecht in een voor hem onbekende omgeving en hoeft niet plots om te gaan met een hele hoop andere honden. Voor honden zonder probleemgedrag vind ik dit persoonlijk het beste alternatief.
Het nadeel is dat veel van deze mensen geen degelijke opleiding hebben genoten betreffende het gedrag van honden. Als je een hond hebt met een rugzak of met bepaald probleemgedrag zoals bv. reactief gedrag dan kan dit wel eens voor moeilijkheden zorgen. Niet alle honden gaan zomaar met een vreemde op stap en ze kunnen dit dan ook spannend vinden. Hierdoor tonen ze misschien gedrag die ongewenst is zoals trekken aan de lijn, uitvallen of plots niet meer willen wandelen. Als de oppasser dan geen kennis heeft over het gedrag van honden en dus geen rekening houdt met de mogelijke achterliggende oorzaak, kunnen ze al heel snel overgaan tot het geven van correcties. Dit zorgt ervoor dat er nog meer spanning en frustratie ontstaat bij de hond met alle gevolgen van dien. Het zou niet de eerste hond zijn die in de lijn hangt of probeert te happen en bijten. Wanneer jij terug thuis komt kan je hond hierdoor plots gaan uitvallen naar andere honden of gewoon helemaal niet meer willen wandelen omdat hij een slechte ervaring heeft gehad.
Pas op, ik zeg niet dat geen enkele hobby-oppasser kennis heeft over het gedrag van honden maar het is wel belangrijk dat je hier navraag naar doet! Het kan onbewust zo snel fout gaan en zeker met gevoelige honden.
Een stressvrije oppas die rekening houdt met de behoeften van je hond!
Als eigenaar van een stressgevoelige hond weet ik hoe belangrijk het is om als hondenouder een oppas te hebben/vinden die je hond écht begrijpt en weet wat hij nodig heeft. Niet iemand die je hond zomaar gaat knuffelen of geen rekening houdt met zijn grenzen. Iemand die de hondentaal begrijpt en spreekt! Ik geef je hond de ruimte en tijd die hij nodig heeft om mij te vertrouwen zonder dat er iets geforceerd moet worden. Er wordt enkel contact gemaakt of gewandeld als je hond hier écht behoefte aan heeft. Een hond hoeft niet elke dag te wandelen en voor sommige honden kan dit net meer stress opleveren. Heb je een hond die reactief gedrag vertoont tijdens het wandelen dan weet ik ook hoe je hier het beste mee kan omgaan. Ik ga jouw hond steunen in moeilijke momenten i.p.v. het gedrag zomaar te corrigeren. Ik weet namelijk dat je hond geen dominant gedrag vertoont maar dat hij zich onveilig voelt en dit wil duidelijk maken. Ik ga jouw hond steunen in moeilijke momenten i.p.v. het gedrag zomaar te corrigeren. Ik kijk vooral naar de behoeften van jouw hond op dat moment. Dit kan een leuke uitdaging zijn zoals een hersenwerkje of samen even spelen, een snuffelwandeling of zelfs gewoon een rustmoment in mijn aanwezigheid. Je hond zal zijn energie ook op voldoende andere manieren kwijt kunnen die hem geen extra stress bezorgen.
Ik kan voor meerdere uren na elkaar blijven tijdens de dag of minimum een half uurtje langskomen om je hond even eten te geven en uit te laten in de tuin. Dit met uitzondering van nachtoppas maar avondservice kan tussen 20u en 24u mits een extra toelage. Meer informatie vind je op volgende pagina: hondenuitlaatservice/oppas aan huis.
Je kan mij natuurlijk ook inschakelen als je een hond hebt met verlatingsangst waardoor hij niet alleen kan blijven terwijl jij je job uitoefent. Ik weet namelijk wat je hond nodig heeft om tot rust te komen terwijl jij niet aanwezig bent.
Mijn prioriteit is altijd het welzijn en de veiligheid van jullie hond! Ik respecteer altijd de grenzen die je hond aangeeft en zal hier ook steeds rekening mee houden. De noden van jouw hond worden dan ook uitvoerig besproken tijdens het kennismakingsgesprek zodat ik weet waar ik allemaal rekening mee moet houden. Tijdens de oppas krijgen jullie regelmatig updates a.d.h.v. filmpjes, foto’s en feedback. Als ik iets opmerk dat mij zorgen baart dan zal ik dit ook duidelijk naar jullie communiceren. Indien er probleemgedrag aanwezig is of ontstaat dan kunnen jullie desgewenst een beroep doen op mijn gedragsbegeleiding daar ik jullie hond reeds ken en we een vertrouwensband hebben opgebouwd.
Ik hoop dat na het lezen van dit blog de keuze voor het kiezen van de beste oppasdienst voor jullie hond(en) iets eenvoudiger is geworden. Hebben jullie nog vragen omtrent dit onderwerp? Neem dan even contact met mij op.