We weten allemaal dat honden voldoende activiteiten nodig hebben maar wat vaak onderschat wordt is de hoeveelheid rust dat je hond nodig heeft. Een hyperactieve hond is niet leuk en zorgt voor heel wat problemen want die staan altijd ‘aan’. Wat mensen dan vaak doen is de hond nog meer beweging geven omdat ze denken dat hij nog niet vermoeid genoeg is. Wist je dat heel veel hyperactief gedrag net ontstaat omdat de hond té weinig slaap heeft? We leren onze honden van alles en nog wat aan maar wat er dikwijls vergeten wordt is onze honden leren om hun rust te nemen en niks te doen. Laat ons in dit blog dus even dieper ingaan op die broodnodige rust.


Mijn pup zal wel slapen als hij moe is.

Bij ons is het ondertussen al enkele jaren geleden dat we een pup in huis hadden maar daar ik regelmatig nog op pups mag passen weet ik heel goed wat het is om een pup in huis te hebben. Ze zijn koddig, grappig en speels maar weten dikwijls met zichzelf geen weg. Ik krijg dan ook regelmatig de vraag of het normaal is dat hun pup nooit van ophouden weet. Als dat veelvuldig happen normaal is voor een pup van 3 maanden. Het antwoord op beide vragen is ja en nee.

Gedurende de dag hebben pups zoveel prikkels te verwerken dat hun stressemmer tegen het eind van de avond (of soms zelfs nog vroeger) overloopt. Veel eigenaars zien het nut van ‘verplichte’ rust niet in en denken dat hun hond wel in slaap zal vallen wanneer ze moe zijn. Niets is minder waar (tenzij je pup écht oververmoeid is en ter plaatse in slaap kan vallen). De meeste mensen weten ook niet dat een pup eigenlijk 16 tot 18u per dag rust/slaap nodig heeft (inclusief de nacht). 18u per dag lijkt veel en velen onder jullie zullen nu misschien denken dat je zeker niet aan die hoeveel slaap komt met je pup. Toch is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je pup deze hoeveelheid rust krijgt. Desnoods verplicht als het écht nodig is. Je pup moet namelijk alle opgedane ervaringen kunnen verwerken en het lichaam heeft ook die rust nodig om te kunnen herstellen. Je kan je pup verplichte rust geven in zijn puppyren of in een bench. Lees meer in mijn ander blog over het gebruik van een bench en hoe je die het beste aanleert. Je gaat je pup niet zomaar opsluiten in de bench want dit zorgt gegarandeerd voor een oorverdovend janksalvo en andere problemen.

Ja maar, we moeten onze pup toch socialiseren? Klopt maar overdaad schaadt! Leer in een ander blog meer over het verschil tussen socialiseren en traumatiseren. Vroeger riep men dat je overal je pup mee naartoe moest nemen want dat de socialisatieperiode maar duurde tot de leeftijd van 12 weken. Doe dit alstublieft niet!!!! Stel je hond elke dag bloot aan 1 of 2 nieuwe prikkels en doe ook enkel activiteiten die je later met je volwassen hond ook nog gaat doen. Het is bv. nutteloos om nu met je pup de bus en de trein te nemen als je later nooit gebruik zal maken van het openbaar vervoer.

Al die nieuwe indrukken moet je pup verwerken in zijn REM slaap (diepe slaap). Als je pup tijdens zijn rust telkens gestoord wordt door iets wat hij hoort of ziet dan kan hij nooit in een diepe slaap geraken. Daarom is het belangrijk dat je pup zijn rust kan nemen in een prikkelarme omgeving. Geef hem nog iets om op te kauwen of doe een klein snuffelwerkje zodat de adrenaline in het lichaam van je pup zakt en hij tot rust komt. Dan zal hij gemakkelijker vanzelf nadien in slaap vallen. Als je zelf net thuis komt van een drukke activiteit dan kan je ook niet onmiddellijk slapen maar doe je vaak ook nog iets om eerst tot rust te komen. Bij honden werkt dit net op dezelfde manier.


Mijn puberhond weet niet wat rustig zijn betekent!

De puberteit is een moeilijke en lastige periode, niet enkel voor ons maar ook voor je hond. Wil je weten wat die puberteit bij honden precies inhoudt? Dan kan ik je aanraden om mijn ander blog te lezen over de rebelse puber. Rond de leeftijd van 6 maanden verandert er namelijk heel veel voor je hond. Er gaat een volledig nieuwe wereld aan geuren voor hem open maar er gebeuren ook heel veel veranderingen in zijn eigen lichaam. De hormonen gieren door hun lijf en er ontstaan gevoelens die je hond voordien nooit had. Er gebeurt zoveel in het hoofd van je hond dat er gewoon geen ruimte meer is om nieuwe commando’s aan te leren of zelfs soms gewoon te luisteren. Het lijkt alsof veel puberhonden gewoon bananen in hun oren hebben.

Vertoont je puberhond dus hyperactief gedrag, begint hij te trekken tijdens de wandeling of in de lijn te hangen, ga hem dan niet nog meer activiteiten gaan geven. Geef hem liever iets waar hij lekker op kan kauwen en laat hem met rust. Als je dacht dat het bijtgedrag eindelijk voorbij was dan heb je het ook mis. Puberhonden bijten vooral wanneer de stress hen te veel wordt. Overmatige blootstelling aan stress heeft een invloed op het gedrag van je hond. Als je hond tijdens de wandeling of tijdens een speelmoment plots in de lijn begint te hangen of begint te happen richting je benen of armen, ga hem dan niet straffen! Ik heb een ander blog geschreven waar we dieper ingaan op het bijtgedrag van honden. Hij probeert je gewoon duidelijk te maken dat het hem te veel wordt en dat hij je hulp nodig heeft. Wanneer honden dit gedrag vertonen dan worden ze hier helaas vaak nog ten onrechte voor gestraft en dit vanwege de dominantietheorie omdat sommigen nog steeds denken dat hun hond probeert de baas te zijn. Deze theorie is reeds lang achterhaald en klopt dus aan geen kanten! Straffen werkt niet en zal de situatie alleen maar erger maken. In een ander blog ga ik dieper in op waarom straffen (niet) werkt.

Als je wil voorkomen dat je hond in overdrive gaat dan kan ik je aanraden om genoeg geschikt kauwmateriaal te voorzien. Denk hierbij aan natuurlijke snacks zoals kophuid, bullepezen, runderoren, varkensoren, pens, long, kippenpoten, kalkoennek,… . Geef geen bewerkte producten of van die typische rawhide want die bevatten heel veel chemische brol die niet gezond is voor je hond. Ook moet je opletten met te harde vleesbotten want je hond kan daar zijn tanden op breken. Daarnaast kan snuffelen ook zorgen voor voldoende verlichting en rust in het hoofd van je hond. Lees hier meer over het belang van snuffelen.

Als alles goed verloopt dan zal je hond rond de leeftijd van 1,5 à 2 jaar uit zichzelf rustiger worden omdat hij dan volwassen wordt. Rond de leeftijd van 3 jaar zijn ze meestal mentaal volwassen (kleine rassen iets vroeger).


Mijn volwassen hond is altijd druk en rust niet overdag.

Zoals reeds vermeld is het belangrijk dat je hond voldoende slaapt om alle opgedane prikkels te kunnen verwerken. Als je hond als pup en/of puber nooit heeft geleerd om niks te doen en gewoon zijn rust te nemen dan zit je nu met een groot probleem. Dan heb je nu hoogstwaarschijnlijk een hond die je continu overal achtervolgt en je aandacht zoekt op duizend en één verschillende manieren, de ene manier al iets ongewenster dan de andere. Vertoont je hond ongewenst gedrag? Lees dan even mijn ander blog over het afleren van ongewenst gedrag.

Rust is dus nog steeds belangrijk voor je hond, ook als hij volwassen is. Als we wilde honden gaan observeren dan zal je zien dat zij ook voornamelijk hun energie sparen en voldoende rusten. Deze honden moeten namelijk nog steeds zelf voor hun voedsel zorgen. Door de domesticatie krijgen ze hun maaltijd nu meestal voorgeschoteld in een kom zonder dat ze er echt iets voor moeten doen. Maar onze honden worden wel nog dagelijks blootgesteld aan tal van prikkels (zowel positief als negatief) en deze moeten ze ook nog steeds kunnen verwerken. Als die blootstelling te vaak en te veel is dan kan hij er niet meer mee omgaan en vertoont je hond vaak hyperactief of ongewenst gedrag. Zorg dus voor een dagdagelijkse routine die bestaat uit een afwisseling van actieve momenten en powernapjes. 

Voldoende rust en genoeg diepe slaap zorgt namelijk voor een stabiele hond. Ze kunnen beter om met de wereld en hebben een betere balans in hun lichaam. Geef je volwassen hond dus ook nog voldoende rustmomenten waarop hij niks moet doen. Wil je hond plots niet meer wandelen dan kan ik je doorverwijzen naar mijn ander blog. Daar ga ik in op de verschillende oorzaken en hoe je hier het beste mee kan omgaan.


Hoe ouder de hond, hoe rustiger hij wordt.

Vanaf de leeftijd van 7 jaar ga je merken dat je hond minder actief wordt. Vanaf die leeftijd spreken we namelijk over een seniorhond en dan kunnen er al eens ouderdomskwaaltjes tevoorschijn komen. Sommige honden zullen zich nog jong en jeugdig voelen maar toch moet je ermee rekening houden dat ze niet meer zo jong zijn. Ze zullen sneller vermoeid geraken en hun lichaam zal sneller last krijgen van pijntjes. Daardoor is het belangrijk dat je hond ook hier voldoende rust en ontspanning krijgt. Je zal de intensiteit van de activiteiten dus moeten aanpassen aan de leeftijd en fitheid van je hond. Sporthonden die hun leven lang wedstrijden of trainingen hebben gedaan mogen ook genieten van hun welverdiende rust. Heeft je hond eens geen zin in zijn dagdagelijkse wandeling, laat hem dan rustig op zijn kussen snoezen. Dagdagelijkse wandelingen zijn niet altijd noodzakelijk. Er bestaan nog heel wat alternatieven waarmee je kan voldoen aan de fysieke en mentale behoeften van je hond. Ook daar heb ik reeds een blog over geschreven waar je inspiratie kan opdoen.


Rust is een belangrijk gegeven in je hond zijn ganse leven.

Maar wat als je hond zijn broodnodige rust nu niet neemt? Dan zit je uiteraard met een groot probleem en daar kan ik jullie bij helpen. Voldoende rust is één van de basisbehoeften van je hond. Als je hond te weinig slaapt dan kunnen er gedragsproblemen ontstaan zoals overmatig blaffen, hyperactief gedrag, uitvallen, angstig gedrag en zelfs gewoon compleet onhandelbaar zijn. In mijn volgend blog vertel ik jullie meer over hoe je je hond kan leren om zijn rust te nemen. Dit is namelijk niet iets wat veel honden uit zichzelf kunnen. Wens je nu reeds onmiddellijk hulp? Contacteer mij dan voor een adviesgesprek. Tijdens dit gesprek kan je meer uitleg geven over waarom je hond zijn rust niet neemt en kan ik reeds tips geven om dit beter aan te pakken. Is er meer begeleiding nodig dan geef ik jullie ook meer uitleg over hoe ik jullie verder kan helpen.