De meesten die mij ondertussen kennen weten dat ik een hart heb voor gevoelige honden en mij hier dan ook vooral in wil specialiseren. Deze honden worden namelijk vaak verkeerd begrepen met alle gevolgen van dien. Ze zijn niet agressief of dominant maar ze zijn gewoon gevoeliger dan andere honden.


Het ontstaan van het gele lintjesproject.

Het gele lintje die wordt gedragen aan het harnas of de riem van de hond vindt zijn oorsprong terug in de jaren 2000. Een Australische hondenschool die een signalisatie wou gebruiken om meer afstand te vragen voor hun honden hebben dit gele lintje geïntroduceerd. Het idee werd verder wereldwijd verspreid door verschillende initiatieven. In Zweden en Canada startte men in 2012 met het Gulahund Yellowdog en Yellow Dog Project. Daarna volgden andere landen en zo werd het uiteindelijk ook in België verspreid door verschillende organisaties die het initiatief ondersteunen. Zo heb je het project Canischola aan de Waalse kant en Fluoh aan de Vlaamse kant.
Je denkt nu bij jezelf misschien waarom het kleur geel en niet rood. Rood is toch de kleur voor gevaar?! Net daarom hebben we gekozen voor het kleur geel omdat deze honden NIET gevaarlijk zijn. Het kleur geel is een waarschuwingskleur waarmee we de mensen erop attent willen maken dat deze honden ruimte nodig hebben. Kom je dus een hond tegen met een geel lintje of ander geel accessoire, doe het dan niet in je broek maar bewaar gewoon je afstand. Lijn je hond aan indien die zou loslopen en blijf op je eigen kant. Ga zeker niet de hond benaderen of de eigenaar gaan aanspreken want ze willen net de afstand bewaren!


De voor- en nadelen van het gele lintje.

Eigenlijk zou iedereen zijn hond moeten aanlijnen en voldoende afstand bewaren als ze een andere aangelijnde hond tegenkomen! Het gele lintje maakt het net iets duidelijker en zichtbaarder zonder dat de begeleider moet gaan roepen dat je je hond bij je moet houden.

Niet alle honden (en hun handlers) zijn ervan gediend dat een andere hond of persoon zomaar op hen komt afgelopen. Denk maar aan honden die net geadopteerd zijn en hier helemaal nog geen behoefte aan hebben. Honden die bang zijn van andere honden of mensen moeten ook op een rustige manier kunnen leren dat jullie geen gevaar zijn. Soms gaat het over een oudere of geblesseerde hond die niet te onstuimig mag doen of een jonge pup die nog in training is. De reden waarom het niet gewenst is dat jullie met hen contact maken is niet belangrijk maar het is wel belangrijk dat we dit met z’n allen respecteren!

Een extra waarschuwingssignaal zorgt er natuurlijk ook voor dat mensen op hun goede zijn. Zoals eerder aangehaald betekent een geel lintje niet automatisch dat de hond agressief is maar toch kan dit lintje bij sommige mensen een schrikreactie opwekken. “Er mankeert iets aan die hond” of “ze zijn niet goed opgevoed”, is een veelvoorkomende maar onterechte opvatting! Het gezin van deze honden doen net hun uiterste best om hun hond ook een gelukkig leven te geven zonder extra stress en inmenging van iemand die denkt het beter te weten. Wordt dus niet nerveus, gespannen of bang als je een hond met een geel lintje ziet want dan ga je je anders gaan gedragen en dat heeft ook weer invloed op de hond.

Iedereen wil zich graag rustig en veilig voelen tijdens het wandelen. Op dat moment willen we kunnen genieten in plaats van dat we ons druk moeten maken om een ander! Voor sommige honden en hun begeleiders is dit helaas moeilijk omdat er zoveel prikkels aanwezig zijn. Deze honden proberen dit duidelijk te maken maar velen (h)erkennen deze stress-signalen niet. Heel veel mensen begrijpen gewoon de hondentaal niet voldoende en weten dus niet of de hond het daadwerkelijk leuk vindt als ze dichterbij komen. Daarom is het gele lintje (of een ander geel accessoire) gewoon een signalisatie dat je beter afstand kan houden. Doe je dit niet dan is er een grote kans dat ofwel de hond of de eigenaar naar je zal uitvallen. Wees dus gewaarschuwd!


Het Fluoh-project:

Sommigen onder jullie zullen het wel al eens hebben gezien maar velen weten tot op vandaag helaas nog steeds de betekenis hiervan niet. Met dit blog hebben sommigen onder jullie nu terug een stukje bijgeleerd.

Om deze boodschap nog beter te verspreiden, help ik vrijwillig mee met het project van Fluoh by Monsieur Gustave. Mensen gebruiken heel snel stempels zoals agressief, dominant, niet welopgevoed,… . Agressie is voor honden ook gewoon een vorm van communiceren en vaak moeten ze dit inzetten omdat wij hun lichaamstaal niet begrijpen. Dan moeten ze beginnen blaffen of uitvallen om de afstand te bewaren.

We verstaan dat niet iedereen de hondentaal kan (en wil) begrijpen maar met dit signaal willen we wel iedereen duidelijk maken dat we gewoon beleeft vragen om afstand. Wat je hiervan denkt doet er niet toe, maar wees gewoon respectvol voor je medemens en de hond. Ga het conflict niet opzoeken als dit niet nodig is.


Help ons deze boodschap te verspreiden zodat iedereen kan genieten van zijn of haar wandeling met de hond(en)!