Als eigenaars problemen ondervinden met het gedrag van hun hond dan is de eerste vraag die onmiddellijk gesteld wordt: "Hoe leer ik dit hem zo snel mogelijk af?". Misschien trekt jouw hond aan de lijn, steelt of vernielt hij voorwerpen of graaft hij putten in de tuin. Het kan best zijn dat jij je op dit moment met diezelfde vraag zit en hier terecht bent gekomen op zoek naar antwoorden.


Kan je ongewenst gedrag afleren?

Het antwoord hierop is ja en neen. Bepaald gedrag kan je afleren zoals opspringen maar het is belangrijk dat je je hond dan ook aanleert welk gedrag hij wel moet vertonen. Met afleren alleen kom je er namelijk niet!

Heel vaak gaan eigenaars hun hond berispen als ze ongewenst gedrag vertonen. Het aantal keer “foei” of “nee” dat er op een dag gezegd wordt tegen een hond kan je niet op 2 handen tellen. Wat veel mensen echter vergeten is dat de hond eerst moet aangeleerd worden wat die “foei” of “nee” betekent. Theoretisch is het mogelijk om je hond dit commando aan te leren zodat hij stopt met het gedrag dat hij aan het vertonen is. Dit kan je leren in een aantal oefeningen door het woord “foei” of “nee” te koppelen aan het wegnemen van de snoep. Je legt een voertje op de grond en je hond mag die opeten. Je doet dit 3 keer na elkaar en de 4de keer zeg je het woord en leg je je hand over de snoep. In het begin kan het zijn dat je hond van alles zal proberen om de snoep te bemachtigen maar je moet blijven volhouden. Draait je hond zijn hoofd weg van de snoep of stopt hij met proberen dan zeg je onmiddellijk “Goed zo” en beloon je hem met een ander voertje vanuit je hand.

In de praktijk is het echter niet zo simpel. Als de hond ongewenst gedrag vertoont dan zorgt dat voor heel veel frustratie en ergernis bij de eigenaar waardoor die meestal niet het geduld heeft om 1 keer “nee” of “foei” te zeggen. Het probleem hierbij is dat de hond geen gehoor meer zal geven aan dit woord en dus ook niet zal stoppen met het vertoonde gedrag. Vaak wordt de “nee” of “foei” ook gezegd nadat de hond het ongewenste gedrag reeds heeft vertoond. Het woord wordt namelijk dikwijls gebruik om de hond te berispen. Op dat moment zal je hond geen link leggen tussen het vertoonde gedrag (bv. het graven van een put in de tuin) en het woord “nee” dat jij op dat moment aan het roepen bent. Vaak denken mensen ook dat de hond dan automatisch zal weten wat er wel van hem verwacht wordt. Als hij dan zogenaamd “niet luistert” dan wordt hij al snel bestempeld als “koppig”, “eigenwijs” of zelfs “dominant”… .


Je hond corrigeren.

Mensen gaan meestal hun hond corrigeren voor ongewenst gedrag. Er zijn verschillende ‘hulpmiddelen’ te koop waarmee je je hond kan corrigeren. Die correcties bestaan meestal uit het toedienen van iets onaangenaams (onprettige geluiden, aannemen van onnatuurlijke houding, vieze geurtjes, …) maar helaas vaak ook door het toedienen van pijn (tik op de neus, stamp in de zij, stroomstoot en zelfs wurgen). Ik snap niet waarom we onze hond zouden moeten pijnigen. Het enigste dat ze hier uit leren is dat wij niet te vertrouwen zijn. Het is ook belangrijk om steeds rekening te houden met het welzijn van je hond!

Ik ben niet volledig tegen het corrigeren van je hond want als hij het ongewenste gedrag blijft vertonen dan moet je hem duidelijk kunnen maken dat dit niet gewenst is. Dit kan je doen door iets leuks weg te nemen. Denk hierbij bv. aan een hond die te gewelddadig aan het spelen is en niet rustig wordt. Je kan eerst proberen om hem iets rustiger te laten spelen maar als hij niet luistert dan stop je gewoon het spel. Een belangrijk punt is wel dat je steeds op zoek gaat naar de reden waarom je hond dit ongewenste gedrag vertoont! Misschien is hij overprikkeld, gefrustreerd, bang,… of voelt hij zich bedreigd of verveelt hij zich. Bepaald gedrag die voor ons ongewenst is, is ook gewoon normaal gedrag voor je hond (bv. blaffen, graven, jagen). Ga hier dus mee aan de slag. Contacteer mij indien je niet weet waarom je hond dit gedrag vertoont en als je hulp wenst.


Beter ongewenst gedrag voorkomen dan afleren!

Elke hond moet een opvoeding krijgen zodat ze zonder al te veel problemen in onze maatschappij kunnen leven. Honden en mensen zijn verschillend maar doordat we samenleven moeten ze leren wat de regels zijn en hoe ze zich het beste kunnen gedragen in bepaalde situaties. Ook kleine honden moeten opgevoed worden want dit wordt soms nog wel eens vergeten.

De opvoeding van een hond bestaat uit heel veel verschillende onderwerpen. Hij moet zindelijk worden, mag niet bijten, moet netjes meelopen aan de lijn, rustig omgaan met bezoek en moet alleen kunnen blijven. Bij al deze onderwerpen is het belangrijk om ongewenst gedrag te voorkomen. Een heel belangrijke regel hierbij is: wat een hond niet leert, hoef je hem ook niet af te leren! Als je er dus voor kunt zorgen dat je hond geen ongewenst gedrag kan uitvoeren dan spaart dit jullie een hoop tijd en frustratie. Daarom ga je dus vooruitdenken en anticiperen. Hoe kan je voorkomen dat je hond bepaald gedrag gaat vertonen? Hoe kan je ervoor zorgen dat hij het gewenste gedrag laat zien? Ian Dunbar legt het in dit filmpje perfect uit.

Het is heel belangrijk om te voldoen in de basisbehoeften van je hond! Veel ongewenst gedrag ontstaat namelijk omdat er hier ergens een te kort in schuilt. Als je hond bv. niet voldaan is in zijn fysieke en mentale behoefte aan activiteiten dan zal hij zich vervelen of gefrustreerd voelen en zelf op zoek gaan naar invulling. Denk hierbij aan trekken aan de lijn, overmatig blaffen of voorwerpen vernielen. Stress kan ook een hele grote invloed hebben op het gedrag van je hond.

Leer je hond wat er van hem verwacht wordt en wacht niet af hoe hij zal reageren. Oefen eerst bv. met het rustig leren wandelen aan de lijn in de tuin waar er weinig tot geen prikkels zijn. Als je dit rustig aan opbouwt dan is de kans klein dat je hond later zal trekken. Een volwassen hond heeft ook nog altijd opvoeding nodig en kan je ook nog steeds dingen aanleren. Neem je een adoptiehond in huis dan heeft hij normaal reeds een opvoeding gehad maar het kan zijn dat hij te weinig of verkeerde dingen heeft geleerd. Ook hier is het belangrijk om op voorhand te weten wat je wel en niet wenst. Begeleid je hond hierin vanaf dag 1. Hou wel rekening met wat er allemaal komt kijken bij de adoptie van een hond. De herplaatsing(en) kunnen namelijk ook heel veel stress teweeg brengen bij je hond. Ga dus niet te snel en verwacht niet te veel in het begin! Wens je hier hulp bij? Neem dan even een kijkje bij mijn adoptiebegeleiding.

Veel ongewenst gedrag komt ook voor tijdens de puberteit van je hond. Wanneer ze de leeftijd van 6 maand bereiken gaat er namelijk een nieuwe wereld voor hen open. Alle indrukken en veranderingen kunnen soms te veel of te intens zijn voor je hond waardoor hij moeite heeft om zich normaal te gedragen. Lees hier meer over de rebelse puber. Inzichten hebben in waarom je hond bepaald gedrag kan vertonen, welke invloed stress heeft en hoe je je puber het beste kan begeleiden is dan ook van cruciaal belang om hem te kunnen laten ontwikkelen tot een stabiele, volwassen hond. Wens je hier meer over te leren, neem dan een kijkje bij mijn puberbegeleiding.


Wat moet je dan wel doen als je hond ongewenst gedrag vertoont?

Als een hond ongewenst gedrag vertoont dan zal ik proberen om een smakgeluidje te maken of op een andere manier zijn aandacht te krijgen zodat hij met het gedrag stopt. Vervolgens tref ik maatregels zodat de hond dit gedrag in de toekomst niet meer kan vertonen. Alle honden waar ik mee werk leren al heel snel dit neutraal, geconditioneerd geluid aan (een onderbrekingssignaal). Ik gebruik dit geluidje in het begin heel vaak en telkens als de hond aandacht aan mij geeft, wordt hij beloont. Op de duur wordt dit een soort reflex en kan je het inzetten als onderbrekingssignaal wanneer je hond iets doet wat ongewenst is.

Ondertussen heb je geleerd dat je ongewenst gedrag niet zomaar kan afleren maar dat het beter is om je hond gewenst gedrag aan te leren. Met behulp van aandacht en iets leuks is het namelijk veel gemakkelijker om je hond iets aan te leren i.p.v. iets af te leren. Denk maar eens hoe moeilijk het is om te stoppen met roken en hoe gemakkelijk het is als je nooit gerookt zou hebben in de eerste plaats. Met geduld, herhaling en de juiste aandacht op het juiste moment zal het gewenste gedrag een gewoonte worden voor je hond waardoor hij onbewust het ongewenste gedrag heeft ‘afgeleerd’.

Heeft je hond reeds geleerd om ongewenst gedrag te vertonen dan is het belangrijk om zo snel mogelijk hier iets aan te doen. Het gedrag zal namelijk niet vanzelf verdwijnen en kan in sommige gevallen zelfs erger worden. Hoe vaker je hond dit gedrag kan vertonen, hoe vaker hij het zal doen. Heel veel ongewenst gedrag heeft ook een belonend effect zonder dat de eigenaar het zelf beseft. Denk hierbij aan zelfbelonend gedrag zoals blaffen (vanwege de inwendige aanmaak van dopamine), het belonend gedrag omdat de prikkel waar de hond naartoe uitvalt automatisch verdwijnt of de aandacht van de eigenaar (positief of negatief). Via een uitgebreid gedragsonderzoek kom je te weten waarom je hond dit gedrag vertoont, wat de achterliggende emotie is en hoe je hier het beste mee kan omgaan.

In de eerste plaats ga je er dus voor zorgen dat je hond dit gedrag niet meer kan vertonen. Dit doe je door de situatie te managen en in het ergste geval de situatie (tijdelijk) te gaan vermijden. Vervolgens ga je op zoek naar de oorzaak/reden waarom je hond dit gedrag vertoont. Gedrag wordt nooit “zomaar” vertoont en je hond heeft dus ook altijd een reden waarom hij dit bepaald gedrag laat zien. Ze kunnen het ons helaas niet zomaar vertellen dus is het aan ons om het antwoord te vinden en te voldoen aan zijn noden/behoeften.

Eenmaal zijn basisbehoeften correct zijn ingevuld dan kan je beginnen met het aanleren van gewenst gedrag. Bij het aanleren van nieuw gewenst gedrag is het altijd belangrijk om rekening te houden met de oorzaak van het ongewenste gedrag. Op die manier kan je bepalen wat een ‘beloning’ is voor je hond en wat ‘straf’ is voor je hond. Stel dat je hond stront wil eten, omdat hij het lekker vindt, dan kan een lekker snoepje van jou een beloning zijn om er af te blijven. Stel dat je hond daarentegen trekt aan de lijn, omdat hij bang is van die andere hond of situatie, dan zal het lekkere snoepje geen beloning zijn maar wel de afstand die je creëert! Denk maar aan de vele honden die geen snoep meer aannemen als ze zich onveilig voelen. Hij zal dan namelijk alles doen om zich veilig te voelen want dat is voor hem de beloning, niet die snoep. Denk dus na over wat je hond nodig heeft en gebruik dat als beloning!

Wil je hier hulp bij of weet je niet goed hoe je je hond het beste kan (onder)steunen?
Boek dan een gratis kennismakingsgesprek. Dit is een gesprek van 30 minuten (telefonisch of online) waarbij jij meer uitleg kan geven over het probleem en we samen bekijken of en hoe ik jullie kan helpen.