Net zoals mensen hebben honden ook basisbehoeften.

Als hondeneigenaars proberen we een zo goed mogelijke balans te vinden tussen onze eigen noden en die van onze hond. Als we spreken over de basisbehoeften van onze hond dan denken velen onder jullie aan rust, voeding en uitlaten/spelen. Het invullen van die basisbehoeften klinkt zo eenvoudig. Je geeft hem een plaats waar hij kan slapen, je voorziet brokken en water, en je zorgt voor een plek waar hij zijn behoefte kan doen. Voilà, zijn basisbehoeften zijn ingevuld...

Een hond heeft echter nog meer nodig dan enkel dat. Sommige honden zijn een schoolvoorbeeld voor hun ras en anderen zitten er mijlenver van. Elke hond is een individu met zijn eigen noden en behoeften. Als we het hebben over de basisbehoeften van de hond dan kunnen spreken over 2 grote indelingen: de lichamelijke basisbehoeften en de emotionele basisbehoeften.


Lichamelijke basisbehoeften:

De eerste basisbehoeften zijn voor elke hond gelijk:
- vrij van pijn en ongemak
- vrij van honger en dorst
- vrij om normaal gedrag te vertonen
- vrij van angst en distress

Wat betreft de voeding is het belangrijk om te kijken welke soort voeding je geeft en wat de kwaliteit ervan is. Het ene merk is het andere niet dus lees ook even wat erin zit. Bij voorkeur geef je je hond 2 keer per dag eten. Dit hoeft niet altijd gewoon in zijn eetbak te zijn. Laat hem er soms ook eens voor werken door zijn brokken uit te strooien op het gras wanneer het mooi weer is, ze te verstoppen in een snuffelmat of een voederbal. Op deze manier voldoe je ook al een stukje aan de mentale behoeften van je hond. Let hierbij wel op dat je hond niet reeds gestrest is want stress tast ook de spijsvertering aan dus dan geef je beter kleinere porties over meerdere keren in zijn eetbak.
Laat je hond vooral in alle rust eten en probeer nooit om zijn voeding weg te nemen als hij bezig is. Dit is de grootste oorzaak van bezitsagressie.

Water is van vitaal belang om het lichaam gezond en in goede conditie te houden. De behoefte aan water is afhankelijk van verschillende factoren zoals de omgevingstemperatuur en de hoeveelheid activiteit. Ook na het kauwen heeft je hond behoefte aan vers water. Hou ook rekening met het soort drinkbak. Gevoelige honden hebben dikwijls problemen met metalen, emaille of RVS drink- en eetbakken. Dit vooral vanwege het geluid wanneer die op de grond wordt gezet of wanneer ze er met hun halsband tegen slaan. Denk ook aan een verhoging voor oudere honden of honden die gewrichtsproblemen hebben. Laat je hond ook gerust uit de vijver, regenplassen en fonteinen drinken. Elk soort water heeft een andere samenstelling en smaak. Laat je hond enkel niet drinken van verontreinigd water. Water dient altijd beschikbaar te zijn en moet regelmatig ververst worden.

De invulling van de fysieke en mentale activiteiten is voor elke hond anders. Elke hond heeft wel nood aan snuffelwandelingen en regelmatige afwisseling in de activiteiten. Hoe dit wordt ingevuld en hoeveel tijd je hieraan besteedt, is afhankelijk van de hond die je voor je hebt. Een werkras (Border Collie, een Cattle Dog,... en alle herders) heeft meer uitdagingen nodig dan een gezinshond (Golden Retriever, Cocker Spaniel, Cavalier,...). Met uitdagingen heb ik het dan niet over lange wandelingen maar vooral over mentale stimulatie. Deze rassen zijn oorspronkelijk gefokt om een taak uit te voeren zoals het domein bewaken of vee drijven en hoeden. De dag van vandaag moeten veel van deze rassen geen taken meer uitvoeren en zijn ze gewoon leuk als 'gezinshond'. Hier kan het dan ook nogal eens mislopen omdat de eigenaars niet voldoen aan de mentale behoeften van hun hond. Daarom zullen ze zelf op zoek gaan naar een activiteit om hieraan te voldoen zoals overmatig blaffen, graven, obsessief gedrag, jagen achter auto's en fietser,... .

Rust is ook een belangrijk basisbehoefte van je hond. Een hond heeft rust nodig om dingen te kunnen verwerken en om zijn batterijen terug te kunnen opladen. Wist je dat een gezonde hond gemiddeld 16u per dag slaapt?! Een pup heeft zelfs nog meer rust nodig om alle opgedane prikkels te kunnen verwerken. Slaapgebrek heeft een groot effect op het gedrag van je hond. Het heeft een invloed op zijn leervermogen, zijn concentratie en zijn geheugen maar ook op zijn afweersysteem en zijn gemoedstoestand. Wij zijn ook prikkelbaarder als we niet goed geslapen hebben.


Emotionele basisbehoeften:

Elke hond heeft nood aan veiligheid, steun en structuur. In veel situaties kan een hond niet vluchten omdat wij ze beperken in hun mogelijkheden (ze hangen aan de lijn of ze zitten in huis). Daarom moeten wij zorgen voor hun veiligheid! Dit kan je doen door de hond een veilige plaats aan te bieden in huis en ervoor te zorgen dat je hond niet in onveilige situaties terecht komt. Verdiep je in de taal van je hond zodat je weet wanneer hij zich onveilig voelt!

Veel honden zoeken steun bij hun eigenaar in bedreigende situaties, gun hem ook die steun. Een hond die op je voet komt zitten of tegen je aanleunt is niet dominant!

Biedt dagdagelijkse structuur aan voor je hond. Op die manier creëer je voorspelbaarheid en dit brengt rust. Geef rond hetzelfde tijdstip zijn eten en ga rond dezelfde tijden wandelen of samen een spel spelen. Ook de rusttijden zijn belangrijk want anders heb je een hond die altijd klaar staat voor actie. Je hoeft niet alles exact op hetzelfde moment te doen want dan wordt je hond hier te afhankelijk van. Kondig alles aan wat je gaat doen, zo wordt je hond niet verrast.

Elke hond heeft een eigen plaats nodig in het gezin. Letterlijk wil dit zeggen dat hij een veilige rustplaats moet hebben, figuurlijk moet hij ook een plek krijgen en deel uitmaken van het gezin. De veilige plek van je hond bevindt zich op een rustige, prikkelarme plaats in huis. Je hond moet hier altijd toegang tot hebben. Als je hond zich hier bevindt dan heeft hij alle controle en mag hij niet gestoord worden.

Als laatste is het belangrijk dat een hond affectie krijgt maar ook begrenzing! Elke hond heeft nood aan een liefdevolle behandeling maar er moet ook rekening gehouden worden met zijn grenzen en wat hij niet leuk vindt. Ongewenst gedrag gaan we niet corrigeren maar we gaan de hond wel begrenzen, hij kan niet steeds doen wat hij wilt! Begrenzen doe je o.a. door "nu niet" en "gedaan aan te leren, je hond te leren ontspannen, ongewenst gedrag te voorkomen of onderbreken,... .

Als we kijken naar onze basisbehoeften dan kunnen wij onszelf hierin voorzien. Honden zijn echter afhankelijk van ons. Ze moeten (af)wachten tot en of wij hen hierin tegemoetkomen. Wij mensen hebben bijna de volledige controle over hoe onze honden moeten leven. Als we onze honden zo graag zien dan is het maar normaal dat we onze lievelingen voorzien in hun basisbehoeften.

De oorzaak van veel gedragsproblemen ligt vaak in het niet of het niet correct invullen van één van deze behoeften van je hond. Heel veel eigenaars komen bij mij terecht wanneer hun hond 'probleem'gedrag vertoont. De reden waarom ik het woord probleem tussen haakjes zet is omdat het gedrag dat de hond vertoont meestal een probleem is voor de baasjes maar de hond hiermee eigenlijk iets wil duidelijk maken. Daarom is het eerst en vooral belangrijk om je te verdiepen in de taal van je hond zodat je hem beter kan begrijpen.

Een veelvoorkomend probleem waarvoor mensen mij contacteren is het overmatig blaffen van de hond. Sommige honden blaffen enkel wanneer het nodig is en andere blaffen wanneer het hen uitkomt...
Althans dat is wat jullie waarschijnlijk denken als het overmatig blaffen op je zenuwen begint te werken.
Bij elke 'probleem' dat we ervaren met onze hond is het belangrijk om even vanuit het standpunt van de hond te
kijken. Waarom vertoont hij dit gedrag? Heeft hij iets te kort of wat is zijn motivatie? Besef dat een hond nooit zomaar gedrag vertoont, hij heeft er altijd een reden voor. Hij is misschien moe of overprikkelt, hij voelt zich niet lekker of heeft ergens pijn, hij heeft honger of moet zijn behoefte doen, hij wil affectie of net met rust gelaten worden,... .

Dat is ook de reden waarom ik bij elk gedragsonderzoek eerst en vooral ga kijken als de basisbehoeften van de hond goed zijn ingevuld. Eigenaars vragen soms aan mij tijdens het eerste gesprek: "Wat doen we verkeerd?" Meestal is het antwoord "niets" omdat ze gewoon niet beter weten. Het is hun eerste hond of ze hebben geen ervaring met het ras.

De basis van deze behoeften is voor elke hond gelijk maar hoe dit precies ingevuld wordt, is afhankelijk van de noden van die hond. De ene hond zal meer nood hebben aan actieve activiteiten en de andere hond zal meer nood hebben aan steun en veiligheid. Voldoe in deze basisbehoeften en pas aan waar nodig. Zo kan je gelukkig samen leven met je hond!

Daarom geef ik jullie de wijze raad mee om je eerst en vooral te verdiepen in de taal van je hond en kennis op te doen over zijn basisbehoeften. Dit is iets wat je niet leert op een hondenschool! Trainen en het aanleren van commando's is iets wat je later kan doen nadat je een goede basis hebt gecreëerd.

Een hond die voorzien wordt in zijn basisbehoeften hoeft zich geen zorgen te maken. Deze honden zullen ook niet snel 'probleem'gedrag vertonen want ze voelen zich veilig en hebben vertrouwen in hun eigenaar(s).

Waar kan jouw hond zich zorgen over maken?