De ene is er voor en de andere is er tegen. Voor sommigen is het een gevang en voor anderen is het een noodzaak. Op internet vind je zoveel verschillende meningen dat je het op den duur niet meer zou weten. In Zweden en Finland is het zelfs verboden om een bench in huis te hebben. Laat mij je dus even helpen om de juiste beslissing te maken. Ik ben noch voor noch tegen want het hangt namelijk allemaal af van je hond.


Moet mijn puppy in een bench?

Wanneer je een pup in huis haalt dan is dit meestal één van de eerste vragen waarover je gaat nadenken. De bench is namelijk een heel handig hulpmiddel voor heel veel hondeneigenaren tijdens de opvoeding en begeleiding van hun hond. De bench kan zowel op goede als op slechte manieren gebruikt worden. Daarom is de bench op zich geen marteltuig maar het hangt er natuurlijk vanaf hoe je het inzet. Je moet namelijk heel goed nadenken over waarom je je hond in een bench wilt steken! Het is niet de bedoeling om je hond hierin op te sluiten wanneer hij lastig is. Een bench moet de veilige plek zijn van je hond waar hij tot rust kan komen en alle opgedane prikkels kan verwerken. Hij moet hier dan ook graag verblijven en dit moet dus op de juiste manier aangeleerd worden.

Gebruik je de bench op de juiste manier dan heb je heel veel voordelen:
- het helpt bij de zindelijkheidstraining
- het helpt bij de prikkelverwerking
- het helpt bij het tot rust brengen van je hond
- het helpt bij impulscontrole
- het helpt bij het alleen thuis blijven
- het is een hulpmiddel bij agressieproblemen
- het is een veilige plek wanneer je je pup even niet in de gaten kan houden
- …

Veel honden zijn gevoelig voor stress en overdreven drukte. Als je kijkt naar onze maatschappij en samenleving dan zijn dit 2 zaken die duidelijk aanwezig zijn waardoor heel veel honden hier ook constant aan bloot worden gesteld. Wij hebben het er hier vaak moeilijk mee (denk maar aan de vele burn-outs) dus hoe moet het dan wel niet zijn voor onze honden. Veel honden kunnen niet goed omgaan met een gebrek aan veiligheid en structuur waardoor er probleemgedrag ontstaat of ze gewoon te veel stress ervaren. Dan kan een plek waar je heerlijk tot rust kan komen en je je even niks moet aantrekken van de buitenwereld een zaligheid zijn.


Waarvoor dient de bench NIET?

De bench is geen plek waar je hond zich onveilig mag voelen.
Ik heb reeds eerder aangehaald dat de bench niet mag gebruikt worden straf. Nog al te vaak wordt een hond in de bench geplaatst als ze onzindelijk zijn geweest of iets vernield hebben. Het is beter om te zoeken naar de oorzaak waarom je hond dit gedrag vertoont i.p.v. hem er gewoon voor te straffen (dit geldt trouwens voor alle ongewenste gedragingen). Wanneer je hond zich in de bench bevindt dan moet je hem ook met rust laten. Dit is zijn veilige plek waar hij beslist wat er gebeurt! Vraag je hond om uit de bench te komen en iets samen te doen i.p.v. hem eruit te sleuren. Maak ook duidelijk aan de kinderen dat ze de hond met rust moeten laten als hij zich hier bevindt. De bench is zijn plaats d.w.z. dat er geen andere honden of kinderen bij mogen. Sommige honden kunnen ook claustrofobie hebben waardoor ze niet graag opgesloten worden in een kleine ruimte. Hou hier rekening mee en zoek dan naar een andere oplossing (aparte kamer, hondenren,…)

De bench is geen wondermiddel voor het alleen zijn.
Ten eerste is het zeker niet de bedoeling dat je hond meerdere uren na elkaar in zijn bench verblijft. De enigste uitzondering is tijdens de nacht als dit zijn vaste slaapplaats is. Ook dit moet opgebouwd worden! Een algemene richtlijn is dat de hond niet langer dan 4u na elkaar alleen mag blijven in de bench. Persoonlijk vind ik dit al heel lang! De bewegingsvrijheid die je hond heeft is namelijk zeer klein. Ook al is de bench zogenaamd groot genoeg. Honden verleggen zich graag van plaats en strekken ook graag eens de poten tussendoor. De temperatuur in de bench kan je ook niet aanpassen dus als hij bv. in de zon staat dan kan je hond geen schaduwplekje gaan opzoeken waar het koeler is. Veel eigenaars staan hier niet bij stil. Laat je hond dus vrij in een grotere ruimte of schakel iemand in die je hond tussendoor kan uitlaten. Ikzelf heb ook een uitlaatservice/oppasdienst voor honden in de grote regio van Koekelare.

De bench is geen plek om je hond in op te sluiten als hij vernielt of onzindelijk is wanneer hij alleen thuis blijft!
De bench kan een handig hulpmiddel zijn om je hond te leren alleen blijven zonder jou constant overal te achtervolgen in huis. Een groot voordeel van de bench is dat je weet dat je hond hier veilig is (zolang hij zich veilig voelt natuurlijk). Helaas wordt er nog al te vaak het advies gegeven om de hond op te sluiten in een bench als hij vernield of onzindelijk is. Het feit dat je hond niet meer kan vernielen, wil niet zeggen dat hij zich hierdoor meer op zijn gemak voelt. Jouw probleem is dan opgelost maar het probleem van je hond blijft aanwezig, namelijk het niet alleen kunnen blijven en hierdoor in paniek slaan. Vertoont je hond dus probleemgedrag wanneer hij alleen is? Schakel dan hulp in! Contacteer mij gerust voor extra advies of begeleiding.

De bench is geen plek waar je je hond zomaar laat in janken en piepen. Heel vaak wordt er nog gezegd dat als een hond piept of jankt (in de bench) dat je er dan geen aandacht aan mag schenken. Anders leert hij dat het hem iets oplevert en zal hij het vaker doen. Als het enkel gaat om aandacht vragend gedrag dan klopt dit maar meestal gaat een hond in de bench piepen of janken vanuit angst. Een pup die bij jou thuis komt, is weggehaald vanuit zijn vertrouwde omgeving en moet het verder redden zonder de steun van zijn moeder en broertjes/zusjes. Je kan dus niet verwachten dat hij onmiddellijk alleen kan slapen. Hij heeft namelijk die steun en veiligheid nodig en jij bent op dat moment de enigste die hem dat kan geven. Leer hier meer over de basisbehoeften van een hond. Laat je je hond piepen en janken dan vergroot je de kans dat hij later problemen zal hebben met het alleen zijn. Bouw het alleen slapen en het alleen zijn dus rustig op. Wens je hier tips bij, boek dan een éénmalig adviesgesprek.


Hoe leer je de bench aan?

Zorg dat de bench geschikt is voor jouw hond. Volgende zaken zijn hierbij belangrijk:
- de bench moet groot genoeg zijn zodat hij kan rechtstaan en omdraaien
- zorg voor een comfortabele ondergrond (een kussen, een deken,…)
- zorg voor voldoende water als je hond meerdere uren in de bench verblijft
- voorzie een knuffel of een speeltje (indien je hond geen sloper is)
- leer de bench op de correcte manier aan en sluit hem niet onmiddellijk op

Begin met je hond te laten kennismaken met de bench. Laat de hond zelf beslissen als hij de bench in wil gaan om het te verkennen. Je kan hem hierbij helpen door iets lekkers in de bench te leggen of enkele voertjes in de bench te strooien. Als je hond uit zichzelf de bench gaat verkennen dan kan je dit gerust gaan koppelen aan een commando. Dwing hem zeker niet om er in te blijven dus je gaat het deurtje nog niet sluiten! Wanneer je pup ergens anders in slaap is gevallen, kan je hem rustig in de bench leggen maar doe dan ook nog niet het deurtje dicht zodat hij niet het gevoel krijgt dat hij gevangen zit wanneer hij wakker wordt.

Het alleen zijn in de bench ga je rustig opbouwen. Zorg dat je hond voordien een activiteit heeft gehad waardoor ze nu rustig zijn. Pas wanneer de hond uit zichzelf meerdere keren de bench is ingegaan, kan je het deurtje even dicht doen. Geef hem een snack waar hij langere tijd mee bezig kan zijn. Open de bench wanneer de hond klaar is, wacht niet tot ze beginnen te piepen of janken. Wanneer de hond rustig neer gaat liggen, kan je de ruimte even verlaten. Het is vooral belangrijk dat je hond rustig is en zich veilig voelt!

Begint je hond te piepen, janken of blaffen dan ga je hem er niet onmiddellijk uitlaten (tenzij hij in paniek slaat). Maak een geluid ter afleiding (waar hij niet van schrikt) en wacht even tot hij stil is. Op dat moment laat je je hond er dan terug uit. Zet de volgende keer een paar stappen terug in jullie trainingsplan want het piepen, janken of blaffen wil zeggen dat je te snel bent gegaan. Daarom is het ook belangrijk om je hond niet zomaar voor meerdere uren na elkaar in de bench op te sluiten. In dat geval kan je beter een oppas regelen of zorg voor een grotere ruimte die hondproof is gemaakt.

Wat eigenaars nogal vaak vergeten is om de bench in de auto ook aan te leren. Dit is een andere omgeving en een andere bench dus ook die moet in verschillende stappen aangeleerd worden: eerst in huis en daarna pas in de auto. De stappen kan je wel sneller gaan zetten.


Gebruik de bench niet als oplossing voor gedragsproblemen!

Plaats je je hond in de bench omdat hij overal zijn behoefte in huis doet, dingen vernielt of agressief, onstuimig gedrag vertoont? Besef dan dat dit een tijdelijke oplossing is die je kan inzetten als management. Het is wel de bedoeling dat je de oorzaak van het gedrag gaat achterhalen en hieraan werkt (indien nodig samen met een gedragsexpert). Langdurige opsluiting zorgt alleen maar voor meer problemen! Je hond wordt namelijk beperkt in zijn vrijheid, sociale contacten en interacties met zijn omgeving. Je hond kan nadien ook hyperactief gedrag vertonen vanwege de opgekropte energie. Gedragsproblemen zoals verlatingsangst, overmatig blaffen of onzindelijkheid kunnen verergeren als de bench verkeerd ingezet wordt. Vertoont je hond gedragsproblemen en wil je daar hulp bij? Contacteer mij voor een gratis kennismakingsgesprek en we bespreken hoe ik jullie kan helpen!