Als je een hond aanschaft dan moet je elke dag meerdere keren gaan wandelen zodat ze voldoende beweging krijgen. Althans dat is wat er van alle daken wordt geschreeuwd maar klopt het? Om hier een antwoord op te krijgen moeten we dit gaan nuanceren.

Het is een feit dat je hond de kans moet krijgen om zijn behoefte te doen en dat we ze genoeg fysieke activiteiten moeten aanbieden maar is het daarom noodzakelijk om met je hond te gaan wandelen? Ik denk hierbij aan eigenaars van angstige of reactieve honden. Voor deze honden (en hun eigenaar) kan de wandeling namelijk het meest stressvolle moment zijn van de hele dag waar geen van beide naartoe uitkijkt. Ben je zo’n eigenaar dan ga je een opluchting laten na het lezen van dit blog. Het zal je namelijk duidelijk worden dat er naast gaan wandelen met je hond nog genoeg alternatieven bestaan!

Ben je eigenaar van een stabiele hond dan moet je nog steeds rekening houden met verschillende factoren zoals het ras, de leeftijd, zijn energieniveau en niet te vergeten hoe je hond zich bij een wandeling voelt! Laten we deze factoren even van naderbij bekijken.


Rasgebonden factoren zijn belangrijk.

Er bestaan heel veel verschillende soorten rassen en elk ras is gefokt met een bepaald doel. Denk hierbij aan jachthonden, waakhonden, veedrijvers, retrievers en zelfs de ‘gewone’ huishond. Daarnaast moet er ook gekeken worden naar de werkdrift van de hond. Een hond uit een werklijn wordt gefokt voor zijn werklust dus die zullen meer uitdaging nodig hebben. Showlijnen worden meer gefokt voor het uiterlijk, wat niet wil zeggen dat je niks met deze honden moet doen. Honden met een hoge werkdrift die in een gezin terecht komen waar men weinig actief bezig is, zullen zelf op zoek gaan naar hun uitlaatklep. Dit kan zich uiten in ongewenst gedrag zoals overmatig blaffen, stelen, vernielen,… . Daarom kijken we als gedragstherapeut steeds eerst naar de invulling van de basisbehoeften bij probleemgedrag. Vanwege deze reden worden er helaas meer en meer jonge honden (tussen 1 en 3 jaar) herplaatst of naar een asiel gebracht omdat ze ‘te druk’ zijn of dat ze de hond niet kunnen bieden wat hij nodig heeft. Doe van te voren dus voldoende opzoekingswerk over het ras dat je in huis wenst te halen zodat je je hond (en je gezin) deze ellende kan besparen!

Rassen waarbij de nodige mentale en fysieke uitdaging nogal eens onderschat wordt zijn Herders, Beagles, Rottweilers, Staande honden, Spaniëls, Terriërs, Collies en Aussies. Uithoudingsvermogen, doorzettingsvermogen en snel leren zijn belangrijke eigenschappen van deze honden. Werkloze werkhonden zijn niet gelukkig en vaak is er dan toename van stress en frustratie wat zich uit in agressie, asociaal gedrag of nervositeit. Daarnaast kunnen er ook fysieke problemen ontstaan zoals vacht- en huidproblemen of problemen met de spijsvertering.
Werkhonden hebben daarom een taak nodig. Ze willen het liefst samenwerken met de eigenaar: opdrachten krijgen, moeilijke puzzels uitwerken, samen speuren of behendigheid doen. Deze honden hebben dit nodig om gelukkig te zijn. 1 of 2 wandelingen op een dag van 1u is dus niet genoeg. Ze moeten ook mentaal uitgedaagd worden en hun hersenen kunnen gebruiken! Voldoe je aan deze eisen dan is je werkhond ook geschikt als huishond want fysiek en mentaal is hij voldaan waardoor hij in huis tot rust kan komen.


Creëer een balans tussen fysieke en mentale uitdagingen.

Elke hond moet gedurende de dag genoeg beweging krijgen zowel werkhonden als gezelschapshonden. Beweging bestaat uit meer dan enkel wandelen. Er bestaan meer dan 200 verschillende soorten activiteiten die je kan doen met je hond. Je kan met je hond spelen, ze trucjes aanleren en zelfs kauwen en snuffelen telt mee.
Kauwen en snuffelen is iets wat heel vaak over het hoofd wordt gezien als activiteit maar toch o zo belangrijk is voor je hond! Beide activiteiten zorgen ervoor dat de inwendige stress verlaagt waardoor ze kalm en moe worden. Wist je dat 15 minuten kauwen of snuffelen hetzelfde is voor je hond als 1u wandelen? We kunnen telkens nieuwe spelletjes uitvinden of huidige activiteiten aanpassen. Belangrijk hierbij is te weten waar je hond het moeilijk bij heeft en welke niveaus hij op dit moment aankan.

Wissel je gewone wandeling eens af met een snuffelwandeling! Een hond ‘ziet’ de wereld met zijn neus. Geuren zijn voor hen zeer belangrijk omdat ze er informatie uit halen waardoor ze de situatie in kaart kunnen brengen.  Op die manier kunnen ze beter beslissen als er gevaar is en welke copingstrategie ze moeten gebruiken. Een snuffelwandeling doe je met een y-vormig harnas en een lange lijn van minimum 3 meter. Je laat je hond leiden en jij volgt. Stopt je hond dan stop jij ook en wacht je gewoon tot hij uitgesnuffeld is. Kijk ondertussen eens goed naar het lichaam van je hond. Je zal er verstelt van staan hoeveel verschillende signalen je ziet. Lees hier meer over het belang van snuffelen.

Een gewone wandeling gebeurt dikwijls op ‘automatische piloot’. Jij leidt en je hond moet maar volgen. Hij krijgt dus heel weinig mentale stimulatie. Op zo’n moment ga je enkel werken aan de fysieke uithouding van je hond waardoor hij steeds meer nodig zal hebben om voldaan te zijn. Misschien heb je dit al meegemaakt dat je 2u bent gaan wandelen en toen je thuis kwam was je hond nog niet moe. Laat ons er even van uit gaan dat een overvolle stressemmer hier niet de oorzaak van is.


Mentale uitdagingen zijn ook belangrijk voor je hond.

Zet die hersens aan het werk! Denk hierbij aan gehoorzaamheidstraining, het aanleren van nieuwe trucjes, behendigheidssporten of hersenwerk. Hieronder enkele voorbeelden.

- Kauwen:
Geef je hond een lekker kauwsnack waarmee hij zich in stilte kan bezig houden. Gebruik hiervoor 100% natuurlijk gedroogde snacks en blijf weg van de rawhide die je in de supermarkt kan kopen. Hier zitten namelijk heel veel chemische bestandsdelen in die schadelijk zijn voor je hond. Wist je dat je een kauwsnack ook kan inzetten als je hond het moeilijk heeft met bezoek? Plaats hem in zijn veilige ruimte met een kauwsnack. Op die manier krijgt je hond een beloning voor zijn rustig gedrag, kan hij zijn inwendige stress verlagen en hoef je je hond niet continu in de gaten te houden uit angst dat hij zou uitvallen naar bezoek. Win-win dus!

- Voedselverrijking:
Een hond moet niet altijd werken voor zijn eten maar het is wel leuker en handiger als je het niet altijd gewoon uit zijn bak geeft. Denk hierbij aan voederballen, een snuffelmat, een opgevulde kong, een lickimat,… . Op die manier kan je hond zijn eten niet schrokken en door de activiteit zijn ze nadien iets vermoeider wat ideaal is wanneer ze alleen moeten blijven.

- Spel:
Samen spelen is belangrijk voor het creëren van een goede connectie tussen hond en eigenaar. Denk hierbij aan zoekspelletjes, trekspelletjes of het spelenderwijs aanleren van commando’s. Je kan werken aan de zelfstandigheid, impulscontrole en het zelfvertrouwen van je hond. Daarnaast leer je bij over hoe honden communiceren met hun lichaamstaal. Als je een andere leuke stabiele hond kent dan kan je ook play-dates organiseren waarbij de honden samen kunnen spelen.

- Hersenwerk:
De meeste honden houden niet enkel van fysieke uitdagingen maar ook van mentale uitdagingen. Belangrijk bij hersenwerk is dat je op een laag niveau begint en dit rustig aan op bouwt. Je hond mag namelijk niet gefrustreerd raken. Er  bestaan heel veel hondenpuzzels die je kan aankopen maar als je een beetje creatief bent dan kan je ze ook zelf maken. Zoek even naar “Hersenwerk voor honden” van Marleen Baal of “Spelideeën voor honden” van Helen Hagestein. Beide dames hebben boeken geschreven over dit onderwerp en hebben een facebookgroep.


Hoe lang mag ik wandelen met mijn hond?

Jonge pups hebben veel minder beweging nodig dan volwassen honden. Een lange wandeling kunnen ze zeker en vast nog niet aan. Ga je te vaak en te lang met je pup gaan wandelen dan kan dit voor gewrichtsproblemen zorgen waar je hond de rest van zijn leven last van heeft. Als algemene regel kan je volgende aannemen: 5 minuten wandelen per maand leeftijd. Dit wil zeggen dat je met een pup van 3 maanden 15 minuten mag wandelen per dag. Het liefste spreidt je dit over 2 kleinere wandelingen. Plaspauzes zijn een uitzondering op de regel maar dan ga je niet gaan wandelen. Je brengt je pup naar zijn plaszone en daarna terug naar binnen.

Wanneer je pup de leeftijd van 6 maanden bereikt kan je 30 minuten samen gaan wandelen. Wil je de duurtijd langer maken dan zal dit afhangen van de grootte van het ras. Kleine rassen zijn normaal volgroeid op de leeftijd van 8 maanden, (middel)grote honden pas op de leeftijd van 10 maanden en grote rassen pas op de leeftijd van 12 maanden. Daarom wordt er ook aangeraden om geen intense sporten te doen met je hond (zoals agility of canicross) voor de leeftijd van 1 jaar omdat de groeiplaten van je hond nog niet gesloten zijn.

Eenmaal je hond volwassen is dan is de duurtijd afhankelijk van de conditie van je hond. Tussen de leeftijd van 1 en 7 jaar is het aangeraden om je hond 3 à 4 keer buiten te laten waarvan 1 langere wandeling van minimum 30 minuten. Hierbij ga je opnieuw kijken naar de activiteitenbehoefte van het ras en de individuele hond.

Naarmate je hond ouder wordt (7 jaar - …) zal je de activiteiten moeten aanpassen. Heeft je hond bv. last van zijn gewrichten dan kan je hem beter op andere manieren laten bewegen zoals zwemmen of balansoefeningen. Je kan ook meer spelletjes samen spelen die minder intensief zijn voor je hond.

Eigenlijk is er geen exact correct antwoord van hoeveel activiteit je hond nodig heeft of hoe lang je mag/moet gaan wandelen op een dag eenmaal je hond volwassen is. Zoals je hierboven kan lezen is dit afhankelijk van meerdere factoren. Kijk daarom goed naar de lichaamstaal van je hond. De juiste hoeveelheid en soort beweging is belangrijk voor de gezondheid van je hond.


De vele voordelen van een wandeling.

Samen gaan wandelen is de eenvoudigste manier om ervoor te zorgen dat je hond fit en gezond blijft en zo zijn energie kwijt kan. Zowel het lichamelijke als het mentale aspect is belangrijk. Naast de nodige beweging zal je hond ook nieuwe indrukken opdoen tijdens de wandeling. Hij wordt blootgesteld aan verschillende prikkels (geuren, geluiden, voorwerpen, andere dieren,…) en leert hiermee om te gaan. In een nieuwe omgeving kent hij de route niet dus moet hij meer letten op de richtlijnen die jij geeft. Je kan de wandeling ook verrijken door tussendoor enkele commando’s te vragen of spelletjes te spelen. Op die manier krijgt je hond ook afwisseling en genoeg uitdaging.

Tijdens een wandeling blijft het wel belangrijk om te kijken naar de behoeften van je hond. Het is namelijk niet de bedoeling dat hij continu onder appel moet lopen of dat je hem continu meesleurt aan de lijn (omgekeerd is natuurlijk ook niet gewenst). Sommige honden zullen behoefte hebben om sneller te wandelen en anderen wensen net een rustiger tempo.

Kijk ook even naar de gang van je hond. De meeste honden hebben van nature een sneller looptempo dan wij (7km/u). Wandelt je hond traag en blijf hij vaak achter? Dan heeft hij misschien ergens last of is hij moe. Trekt hij continu aan de lijn dan is hij misschien overprikkeld en is de wandeling te stresserend voor hem. Let op: stress is niet de enigste oorzaak van trekken aan de lijn! Hierover meer in een ander blog.


Moet je nu wel of niet elke dag wandelen met je hond?

Een hond moet niet elke dag gaan wandelen maar ze hebben wel elke dag mentale uitdaging nodig. Voor honden die angstig of onzeker gedrag vertonen, of uitvallen, kan een wandeling zelfs te stresserend zijn! Kijk hierboven even welke alternatieven je kan aanbieden. Als je gaat wandelen zorg er dan ook effectief voor dat je SAMEN wandelt met je hond! Laat die gsm in je zak en kijk naar de behoefte van je hond. Beloon hem voor het inchecken bij jou en geef hem de nodige vrijheid om te snuffelen. Wandel met het welzijn van je hond in je gedachten. Ik wens jullie alvast veel wandelplezier!

Vertoont je hond probleemgedrag en wens je hier aan te werken? Kijk dan even als zijn basisbehoeften op de juiste manier zijn ingevuld. Zijn de wandelingen op dit moment voor jullie niet zo leuk en wens je hier iets aan te doen? Contacteer mij dan voor een coachwandeling. Tijdens deze wandeling gaan we samen op stap en geef ik jullie advies hoe de wandeling beter en/of rustiger kan verlopen. Zowel voor jouw als voor je hond!