Elke hond kan rijgedrag vertonen en dit kan in verschillende situaties voorkomen. Iedereen weet dat een reu op een teef kan gaan rijden maar weinigen weten dat het ook normaal gedrag is voor je hond om rijgedrag te vertonen op hetzelfde geslacht, op een knuffel of kussen, of zelfs de benen van een persoon te omklemmen. Het zijn ook niet enkel de reuen die dit doen, ook teefjes kunnen rijgedrag vertonen. Als onze hond rijgedrag vertoont dan schamen we ons wat dus niet nodig is. Laat ons eens kijken wat de oorzaak kan zijn van het rijgedrag en hoe je hier het beste mee kan omgaan.


Je hond is NIET oversekst!

Hierbij wil ik jullie even geruststellen dat je hond geen last heeft van hyperseksualiteit. Als een reu rijgedrag vertoont dan grijpt men al snel naar castratie als oplossing. Het zijn tenslotte de hormonen die van invloed zijn op het gedrag, toch? In sommige gevallen wel en dan kan castratie een mogelijke oplossing zijn. Maar dan moeten we zeker zijn dat de onderliggende motivatie voor het rijgedrag, de hormonen zijn! Hormonen hebben een invloed op het opwindingsniveau en de impulsiviteit van je hond. Testosteron en dopamine zorgen voor een stijging in de geslachtsdrift van reuen. Dit merk je vooral als ze de geur van een loopse teef in zich opnemen. Dat is ook de reden waarom reuen in de puberteit meer van dit soort gedrag kunnen laten zien. Honden moeten door deze fase om volwassen te worden. Leer hier bij over de rebelse puber en hoe je het beste met hun gedrag kan omgaan.
Er gaat echter meer schuil achter rijgedrag dan enkel de invloed van de voortplantingshormonen. Castratie werkt hoofdzakelijk voor ons maar het probleem van de hond blijft aanwezig. Het risico hiervan is dat je hond gewoon ander ongewenst gedrag zal vertonen of misschien zelfs zal overgaan op bijtgedrag. Castratie is enkel symptoombestrijding!


Ga nu ook niet denken dat hij/zij dominant is.

Sommige hondenliefhebbers zien rijgedrag helaas nog als een teken van dominantie. Ze denken dat de hond probeert om controle uit te oefenen over het ander individu. Dominantie is geen karaktereigenschap maar het is een term die gebruikt wordt voor het omschrijven van de interacties tussen 2 individuen. Wil je hier meer over bijleren? Lees dan mijn blog over “Je hond is dominant”. Er zijn reeds meerdere onderzoeken gedaan naar het rijgedrag bij honden en tot op heden kan men geen link leggen met dominantie! Dit is namelijk niet het doel van dit gedrag.


Waarom vertoont mijn hond rijgedrag?

Als een hond rijgedrag vertoont dan is er sprake van een emotionele reactie. We weten dat een hond kan rijden vanuit lust maar wat velen niet weten is dat ze ook mensen, voorwerpen of andere honden kunnen gaan bestijgen vanuit frustratie, hoge opwinding (niet seksueel gerelateerd) of angst. Als een hond een emotie ervaart dan ontstaat er stress. Stress heeft invloed op het gedrag van je hond. Je hond ervaart stress tijdens zowel positieve als negatieve interacties. Een onderzoek heeft bv. uitgewezen dat rijgedrag vaker voorkomt bij druk spelende honden. De hond moet namelijk die hoge opwinding die opgebouwd is in zijn lichaam ergens kwijt kunnen. Dat gaan ze loslaten door te gaan bestijgen en rijgedrag te vertonen. Het is dus normaal gedrag voor je hond! Dit noemen we dan overspronggedrag.

Overspronggedrag vindt niet enkel plaats tijdens positieve interacties. Een hond kan ook opgewonden zijn, onrust ervaren of gestresseerd zijn in situaties die hij moeilijk vindt. Denk hierbij aan omgaan met bezoek, interacties met onbekende honden of het verwachten van een wandeling. Je hond ervaart op dat moment meerdere gevoelens en dat maakt hem van slag. Hij kan dan plots beginnen snuffelen aan de grond, zichzelf krabben, beginnen graven of rijgedrag vertonen.

Sommige honden gebruiken het rijgedrag ook als sociale provocatie. Ze kijken welke reactie ze kunnen uitlokken maar niet elke hond is hiermee gediend. Ze willen interactie met de andere hond maar ze hebben (nog) niet de juiste vaardigheden. Het kan zijn dat je hond weinig interactie heeft gehad met andere honden of dat hij in het verleden enkel negatieve interacties heeft gehad omdat de andere honden iets te overweldigend voor hem waren. Lees hier meer over het socialiseren of traumatiseren van je hond. Je hond probeert dus om op een onhandige manier contact te zoeken.


Rijgedrag kan aangeleerd gedrag zijn.

Rijgedrag is dus normaal gedrag en het is ook iets wat een hond instinctief gaat doen. Maar leerervaringen van je hond kunnen ook een rol spelen. Rijgedrag geeft je hond namelijk een prettig gevoel (vanwege het vrijkomen van dopamine in de hersenen) en is dus zelfbelonend. Als je hond in een voor hem moeilijke situatie rijgedrag begint te vertonen en dit gedrag kalmeert hem dan zal hij dit gedrag de volgende keer sneller inzetten omdat het werkt. Denk maar aan de vele honden die op een knuffel of kussen gaan rijden. Het kan ook gewoon zijn dat het hem een lichamelijk prettig gevoel geeft. Als er sprake is van een overvolle stressemmer en je hond dus last heeft van chronische stress dan kan dit gedrag ook obsessief worden. Vertoont je hond dus overmatig rijgedrag dan kan je het best even contact opnemen met mij

Daarnaast kan het rijgedrag ook een vorm van aandacht zoeken zijn. Wij staan er niet bij stil dat negatieve aandacht (je hond berispen) ook aandacht geven is!


Omgaan met het rijgedrag van je hond.

Als je hond (overmatig) rijgedrag vertoont, ga er hem of haar dan vooral niet voor straffen! Leer hier waarom straffen niet werkt want dit bezorgt je hond enkel meer stress. Doordat er verschillende oorzaken kunnen zijn, is het belangrijk om die eerst te achterhalen. Hou een dagboek bij waarin je noteert op welke momenten je hond het gedrag vertoont, wat er voordien is gebeurt en hoe hij zich nadien gedraagt. Daaruit kan je besluiten of het normaal of zorgelijk is. Het kan ook zijn dat je hond ergens een te kort heeft in zijn basisbehoeften. Zie je er zelf geen patroon in of is het zorgelijk dan kan een gedragsbegeleiding uitkomst bieden.
 
Vertoont je hond rijgedrag of wordt hij bereden door een andere hond dan kan het zijn dat jullie enkele stress-signalen hebben gemist zoals wegkijken, weglopen, geeuwen of tongelen. Wordt hier niet op de juiste manier op gereageerd (door afstand te nemen) dan kan je het best je hond uit de situatie halen en de interactie stoppen.

Wanneer je hond gaat rijden op jou of andere personen dan ga je dus niet boos worden. Je laat hem natuurlijk ook niet gewoon doen maar je gaat hem wel begeleiden. Biedt hem een alternatief aan zoals iets om op te kauwen of strooi voertjes op de grond zodat hij zijn neus gaat gebruiken. In plaats van dat jij je telkens moet schamen voor het rijgedrag van je hond kan je het beter voorkomen. Daarom is het belangrijk dat je de lichaamstaal van je hond goed kan interpreteren zodat je begrijpt hoe hij zich voelt. Eenmaal je dit weet, kan je een managementplan opstellen zodat je hond zich meer op zijn gemak kan voelen. Management is de beste quick fiks voor ongewenst gedrag.


Rijgedrag is dus vaak een uiting van je hond dat hij zich ongemakkelijk of overprikkeld voelt. Hij probeert zichzelf op deze manier terug te kalmeren. Je mag dit gedrag toelaten (zoals het rijden op een knuffel of kussen) maar je kan het beter kanaliseren naar gedrag die voor iedereen gewenst is. Je wilt namelijk voorkomen dat je hond leert dat hij op deze manier met elke stressvolle situatie moet omgaan. Schakel een hondengedragscoach in om de oorzaak van het gedrag te achterhalen en samen met jou een plan van aanpak op te stellen. Neem gerust even contact met mij op voor een gratis kennismakingsgesprek waarin ik uitleg geef over mijn werking en hoe ik jullie kan helpen.