Wanneer je hond gedrag vertoont dat je niet wenst dan is het niet altijd even gemakkelijk om dat gedrag af te leren. Lees hier meer over het afleren van ongewenst gedrag. Als de hond iets doet wat we niet prettig vinden dan wordt er al heel snel gebruik gemaakt van straf.

Het geven van straf gebeurt op verschillende manieren:
- “neen” zeggen
- je hond een berisping geven
- iets afnemen
- een ruk aan de lijn geven
- de hond negeren
- gebruik maken van een correctiemiddel
- een time-out geven
- …


Het principe van straffen:

Een correctie of straf is een handeling die wordt uitgevoerd waarbij het vertoonde gedrag wordt onderbroken, afneemt en/of stopt. Net daar schuilt het probleem met het straffen. Heel vaak moeten we de desbetreffende handeling meerdere keren herhalen of heeft het eigenlijk geen effect omdat het op de verkeerde manier gebruikt wordt.

Vele jaren geleden heeft men ontdekt dat er twee redenen zijn waarom honden bepaald gedrag niet meer zullen vertonen. Als het vertoonde gedrag geen voordeel geeft maar enkel energieverspilling is en als het gedrag iets onprettigs oplevert.

Via die redenering zijn mensen tot 2 vormen van straf gekomen:
- het toedienen van iets onprettigs
- het wegnemen van iets prettigs

Op zich klinkt het dus gemakkelijk. Als je hond ongewenst gedrag vertoont dan straf je hem door middel van een correctie of neem je iets weg wat hij leuk vindt. Bij beide zit er echter een grote adder onder het gras! Het toedienen van iets onprettigs is een directe reactie op het vertoonde ongewenste gedrag en daarbij moet de timing dus perfect zijn. Heel vaak zijn we hierbij echter te laat en straf je de hond dus voor iets anders. Het wegnemen van iets prettigs is ook niet zo simpel want dan moet je eerst weten wat voor je hond de beloning is voor het vertoonde gedrag en wat hij leuk vindt. Je moet hier op voorhand dus heel goed over nagedacht hebben. Heel vaak denken mensen dat ze hun hond straffen door hem te negeren want honden zijn tenslotte sociale dieren en ze willen onze aandacht. Dit is enkel effectief als de beloning voor hun vertoonde gedrag onze aandacht is. Dat geldt echter voor heel weinig ongewenst gedrag en daarnaast is heel veel ongewenst gedrag ook zelfbelonend (blaffen, vernielen, graven, kauwen,…).


Straffen is niet goed voor het welzijn van je hond.

Vroeger lag de focus bij het opvoeden en trainen van honden steeds bij het toedienen van ongewenste dingen als de hond iets deed wat (in onze ogen) verkeerd of ongewenst was. Inmiddels wordt dit gelukkig afgeraden met de kennis die we de dag van vandaag hebben over de vele gevolgen van het geven van zowel fysieke als verbale straffen aan de hond. Honden hebben ook gevoelens en we moeten daar ook rekening mee houden!

Daarnaast hangen er grote risico’s vast aan het gebruik van straf:
- de stress die het teweeg brengt is schadelijk voor de gezondheid van je hond
- angst en stress tasten het leervermogen aan
- de hond legt een negatieve link tussen de correcties en de persoon die ze toedient
- er is een verhoogd risico op het ontstaan van ander probleemgedrag
- er is een verhoogd risico op agressie
- de hond kan tolerant worden aan de fysieke correcties
- de hond kan negatieve associaties leggen met zijn omgeving
- het zelfvertrouwen wordt serieus aangetast
- de band tussen de hond en eigenaar is beschadigd

Door middel van straf leert de hond dus dat hij het gedrag niet meer mag vertonen maar hiermee leert hij nog steeds niet wat er dan wel verwacht wordt. Modern bijgeschoolde hondentrainers en professionals weten inmiddels dat je gewenst gedrag het beste kan aanleren door de hond te belonen. Dit hoeft niet altijd met voer te zijn zolang de hond maar een positieve associatie kan maken. De hond leert namelijk dat het tonen van dat bepaald gedrag hem een voordeel oplevert. Het zorgt dus voor een beter hondenwelzijn, een sterke(re) band tussen de hond en eigenaar en het leervermogen zal groeien omdat hij vaker beloond wilt worden. De hond kan het ongewenste gedrag (bv. opspringen) niet gelijktijdig vertonen met het gewenste gedrag (bv. 4 poten op de grond). Daarom leggen wij welzijnsgerichte hondengedragsbegeleiders ons toe op het aanleren van gewenst gedrag i.p.v. het afleren van ongewenst gedrag! Hiermee leren we niet enkel de hond iets aan maar we kunnen het ongewenste gedrag ook voorkomen of laten stoppen. Voor ongetrainde mensen is dit een flinke uitdaging omdat wij gewend zijn vanuit onze opvoeding om te werken met straf. Iedereen vliegt weleens uit maar probeer dit niet doelbewust in te zetten. Als je correcties gebruikt is het dus belangrijk om te weten waarmee je bezig bent en wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn van je handelingen.


Alternatieven voor het straffen van je hond.

Gelukkig hoeven we onze hond niet altijd te straffen en pijn te doen om ervoor te zorgen dat hij het ongewenste gedrag niet meer vertoont. Laat ons dus even kijken naar wetenschappelijk onderbouwde alternatieve manieren om het gedrag van je hond te veranderen.

Management:

Het klinkt heel eenvoudig en dat is het eigenlijk ook. Door een simpele aanpassing in de omgeving kan je er reeds voor zorgen dat het gedrag niet meer voorkomt. Denk hierbij aan een hond die altijd blaft wanneer hij voetgangers ziet passeren voorbij het raam. Door het raam te blinderen met een gordijn of ondoorzichtige folie neem je het zicht voor je hond weg en hoeft hij niet meer te reageren. Wil je niet dat je hond onmiddellijk op het bezoek afstormt, plaats hem dan in een rustige ruimte of plaats een babyhekje. Het kan soms zo simpel zijn maar je moet het wel willen doen. Trainen is tijdrovend en vergt verschillende vaardigheden.

Stop met belonen van het ongewenste gedrag:

Heel veel ongewenst gedrag wordt onbewust beloont waardoor het in stand blijft of erger wordt. Honden die opspringen worden vaak weggeduwd en zien dit als spel. Als je luidkeels “nee” of “stop ermee” roept wanneer je hond aan het blaffen is dan doe je eigenlijk gewoon gezellig mee. Wil je dat je hond stopt met het vertonen van dit gedrag dan moet je op zoek gaan wat voor hem een beloning is en dit voorkomen. Wees hier consequent in en zorg dat andere mensen zich hier ook aan houden.

Beloon het gewenste gedrag:

Zoals reeds aangehaald is het eenvoudiger om je hond te belonen voor gedrag dat je wel wil zien in plaats van je hond te straffen voor ongewenst gedrag. Heel vaak geven we onze hond pas aandacht wanneer hij iets verkeerd doet of zelf aandacht zoekt. Hoe vaak heb jij je hond al beloond als hij gewoon rustig is? Die beloning hoeft niet altijd voer te zijn, het kan ook verbaal, een speeltje of een leuke activiteit zijn.

Beloon onverenigbaar gedrag:

Leer je hond alternatief gedrag aan dat je wel wenst. Als je bv. een voertje voor de neus van je hond houdt terwijl hij blaft dan zal hij moeten stoppen om het te ruiken en op te eten. Op het moment dat je hond stil is, geef je hem de beloning. Veel honden staan te springen en worden zot als de leiband wordt uitgehaald om te gaan wandelen. Wacht tot je hond rustig is en gaat zitten, dan pas ga je gaan wandelen. Wild doen en rustig zitten gaat namelijk niet samen. De beloning hier voor het rustig zitten is het openen van de voordeur om te gaan wandelen.


Vertoont je hond ongewenst gedrag en wil je hier met een welzijnsgerichte hondengedragscoach mee aan de slag? Stuur mij een berichtje voor een gratis kennismakingsgesprek en we bespreken online of telefonisch in een half uurtje hoe ik jullie verder kan helpen.