Je hebt een pracht van een hond, een echt engeltje maar oh wee als de deurbel gaat...


dan verandert hij in een echte duivel. Piepen, janken, blaffen, springen en rennen,... hij weet met zichzelf geen weg. Het bezoek is dan nog niet eens binnen. Je probeert je hond te kalmeren maar je kan moeilijk de mensen voor de deur laten staan.

Eenmaal het bezoek binnen is, kunnen ze het niet laten om die schattige pluizenbol zo snel mogelijk aandacht te geven "hé, kom eens hier", wordt er geroepen met luide stem. Daarbij worden de handen ook nog eens uitgestoken en stapt het bezoek rechtstreeks af op de hond. GROOT ALARM, dit is een bedreiging!

Je hond begint opnieuw te blaffen en springt op tegen het bezoek. Als een pup dit doet dan vinden mensen het dikwijls schattig maar van een volwassen hond wordt het niet geapprecieerd. Sommigen honden zullen beginnen grommen en anderen zullen zich verstoppen. Jij probeert het bezoek zo snel mogelijk te laten zitten zodat je hond terug rustig wordt. De hond wordt dichterbij gelokt of mensen durven zich niet te bewegen uit angst dat ze gebeten worden. Bezoek krijgen is niet meer leuk en je probeert dit dan ook zoveel mogelijk te vermijden.


Wat is de onderliggende oorzaak?

Veel mensen denken dat de hond het leuk vindt als er bezoek komt en dat hij daarom overenthousiast is. Maar is dit wel zo? Misschien is je hond wel bang of weet hij gewoon niet hoe hij moet omgaan met bezoek. Rustig gedrag vertonen is iets wat eigenaars namelijk vaak vergeten om hun hond aan te leren.

Wanneer de deurbel gaat dan ontstaat er opwinding. Het geluid van de deurbel kondigt aan dat er iets staat te gebeuren. Meestal betekent dit dat er ‘vreemd’ bezoek over de vloer komt. Daarnaast zal de ene hond reageren vanuit waakzaamheid en de andere vanuit enthousiasme. Wist je dat als je meerdere honden in huis hebt, er meestal ééntje is die de boel in gang steekt. Wees je hier dus ook bewust van.

Er zijn verschillende redenen waarom een hond kan blaffen bij het horen van de bel:
- hij is waaks en maakt duidelijk dat er iemand voor de deur staat
- hij is enthousiast en opgewonden want er staat iets leuks te gebeuren (aandacht krijgen van het bezoek)
- hij vindt het geluid van de deurbel of visite niet leuk
- hij is gefrustreerd of gestrest en reageert daarom sneller
- hij voelt jouw stress/ opgewondenheid en doet gezellig mee
- hij heeft nooit geleerd hoe zich te gedragen wanneer er bezoek komt

Er kunnen dus verschillende redenen zijn waarom je hond blaft. Elke hond en elke situatie is anders dus daarom is het belangrijk om eerst de oorzaak te achterhalen vooraleer je hier überhaupt iets aan kan doen. Blaffen is voor honden een manier van communiceren en daarmee proberen ze ons iets duidelijk te maken. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten wat je eigen verwachtingen zijn. Mag je hond blaffen? Heb je een waakhond in huis genomen dan is het blaffen juist handig maar dit wil niet zeggen dat hij eindeloos door moet doen. Hou er wel rekening mee dat je weet wat de motivatie is van het blaffen! Blaft je hond vanwege een negatieve emotie (onzekerheid, angst, stress, frustratie) dan kan je beter je hond helpen. Laat het bv. toe om 3 keer te blaffen zodat hij duidelijk kan maken hoe hij zich voelt en dat er iets gaande is. Daarna ga je hem begeleiden zodat hij niet verder aan zijn lot wordt overgelaten.


Creëer een veilige plek voor je hond, indien nodig in een aparte ruimte.

Als je bezoek wenst te ontvangen dan is het eerst en vooral belangrijk om te zorgen dat iedereen zich veilig voelt, ook je hond. Een veilige ruimte is een plek in huis speciaal ingericht voor je hond. Het is een plek waar de hond zich kan terugtrekken wanneer hij zich onveilig voelt. Gevoel hebben van veiligheid is een basisbehoefte waaraan voldaan moet worden!!! Lees hier meer over de basisbehoeften. Voor het welzijn van je hond is het dus belangrijk dat hij een plek in huis heeft waar hij zich volledig veilig voelt en heerlijk kan ontspannen. Ook voor honden die geen problemen hebben met bezoek. Soms kan de hond even weg willen van de drukte in huis. Deze plek kan ook gebruikt worden als de hond angstig wordt of als er bezoek is. Dit kan een bench zijn, een mand of een speciaal ingericht plekje. Het is belangrijk dat de hond volledige controle heeft als hij zich op deze plek bevindt. Dit wil zeggen dat je hem gaat uitnodigen om iets te doen. Gaat hij hier niet op in dan laat je hem rustig op zijn veilige plek liggen en vraag je het later even opnieuw.


Hoe creëer je een veilige plek voor je hond:

- Zorg voor een ruimte waar de hond zich veilig en comfortabel voelt. Dit kan een bench zijn, een puppyren, een kennel of een aparte kamer. Maak gebruik van dekens, kussens en eventueel knuffels om het lekker gezellig te maken. Sommigen honden hebben graag een nestje dus een bench kan je eventueel nog bedekken zodat het meer een grot lijkt.

- Leer deze plaats aan zodat de hond er naartoe kan gaan indien gewenst. Je start door af en toe iets lekkers op deze plaats te leggen zodat je hond er uit zichzelf naartoe gaat. Het lekkers creëert op die manier een positieve associatie met die plek. Daarna kan je er een commando aan vast hangen zoals bv. "bench", "naar je kamer",... . Wanneer je hond het commando opvolgt, geef je hem iets lekkers waar hij een langere tijd mee bezig kan zijn. Deze plek ga je aanleren op momenten dat er geen stress of andere prikkels aanwezig zijn. Eenmaal dit goed lukt dan kan je het iets moeilijker maken door extra prikkels toe te voegen. Heeft je hond problemen met bezoek dan kan je ook het geluid van de deurbel koppelen aan het gedrag. Op die manier leert je hond uit zichzelf naar zijn veilige plek te gaan wanneer hij de deurbel hoort. Vergeet dan niet om je hond eerst te belonen met iets lekkers waar hij zich mee bezig kan houden vooraleer je het bezoek binnen laat!

- Deze ruimte moet steeds toegankelijk zijn voor je hond. Het is de bedoeling dat je hond steeds uit zichzelf naar deze plek kan gaan als hij daar behoefte aan heeft. Is zijn veilige plek in een andere ruimte en kan je de deur niet laten open staan? Zorg dan dat je hond leert om voor de deur te staan (en dat jij dit signaal herkent) wanneer hij hier behoefte aan heeft.

- In deze ruimte is de hond de baas! Wij beslissen al heel veel in het leven van onze hond. Om je veilig en op je gemak te kunnen voelen, moet je een bepaalde vorm van keuzevrijheid hebben. Op deze plaats ga je je hond dus uitnodigen om iets samen te doen. Vraag het maar dwing hem niet! Indien de hond niet ingaat op je vraag dan laat je hem met rust. Het is ook niet de bedoeling dat je je hond hier gaat knuffelen en overladen met affectie. Dit is zijn ruimte waar hij tot rust kan komen en iedereen (ook jullie) hem met rust laten.

- Als je een bench of mand gebruikt dan is de locatie zeer belangrijk! Plaats de veilige haven niet naast een deur of in een doorloop. Wanneer het bezoek dan binnenkomt lopen ze rechtstreeks voorbij of naar je hond. Hier zal hij zich dus zeer bedreigd door voelen. Plaats het dus ergens in een hoek waar je hond nog overzicht heeft. Beter is het ook om de bench of mand iets verder weg te plaatsen van waar het bezoek zal zitten. Het is de bedoeling dat de hond hier rustig wordt zonder verstoring.

- Maak gebruik van een verdamper of sprenkel wat lavendelgeur op deze plaats als extra ondersteuning. Let op met de hoeveelheid, 1 druppel volstaat. Gebruik enkel etherische oliën van zuivere aard die geschikt zijn voor dieren zoals Young Living, Arhomanie of Bella's Cure. Andere oliën bevatten namelijk chemische onzuiverheden die slecht zijn voor je hond. Je kan ook een Adaptilverstuiver in het stopcontact steken. Dit verspreid geruststellende feromonen zoals de moederhond waarbij je hond een veilig en vertrouwt gevoel krijgt in stressvolle situaties.

- Sommige honden hebben meer afscherming nodig van geluiden en/of zicht. Dit kan je doen door een doek over de bench te leggen, de ramen te blinderen of een radio op te zetten. Kijk wat jouw hond nodig heeft en voldoe aan zijn behoefte. In het begin is het soms wat zoeken en uitproberen.

- Stuur je hond nooit als straf naar deze ruimte! Gebruik deze plek ook nooit om je hond een time-out te geven. Zeker niet bij het gebruik van een bench als veilige plek. Heel vaak gebruiken eigenaren bv. de bench wanneer de hond alleen moet blijven uit angst dat ze zullen vernielen. Dan is het ook belangrijk dat de hond hier graag verblijft en dat dit niet voor uren na elkaar is. De bench op zich is meestal niet het probleem maar wel het gevoel van opgesloten zitten. Er mogen geen negatieve associaties gelegd worden want dan is de veilige plek van je hond niet meer veilig.


Niet kijken, niet praten en niet aanraken zijn de 3 belangrijkste regels voor het bezoek.

Hang een briefje aan je voordeur met deze tekst op. Eronder kan je er nog even bijschrijven dat de hond in training is en dat het eventjes kan duren vooraleer je de deur open doet. Terwijl de mensen dit tekstje lezen, heb jij de tijd om je hond rustig naar zijn veilige plek te brengen met iets lekkers.

Eenmaal je het bezoek binnen laat dan maak je duidelijk dat ze de hond moeten negeren. Dit is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan want mensen kunnen het niet laten om aandacht te geven aan je hond. Niet slecht bedoelt uiteraard maar je hond vindt het niet leuk. Daarom is het handiger om de veilige ruimte van je hond in een andere kamer te voorzien dan de living. Lukt dit niet dan moet je gaan managen (zowel je hond als je bezoek). Lijn je hond aan en laat iemand anders de deur open doen. Ben je alleen dan kan je gebruik maken van babyhekjes of een puppyren waar je je hond veilig achter kan plaatsen. Maak nogmaals duidelijk aan het bezoek dat ze de hond moeten negeren (niet kijken, niet tegen praten en niet aanraken). Beloon je hond zelf voor rustig gedrag maar laat het bezoek nooit je hond lokken met voer. Hij kan perfect kennis maken vanop een veilige afstand. Hij heeft tenslotte een uitstekende neus. Als je hond rustig is en hij aanstalten maakt om dichter kennis te willen maken dan kan je hem rustig laten snuffelen aan het bezoek. Ook op dit moment is het belangrijk dat het bezoek de hond blijft negeren!

Begint je hond te blaffen of krijg je hem niet tot rust dan breng je hem beter naar een andere ruimte en zal je aan het bezoek moeten vragen om te vertrekken. Het is namelijk te stresserend voor je hond. Wordt op dat moment zeker niet boos. Ik begrijp dat het frustrerend is maar probeer toch zelf rustig te blijven. Je hond voelt namelijk ook wat jij voelt en zal hierop reageren wat de situatie alleen maar erger maakt. Ga je hond ook niet straffen want hij doet het niet expres! Hij uit gewoon hoe hij zich voelt. Het is aan ons om ervoor te zorgen dat hij zich veilig kan voelen in zijn eigen huis! Als honden blaffen, opspringen of happen dan denken veel mensen onterecht dat de hond dominant is of agressief.  Hoe ziet dominantie er uit bij honden? Vaak vergeten mensen dat blaffen enkel een vorm van communiceren is waarmee je hond iets duidelijk probeert te maken. Het is aan ons om te begrijpen wat hij bedoelt.


Volgen jullie deze tips dan ben je al een stuk op de goede weg. Gedrag kan je niet afleren maar je kan je hond wel gewenst gedrag aanleren. Leer je pup of volwassen hond dus aan hoe hij zich moet gedragen als er bezoek komt.  Wens je begeleiding bij het omgaan met bezoek, aarzel dan niet mij te contacteren.