althans voor ons maar voor onze honden kunnen temperaturen boven de 20°C gevaarlijk zijn! Ze kunnen niet zweten zoals wij en hebben ook nog eens een vacht die isolerend werkt. Wist je dat deze isolerende laag ook helpt om warmte buiten te houden?
Hoe herken je oververhitting bij je hond?
Honden hebben geen zweetklieren over hun ganse lichaam zoals wij. Honden verliezen hun warmte via de tong en zweetklieren op hun voetzolen. Ze hijgen om hun temperatuur te regelen. Wanneer de lichaamstemperatuur van je hond 42°C bereikt dan stollen de lichaamseiwitten. Hierdoor wordt het bloed stroperig en kan het minder gemakkelijk door het hart gepompt worden naar de rest van het lichaam. Als gevolg daarvan kan je hond hersenbeschadiging oplopen of zelfs sterven. De normale temperatuur van je hond is 38°C - 39°C. Wanneer je hond het te warm heeft, hangt af van verschillende factoren: leeftijd, ras, conditie, gezondheid, vachttype,... . Vooral brachyceptale honden (kortsnuitige honden) zijn hier zéér gevoelig voor!
Symptomen van een oververhitte hond: - zijn hartslag en ademhaling gaat sneller
- hij lijkt uitgeput en beweegt sloom
- hij reageert weinig op prikkels en lijkt afwezig
- de binnenkant van zijn oren en lippen voelen te warm aan
- de slijmvliezen van je hond worden rood
- je hond begint overmatig te hijgen/kwijlen en kan hier zelfs door beginnen overgeven
- zijn lichaamstemperatuur zit boven de 40°C
Hoe kan je oververhitting voorkomen?
Vanaf 20°C moet je je hond nog iets meer in de gaten houden en kan je bepaalde activiteiten beter vermijden. Denk hierbij aan lopen, fietsen, apporteerspelletjes,... . Eigenlijk moet je hier zelfs al opletten bij temperaturen die boven de 15°C gaan. Als er warm weer wordt voorspelt dan ga je beter s'morgens vroeg of s'avonds laat met je hond gaan wandelen. Doe dit zeker niet tussen 11u en 15u want dit het warmste moment van de dag. Op deze dagen zal je inderdaad je planning wat moeten aanpassen maar alles voor de gezondheid van onze hond!
Laat je hond vooral niet achter in gesloten, kleine ruimtes zoals een auto, tent of caravan. Blijft je hond alleen thuis dan zorg je er ook voor dat hij over genoeg schaduw beschikt. Nog al te vaak zie ik het gebeuren dat een hond in de auto blijft wanneer de eigenaar boodschappen is gaan doen. Ook al staan de ramen op een kier, je auto kan al snel een oven worden!
Heel vaak scheren eigenaars hun honden in de zomer kaal omdat ze volgens hen dan minder last zouden hebben van de warmte. Doe dit niet! Zoals reeds aangehaald, werkt de vacht van je hond isolerend, ook tegen de warmte. Een hond met een korte vacht (of een geschoren vacht) kan ook veel sneller verbranden omdat zijn huid rechtstreeks wordt blootgesteld aan de zon.
Ga je hond niet afkoelen door hem nat te spuiten, een natte handdoek over hem te leggen of een verkoelingsvest aan te doen. Dit laatste is een nieuwe opkomende trend maar eigenlijk helpt het je hond niet. Door de kou vernauwen de aderen en kan het bloed nog moeilijker circuleren. Maak enkel zijn buik en poten nat als je voor verkoeling wil zorgen. Laat je hond op een koelmatje of een natte handdoek liggen.
Hoe je hond bezig houden tijdens warm weer?
Het is altijd fijn om te weten wat je niet moet doen maar het is ook belangrijk om te weten wat je dan wel het beste kan doen tijdens warme dagen.
Zorg eerst en vooral dat je hond genoeg vers drinkwater heeft. Drinken is net zoals bij ons belangrijk en zeker tijdens warme dagen zodat ze goed gehydrateerd blijven. Onze honden verliezen ook vocht en elektrolyten en zonder goede vochtinname kunnen ze uitdrogen. Honden die niet gemakkelijk drinken kan je andere lekker voedingsmiddelen gaan aanbieden. Komkommer is caloriearm en bestaat voor 95% uit water. Het voordeel van deze knapperige groente is dat het ook nog eens voorzien is van Vitamine C en K, magnesium, calcium en fosfor. Komkommer kan je aanbieden met schil en op zijn geheel of in stukken (afhankelijk van de grootte van je hond). Als je enkel een smaakje aan zijn water wil geven dan laat je komkommerschijfjes een nachtje in het water liggen, haal je de schijfjes eruit en geef je het geïnfuseerde water aan je hond. Watermeloen is nog zo'n lekkere traktatie. Het vruchtvlees is veilig en lekker maar let op dat er geen pitjes in zitten want die zijn giftig voor je hond. Geef watermeloen ook in beperkte mate en zonder schil want anders kan hij last krijgen van zijn maag. Watermeloen en aardbeien bevatten wel meer suiker dus geen niet in overdaad.
Op warme dagen zijn de meeste honden minder actief. Hou het dan ook rustig. Honden die toch af en toe actief willen zijn, kan je leuke snuffelspelletjes of hersenwerkjes aanbieden. Zorg dat de activiteit op een rustig manier kan doorgaan en hou het kort. Beter meerdere keren op een dag iets doen dan 1 lange sessie waarbij je hond uitgeput is.
Je kan op zoek gaan naar leuke zwemplaatsen voor je hond. Let hier gewoon op dat je dit ook niet te lang doet want zwemmen is ook een intensieve activiteit ook al zit je hond in het water. Bij het uitkiezen van de zwemplek moet je ook vooral opletten voor blauwalgen! Dit is een blauwgroene of roodbruine olie-achtige laag die op stilstaand water drijft. De lever en het zenuwstelsel van je hond kunnen hierdoor beschadigd worden.
Ga je wandelen met je hond, check dan altijd even de grond. Leg je handrug (de bovenkant van je hand) voor 5 seconden op de grond, voelt die warm aan dan is het te warm voor je hond en kan hij zijn poten verbranden! Tijdens de dag kan je de uitlaatmomentjes kort houden. Laat je hond even buiten in de tuin of ga naar een veldje in de schaduw. Zorg dat je hond zoveel mogelijk op gras kan wandelen.
Hoe kan je voor extra verkoeling zorgen?
Verzorg de vacht voor het warme weer. Dit wil niet zeggen dat je je hond moet scheren maar borstel losse haren weg. De meeste honden zitten in hun 2de rui tijdens de zomer en al die losse haren zorgen voor extra warmte. Let op honden met dunnen haren of kale plekken, die kan je het best insmeren met zonnecrème want ook de huid van je hond kan verbranden. Heeft je hond een vacht die geschoren of geknipt moet worden, zorg dan dat zijn vacht niet korter is dan 1,5 à 2 cm.
Voorzie koele plekken in huis en laat je hond niet te lang in de zon liggen. Sommige honden zijn échte zonnekloppers maar ook die kunnen oververhit geraken. Blijft het warm in huis dan kan een ventilator ook voor extra verkoeling zorgen. Plaats hem ergens waar je hond ook van de frisse wind kan genieten.
Heb je een waterrat? Dan kan je een kinderzwembad in de tuin plaatsen en samen leuke waterspelletjes spelen. Er bestaan water-absorberende speeltjes die hier geschikt voor zijn. Je kan ook voertjes in het bad strooien en laat je hond ze maar opvissen. Wist je dat er ook speciale waterfonteinen bestaan voor je hond? Je kan het zo zot niet bedenken of ze hebben het uitgevonden.
Heb je er al eens op gelet dat sommige honden een put in de tuin graven en zich hierin nestelen tijdens warme dagen? Dit is omdat de aarde het koelste is. Hoe dieper hij graaft, hoe koeler de grond.
Geef een ijsje aan je hond. Ik heb het dan niet over ijs voor mensen want dit is gemaakt van koemelk en bevat lactose wat voor sommige honden moeilijk verteerbaar is, ook bevat het te veel suiker. Ook de zogenaamde light varianten zijn slecht voor je hond want die bevatten zoetstoffen die gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn! Wees inventief en maak zelf je hondenijsjes door kongs of bakjes op te vullen met youghurt, pindakaas, kokosolie, fruit, brokjes die je in water weekt, leverpaté... . Af en toe een ijsblokje tomaat is zelfs goed tegen tandsteen. Geef de ijsjes nooit rechtstreeks vanuit de diepvries want je hond kan er met zijn tong aan blijven plakken. Te veel ijs (of koud water) kan voor misselijkheid of diarree zorgen bij je hond. Let op voor honden met een gevoelige maag of aanleg voor maagtorsie zoals de Ierse Sette, Dobermann en de Basset. Een 'verantwoord' hondenijsje is een leuk en verfrissend hersenwerkje tijdens warme dagen.
Wil je zelf een terrasje doen of lekker de toerist uit hangen? Laat je hond dan thuis in een koele omgeving en zorg dat er af en toe iemand gaat kijken of alles in orde is. Je kan ook steeds een beroep op mij doen als hondenoppas.
Dan kan je zelf genieten van je vakantie, in de zon liggen of een terrasje doen. Ondertussen blijft je hond veilig thuis en kom ik voor de verzorging of entertainment.
We zijn reeds halverwege het jaar, de dagen worden weer langer en de zon laat zich vaker zien. De zomer is in aantocht, we hebben genoeg gewerkt dus het is tijd voor een deugddoende vakantie. Onze hond(en) maken deel uit van het gezin dus die gaan natuurlijk mee. Hierbij denken we aan een wandelvakantie waar jullie heerlijk samen de poten kunnen strekken en de natuur verkennen of een strandvakantie waarbij jullie een ganse dag langs het water vertoeven. Reizen met een hond is natuurlijk een extra factor van stress (voor zowel jezelf als voor je hond). Daarom is het belangrijk dat jullie goed voorbereid zijn zodat jullie van een zorgeloze vakantie kunnen genieten.
De planning:
Bij de planning van je reis zijn er een aantal zaken waar je extra rekening mee moet houden omdat je hond mee gaat. Denk hierbij aan het transportmiddel en de bestemming. Het is belangrijk dat honden zijn toegestaan in de accommodatie waar je zal verblijven. Zelfs hondvriendelijke accommodaties houden er soms nog weleens speciale regels op na zoals geen honden op de bovenverdieping of in bed. Mijn persoonlijke favoriet zijn de hondenbungalows van Landal. Heel veel van het nodige materiaal is reeds aanwezig zoals verhoogde eet- en drinkbak, een bench, een hondenmand en een omheinde tuin. Op de meeste parken zijn er ook extra faciliteiten aanwezig voor je hond zoals een hondendouche en een losloopweide.
Bekijk ook even de regels van de bestemming. In Europa gelden in het algemeen overal dezelfde regels maar sommige landen vragen net nog iets extra. Met een hond moet je ook niet naar een bestemming gaan waar het 40°C is. Er is een groot verschil tussen op reis gaan met de auto, een vliegtuig of een boot. Bereidt jezelf en je hond hierop voor. Persoonlijk zet ik geen hond in het vliegtuig omdat hij niet weet wat hem overkomt en jij er niet bent om hem te steunen als hij het moeilijk heeft. Vooral voor honden die apart in het laadruim moeten, is dit geen genot. Wil je liever met een vliegtuig op reis dan is het misschien verstandiger om je hond thuis te laten. Er bestaan natuurlijk pilletjes die je aan je hond kan geven zodat hij minder stress ervaart tijdens het vliegen maar wil je je hond dit echt aandoen... Wist je dat trouwens dat ik een hondenoppasdienst heb die ervoor zorgt dat je hond veilig thuis kan blijven en ook van een leuke vakantie kan genieten?
Gaat je hond op logement dan is het belangrijk dat hij hier reeds een dag geweest is zodat jullie zeker zijn dat hij er ook plezier aan beleeft. Bezoek de locatie op voorhand en stel belangrijke vragen zoals: zijn er andere dieren aanwezig, krijgt hij toegang tot alle ruimtes, zijn er kinderen aanwezig, waar zal hij slapen,... . Bespreek de regels, die hoeven niet hetzelfde te zijn zoals bij jullie thuis want een hond kan perfect omgaan met verschillende regels op andere locaties (straf hem niet als hij het bij thuiskomst even anders doet, soms kunnen ze het even moeilijk vinden om zich weer aan te passen). Vraag even welke kennis de aanwezige begeleiders hebben: weten ze iets van de lichaamstaal van een hond en hun gedrag? Hoe gaan ze om met onderlinge agressie tussen de honden?,... . Wees kritisch en nieuwsgierig want je wil je hond hier in alle vertrouwen kunnen achterlaten terwijl jullie genieten van de vakantie. Vergeet ook vooral de formaliteiten niet! Geef de gegevens van de vaste dierenarts door en maak een kopie van het paspoort. Zorg ook dat je hond gechipt is en de gegevens up to date zijn. Het is niet de eerste hond die wegloopt als hij zich in een vreemde omgeving bevindt. Wissel contactgegevens uit bij noodsituaties. Vraag ook om af en toe op de hoogte gehouden te worden. Het is nog zo genieten als je een foto of filmpje krijgt van je hond die thuis plezier maakt.
Als je hond meegaat op reis dan heb ik hier een handige checklijst zodat jullie niks vergeten:
- hondenpaspoort + vaccinatieboekje (zorg dat het rabiësvaccin up to date is, dit moet min. 21 dagen voor vertrek)
- bench of gordel voor in de auto (in sommige landen zijn de regels strenger dus controleer dit)
- mand, kussen, favoriete dekentje
- draagbare waterfles voor onderweg
- favoriete kauwsnacks, beloningssnoepjes en speeltjes
- EHBO-kit voor je hond
- voeding (Wat ga je geven van eten? Loki krijgt KVV vanuit de diepvries maar op reis lukt dit niet dus dan gebruiken wij de stoommaaltijden van Renske.)
- halsband met naamplaatje en telefoonnummer
- wandelharnas
- een verstelbare riem van 3 meter
- een karabijnhaak is altijd handig als je je hond ergens aan wilt vastmaken of als je je handen even vrij wilt hebben tijdens het wandelen
- tekentang
- voldoende poepzakjes
- een oude handdoek (voor als je hond vuile poten heeft)
De lijst kan nog veel langer en specifieker afhankelijk van de locatie waar jullie naartoe gaan. Denk hierbij aan een koelmatje, extra wandeluitrusting, eventuele allergieën waar je rekening mee moet houden,... .
De voorbereiding van de reis bestaat niet enkel uit het kiezen van een geschikte locatie en het pakken van de koffers. Heel vaak zijn er nieuwigheden zoals een reisbench of een muilkorf waar je hond nog moet aan wennen. Om de reis zo stressloos mogelijk te laten verlopen is het dan ook beter dat je dit ruim op voorhand doet.
De bench die thuis staat kan niet altijd mee op reis dus in de plaats wordt er meestal gebruik gemaakt van een reisbench. Dikwijls vergeten eigenaars dat de hond hier ook aan moet wennen. Plaats de reisbench dus ruim een week voor vertrek in de omgeving van zijn vaste slaapplaats en laat je hond hierin slapen zodat hij het gewend wordt. Lees in mijn ander blog "Bench of geen bench" hoe je de bench het beste kan aanleren. Op sommige plaatsen mag je hond niet in bed slapen. Leer je hond dit dan ook reeds thuis aan zodat jullie beide rustig kunnen slapen op vakantie.
Honden die op verse voeding of KVV staan kunnen niet altijd genieten van dezelfde maaltijd zoals ze die thuis krijgen. De ene hond heeft meer problemen met een overschakeling dan de andere. Hou hier rekening mee. Het zou zielig zijn als je hond zich niet lekker voelt of geen eetlust heeft tijdens jullie vakantie.
In sommige landen is het verplicht om een muilkorf te dragen. Zorg dat je een geschikt model hebt zoals een Baskerville waar je hond in kan hijgen, drinken en snoepjes kan aannemen. Let er ook op dat de muilkorf niet tegen zijn neus schraapt want dit zorgt voor wondjes.
Wens je hulp bij het aanleren van bepaalde zaken of heb je twijfels bij het kiezen van de juiste uitrusting dan kan ik jullie een adviesgesprek aanraden. Tijdens dit éénmalig gesprek krijgen jullie de tips om dit in goede banen te leiden.
De reis
De voorbereiding is tot in de puntjes geregeld dus nu kunnen jullie met een gerust hart vertrekken op vakantie.
Indien jullie op reis gaan met de auto is het ook belangrijk dat je hond dit gewend is. Een half uur in de wagen is niet hetzelfde als een rit van 4 uur. Bouw deze duur dus langzaam op. Hou deze tips in het achterhoofd om de rit zo aangenaam mogelijk te maken:
- geef geen eten vlak voor vertrek
- stop om de 2u voor een plaspauze
- denk aan de warmte van de zon en voorzie voldoende schaduwrijke plekken
- laat je hond ook enkel aangelijnd uit de auto want je wil niet dat hij op de snelweg terecht komt
- indien je merkt dat je hond toch wat nerveus wordt, kan je altijd hulpmiddelen gebruiken zoals etherische oliën
die je hond kalmeren
Inspecteer de accommodatie op hondsvriendelijkheid en veiligheid. Hou hierbij rekening met ontsnappingsmogelijkheden maar ook met wat hij graag doet. Zorg bv. voor voldoende geschikt kauwmateriaal als je weet dat je hond soms graag in meubels bijt. Als je hond thuis op de bank mag bedek de bank dan met een laken zodat hij geen schade aan kan richten met zijn nagels. Bekijk ook even de nabije omgeving: heeft je hond de eerste nachten moeite met slapen en kan hij hierdoor blaffen, hou dan rekening met de buren (verwittig hen of zoek naar een kamer die het verst van hen ligt indien jullie in een koppelwoning of appartement zitten. Bekijk de frisse wandelmogelijkheden of de plassen in de buurt waar je hond even verkoeling kan opzoeken als het warm weer is.
Wanneer de rit goed verlopen is en je een grondige check-up hebt gedaan van jullie locatie is het eindelijk tijd om te genieten. Probeer zoveel mogelijk vast te houden aan de dagdagelijkse routine van je hond. Hiermee bedoel ik de momenten dat hij zijn eten krijgt en de momenten dat hij uitgelaten wordt. Dit geeft bij je hond een gevoel van vertrouwen omdat niet alles plots anders is. Leg zijn kussen of mand op een leuke maar rustige plek in de accommodatie zodat hij hier tot rust kan komen. Laat je hond op zijn gemak ook alles verkennen.
Hou tijdens het plannen van de uitstappen rekening met je hond. Honden zijn niet toegelaten in kerken, musea of waterparken. 1 iemand kan samen met de hond een leuke uitstap doen of buiten wachten terwijl de anderen culturele bezienswaardigheden gaan bekijken. In sommige gevallen kan je de hond ook een uurtje alleen in het verblijf laten maar doe dit zeker niet voor een halve dag.
Hou ook rekening met de warmte. Als je tijdens de zomerperiode in Italië of Spanje op reis gaat is het in de namiddag gemakkelijk 30°C. Dit wil zeggen dat de grond heet is en je hond zijn pootjes dus gemakkelijk kan verbranden. Zoek op die momenten dus schaduwrijke en koele plekken zoals een bos. Je kan ook tijdens de hitte van de dag in jullie accommodatie blijven en het daar gezellig maken. Laat zeker nooit je hond achter in de auto of in een warme tent! De temperatuur kan heel snel stijgen wat ervoor zorgt dat je hond oververhit geraakt.
Vergeet niet om plekken te bezoeken waar je hond ook iets aan heeft. Drukke steden zoals New York of Parijs kunnen een grote impact hebben op onze hond. Op elke hoek van de straat zijn er nieuwe prikkels waar je hond hevig op kan reageren en zo geniet niemand van de reis. Plan dus af en toe ook rustmomenten in. Even naar het strand of een leuke boswandeling maken zorgt ervoor dat je zelf ook gaat ontspannen. Het leven is al druk genoeg dus hoeven we al die drukte niet ook nog eens op vakantie. Tijdens deze dagen moet het stressniveau voor iedereen dus tot een minimum gehouden worden.
De puberteit is één van de moeilijkste periodes in de opvoeding.
Iedereen kent het wel, ze zijn tegendraads, ze hebben bananen in hun oren, ze tonen soms weinig respect naar anderen en ze halen zoveel mogelijk kattenkwaad uit. Je lieverd is veranderd in een helse puber die soms het bloed vanonder je nagels vandaan haalt.
Ik heb het dan niet over je kinderen maar wel over je hond. De puppytijd waarbij je hond enkel oog had voor jou is helaas voorbij. Ook honden hebben een puberfase en die start meestal rond de leeftijd van 6 maand. Hou je vast aan de takken van de bomen want deze fase duurt tot de leeftijd van 3 jaar. Althans bij grote honden want bij kleine rassen ben je ervan af rond de leeftijd van 1,5 jaar. Het enigste moment wanneer je je hond graag zal zien, is wanneer hij slaapt (grapje hé).
Wat zijn de typische kenmerken van een puberende hond?
Net wanneer je het gevoel krijgt dat je pup naar je luistert en gehoorzaam is, heeft hij plots compleet geen aandacht meer voor jou. Er komt een moment waarop je hond plots alle commando's op slag vergeten is, althans zo lijkt het. Soms kan je hond ook eens een mindere dag hebben maar lijkt je hond dagen aan een stuk niet meer te luisteren, dan is de puberteit aangebroken. Schreeuwen of commando's veelvuldig herhalen zal niet helpen (en toch blijven we dit doen).
Er gebeurt zodanig veel in het lichaam van je hond en alle externe prikkels lijken hem te veel waardoor hij dikwijls ongewenst gedrag laat zien. Je hebt het gevoel dat hij telkens weer opnieuw de grenzen gaat opzoeken. Blijf als eigenaar geduldig en wees duidelijk in je verwachtingen. Het corrigeren of straffen van dit gedrag heeft geen zin. Het kan zelfs agressie uitlokken omdat je hond op dit moment in een 2de angstfase komt.
Alle honden gaan door een aantal angstfases in hun leven. Zoals hiervoor aangegeven komt je hond in een 2de en soms 3de angstfase terecht. Die angst vindt meestal plaats rond de leeftijd van 9 maanden en net voorbij 1 jaar. Ze zijn plots onzekerder en angstiger waardoor ze bepaalde dingen veel spannender vinden. Steun je hond in deze periode want angst kan je niet belonen! Hun privéleges als pup zijn ze ook kwijt dus soms kunnen ze een terecht gewezen worden door een volwassen hond. Dit kan er ook voor zorgen dat je hond schrik krijgt van andere honden. Hou hier dus rekening mee! Als je hond volop in zijn puberteit zit dan is het beter om losloopweides te vermijden. In het algemeen ben ik geen voorstander van losloopweide omdat de meeste eigenaren hun hond letterlijk los laten en er niet meer naar kijken. Een losloopweide is wel geschikt als je met een vaste groep afspreekt waarvan je weet dat de onderlinge karakters (en leeftijd) van de honden samen passen. Maar we wijken uit, dit is een onderwerp voor een ander blog. Angstfases duren ongeveer 2 weken. Zorg dus voor extra veiligheid in deze periode (zowel voor je hond als voor zijn omgeving).
Honden die puberen hebben het zwaar!
Alle veranderingen zowel inwendig als uitwendig kunnen ervoor zorgen dat je hond overprikkeld geraakt. Stress beïnvloed het gedrag van je hond. Het wordt hem gewoon te veel en de emmer loopt over. Weet je niet over welke emmer ik het heb? Bekijk dan even mijn blog over de stressemmer van je hond. Zorg dus voor voldoende rust in een prikkelvrije omgeving. Je puber zal een groeispurt krijgen tussen de leeftijd van 3 en 6 maanden. Op dit moment is zijn lichaam dan ook uit balans (de poten zijn groter dan de rest van het lichaam). Het skelet komt volledig tot ontwikkeling tussen de 10 en de 18 maanden wat ervoor kan zorgen dat je hond groeipijnen heeft. Als je hond dus plots gromt of bijt in deze periode wanneer je hem wil strelen, denk dan even hieraan. De eerste loopsheid van een teef kan ervoor zorgen dat ze zich onzeker voelt en daarom meer steun bij jou gaat zoeken. Net voor de loopsheid zal je teef ook agressiever reageren op reutjes om die van zich weg te houden. Net zoals wij, vrouwen kunnen honden ook last hebben van menstruatiepijn. Dit zorgt ervoor dat ze humeuriger of aanhankelijker zijn (minder eetlust kan hier ook een gevolg van zijn). Het testosterongehalte van de reutjes zal tijdens de puberteit 7 keer hoger van niveau zijn dan bij een volwassen reu. Dit kan ervoor zorgen dat je hond sneller agressie zal inzetten en bij hoge opwinding (bv. tijdens spel) kan je hond rijgedrag vertonen. Ja dit heeft te maken met de hormonen maar het heeft niks te maken met seks! Je hond kan ook beginnen happen en bijten of opdringerig gedrag vertonen. Dit heeft niks te maken met dominantie maar wel met de hoeveel stress die hij op dat moment moet verwerken.
Je kan deze periode niet overslaan.
Ook niet door je hond te castreren! Jullie zullen er samen door moeten dus kan je hem maar beter correct ondersteunen. Elke hond is uniek en vraagt dus een aanpak op maat. Onthou dat het slechts een fase is en dat die ook wel weer zal overgaan. Toch zijn er een aantal adviezen en tips die ik jullie wil meegeven.
Hier ben ik weer met mijn herhaling over de taal van de hond maar ook nu is het belangrijk om zijn taal te spreken. Begrijp vooral zijn signalen van angst zodat je tijdig kan ingrijpen en je hond kan steunen. Tijdens deze periode wordt het echt zoeken naar een goede balans tussen vrijheid en veiligheid. Het is leuk als je hond kan loslopen maar wetende dat hij in deze fase de wereld interessanter vindt dan jou en de helft van de dag bananen in zijn oren heeft, is het toch beter om hem aan een lange lijn van 10 meter te doen. Zo heeft hij nog steeds de vrijheid om te snuffelen waar hij wil maar sta je nog steeds in verbinding met elkaar.
Alles wat je puber nu leert (zowel van gewenst als ongewenst gedrag) zal later een gewoonte worden. Zorg er dus voor dat je je hond de juiste gedragingen aanleert en dat je hem eigenlijk geen ruimte geeft om ongewenst gedrag te vertonen. Dit wil zeggen dat je vooral goed zal moeten kijken naar de juiste invulling van de basisbehoeften van je hond. Leer hem hoe hij op de juiste manier aandacht van jou kan vragen dus vanuit rust en niet als een duracell-konijn die tegen je aanspringt en hapt. In verband met dat happen, kom ik hier verder in het blog op terug. Springt je hond toch tegen jou of bezoek aan, roep dan niet "Neen" of "Laag" op het moment dat hij tegen jou staat. Het woord neen kennen de meeste honden niet omdat dit niet als een commando wordt aangeleerd. We gebruiken het enkel als de hond iets verkeerds doet. Wil je het commando "laag" toch aanleren, zeg het dan wanneer je hond met zijn 4 poten op de grond staat. Lees hier meer over hoe je het beste kan omgaan met honden die probleem hebben met bezoek. De manier hoe je omgaat met het (ongewenste) gedrag van je puber zal een grote invloed hebben op de keuzes die hij later zal maken. Ga je je hond bv. corrigeren omdat hij gromt naar bezoek dan heeft dit gevolgen voor jullie vertrouwensband. Agressie wordt meestal ingezet omdat de hond zich onveilig/bedreigt voelt. Als jij hem nog eens gaat bestraffen dan hoeft je hond niet op jou te rekenen als steun. Hij moet het zelf oplossen dus de kans is groot dat hij de volgende keer nog sneller agressie zal inzetten.
Doe vooral je huiswerk!
De puberteit is een periode waarin veel honden in het asiel terecht komen. De gemiddelde leeftijd van de honden in het asiel is tussen de 8 en de 18 maanden. Pups zijn schattig en koddig maar mensen staan dikwijls niet stil bij de typische raskenmerken. Werkhonden hebben bv. een hoog energiegehalte en hebben dan ook de juiste uitlaatkleppen nodig. Jachthonden gebruiken graag hun neus (voor de jacht) dus voldoe aan deze behoefte op de correcte manier en je hond zal niet trekken aan de lijn als een zot wanneer hij een konijn ruikt. Weet dat je een hond hebt voor heel zijn leven en niet enkel op de leuke, schattige momenten. Honden hebben ook noden en basisbehoeften en als hier niet aan voldaan wordt dan zoeken zij zelf wel een manier (overmatig blaffen, graven, happen, stelen en vernielen,...).
De puberteit bestaat uit 3 fases: De pré-puberteit start rond de leeftijd van 4,5 maand. In deze periode wordt je hond emotioneel gevoeliger en komen de typische raskenmerken tevoorschijn. Dit is de voorspeller van de puberteit en geeft je reeds een indicatie van wat je kan verwachten. Tussen de 6 maand en de 12 maanden komen de meeste honden in hun puberteit. Dit is afhankelijk van de gezondheid, de grote en het ras. De puberteit kan namelijk uitgesteld worden wanneer je hond ziek is of een lichamelijk letsel opgelopen heeft. Het lichaam gebruikt op dat moment alle energie om te genezen. Tijdens de puberteit wordt je hond geslachtsrijp, voor teefjes wil dit zeggen dat ze loops worden wat dan weer zéér interessant is voor de reutjes. De hormonen nemen het over van het verstand dus de zelfcontrole valt ook dikwijls weg. Heel vaak kunnen pubers reageren vanuit impulsiviteit. Rond de leeftijd van 2/3 jaar wordt je hond dan eindelijk volwassen ( mentaal pas rond de leeftijd van 3/4 jaar). Kleine rassen zijn vaak eerder volwassen dan grote. Afhankelijk van het ras kan de ene hond ook langer puberen dan de andere. Zorg dus dat je ook hier voldoende informatie over hebt zodat je weet hoe lang geduld je moet hebben en waaraan je je kan verwachten. Eenmaal je hond volwassen is, zal je merken dat hij opnieuw connectie met jou zal maken. Daarom is het belangrijk dat je ook tijdens de puberteit ervoor zorgt dat er geen breuk ontstaat in jullie vertrouwensrelatie.
Besef dat je hond tijdens de puberteit niet wil proberen om de baas over jou te zijn. Hij is gewoon op zoek naar hoe hij zich moet gedragen in deze nieuwe wereld die voor hem open gaat. Steun hem waar nodig en begeleid hem door het ganse proces. Wist je dat ik ook puberbegeleiding geef? Hier krijg je informatie over de taal van je hond en wat de puberteit precies in houdt. Tijdens de puberfun gaan we samen aan de slag en passen de verworven kennis toe in de praktijk.
Heb je hier nog vragen over of wens je begeleiding bij de opvoeding van je puber?
Iedere hond vertoont weleens onstabiel gedrag waarbij hij angstig, reactief of zelfs agressief kan reageren. Hoe vaak hoor je dan niet de zin "Dit heeft hij nog nooit gedaan"? Wel er is een reden waarom je hond net op dat moment zo reageert. Er kunnen zelfs meerdere redenen zijn en het is een grote kans dat de opeenstapeling ervoor gezorgd heeft dat je hond uitviel. Zijn emmer liep letterlijk over van alle stresshormonen (adrenaline, cortisol,...). Die emmer is altijd met een bodempje gevuld. We hebben altijd een beetje stress nodig om goed te kunnen functioneren. Dit geldt ook voor onze honden.
Stress is een belangrijke oorzaak van gedragsproblemen bij buitenlandse honden of herplaatsers. Ze komen in een vreemde omgeving bij vreemde mensen en de nieuwe eigenaars hebben meestal hoge verwachtingen. De hond krijgt geen tijd om zich aan zijn nieuwe gezinssituatie aan te passen. Met alle goede bedoelingen wordt hij reeds voorgesteld aan vrienden en familie en wordt er een gehoorzaamheidscursus op een hondenschool gevolgd. Lees hier meer over de adoptie van een hond en wat er allemaal bij komt kijken. In het begin kan alles goed verlopen en na 3 maanden merk je plots dat je hond meer begint te blaffen en/of uit te vallen. Het kan ook zijn dat hij angstiger of onzekerder wordt en zich verstopt of bevriest. Stress speelt hier dus een belangrijke rol en daarom moet je er vanaf dag 1 rekening mee houden. Heb je een buitenlandse hond of komt er een herplaatser in huis? Bekijk dan even de adoptiebegeleiding en start met een goede basis.
Stress kan ook een grote invloed hebben op het gedrag van je puberende hond. Vanaf de leeftijd van 6 maanden tot 3 jaar (afhankelijk van de grootte van je hond) gebeurt er namelijk heel veel in zijn lichaam en de buitenwereld wordt plots heel interessant. Denk maar aan de honden die plots geen commando's meer opvolgen, weglopen of beginnen te happen in de lijn, naar de eigenaar of andere mensen. Lees hier meer over de puberteit bij honden. Heb je vragen of problemen met je puberende hond? Dan kan je ook bij mij terecht voor puberbegeleiding.
Hoe geraakt die stressemmer nu gevuld?
Stress kan zowel positief (eustress) als negatief (distress) zijn. Bij positieve stress kan je denken aan een balspel waarbij je hond heel enthousiast is. Negatieve stress kan ontstaan wanneer de deurbel gaat. Het lichaam van zowel mensen als honden maakt geen onderscheid in positieve of negatieve stress. Wij bepalen als eigenaar (bijna) alles in het leven van onze hond, ze zijn afhankelijk van ons. Deze afhankelijkheid kan stress veroorzaken wanneer er niet wordt voldaan aan de basisbehoeften van je hond. Gebrek aan structuur en voorspelbaarheid kan ervoor zorgen dat je hond stress ervaart omdat hij niet weet wat er zal gebeuren. Gebrek aan keuze of controle kan ervoor zorgen dat je hond gefrustreerd is, wat op zich weer zorgt voor stress. Het is belangrijk dat je hond natuurlijk gedrag kan vertonen zoals snuffelen, kauwen en graven. Wanneer je dit niet toelaat dan kan je hond depressief worden.
Hoe herken ik stress bij mijn hond?
Honden hebben een arsenaal aan subtiele signalen en het is voor ons de kunst om ze als eigenaar te herkennen. Ik kan het niet genoeg herhalen maar verdiep je in de taal van je hond! Observeer en noteer, wordt een expert in het begrijpen en lezen van je hond. Eens je deze kennis in je bezit hebt, kan je ervoor zorgen dat je hond zijn emmer niet overloopt.
Naast die subtiele signalen zoals wegkijken of vertragen van pas, ontstaat er ook een fysieke reactie. Denk maar aan honden die onrustig zijn of plots geen voer meer aannemen. Stress vraagt heel veel energie van het lichaam en dit kan ervoor zorgen dat bepaalde andere functies onderdrukt worden. Langdurige stress kan ook een invloed hebben op het immuunsysteem van je hond, denk maar aan darmproblemen of allergieën. Een stinkende, grauwe vacht kan ook een uitwendig signaal zijn dat je hond te veel stress ervaart (tenzij hij in een dode vis heeft gerold).
Elke hond loopt rond met een onzichtbare stressemmer. De grote van die emmer en hoeveel hij standaard gevuld is, hangt af van hond tot hond. Het is niet omdat je een grote hond hebt dat hij daarom een grotere emmer zal hebben. Er zijn andere factoren die dit bepalen. Sommige honden worden reeds geboren met een kleine stressemmer en bij andere honden kan die emmer verkleinen tijdens de puberteit. Hoe snel die emmer gevuld geraakt, hangt af van zijn levensomstandigheden en de ervaringen die hij heeft meegemaakt. Elke hond kan een bepaalde hoeveelheid dragen maar als die grens wordt bereikt dan loopt die emmer over. Je hond kan hierdoor bevriezen of zich anders gaan gedragen dan normaal. Dit hoeft niet altijd agressief gedrag te zijn, sommige honden bevriezen van angst of vluchten weg. Je denkt nu misschien dat een lege emmer het beste is. Helaas kunnen we dit nooit voorzien. Spanning en stress, zowel positief als negatief, horen nu eenmaal bij het leven.
Hoe kan je een volle stressemmer voorkomen?
Alles begint met het weten waar de grens van je hond ligt (of met andere woorden: wat is zijn treshold?). Vooraleer je dit kan bepalen, moet je eerst weten wat de prikkels zijn die voor onrust of stress zorgen bij je hond. Hou daarom even een dagboek bij en noteer wanneer je een negatieve gedragsverandering ziet bij je hond. Dit kan iets kleins zijn zoals tongelen of het wit van de ogen laten zien tot blaffen en uitvallen. Iets wat voor jou banaal is, kan voor je hond verontrustend zijn. Op het einde van de dag ga je aan al die gebeurtenissen een quotering geven van 1 tot 10. Op het einde van de week geef je een totaal cijfer per dag. Op deze manier hou je ook rekening met de opeenstapeling (trigger-stacking) van stress en weet je wat je hond aan kan.
Je kan je hond beschermen tegen overprikkeling door hem uit situaties te halen die voor hem spannend zijn. Verander bv. van richting als je een andere hond tegen komt. Ervaart je hond toch een moment van stress, geef hem dan nadien genoeg tijd om terug tot rust te komen! Het stofje cortisol blijft namelijk minstens 4u in het lichaam na 1 stressmoment. Dus ook bij balspel of hondensport (eustress) is het belangrijk dat je hond nadien genoeg tijd krijgt om te rusten. Heeft je hond een drukke dag gehad of beleefde hij veel stressmomenten? Gun hem dan een dag (of soms meerdere dagen) om terug tot zichzelf te komen zodat die emmer minder vol zit.
Activiteiten die hierbij kunnen helpen zijn: - kauwen - likken - snuffelen - slapen - massage - decompressiewandeling
Merk je dat je hond stress ervaart en wens je hieraan te werken? Boek een gratis en vrijblijvend online kennismakingsgesprek en we bekijken samen hoe we die stress-emmer van jou en je hond kunnen leger maken.
Net zoals mensen hebben honden ook basisbehoeften.
Als hondeneigenaars proberen we een zo goed mogelijke balans te vinden tussen onze eigen noden en die van onze hond. Als we spreken over de basisbehoeften van onze hond dan denken velen onder jullie aan rust, voeding en uitlaten/spelen. Het invullen van die basisbehoeften klinkt zo eenvoudig. Je geeft hem een plaats waar hij kan slapen, je voorziet brokken en water, en je zorgt voor een plek waar hij zijn behoefte kan doen. Voilà, zijn basisbehoeften zijn ingevuld...
Een hond heeft echter nog meer nodig dan enkel dat. Sommige honden zijn een schoolvoorbeeld voor hun ras en anderen zitten er mijlenver van. Elke hond is een individu met zijn eigen noden en behoeften. Als we het hebben over de basisbehoeften van de hond dan kunnen spreken over 2 grote indelingen: de lichamelijke basisbehoeften en de emotionele basisbehoeften.
Lichamelijke basisbehoeften:
De eerste basisbehoeften zijn voor elke hond gelijk: - vrij van pijn en ongemak - vrij van honger en dorst - vrij om normaal gedrag te vertonen - vrij van angst en distress
Wat betreft de voeding is het belangrijk om te kijken welke soort voeding je geeft en wat de kwaliteit ervan is. Het ene merk is het andere niet dus lees ook even wat erin zit. Bij voorkeur geef je je hond 2 keer per dag eten. Dit hoeft niet altijd gewoon in zijn eetbak te zijn. Laat hem er soms ook eens voor werken door zijn brokken uit te strooien op het gras wanneer het mooi weer is, ze te verstoppen in een snuffelmat of een voederbal. Op deze manier voldoe je ook al een stukje aan de mentale behoeften van je hond. Let hierbij wel op dat je hond niet reeds gestrest is want stress tast ook de spijsvertering aan dus dan geef je beter kleinere porties over meerdere keren in zijn eetbak. Laat je hond vooral in alle rust eten en probeer nooit om zijn voeding weg te nemen als hij bezig is. Dit is de grootste oorzaak van bezitsagressie.
Water is van vitaal belang om het lichaam gezond en in goede conditie te houden. De behoefte aan water is afhankelijk van verschillende factoren zoals de omgevingstemperatuur en de hoeveelheid activiteit. Ook na het kauwen heeft je hond behoefte aan vers water. Hou ook rekening met het soort drinkbak. Gevoelige honden hebben dikwijls problemen met metalen, emaille of RVS drink- en eetbakken. Dit vooral vanwege het geluid wanneer die op de grond wordt gezet of wanneer ze er met hun halsband tegen slaan. Denk ook aan een verhoging voor oudere honden of honden die gewrichtsproblemen hebben. Laat je hond ook gerust uit de vijver, regenplassen en fonteinen drinken. Elk soort water heeft een andere samenstelling en smaak. Laat je hond enkel niet drinken van verontreinigd water. Water dient altijd beschikbaar te zijn en moet regelmatig ververst worden.
De invulling van de fysieke en mentale activiteiten is voor elke hond anders. Elke hond heeft wel nood aan snuffelwandelingen en regelmatige afwisseling in de activiteiten. Hoe dit wordt ingevuld en hoeveel tijd je hieraan besteedt, is afhankelijk van de hond die je voor je hebt. Een werkras (Border Collie, een Cattle Dog,... en alle herders) heeft meer uitdagingen nodig dan een gezinshond (Golden Retriever, Cocker Spaniel, Cavalier,...). Met uitdagingen heb ik het dan niet over lange wandelingen maar vooral over mentale stimulatie. Deze rassen zijn oorspronkelijk gefokt om een taak uit te voeren zoals het domein bewaken of vee drijven en hoeden. De dag van vandaag moeten veel van deze rassen geen taken meer uitvoeren en zijn ze gewoon leuk als 'gezinshond'. Hier kan het dan ook nogal eens mislopen omdat de eigenaars niet voldoen aan de mentale behoeften van hun hond. Daarom zullen ze zelf op zoek gaan naar een activiteit om hieraan te voldoen zoals overmatig blaffen, graven, obsessief gedrag, jagen achter auto's en fietser,... .
Rust is ook een belangrijk basisbehoefte van je hond. Een hond heeft rust nodig om dingen te kunnen verwerken en om zijn batterijen terug te kunnen opladen. Wist je dat een gezonde hond gemiddeld 16u per dag slaapt?! Een pup heeft zelfs nog meer rust nodig om alle opgedane prikkels te kunnen verwerken. Slaapgebrek heeft een groot effect op het gedrag van je hond. Het heeft een invloed op zijn leervermogen, zijn concentratie en zijn geheugen maar ook op zijn afweersysteem en zijn gemoedstoestand. Wij zijn ook prikkelbaarder als we niet goed geslapen hebben.
Emotionele basisbehoeften:
Elke hond heeft nood aan veiligheid, steun en structuur. In veel situaties kan een hond niet vluchten omdat wij ze beperken in hun mogelijkheden (ze hangen aan de lijn of ze zitten in huis). Daarom moeten wij zorgen voor hun veiligheid! Dit kan je doen door de hond een veilige plaats aan te bieden in huis en ervoor te zorgen dat je hond niet in onveilige situaties terecht komt. Verdiep je in de taal van je hond zodat je weet wanneer hij zich onveilig voelt!
Veel honden zoeken steun bij hun eigenaar in bedreigende situaties, gun hem ook die steun. Een hond die op je voet komt zitten of tegen je aanleunt is niet dominant!
Biedt dagdagelijkse structuur aan voor je hond. Op die manier creëer je voorspelbaarheid en dit brengt rust. Geef rond hetzelfde tijdstip zijn eten en ga rond dezelfde tijden wandelen of samen een spel spelen. Ook de rusttijden zijn belangrijk want anders heb je een hond die altijd klaar staat voor actie. Je hoeft niet alles exact op hetzelfde moment te doen want dan wordt je hond hier te afhankelijk van. Kondig alles aan wat je gaat doen, zo wordt je hond niet verrast.
Elke hond heeft een eigen plaats nodig in het gezin. Letterlijk wil dit zeggen dat hij een veilige rustplaats moet hebben, figuurlijk moet hij ook een plek krijgen en deel uitmaken van het gezin. De veilige plek van je hond bevindt zich op een rustige, prikkelarme plaats in huis. Je hond moet hier altijd toegang tot hebben. Als je hond zich hier bevindt dan heeft hij alle controle en mag hij niet gestoord worden.
Als laatste is het belangrijk dat een hond affectie krijgt maar ook begrenzing! Elke hond heeft nood aan een liefdevolle behandeling maar er moet ook rekening gehouden worden met zijn grenzen en wat hij niet leuk vindt. Ongewenst gedrag gaan we niet corrigeren maar we gaan de hond wel begrenzen, hij kan niet steeds doen wat hij wilt! Begrenzen doe je o.a. door "nu niet" en "gedaan aan te leren, je hond te leren ontspannen, ongewenst gedrag te voorkomen of onderbreken,... .
Als we kijken naar onze basisbehoeften dan kunnen wij onszelf hierin voorzien. Honden zijn echter afhankelijk van ons. Ze moeten (af)wachten tot en of wij hen hierin tegemoetkomen. Wij mensen hebben bijna de volledige controle over hoe onze honden moeten leven. Als we onze honden zo graag zien dan is het maar normaal dat we onze lievelingen voorzien in hun basisbehoeften.
De oorzaak van veel gedragsproblemen ligt vaak in het niet of het niet correct invullen van één van deze behoeften van je hond. Heel veel eigenaars komen bij mij terecht wanneer hun hond 'probleem'gedrag vertoont. De reden waarom ik het woord probleem tussen haakjes zet is omdat het gedrag dat de hond vertoont meestal een probleem is voor de baasjes maar de hond hiermee eigenlijk iets wil duidelijk maken. Daarom is het eerst en vooral belangrijk om je te verdiepen in de taal van je hond zodat je hem beter kan begrijpen.
Een veelvoorkomend probleem waarvoor mensen mij contacteren is het overmatig blaffen van de hond. Sommige honden blaffen enkel wanneer het nodig is en andere blaffen wanneer het hen uitkomt... Althans dat is wat jullie waarschijnlijk denken als het overmatig blaffen op je zenuwen begint te werken. Bij elke 'probleem' dat we ervaren met onze hond is het belangrijk om even vanuit het standpunt van de hond te kijken. Waarom vertoont hij dit gedrag? Heeft hij iets te kort of wat is zijn motivatie? Besef dat een hond nooit zomaar gedrag vertoont, hij heeft er altijd een reden voor. Hij is misschien moe of overprikkelt, hij voelt zich niet lekker of heeft ergens pijn, hij heeft honger of moet zijn behoefte doen, hij wil affectie of net met rust gelaten worden,... .
Dat is ook de reden waarom ik bij elk gedragsonderzoek eerst en vooral ga kijken als de basisbehoeften van de hond goed zijn ingevuld. Eigenaars vragen soms aan mij tijdens het eerste gesprek: "Wat doen we verkeerd?" Meestal is het antwoord "niets" omdat ze gewoon niet beter weten. Het is hun eerste hond of ze hebben geen ervaring met het ras.
De basis van deze behoeften is voor elke hond gelijk maar hoe dit precies ingevuld wordt, is afhankelijk van de noden van die hond. De ene hond zal meer nood hebben aan actieve activiteiten en de andere hond zal meer nood hebben aan steun en veiligheid. Voldoe in deze basisbehoeften en pas aan waar nodig. Zo kan je gelukkig samen leven met je hond!
Daarom geef ik jullie de wijze raad mee om je eerst en vooral te verdiepen in de taal van je hond en kennis op te doen over zijn basisbehoeften. Dit is iets wat je niet leert op een hondenschool! Trainen en het aanleren van commando's is iets wat je later kan doen nadat je een goede basis hebt gecreëerd.
Een hond die voorzien wordt in zijn basisbehoeften hoeft zich geen zorgen te maken. Deze honden zullen ook niet snel 'probleem'gedrag vertonen want ze voelen zich veilig en hebben vertrouwen in hun eigenaar(s).
Zolang zijn staartje maar kwispelt dan is hij gelukkig...
althans dat denken vele eigenaars toch.
Als je je verdiept hebt in de taal van je hond dan weet je ondertussen dat kwispelen niet altijd een teken is van blijdschap. Herken je de taal van je hond nog niet? Volg mijn webinar "Verdieping in de taal van uw hond".
Onze honden kunnen ons helaas niet vertellen dat ze gelukkig zijn. De emoties van honden kan je wel vergelijken met die van ons, alleen uiten zij hun gevoelens op een andere manier. Honden uiten hun gevoelens via hun lichaamstaal, gedrag en zelfs hun gezondheid weerspiegelt hun emoties. Wanneer je hond uitbundig kwispelt als hij je aankijkt dan is hij op dat moment gelukkig. Dit is slechts een momentopname. Daarom zeggen we dat je hond op dat moment ‘blij’ is i.p.v. ‘gelukkig’. Gelukkig zijn is een gevoel over een langere periode.
Wanneer is je hond nu gelukkig?
Je kan dit vooral zien aan zijn lichaamstaal. In het algemeen heeft een gelukkig hond een ontspannen lijf.
Enkele voorbeelden van die fysieke signalen zijn:
- een ontspannen gezicht met licht geopende mond
- ontspannen oren, niet plat tegen haar hoofd of rechtopstaand
- een ontspannen houding met hoofd omhoog, een taart in neutrale houding en een zelfzekere uitstraling
- een kwispelende staart waarbij heel de achterhand mee wiebelt of ontspannen is
Elke hond is anders gebouwd dus hier moet je ook rekening mee houden. Verdiep je dus in zijn lichaamstaal zodat je weet hoe hij zich voelt.
Naast de fysieke signalen kan je ook aan het gedrag van je hond zien als hij gelukkig is.
Een gelukkige hond is een stabiele hond die in balans leeft. Dat wil niet zeggen dat je hond altijd braaf is maar gedragsproblemen ontstaan meestal omdat je hond zich niet gelukkig voelt. Hij voelt zich op dat moment eerder onzeker, gespannen of angstig. Destructief of onrustig gedrag kan hier een teken van zijn. Wanneer je hond gelukkig is dan is hij blij en rustig. Hij heeft een ontspannen houding en is nieuwsgierig. Ze zijn blij als ze iets samen met jou kunnen doen. Gelukkig honden maken ook veel lichaamscontact (indien het een hond is die hier van houdt). Knuffelen is leuk zolang je hond het ook graag heeft. Echter met liefde alleen red je het niet dus voldoe ook in zijn andere behoeften. Elke hond is anders en naast rast, leeftijd en gezondheid speelt het karakter ook een rol in de manier hoe je hond zich zal uiten. Als eigenaar weet jij het beste wanneer jouw hond gelukkig is dus het kan zijn dat jouw lijstje enigszins afwijkt.
Een gelukkige hond ziet er goed uit. Hij heeft een goede conditie, zijn vacht glanst en zijn gebit straalt (in hondentermen). De gezondheid van je hond staat in directe verbinding met zijn mate van geluk. Als een hond zich langdurig ongelukkig, onzeker of angstig voelt dan zal dit een effect geven op zijn gezondheid (hier wordt meestal gesproken van chronische stress). Een verandering in de eetlust is één van de eerste aanwijzingen dat je hond zich niet lekker voelt of ongelukkig is. Denk maar aan honden die plots een snoepje weigeren.
Hoe zorg je ervoor dat je hond zich gelukkig voelt?
Voldoe aan de 10 pootregels (zie e-book “gelukkig samenleven met je hond”). Hier beschrijf ik kort enkele regels.
Om gelukkig te leven moeten honden voldaan zijn in hun basisbehoeften (net zoals wij mensen). Zorg er dus voor dat hij zowel op fysiek, intellectueel en emotioneel vlak krijgt wat hij nodig heeft. Zorg voor correcte voeding, voldoende lichaamsbeweging en genoeg mentale uitdaging. Daarnaast is het belangrijk dat je hond zich veilig en geborgen bij jou voelt. Laat je hond ook hond zijn, hij is geen mens dus ga hem ook niet vermenselijken. Hij is een dier dus hij eet en rolt graag door poep of dode dieren, hij graaft en hij blaft. Daarnaast heeft hij ook een sterk ontwikkelde neus om te snuffelen dus laat hem vooral snuffelen. Wist je trouwens dat snuffelen naast kauwen de belangrijkste activiteit is om de stress bij je hond te laten verlagen?
Zorg voor duidelijke regels en verwachtingen. Je hond wil graag weten wat hij moet doen en hoe hij zich moet gedragen. Vooral tijdens spannende momenten want dan worden veel honden aan hun lot overgelaten en moeten ze het maar zelf uitvissen. Help je hond en laat hem weten dat hij op jou kan vertrouwen (you’ve got his back).
Het is ook belangrijk dat je aan zelfzorg doet. Voel jij je niet goed in je vel dan zal je hond dit ook aanvoelen. Honden zijn namelijk heel gevoelig voor onze emoties.
Als je ervoor wil zorgen dat je hond een gelukkig leven heeft dan is het ook belangrijk om te herkennen wanneer je hond ongelukkig is. Door hier alert op te zijn kan je eventuele gedragsproblemen vermijden. Weet dat je hond niet altijd gelukkig kan zijn (net zoals wij) dus leer hem ook omgaan met frustratie en een bepaalde hoeveelheid stress.
Stress is een veelvoorkomende oorzaak bij ongelukkige honden. Je merkt een negatieve emotie in zijn blaf. Diarree kan ook veroorzaakt worden door stress (niet enkel door verkeerde voeding). Lees hier meer over de stressemmer van je hond.
Je hond kan ook eens een mindere dag hebben of chagrijnig zijn. Zolang hij gezond is er voldaan wordt aan zijn basisbehoeften, kan je er gerust vanuit gaan dat je hond gelukkig is.
Wil jij dat je hond (terug) gelukkig is?
Volg mijn tips of lees mijn blogs op mijn website.
Binnenkort kan je ook inschrijven op mijn nieuwsbrief en dan krijg je gratis het e-book "Gelukkig samenleven met je hond".
Heb je vermoeden dat je hond ongelukkig is en wens je hier advies bij?
Contacteer mij voor een gratis en vrijblijvend online kennismakingsgesprek en ik zal zien wat ik voor jullie kan doen!
Je bent op zoek naar een pup en je wilt geen hondje uit de broodfok.
Je hebt op internet een leuke pup gezien maar je twijfelt over de intenties van de verkoper.
Je wilt weten waaraan een goede fokker moet voldoen om zijn pups een goede start te geven.
Lees dan even verder en kom het hier allemaal te weten.
Iedereen heeft al gehoord van het woord broodfok,
de meesten onder jullie zullen nooit een hond uit de broodfok kopen...
en toch zijn er nog zoveel die zich laten bedriegen en erin lopen.
Denk maar aan al die schattige pups die je achter glas kan bezichtigen of een vriend of kennis die af en toe een koddig nestje heeft.
JA, ook dit is broodfok!
Het probleem is niet dat we niet weten wat broodfok is. Het probleem is dat we niet zo lang kunnen wachten.
We willen de pup liever vandaag dan morgen.
Broodfok volledig aan banden leggen kunnen we niet. Daarvoor zijn die pups te schattig en ze zullen altijd wel iemands hart veroveren.
Maar ik kan jullie er wel op wijzen en hopen dat jullie de juiste keuze nemen bij de aanschaf van een hond.
Beter enkele maanden langer moeten wachten en een heel leven gelukkig zijn dan morgen een pup in huis waar je alleen maar problemen mee hebt.
Pas op, ik zeg niet dat alle pups uit de broodfok 'slecht' zijn maar ze hebben een minder goede start.
De moeders baren meestal in stressvolle omstandigheden. De pups worden te vroeg bij de moeder weggenomen. Ze moeten meestal hun behoefte doen op dezelfde plek waar ze eten en slapen. De pups worden niet gesocialiseerd met andere dieren, mensen, huiselijke situaties,... want daar hebben ze geen tijd voor.
Ik zie heel veel jonge honden in het asiel terecht komen vanwege gedragsproblemen.
Aan de andere kant zijn er heel veel eigenaren met pups die mij contacteren i.v.m. zindelijkheid of problemen met de socialisatie. Het merendeel van deze honden zijn aangekocht bij een broodfokker.
Wat doet een broodfokker nu zo verkeerd?
Deze mensen willen enkel geld verdienen aan de pups die hij/zij fokt of verhandelt.
Ze hebben geen interesse in het welzijn van de honden.
Daarom spreken we ook over puppyhandelaren i.p.v. over fokkers want het is een bedrijf.
Sommigen kopen pups aan uit het buitenland (bv. oost-Europa) en verkopen ze hier, anderen hebben schuren vol met teven die het ene na het andere nestje moeten produceren. Je wil niet weten wat er met de teven gebeurt als ze niet meer productief zijn.
Er komt een hele hoop leed kijken bij de broodfokindustrie.
Niet enkel voor de honden maar ook voor de toekomstige eigenaren van de pups.
De meeste teven ervaren zeer veel stress tijdens de dracht en dit wordt doorgegeven aan de pups. Pups die in de baarmoeder aan grote hoeveelheden stress zijn blootgesteld, blijken in hun latere leven vaak reactiever te zijn.
Pups die de eerste weken bij hun moeder in de schuur of kennel verblijven, worden meestal minder goed verzorgt door de moeder. Dit omdat haar eigen welzijn niet in orde is. Het gevolg hiervan is dat de pups minder sociaal zijn, minder tegen stress kunnen en sneller agressie zullen inzetten.
Een angstige moederhond geeft ook nog eens het verkeerde voorbeeld waardoor de pups ook bang zullen zijn van mensen.
Vaak bevinden moeder en pups zich in onhygiënische omstandigheden waardoor ze vatbaarder zijn voor ziektes. Dit geeft gevolgen voor zowel hun lichamelijke als hun geestelijke ontwikkeling. De vieze omgeving kan er ook voor zorgen dat de pups moeilijker zindelijk worden want ze zijn het gewoon om hun behoefte te doen waar ze eten en slapen.
Helaas worden deze pups meestal te vroeg gescheiden van hun moeder waardoor ze later verlatingsgerelateerde problematiek ontwikkelen of zich moeilijk kunnen hechten.
Het eerste contact tussen de pups en fokkers is meestal niet liefdevol of zachtaardig maar moet snel gebeuren. Ook wanneer deze pups tijdens hun eerste weken weinig contact hebben met andere mensen, hebben ze later meer moeite om mensen te vertrouwen.
Deze pups beginnen hun leven dikwijls al met een achterstand wanneer ze bij hun eigenaars terechtkomen. Dit wil niet zeggen dat ze geen gelukkig leven kunnen leiden maar er zal meer tijd en geduld in gestoken moeten worden. Afhankelijk van de stressgevoeligheid, de grote van de achterstand, de hoeveelheid opgedane negatieve ervaringen en de kennis van de eigenaar, blijft de pup de gevolgen meedragen voor de rest van zijn leven.
Wil je zeker zijn dat je geen pup van bij een broodfokker haalt, bekijk dan even deze de lijst.
Hoe herken je nu een goede fokker?
Een goede fokker zal nooit de pup onmiddellijk meegeven bij het 1ste bezoek. De meeste fokkers werken daarom ook met een wachtlijst dus je moet inderdaad nog even geduld hebben. Meer tijd dus om er nog eens goed over na te denken als het ras wel geschikt is en als een hond bij jullie past.
Overhaaste beslissingen gemaakt onder invloed van emoties zijn nooit goed. Soms, als je geluk hebt, kom je bij een fokker terecht die nog een pupje beschikbaar heeft en hoef je niet zo lang te wachten. Ook hier zal er een grondig onderzoek gedaan worden of jullie wel het geschikte gezin zijn. Let dan nog steeds op de andere voorwaarden waaraan een goede fokker moet voldoen.
Een goede fokker heeft een waslijst aan vragen voor jullie:
Vanwaar de keuze voor dit ras?
Wat weten jullie over het ras?
Hoe ziet jullie dagindeling eruit?
Welk beroep oefenen jullie uit en hoeveel uren op een dag gaan jullie werken?
Hoe ga je de hond opvoeden?
Zijn jullie rustige mensen of juist sportief?
Hij wil alles weten over jullie leven want hij wil zeker zijn dat de pup in een geschikt gezin terecht komt waar hij gelukkig zal zijn. Als er dus geen vragen worden gesteld en binnen het uur kan je de pup meenemen naar huis, moet er een grote alarmbel afgaan!
Dit zijn de kwaliteiten van een goede fokker:
Eerst en vooral zal een goede fokker maar 1 nest pups hebben in huis.
Ook zullen ze slechts met 1 ras fokken waar ze dan ook alles over weten en die kennis met jullie kunnen delen.
Een goede fokker steekt veel tijd en geld in het uitzoeken van de geschikte partner, het uitvoeren van gezondheidstesten en de socialisatie van de pups.
Ze zijn steeds bezig met het welzijn van hun honden.
Dit wil dus niet zeggen uit het oog, uit het hart.
Een goede fokker wil dat het goed gaat met zijn honden. Dat is één van de vele verantwoordelijkheden die ze op zich nemen. Daarom staat ze ook steeds voor je klaar en zullen ze helpen waar ze kunnen (informatie verschaffen of correct doorverwijzen). Hij/zij zal ook vragen naar updates en foto’s, er kunnen jaarlijks meetings plaatsvinden met de broertjes en zusjes,… .
Schaf je een pup aan dan is het belangrijk dat je de ouders hebt gezien (of toch zeker de moeder) en dat je ze in een huiselijke situatie kan bekijken en later komen ophalen. Deze pups zijn goed gesocialiseerd met andere dieren, mensen en huishoudelijke geluiden. Er is warmte en comfort aanwezig, je krijgt een kop koffie aangeboden en de fokker kan uren vertellen over zijn honden.
De moeder en pups (en eventueel andere aanwezige honden) zien er gezond uit. De vacht is goed verzorgd en de moeder krijgt extra aandacht in deze zware periode (opvoeden is niet te onderschatten). De fokker ondersteunt de moeder en pups waar nodig. Wees zeker dat het écht hun moeder is en dat zowel moeder als pups in huis leven. Broodfokkers kunnen ver gaan om je te bedriegen.
Tijdens je bezoek kan je ook nog extra letten op volgende punten:
Hoe reageert de moeder op het gezin?
Hoe gaat de fokker met zijn honden om?
Hoe is het karakter van de pup?
Zijn de aanwezige honden sociaal?
Krijg je informatie over de vader?
Dit zijn maar enkele voorbeelden maar hoe meer informatie je hebt, hoe beter je beeld over de pup zal zijn.
Daarnaast zal elke goede fokker een contract opstellen die beide partijen moeten ondertekenen. Bij dit contract krijgen jullie ook alle gezondheidsinformatie over de pup, het paspoort (waarin de pup geregistreerd staat dat hij gechipt is). Hier kan je ook zien dat de pup de nodige vaccinaties gehad heeft.
Sowieso is het belangrijk dat je de gezondheid van je pup na aankoop ook nog eens laat controleren door je eigen dierenarts. Broodfokkers kunnen zo ver gaan dat ze soms de geboortedatum en de gegevens in het paspoort laten aanpassen door een malafide dierenarts.
Betaal ook steeds met een overschrijving zodat je een bewijs hebt van je transactie, bij cash betalingen heb je dit niet.
Hopelijk zie je nu door het bos de bomen terug en weet je waar je op moet letten.
Heb je nog twijfels of wens je toch extra informatie:
Hiervoor kan ik jullie een éénmalig adviesgesprek aanraden waarbij we samen kijken welk ras geschikt is en waar je het beste je pup kan halen.
Een hond in huis is niet altijd rozengeur en maneschijn.
Bij het opvoeden van je hond kan er soms ongehoorzaamheid, ongewenst gedrag of gedragsprobleem ontstaan. Eerst gaat men op zoek naar raad op het internet of bij vrienden en kennissen. Wanneer het gedrag erger wordt, is het tijd om een professional in te schakelen.
Hondenbegeleiding zit in de lift en is aan een grote opmars bezig. Denk maar aan een hondentrainer, hondenfluisteraar, hondencoach, hondengedragstherapeut, kynoloog, kynologisch instructeur,... . Geen wonder dat je door het bos de bomen niet meer ziet.
Al deze beroepen kan je eigenlijk grofweg opdelen in twee grote groepen: hondentrainers en hondengedragstherapeuten.
Ze hebben allemaal één iets gemeen: geen enkele van deze beroepen is erkend!
Dit wil zeggen dat iedereen met of zonder opleiding één van deze beroepen kan uitvoeren. Daarom is het belangrijk om te weten welke trainingsmethoden deze persoon gebruikt (de dominantietheorie waarbij jij de baas moet zijn over je hond is reeds lang achterhaald!).
De trainingsmethoden verschillen enorm van elkaar dus wees zeker dat er enkel op een positieve manier gewerkt wordt waarbij er gebruik wordt gemaakt van beloning i.p.v. straf. Het is ondertussen wetenschappelijk bewezen dat het gebruik van aversieve methodes zoals sliplijnen, flesjes met steentjes in, correctiehalsbanden,.. de hond enkel pijn doet (fysiek en/of mentaal).
Wat is nu het verschil tussen een hondentrainer en een hondengedragstherapeut?
Een hondentrainer staat in voor het aanleren van bepaalde vaardigheden
zoals zitten, liggen, leren wandelen aan de lijn,...
Het betekent dat er door gebruik van commando's
bepaalde handelingen/gedragingen van je hond worden "verwacht".
Je kan beroep doen op een hondentrainer om handige vaardigheden te leren in de omgang met je hond. Je kan trainen op een hondenschool of je kan privé-training aanvragen gaande van puppylessen tot gehoorzaamheid.
Hondentrainers hebben elk hun eigen discipline zoals gehoorzaamheid, agility, speuren, dogdance, body and balance, hoopers, dogfrisbee, flyball, detectie, hersenwerk, freestyle,... .
Een hondentrainer werkt via klassieke of operante conditionering.
Een hondencoach/ hondengedragstherapeut staat meer in voor het opvoeden van je hond
en het voorkomen of veranderen van ongewenst gedrag.
Een hond opvoeden is nog heel wat anders dan een hond trainen. Bij de opvoeding van een hond moet er rekening gehouden worden met de emoties, de basisbehoeften, de stressemmer, de agressieladder,... .
Wij gaan eerst onderzoeken en observeren. We gaan op zoek naar de oorzaak van het gedrag.
Hoe ziet een gedragsonderzoek eruit?
Elk traject wordt voorafgegaan door een uitgebreide vragenlijst en eventueel beeldmateriaal.
Tijdens het eerste gesprek wordt er dieper ingegaan op de oorzaken van het probleemgedrag en wordt de hond (indien nodig) geobserveerd.
Redenen voor het vertoonde gedrag kunnen te maken hebben met:
Probleemgedrag is niet eenvoudigweg op te lossen door te zeggen dat het jouw schuld is of dat je hond koppig of dominant gedrag vertoont. Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij ongewenst gedrag.
Tijdens het tweede gesprek geven we meer uitleg over de diagnose en krijg je advies mee om het probleem te managen. Deze adviezen zijn afhankelijk van de gestelde diagnose en kunnen op termijn worden aangepast.
Denk hierbij aan:
- doorverwijzing naar een (gedrags)dierenarts
- opstellen van een managementplan
- invullen van de basisbehoeften
- ondersteuning van homeopathische of reguliere
middelen
- ...
Daarna kan er pas gedacht worden aan trainen indien gewenst.
Een gedragstherapeut zal meestal zelf de hond niet gaan trainen. Wel geven wij deskundig advies waarmee jij als eigenaar zelf aan de slag gaat. Gedurende het ganse traject blijven wij bereikbaar ter ondersteuning en sturen we bij waar nodig.
Wees dus realistisch!
Wij hebben geen magische stok en meestal komen eigenaren pas bij ons terecht als de boel reeds ontploft is (het gedrag wordt niet meer getolereerd, er ontstaan conflicten in het gezin of er is een bijtincident geweest).
Je kan niet verwachten dat wij het probleem in 1,2,3 zullen fiksen als je hond het gedrag reeds maanden of jaren heeft kunnen vertonen. Voorkom dus frustratie en teleurstelling en vat de koe bij de horens. Wij geven deskundig advies mee maar jij als eigenaar zal zelf die adviezen moeten toepassen in het dagelijkse leven en consequent zijn. Geduld is een mooie deugt en zal ervoor zorgen dat er op lang termijn een gedragsverandering ontstaat (bij je hond en bij jezelf).
Hoe kan ik jullie verder helpen?
Heb je problemen met het gedrag van je hond of heb je vragen hieromtrent?
Heb je een adoptiehond en wenst je de best mogelijke start? Boek dan de adoptiebegeleiding (ook voor buitenlandse honden).
Wil je een goede basis opbouwen voor je pup die gebaseerd is op vertrouwen en respect? Boek dan de puppybegeleiding.
Heeft je puberhond bananen in zijn oren, valt hij uit naar andere honden of vertoont hij onstuimig gedrag? Boek dan de puberbegeleiding.
Heb je problemen of vragen i.v.m. de opvoeding van je hond maar weet je niet goed wat het beste bij jullie zou passen? Wens je ook nog meer te weten te komen over mijn manier van werken?
Contacteer mij voor een gratis en vrijblijvend online kennismakingsgesprek van 30 minuten.