Opvoeden van honden

Opvoeden doe je niet door middel van
dwang en/of straf.


Niet bij mensen en ook niet bij honden (of andere diersoorten). Opvoeden doe je door het andere individu niet in pijn of emotie te laten lijden. Men moet samenleven in harmonie en met respect voor elkaar. Respect voor de gevoelens, de noden en de behoeften van het individu... dus ook die van je hond. Een hondenschool is niet altijd de geschikte plaats voor alle honden (of hun begeleiders). Sommige hebben moeite met de stress en de drukte die heerst op het veld en anderen hebben nood aan persoonlijke begeleiding op hun eigen tempo.

Problemen met het gedrag van je hond moet men proberen te vermijden. Ontstaan er toch gedragsproblemen dan werken we niet enkel aan de symptomen. We zoeken naar de oorzaak en kijken hoe we die kunnen veranderen of aanpassen. In sommige gevallen is hier extra ondersteuning bij nodig maar het liefst dan op een holistische manier. Hiervoor doe ik ook regelmatig beroep op andere collega's die expert zijn in hun vak. In sommige ernstige gevallen kan het noodzakelijk zijn om gedragsmedicatie in te zetten. Dit doe ik dan enkel in samenspraak met een gedragsdierenarts.

Er is een groot verschil tussen het trainen en opvoeden van honden. Beide moeten op een beloningsgerichte manier worden uitgevoerd maar voor mij is opvoeden niet trainen. Je kan je hond perfect laten gehoorzamen op een hondenschool maar eenmaal thuis breekt de hel los. Dan ben je nergens met je "zit" of "lig".  Daarom vind ik het belangrijk dat je als eigenaar kennis moet opdoen over de leefwereld van je hond. Aandacht voor de emoties van je hond is hierbij heel belangrijk. De sleutel tot succes is de kennis die je hebt. Eigenaars leren luisteren naar de hond i.p.v. hen koppig of dominant te noemen en te laten gehoorzamen. Correcte regels hanteren met respect voor elkaar is hierbij cruciaal.

Naast de hond heb je natuurlijk ook het baasje! Elk persoon is anders en verdient dus ook persoonlijke aandacht. Als jij je als eigenaar niet goed voelt, hoe kan je hond zich dan goed voelen? Veel eigenaars moeten hun verwachtingen bijstellen als ze problemen ondervinden met hun hond. De rode draad in mijn begeleiding is dus het welzijn van hond en baas.


Samen werken we aan een goede connectie tussen
jezelf en je pup, puber, volwassen of senior hond.

Mijn fotogalerij


Vragen of een afspraak maken?

Als je op zoek bent naar advies en goede begeleiding in verband met de opvoeding van je hond dan zit je goed

Contacteer ons Afspraak maken