Tegenwoordig kan je heel veel middelen vinden die je helpen bij het trainen en opvoeden van je hond. Wat eigenaars niet weten of niet beseffen is dat die hulpmiddelen eigenlijk zéér dieronvriendelijk zijn en behoorlijk wat mentale en/of fysieke schade kunnen aanrichten bij hun hond.


Dieronvriendelijke ‘hulpmiddelen’:

In een voorgaand blog had ik het over wat je moet doen als je hond trekt aan de lijn.
Heel vaak wordt er dan aangeraden om gebruik te maken van correctiemiddelen zoals een sliplijn, anti-trektuig, Halti, Gentle-leader, Martingale,… . Vooral als het gaat om grote, sterke honden zoals Mechelse Herders, Pitbull-achtigen of Molossers.

Je kan het zo zot niet bedenken of het bestaat ergens op de markt. In de winkel of online kan je ontelbaar veel zogenaamde hulpmiddelen vinden om je hond rustig te leren wandelen, te laten stoppen met blaffen of laten stoppen met ander ongewenst gedrag te vertonen. Helaas zijn er ook nog veel hondenscholen en trainers die gebruik maken van deze ‘hulpmiddelen’. Laten we die verschillende zogenaamde hulpmiddelen even van dichter bekijken.

Sliplijn:

Een sliplijn is een lijn die vaak hoog in de hals gedragen wordt en letterlijk dichtsnoert als de hond begint te trekken. De luchtpijp en bloedvaten in de hals worden afgeklemd waardoor de hond naar adem moet snakken. Bij langharige honden blijft er heel vaak ook haar tussen de lijn steken wat op zich ook al pijn doet. In de plaats van een sliplijn noem ik het dus een wurglijn! Pas op een sliplijn kan handig zijn maar dan niet om te gebruiken als correctiemiddel. Ik gebruik vaak een sliplijn als ik bv. een hond vanuit het asiel snel moet aanlijnen. Andere benamingen voor een sliplijn die iets vriendelijker klinken zijn: jachtlijn, showlijn of trainingslijn.

Vroeger werd er ook dikwijls gebruik gemaakt van een slipketting. Vaak zaten hier dan nog eens pinnen op die rechtstreeks in de hals van de hond priemden. Gelukkig is die verboden sinds 2018 maar af en toe kom ik er wel nog eens eentje tegen in het asiel die wordt binnengebracht met zo’n ketting.

Er bestaan ook sliplijnen met een dubbele stop. De 1ste stop moet je zodanig afstellen dat de lus even groot is als de halsomtrek van je hond. De 2de stop zit iets verder zodat de lijn niet af kan. Beide stops zijn belangrijk: de 1ste zodat je de hals van je hond net niet kan dichtsnoeren en de 2de zodat je hond niet kan ontsnappen! Een Martingale of half Check halsband werkt op hetzelfde principe.

Anti-trektuigen:

Er bestaan verschillende anti-trektuigen maar ze werken allemaal op hetzelfde principe. Op de horizontale borstband hangt er een extra oog waar de riem of een tweede riem aan bevestigd kan worden. De hond kan (zogenaamd) niet meer trekken omdat zijn lichaam automatisch zijwaarts en uit balans wordt getrokken. 

Dit kan dus een hulpmiddel zijn voor mensen die niet sterk genoeg zijn om hun hond te houden als die trekt. Dit is echter geen oplossing omdat de hond alsnog niet leert hoe het dan wel moet! Dit kan dus gebruikt worden als voorlopig management maar daarnaast moet er nog steeds getraind worden op het rustig leren wandelen. Contacteer mij voor een gratis kennismakingsgesprek als je hier hulp bij wenst.

Halti:

De Halti werkt op hetzelfde principe als een paardenhalster. Het is dus letterlijk een halster voor je hond. Het enigste verschil is dat die bij honden ook om de neus kan snoeren. Dat is de reden waarom de Halti ook een correctiemiddel is omdat het bijten over de snuit wordt nagebootst. Heel vaak is de Halti gemaakt van nylon en dit zorgt vaak voor brandwonden in de neus van de hond. Daarnaast geeft het bandje over de neus een constante druk waardoor de hond zich niet op zijn gemak voelt.

Gentle leader:

De Gentle leader klinkt ‘mooi’ maar je kan die perfect vergelijken met de Halti, alleen is hij zwaarder. Door de zwaarte wordt de constante druk van het ‘over de snuit bijten’ nagebootst en wanneer de hond zijn hoofd afwend wordt dit enkel nog versterkt. 

Daarnaast bestaat er ook nog iets zoals de Follow me (weer zo’n ‘zachtaardige’ benaming). Dit is een tussenvorm tussen de Halti en de Gentle leader. Aan de onderkant zit er een extra bandje met oog waar men de riem aan bevestigd.  

Deze hulpmiddelen zijn gebaseerd op een paardenhalster. Er zit echter een duidelijk verschil: een halster bij een paard wordt gebruikt om te leiden en niet om te corrigeren! Deze ‘hulpmiddelen’ mag je dus absoluut niet gebruiken om je hond te gaan corrigeren. Honden waarbij deze middelen dagdagelijks gebruikt worden kunnen later zelfs nekklachten hebben doordat het hoofd steeds zijwaarts wordt getrokken.

Anti blafbanden:

De bedoeling van een anti blafband is dat de hond gestraft wordt als hij blaft. De ene band geeft een stroomstoot (of een pieptoon) en de andere scheidt een citronellageur uit. De citronella blijft nog een tijdje in de omgeving van de hond hangen waardoor hij dus eigenlijk continu gestraft wordt ook al blaft hij niet meer. 

Vaak zeggen mensen die een anti blafband gebruiken dat ze enkel de pieptoon gebruiken en niet de stroomstoten dus dat dit geen pijn doet voor de hond. Laat maar even een scherp geluid vlak naast jouw oren afgaan, het zal ook niet aangenaam aanvoelen en mensen beseffen vaak niet dat honden meer frequenties kunne horen dan wij. 

Bij de anti blafbanden heb je 2 soorten: de ene werkt op de trilling van de stembanden en de andere op geluid. Bij de laatste kan het dus zijn als de hond van de buren blaft dat jouw hond ook een straf krijgt. 

Blaffen is een natuurlijk communicatiemiddel voor je hond en hiermee probeert hij je iets duidelijk te maken. Ga dus op zoek naar de oorzaak waarom hij blaft i.p.v. hem te straffen! Ja, het blaffen zal stoppen maar vaak uit de hond zijn frustratie of angst dan in ander ongewenst gedrag.


Waarom ‘hulpmiddelen’ of beter gezegd correctiemiddelen wel werken:

Deze middelen worden heel vaak ingezet als quick fiks omdat de hond vaak na 1 of 2 keer gebruik stopt met het vertonen van het ongewenste gedrag. Hij wil namelijk de straf (of pijn) vermijden. Leer hier meer over het afleren van ongewenst gedrag. Zonder dat de eigenaar het beseft wordt het probleem hier vaak groter mee i.p.v. kleiner. De hond zal niet enkel een negatieve link leggen met jou als strafgever maar ook met de prikkel die hij op dat moment ziet. Vaak ontstaat er dus redirectie-agressie. Daarnaast zal een hond die trekt, blaft of uitvalt vanwege angst alleen maar angstiger worden omdat hij nu ook nog eens gestraft wordt voor het uiten van zijn emotie. De band tussen de eigenaar en de hond zal steeds slechter worden. Honden die door een vreemde trainer op deze manier gecorrigeerd worden zullen hun vertrouwen in mensen verliezen. Als je geluk hebt zal hij dus enkel die persoon gaan haten maar hij kan ook veralgemenen en elke vreemde als een bedreiging gaan zien.

Eenvoudig uitgelegd worden deze middelen dus ingezet door mensen met weinig tot geen kennis over het gedrag van honden. Heel vaak is er bij het vertonen van ongewenst gedrag sprake van miscommunicatie tussen de hond en de eigenaar. De eigenaar begrijpt namelijk niet waarom de hond dit gedrag vertoont en de hond voelt zich niet begrepen/gesteund. Daarom is het zo belangrijk om je te verdiepen in de taal van je hond zodat je weet hoe hij zich voelt en je zoveel als mogelijk begrijpt wat hij je probeert duidelijk te maken. Op die manier hoeft het gedrag en/of de situatie niet te escaleren en kan je hem op de juiste manier helpen. Wens je hier begeleiding bij op een welzijnsgerichte manier, aarzel dan niet om mij te contacteren. Bekijk even mijn aanbod in gedragsbegeleiding of boek een gratis kennismakingsgesprek.