Zolang zijn staartje maar kwispelt dan is hij gelukkig...

althans dat denken vele eigenaars toch.
Als je je verdiept hebt in de taal van je hond dan weet je ondertussen dat kwispelen niet altijd een teken is van blijdschap. Herken je de taal van je hond nog niet? Volg mijn webinar "Verdieping in de taal van uw hond".

Onze honden kunnen ons helaas niet vertellen dat ze gelukkig zijn. De emoties van honden kan je wel vergelijken met die van ons, alleen uiten zij hun gevoelens op een andere manier. Honden uiten hun gevoelens via hun lichaamstaal, gedrag en zelfs hun gezondheid weerspiegelt hun emoties. Wanneer je hond uitbundig kwispelt als hij je aankijkt dan is hij op dat moment gelukkig. Dit is slechts een momentopname. Daarom zeggen we dat je hond op dat moment ‘blij’ is i.p.v. ‘gelukkig’. Gelukkig zijn is een gevoel over een langere periode.


Wanneer is je hond nu gelukkig?

Je kan dit vooral zien aan zijn lichaamstaal. In het algemeen heeft een gelukkig hond een ontspannen lijf.
Enkele voorbeelden van die fysieke signalen zijn:
- een ontspannen gezicht met licht geopende mond
- ontspannen oren, niet plat tegen haar hoofd of rechtopstaand
- een ontspannen houding met hoofd omhoog, een taart in neutrale houding en een zelfzekere uitstraling
- een kwispelende staart waarbij heel de achterhand mee wiebelt of ontspannen is
Elke hond is anders gebouwd dus hier moet je ook rekening mee houden. Verdiep je dus in zijn lichaamstaal zodat je weet hoe hij zich voelt.

Naast de fysieke signalen kan je ook aan het gedrag van je hond zien als hij gelukkig is.
Een gelukkige hond is een stabiele hond die in balans leeft. Dat wil niet zeggen dat je hond altijd braaf is maar gedragsproblemen ontstaan meestal omdat je hond zich niet gelukkig voelt. Hij voelt zich op dat moment eerder onzeker, gespannen of angstig. Destructief of onrustig gedrag kan hier een teken van zijn. Wanneer je hond gelukkig is dan is hij blij en rustig. Hij heeft een ontspannen houding en is nieuwsgierig. Ze zijn blij als ze iets samen met jou kunnen doen. Gelukkig honden maken ook veel lichaamscontact (indien het een hond is die hier van houdt). Knuffelen is leuk zolang je hond het ook graag heeft. Echter met liefde alleen red je het niet dus voldoe ook in zijn andere behoeften. Elke hond is anders en naast rast, leeftijd en gezondheid speelt het karakter ook een rol in de manier hoe je hond zich zal uiten. Als eigenaar weet jij het beste wanneer jouw hond gelukkig is dus het kan zijn dat jouw lijstje enigszins afwijkt.

Een gelukkige hond ziet er goed uit. Hij heeft een goede conditie, zijn vacht glanst en zijn gebit straalt (in hondentermen). De gezondheid van je hond staat in directe verbinding met zijn mate van geluk. Als een hond zich langdurig ongelukkig, onzeker of angstig voelt dan zal dit een effect geven op zijn gezondheid (hier wordt meestal gesproken van chronische stress). Een verandering in de eetlust is één van de eerste aanwijzingen dat je hond zich niet lekker voelt of ongelukkig is. Denk maar aan honden die plots een snoepje weigeren.


Hoe zorg je ervoor dat je hond zich gelukkig voelt?

Voldoe aan de 10 pootregels (zie e-book “gelukkig samenleven met je hond”). Hier beschrijf ik kort enkele regels.
Om gelukkig te leven moeten honden voldaan zijn in hun basisbehoeften (net zoals wij mensen). Zorg er dus voor dat hij zowel op fysiek, intellectueel en emotioneel vlak krijgt wat hij nodig heeft. Zorg voor correcte voeding, voldoende lichaamsbeweging en genoeg mentale uitdaging. Daarnaast is het belangrijk dat je hond zich veilig en geborgen bij jou voelt. Laat je hond ook hond zijn, hij is geen mens dus ga hem ook niet vermenselijken. Hij is een dier dus hij eet en rolt graag door poep of dode dieren, hij graaft en hij blaft. Daarnaast heeft hij ook een sterk ontwikkelde neus om te snuffelen dus laat hem vooral snuffelen. Wist je trouwens dat snuffelen naast kauwen de belangrijkste activiteit is om de stress bij je hond te laten verlagen?
Zorg voor duidelijke regels en verwachtingen. Je hond wil graag weten wat hij moet doen en hoe hij zich moet gedragen. Vooral tijdens spannende momenten want dan worden veel honden aan hun lot overgelaten en moeten ze het maar zelf uitvissen. Help je hond en laat hem weten dat hij op jou kan vertrouwen (you’ve got his back).

Het is ook belangrijk dat je aan zelfzorg doet. Voel jij je niet goed in je vel dan zal je hond dit ook aanvoelen. Honden zijn namelijk heel gevoelig voor onze emoties.

Als je ervoor wil zorgen dat je hond een gelukkig leven heeft dan is het ook belangrijk om te herkennen wanneer je hond ongelukkig is. Door hier alert op te zijn kan je eventuele gedragsproblemen vermijden. Weet dat je hond niet altijd gelukkig kan zijn (net zoals wij) dus leer hem ook omgaan met frustratie en een bepaalde hoeveelheid stress.
Stress is een veelvoorkomende oorzaak bij ongelukkige honden. Je merkt een negatieve emotie in zijn blaf. Diarree kan ook veroorzaakt worden door stress (niet enkel door verkeerde voeding). Lees hier meer  over de stressemmer van je hond.

Je hond kan ook eens een mindere dag hebben of chagrijnig zijn. Zolang hij gezond is er voldaan wordt aan zijn basisbehoeften, kan je er gerust vanuit gaan dat je hond gelukkig is.

Wil jij dat je hond (terug) gelukkig is?
Volg mijn tips of lees mijn blogs op mijn website.
Binnenkort kan je ook inschrijven op mijn nieuwsbrief en dan krijg je gratis het e-book "Gelukkig samenleven met je hond".

Heb je vermoeden dat je hond ongelukkig is en wens je hier advies bij?
Contacteer mij voor een gratis en vrijblijvend online kennismakingsgesprek en ik zal zien wat ik voor jullie kan doen!