Jaarlijks komen er meer dan 50000 dieren terecht in het asiel dus zeker meer dan keuze genoeg om een toffe hond te vinden. Je wilt je nieuwe huisgenoot natuurlijk de best mogelijke start geven dus laat ons even kijken wat er allemaal belangrijk is betreffende de adoptie van een hond.


Bij welke instantie ga je langs?


Het eerste waar je moet over nadenken is als je kiest voor een hond vanuit eigen land of het buitenland. Beide honden zullen een rugzak(je) dragen maar de hond uit het buitenland heeft het meestal nog net iets moeilijker om zich aan te passen. Hou rekening met de 'bagage' van de hond! Stel jezelf de volgende vragen:
- Wat heeft hij meegemaakt in zijn vroegere leven?
- Heeft hij gedragsproblemen?
- Heb je genoeg kennis om met deze problemen om te gaan?
- Kan je de juiste begeleiding inschakelen?
Deze vragen zijn belangrijk om over na te denken alvorens je dergelijke hond in huis haalt.

De meeste tijd van de vrijwilligers wordt gespendeerd aan het verzorgen van zowel de honden als hun onderkomen. Als er wat tijd over is dan wordt er even aandacht gegeven, gewandeld of met de honden gespeeld. Het opstellen van een uitgebreide gedragsbeschrijving blijft dan ook achterwege. Heb dus een kritische blik en laat je niet zomaar overhalen door dat schattig snoetje.

Wanneer een hond uit het buitenland komt, is het belangrijk om ze te testen op buitenlandse ziekten. Bij alle honden is de gezondheid belangrijk dus kijk of ze ooit medische problemen hebben gehad. Schaf GEEN
HOND AAN VIA HET INTERNET !!!! De belangrijkste reden is dat mensen niet hoeven te zijn wie ze beweren te zijn. Handelaren, broodfokkers en andere criminelen zijn ontzettend gewiekst. Meestal weet je niks over de
achtergrond van de hond en zijn de gegevens incorrect. Zorg ook dat je steeds een paspoort krijgt. Veel broodfokkers hebben een gat in de markt gevonden (zowel in het binnen- als het buitenland) waardoor veel zieke of ondergesocialiseerde pups worden verkocht.De papieren worden meestal ook vervalst en er wordt gelogen over de leeftijd. Doe dus opzoekingswerk vooraleer je je laat verleiden door die puppy-oogjes!


Waar moet je op letten bij de adoptie van een hond?


De organisatie die de adoptie regelt, moet een goede kennis hebben van hondengedrag. Het is belangrijk dat ze een zo goed mogelijke match creëren tussen de adoptiehond en zijn nieuw gezin. Dit kan enkel door inzicht te krijgen in het leven van de toekomstige adoptanten en kritisch te kijken als dit matcht met de noden van de hond.

Er moet een goede begeleiding en na opvolging zijn want de adoptie van een buitenlandse hond is niet te onderschatten. Deze honden ondergaan een échte cultuurschok waardoor ze zéér angstig en onzeker kunnen zijn.
Een hond uit het buitenland heeft meer specifieke aandachtspunten dan een adoptiehond uit eigen land. Hou hier rekening mee en bereid je voor. Ook als je een hond adopteert uit eigen land dan blijft het belangrijk dat er goede na opvolging is zodat eventuele problemen met het gedrag van de hond aangepakt kunnen worden.

Let op de voorwaarden en lees goed het contract. Als iets niet duidelijk is of je hebt er twijfels over, aarzel niet om meer uitleg te vragen. Een goede instantie zal die met plezier geven. Sommige instanties eisen bv. dat de honden gesteriliseerd worden voor 1 jarige leeftijd. Besef dat dit nog een traumatische ervaring is dat de pup moet ondergaan!

Laat je niet afleiden door mooie plaatjes en zielige praatjes. Zorg dat je een uitgebreide profielschets krijgt over het gedrag van de hond zoals jachtdrift, socialiteit, onafhankelijk,...

Bespreek de adoptie van een hond met het ganse gezin want iedereen zal deel uit maken van de opvoeding en het samen leven met de hond. Zorg dat iedereen er 100% achter staat en aan dezelfde kant van het touw trekt.


Wat zijn mogelijke gedragsproblemen van de hond?


Elke hond kan gedragsproblemen ontwikkelen maar bij herplaatste honden is het risico op bepaalde problemen groter zoals:
- moeite met alle prikkels uit de omgeving
- overstrest of overprikkeld zijn
- bang zijn voor vreemde mensen en honden (wat zich kan uiten in vluchtgedrag of agressie)
- prooigedrag t.o.v. katten of verhoogd jachtinstinct
- waaks gedrag
- verlatingsangst

Dit wil niet zeggen dat alle honden dit automatisch zullen laten zien. Sommige honden kunnen zich perfect aanpassen en hebben hier geen problemen mee. Het is wel beter om voorbereid te zijn en hier rekening mee te houden.

Daarom enkele tips hoe je dit het beste kan voorkomen:
- Stel je verwachtingen bij. Hoe minder je verwacht van de hond, hoe meer hij jou kan verrassen met wat hij wel
  reeds kan.
- Ontvang de 1ste maand geen bezoek en laat de hond aan jullie en de omgeving wennen.
- Regelmaat en voorspelbaarheid zorgen voor rust.
- Veiligheid boven alles! Zowel tijdens het transport, als in huis, als tijdens de wandeling.
- Creëer een veilige plek in huis met weinig prikkels en waar geen mensen passeren. Dit is de rustplaats van uw
  hond.
- Wandel de 1ste maand dezelfde route. Zo leert de hond de weg naar huis kennen. Dit klinkt saai voor ons maar is
  het absoluut niet voor de hond, denk maar aan al de geuren dat er zijn.
- Laat de hond vooral veel snuffelen. Snuffelen verschaft informatie en is nog eens stressverlagend voor de hond.
   Gouden tip: snuffelen is vermoeiender dan kilometers wandelen! Lees hier meer over het belang van snuffelen.
- Zorg dat er de 1ste maand steeds iemand aanwezig is bij de hond. Bouw het alleen blijven rustig op.
- Maak nooit gebruik van correcties zoals roepen, trekken aan de lijn, slipketting of stroomband,... . Dit zorgt er enkel
   voor dat de hond nog banger wordt en mogelijks agressie zal inzetten t.o.v. jou of vreemden.
- Gun hem de nodige tijd en rust en voldoe in zijn basisbehoeften. Hier lees je meer over de basisbehoeften.

Ooit al gehoord over de regel van 3?

Misschien heb je al over deze regel gehoord. Ik heb het niet over wiskunde maar over de aanpassingsperiode van een geadopteerde hond.De regel van 3 gaat over de verschillende fases die een adoptiehond moet doorlopen vooraleer hij zich gelukkig en veilig voelt in zijn nieuw gezin.

Fase 1: Decompressie
De 1ste 𝟯 𝗗𝗔𝗚𝗘𝗡 heeft de hond de tijd nodig om alle stress te kunnen ontladen. De stress van het asiel en de herplaatsing vragen veel energie van een hond. Lees hier meer over de invloed van stress. Hij heeft deze 3 dagen dus nodig om terug tot rust te kunnen komen en zijn batterijen terug op te laden. Ga in het begin nog niet te veel gaan wandelen maar laat hem genieten van de
rust.


Fase 2: Vertrouwen en het creëren van een band.
De hond heeft de 1ste 𝟯 𝗪𝗘𝗞𝗘𝗡 de tijd nodig om jullie te leren vertrouwen. In het begin kan hij nog angstig of onzeker zijn! Hij moet weten dat jullie hem niet zullen verlaten of ergens anders dumpen. Het is dus belangrijk om een vertrouwensrelatie op te bouwen en een band te creëren. Dit doe je niet door in een hondenschool te gaan trainen of hem te showen aan al je vrienden! Steun hem als hij bang of onzeker is. Gun hem nog steeds de nodige rust. Zorg voor structuur en voorspelbaarheid, iets wat ze voordien niet hadden. Dit is zo belangrijk voor een hond!

Fase 3: Wie ben ik en wat is mijn plek in dit gezin?
Het duurt 𝟯 𝗠𝗔𝗔𝗡𝗗𝗘𝗡 vooraleer de hond zijn plek vindt in het gezin. Nu heeft hij het vertrouwen dat jullie hem niet zullen verlaten. Hij kent ondertussen ook de dagelijkse routine en de regels. Nu pas voelt hij zich veilig en op zijn gemak. Zijn ware aard komt eindelijk zonder schrik naar boven. Sommige honden zullen nu pas beginnen spelen of affectie vragen. Andere honden kunnen probleemgedrag vertonen omdat ze zich nu zelfzekerder voelen. Is dit het geval vraag dan om hulp! Laat het gedrag niet escaleren of een gewoonte worden!

Heb geen medelijden met de hond maar hou wel rekening met vanwaar hij komt! Hou de regel van 3 in gedachten: 3 dagen, 3 weken, 3 maanden. Voor sommige honden kan het sneller gaan en andere honden zullen meer tijd nodig hebben de verschillende fases te doorlopen. Hou dus ook rekening met elke individuele hond.


Extra begeleiding bij de adoptie van je hond:

Om jullie goed te kunnen voorbereiden op de komst van jullie nieuwe huisgenoot, of ervoor te zorgen dat jullie adoptiehond de best mogelijke start krijgt, geef ik om de zoveel tijd het gratis webinar "Goed van start met je adoptiehond". Tijdens dit webinar kom je o.a. te weten wat de invloed van de aanwezige stress is op je hond, hoe je hem de eerste 3 maanden kan steunen en op welke manier je eventuele gedragsproblemen kan voorkomen (meer info en inschrijven). Kan je er niet live bij zijn dan kan je de opname ook volgen via mijn youtube-kanaal.

Daarnaast specialiseer ik mij ook vooral in (stress)gevoelige- en adoptiehonden waardoor je bij mij ook terecht kan voor adoptiebegeleiding. Tijdens dit traject leer je bij over de invloed van stress en hoe je die kan reduceren. We kijken naar de basisbehoeften van je hond en we verdiepen ons in zijn lichaamstaal. Daarnaast gaan we ook samen rustig leren wandelen.

Ik wens jullie alvast heel veel plezier met jullie nieuwe huisgenoot!
Indien jullie vragen of problemen hebben aarzel dan niet om mij te contacteren voor een gratis en vrijblijvend online kennismakingsgesprek van 30 minuten. Tijdens dit gesprek leren we elkaar beter kennen en bekijken we hoe ik jullie het beste kan helpen.