De puberteit is één van de moeilijkste periodes in de opvoeding.

Iedereen kent het wel, ze zijn tegendraads, ze hebben bananen in hun oren, ze tonen soms weinig respect naar anderen en ze halen zoveel mogelijk kattenkwaad uit. Je lieverd is veranderd in een helse puber die soms het bloed vanonder je nagels vandaan haalt.

Ik heb het dan niet over je kinderen maar wel over je hond. De puppytijd waarbij je hond enkel oog had voor jou is helaas voorbij. Ook honden hebben een puberfase en die start meestal rond de leeftijd van 6 maand. Hou je vast aan de takken van de bomen want deze fase duurt tot de leeftijd van 3 jaar. Althans bij grote honden want bij kleine rassen ben je ervan af rond de leeftijd van 1,5 jaar. Het enigste moment wanneer je je hond graag zal zien, is wanneer hij slaapt (grapje hé).


Wat zijn de typische kenmerken van een puberende hond?

Net wanneer je het gevoel krijgt dat je pup naar je luistert en gehoorzaam is, heeft hij plots compleet geen aandacht meer voor jou. Er komt een moment waarop je hond plots alle commando's op slag vergeten is, althans zo lijkt het. Soms kan je hond ook eens een mindere dag hebben maar lijkt je hond dagen aan een stuk niet meer te luisteren, dan is de puberteit aangebroken. Schreeuwen of commando's veelvuldig herhalen zal niet helpen (en toch blijven we dit doen).

Er gebeurt zodanig veel in het lichaam van je hond en alle externe prikkels lijken hem te veel waardoor hij dikwijls ongewenst gedrag laat zien. Je hebt het gevoel dat hij telkens weer opnieuw de grenzen gaat opzoeken. Blijf als eigenaar geduldig en wees duidelijk in je verwachtingen. Het corrigeren of straffen van dit gedrag heeft geen zin. Het kan zelfs agressie uitlokken omdat je hond op dit moment in een 2de angstfase komt.

Alle honden gaan door een aantal angstfases in hun leven. Zoals hiervoor aangegeven komt je hond in een 2de en soms 3de angstfase terecht. Die angst vindt meestal plaats rond de leeftijd van 9 maanden en net voorbij 1 jaar. Ze zijn plots onzekerder en angstiger waardoor ze bepaalde dingen veel spannender vinden. Hun privéleges als pup zijn ze ook kwijt dus soms kunnen ze een terecht gewezen worden door een volwassen hond. Dit kan er ook voor zorgen dat je hond schrik krijgt van andere honden. Hou hier dus rekening mee! Als je hond volop in zijn puberteit zit dan is het beter om losloopweides te vermijden. In het algemeen ben ik geen voorstander van losloopweide omdat de meeste eigenaren hun hond letterlijk los laten en er niet meer naar kijken. Een losloopweide is wel geschikt als je met een vaste groep afspreekt waarvan je weet dat de onderlinge karakters (en leeftijd) van de honden samen passen. Maar we wijken uit, dit is een onderwerp voor een ander blog. Angstfases duren ongeveer 2 weken. Zorg dus voor extra veiligheid in deze periode (zowel voor je hond als voor zijn omgeving).


Honden die puberen hebben het zwaar!

Alle veranderingen zowel inwendig als uitwendig kunnen ervoor zorgen dat je hond overprikkeld geraakt. Het wordt hem gewoon te veel en de emmer loopt over. Weet je niet over welke emmer ik het heb? Bekijk dan even mijn blog over de stressemmer van je hond. Zorg dus voor voldoende rust in een prikkelvrije omgeving. Je puber zal een groeispurt krijgen tussen de leeftijd van 3 en 6 maanden. Op dit moment is zijn lichaam dan ook uit balans (de poten zijn groter dan de rest van het lichaam). Het skelet komt volledig tot ontwikkeling tussen de 10 en de 18 maanden wat ervoor kan zorgen dat je hond groeipijnen heeft. Als je hond dus plots gromt of bijt in deze periode wanneer je hem wil strelen, denk dan even hieraan. De eerste loopsheid van een teef kan ervoor zorgen dat ze zich onzeker voelt en daarom meer steun bij jou gaat zoeken. Net voor de loopsheid zal je teef ook agressiever reageren op reutjes om die van zich weg te houden. Net zoals wij, vrouwen kunnen honden ook last hebben van menstruatiepijn. Dit zorgt ervoor dat ze humeuriger of aanhankelijker zijn (minder eetlust kan hier ook een gevolg van zijn). Het testosterongehalte van de reutjes zal tijdens de puberteit 7 keer hoger van niveau zijn dan bij een volwassen reu. Dit kan ervoor zorgen dat je hond sneller agressie zal inzetten en bij hoge opwinding (bv. tijdens spel) kan je hond rijgedrag vertonen. Ja dit heeft te maken met de hormonen maar het heeft niks te maken met seks! Je hond kan ook beginnen happen  of opdringerig gedrag vertonen. Dit heeft niks te maken met dominantie maar wel met de hoeveel stress die hij op dat moment moet verwerken.Je kan deze periode niet overslaan.

Ook niet door je hond te castreren!
Jullie zullen er samen door moeten dus kan je hem maar beter correct ondersteunen. Elke hond is uniek en vraagt dus een aanpak op maat. Onthou dat het slechts een fase is en dat die ook wel weer zal overgaan. Toch zijn er een aantal adviezen en tips die ik jullie wil meegeven.

Hier ben ik weer met mijn herhaling over de taal van de hond maar ook nu is het belangrijk om zijn taal te spreken. Begrijp vooral zijn signalen van angst zodat je tijdig kan ingrijpen en je hond kan steunen. Tijdens deze periode wordt het echt zoeken naar een goede balans tussen vrijheid en veiligheid. Het is leuk als je hond kan loslopen maar wetende dat hij in deze fase de wereld interessanter vindt dan jou en de helft van de dag bananen in zijn oren heeft, is het toch beter om hem aan een lange lijn van 10 meter te doen. Zo heeft hij nog steeds de vrijheid om te snuffelen waar hij wil maar sta je nog steeds in verbinding met elkaar.

Alles wat je puber nu leert (zowel van gewenst als ongewenst gedrag) zal later een gewoonte worden. Zorg er dus voor dat je je hond de juiste gedragingen aanleert en dat je hem eigenlijk geen ruimte geeft om ongewenst gedrag te vertonen. Dit wil zeggen dat je vooral goed zal moeten kijken naar de juiste invulling van de basisbehoeften van je hond. Leer hem hoe hij op de juiste manier aandacht van jou kan vragen dus vanuit rust en niet als een duracell-konijn die tegen je aanspringt en hapt. In verband met dat happen, kom ik hier verder in het blog op terug. Springt je hond toch tegen jou of bezoek aan, roep dan niet "Neen" of "Laag" op het moment dat hij tegen jou staat. Het woord neen kennen de meeste honden niet omdat dit niet als een commando wordt aangeleerd. We gebruiken het enkel als de hond iets verkeerds doet. Wil je het commando "laag" toch aanleren, zeg het dan wanneer je hond met zijn 4 poten op de grond staat. Lees hier meer over hoe je het beste kan omgaan met honden die probleem hebben met bezoek. De manier hoe je omgaat met het (ongewenste) gedrag van je puber zal een grote invloed hebben op de keuzes die hij later zal maken. Ga je je hond bv. corrigeren omdat hij gromt naar bezoek dan heeft dit gevolgen voor jullie vertrouwensband. Agressie wordt meestal ingezet omdat de hond zich onveilig/bedreigt voelt. Als jij hem nog eens gaat bestraffen dan hoeft je hond niet op jou te rekenen als steun. Hij moet het zelf oplossen dus de kans is groot dat hij de volgende keer nog sneller agressie zal inzetten.


Doe vooral je huiswerk!

De puberteit is een periode waarin veel honden in het asiel terecht komen. De gemiddelde leeftijd van de honden in het asiel is tussen de 8 en de 18 maanden. Pups zijn schattig en koddig maar mensen staan dikwijls niet stil bij de typische raskenmerken. Werkhonden hebben bv. een hoog energiegehalte en hebben dan ook de juiste uitlaatkleppen nodig. Jachthonden gebruiken graag hun neus (voor de jacht) dus voldoe aan deze behoefte op de correcte manier en je hond zal niet trekken aan de lijn als een zot wanneer hij een konijn ruikt. Weet dat je een hond hebt voor heel zijn leven en niet enkel op de leuke, schattige momenten. Honden hebben ook noden en behoeften en als hier niet aan voldaan wordt dan zoeken zij zelf wel een manier (overmatig blaffen, graven, happen, stelen en vernielen,...).

De puberteit bestaat uit 3 fases:
De pré-puberteit start rond de leeftijd van 4,5 maand. In deze periode wordt je hond emotioneel gevoeliger en komen de typische raskenmerken tevoorschijn. Dit is de voorspeller van de puberteit en geeft je reeds een indicatie van wat je kan verwachten. Tussen de 6 maand en de 12 maanden komen de meeste honden in hun puberteit. Dit is afhankelijk van de gezondheid, de grote en het ras. De puberteit kan namelijk uitgesteld worden wanneer je hond ziek is of een lichamelijk letsel opgelopen heeft. Het lichaam gebruikt op dat moment alle energie om te genezen. Tijdens de puberteit wordt je hond geslachtsrijp, voor teefjes wil dit zeggen dat ze loops worden wat dan weer zéér interessant is voor de reutjes. De hormonen nemen het over van het verstand dus de zelfcontrole valt ook dikwijls weg. Heel vaak kunnen pubers ook reageren vanuit impulsiviteit. Rond de leeftijd van 2/3 jaar wordt je hond dan eindelijk volwassen ( mentaal pas rond de leeftijd van 3/4 jaar). Kleine rassen zijn vaak eerder volwassen dan grote. Afhankelijk van het ras kan de ene hond ook langer puberen dan de andere. Zorg dus dat je ook hier voldoende informatie over hebt zodat je weet hoe lang geduld je moet hebben en waaraan je je kan verwachten. Eenmaal je hond volwassen is, zal je merken dat hij opnieuw connectie met jou zal maken. Daarom is het belangrijk dat je ook tijdens de puberteit ervoor zorgt dat er geen breuk ontstaat in jullie vertrouwensrelatie.

Besef dat je hond tijdens de puberteit niet wil proberen om de baas over jou te zijn. Hij is gewoon op zoek naar hoe hij zich moet gedragen in deze nieuwe wereld die voor hem open gaat. Steun hem waar nodig en begeleid hem door het ganse proces. Wist je dat ik ook puberbegeleiding geef? Hier krijg je informatie over de taal van je hond en wat de puberteit precies in houdt. Tijdens de puberfun gaan we samen aan de slag en passen de verworven kennis toe in de praktijk.

Heb je hier nog vragen over of wens je begeleiding bij de opvoeding van je puber?
Neem contact met mij op en ik help waar nodig.

Onthou vooral:
De puberteit is niet voor gans zijn leven, het duurt gelukkig maar even!