Angst voor geluid komt vaker voor dan je denkt!


Het is het meest onderschatte probleem en veel eigenaren weten dan ook niet dat bijna 50% van alle honden hier op één of andere manier last van heeft. Onze honden kunnen veel meer toonhoogtes horen dan wij en ze zijn dan ook niet zo happig op harde geluiden. Omdat de meeste honden voornamelijk bang zijn rond Oud en Nieuw zal ik het specifiek hebben over vuurwerkangst. De uitleg en tips zijn ook van toepassing op honden die bang zijn van andere harde geluiden zoals onweer of geweerschoten.

Het is belangrijk om de signalen van geluidsangst te (h)erkennen en er op de juiste manier mee om te gaan. Negeer je dit dan zal het gedrag alleen maar erger worden tot het punt dat je hond continu in stress leeft. Je hond kan dan al verschieten of bang worden wanneer jij een kastdeur te hard dicht slaat. Lees hier meer over de stressemmer van je hond. Wil je weten welk gedrag je hond mogelijks kan vertonen bij een volle stressemmer? Dan kan ik doorverwijzen naar mijn ander blog over "Stress beïnvloed het gedrag van je hond".  Daarom is het beter om angst voor (harde) geluiden te voorkomen dan dat je het moet genezen! Stel je pup dus op een rustige manier bloot aan verschillende geluiden terwijl hij steun bij jou kan zoeken.


Hoe weet je dat je hond gevoelig is voor bepaalde geluiden?


Het is volkomen normaal gedrag dat je hond zal reageren als hij plots een hard geluid hoort. Op dat moment voelt hij zich namelijk bedreigt en zullen ze dus instinctief reageren om te kunnen overleven. Honden zijn daarom ook een stuk gevoeliger voor geluiden dan wij mensen. Hun gehoorbereik ligt tussen de 15 en de 65.000 Hz (bij mensen ligt dit tussen de 20 en de 20.000 Hz). Honden zijn het meest gevoelig voor geluiden die een bereik hebben tussen de 500 en de 16.000 Hz (bij mensen is dit tussen de 2.000 en de 4.000 Hz). Van zodra een geluid luider is dan 95 db heeft je hond hier last van. Vuurwerk produceert een geluid van tussen de 70 en de 179 db, onweer is ongeveer 130 db, een geweerschot ligt tussen de 130 en de 170 db.

Als je hond plots schrikt van een hard geluid en daarna voor langere tijd onrustig blijft dan is hij bang voor bepaalde geluiden. Je hond zal voor langere tijd alert en gespannen zijn. Hij loopt rusteloos rond en begint zwaarder te hijgen en misschien wel te trillen. Sommige honden kunnen beginnen janken of blaffen bij het horen van een hard geluid. Je hond kan ook andere stress-signalen vertonen zoals zijn oren platleggen, tongelen (lippen snel aflikken van onder naar boven), veelvuldig geeuwen (zonder moe te zijn),… . Andere honden zullen steun bij jou zoeken door dichter tegen je aan te kruipen. In het ergste geval probeert je hond zich zo klein mogelijk te maken en zich in een hoekje te verstoppen.


Welke situaties of geluiden kunnen angst opwekken?

Dichtslaande deuren, huishoudapparaten (stofzuiger), verkeer, feestjes (veel bezoek), verbouwingswerken, onweer, vuurwerk, geweerschoten, vogelschrikkanon, gas in luchtballon, vliegtuig, spelende kinderen, huilende baby, grasmachine, blazer,... .

Alle honden kunnen bang zijn voor bepaalde geluiden maar Collies en herders zijn gevoeliger om geluidsangsten te ontwikkelen. In het dagelijkse leven van een familiehond zijn de verschillende kwaliteiten die van een hond een goede werkhond maken dikwijls vervelend of ongewenst. Denk hierbij aan het drijven, hoeden en geluidsgevoelig zijn.

Angst voor geluiden kan ook geërfd worden van de ouderdieren (vader en moeder). Daarom is het belangrijk om steeds zicht te hebben op het karakter en de angsten van de ouders van je hond. Sommige fokkers zullen hier rekening mee houden maar heel wat fokkers (vooral broodfokkers) letten vooral op het uiterlijk. Deze honden kunnen daarom gevoeliger zijn voor geluiden wegens ondersocialisatie. Meer informatie kan je hierover vinden in het artikel: “De kwaliteiten van een goede fokker”.

Geluidsangst kan daarnaast ook ontstaan door trauma. Denk maar aan de vele honden die nu (over)leven in Oekraïne of andere oorlogsgebieden. Deze honden hebben vaak een trauma voor het leven en zullen daarom gevoeliger zijn aan harde geluiden. We hoeven het ook niet altijd zo ver te zoeken. Vuurwerk is ook een grote boosdoener waardoor veel honden een trauma oplopen als ze alleen thuis zijn.

Pijn of ongemak zijn oorzaken die ook dikwijls onderschat worden. Als Loki haar stressemmer meer gevuld is dan is ze gevoeliger voor onverwachte geluiden. Vertoont je hond plotseling angst voor bepaalde geluiden dan is het goed om hem fysiek te laten onderzoeken. Je hond zal zich namelijk opspannen als hij bang is waardoor hij nog meer pijn zal ervaren. Vooral bij honden die spier- of gewrichtpijn hebben. Die pijn wordt dan geassocieerd met het geluid waardoor je hond deze situatie zal proberen te vermijden. Buik- of hoofdpijn kunnen ook een invloed hebben op de gevoeligheid van je hond. Sowieso is het altijd belangrijk om bij het ontstaan van ongewenst gedrag altijd eerst medische oorzaken uit te sluiten! Ook al is de pijn behandeld, de eerder gelegde negatieve associatie met het geluid kan blijven bestaan. Daarom is begeleiding van een gedragsdeskundige steeds aangeraden om het totale plaatje te bekijken en aan te pakken.


Hoe kan ik mijn hond helpen?

Eerst en vooral wil ik iets heel duidelijk maken: ANGST KAN JE NIET BELONEN, STEUN JE HOND!!!
Nog al te vaak wordt er gezegd dat als je hond bang is en steun bij jou komt zoeken dat je hem niet mag aaien of sussen want dat je dan zijn angst beloont. Angst is een emotie en emoties kan je gewoonweg niet belonen, gedrag daarentegen wel. Dus waarom zou je je hond niet belonen omdat hij steun bij jou komt zoeken? Je hoeft hem daarom ook niet te gaan betuttelen want het is wel de bedoeling dat je hond er leert mee om te gaan. Medelijden alleen zal hem hiermee niet helpen.

Bij angst voor geluiden zoals vuurwerk denken veel mensen onmiddellijk aan supplementen of angstremmende medicatie vooral als het gedrag zeer ernstig is. Dit kan een noodoplossing zijn maar uiteindelijk is het de bedoeling dat je hond zich veilig voelt. Dit kan door middel van gedragstraining onder begeleiding van een gedragsdeskundige. Angst verminderen of de emotie veranderen is niet eenvoudig en kost tijd! Daarom is het belangrijk om tijdig te beginnen en dit rustig aan op te bouwen.

Het is eerst en vooral belangrijk om een veilige plek te creëren voor je hond waar hij zich kan terugtrekken. Voor sommige honden kan dit een bench zijn en andere honden voelen zich daar net in opgesloten. Kom hier te weten als heet gebruik van een bench een optie voor jullie is. Om die plek zo perfect mogelijk te maken zal dit wat zoekwerk nodig hebben. Deze plek moet dan ook nog eens aangeleerd worden zodat je hond uit zichzelf hier naartoe gaat als hij zich onveilig voelt. Het is dus ook belangrijk dat je hond altijd toegang krijgt tot deze plaats.

Daarnaast is het ook belangrijk om je hond in een rustig tempo te leren wennen aan de verschillende geluiden en de verschillende geluidsniveaus. Als je hond bang is van vuurwerk dan ga je hem niet onmiddellijk blootstellen aan bommetjes die je naast hem laat afgaan. Dan doet hij de schrik van zijn leven op.

Een veilige plek creëren, starten met de training en dit opbouwen en uitbouwen vergt dus geduld en tijd. Vandaar het advies om er nu reeds mee te starten. Geluidsfobieën komen vaak voor in combinatie met andere gedragsproblemen zoals verlatingsangst of nervositeit. Daarom moeten de andere aanwezige problemen ook aangepakt worden.


Hoe help ik mijn hond tijdens de feestdagen?


Wist je dat 1 op de 5 honden angstig gedrag vertoont bij vuurwerk en dat dit ook de grootste reden is waarom er veel honden uitbreken tijdens oud en nieuw? Daarom is oktober het ideale moment om te starten met je vuurwerktraining want de kans dat je hond er reeds aan wordt blootgesteld is op dit moment nog miniem.

Sinds mei 2019 is het ten strengste verboden om vuurwerk af te steken tenzij je toestemming hebt gekregen van de gemeente. Dit zorgt ervoor dat er minder vuurwerk wordt afgestoken dan vroeger maar sommige mensen houden zich ook niet aan de regels. Daarom geef ik jullie hier enkele tips om de feestdagen aangenamer te laten verlopen voor jullie hond (en het gezin).

Het hebben van een veilige plaats is één van de basisbehoeften van je hond. Naast het creëren van een veilige plek is management ook heel belangrijk. Waar verblijven jullie tijdens de feestdagen? Indien er veel vuurwerk wordt afgestoken in de omgeving van jullie woonst dan kan je ervoor kiezen om de feestdagen op een rustigere locatie door te brengen. Als dit niet haalbaar is, zorg dan dat je hond zo weinig mogelijk wordt blootgesteld aan het vuurwerk: doe gordijnen en rolluiken dicht zodat je hond het vuurwerk minder hoort en ziet. Je kan rustige muziek op de achtergrond laten spelen als white noise.

Plan de laatste avondwandeling een stuk vroeger in zodat je hond nog op zijn gemak zijn behoefte kan doen. Laat je hond ook niet meer loslopen want je hond kan plots schrikken van een harde knal van vuurwerk die te vroeg wordt afgeschoten. Steken ze reeds gans de dag vuurwerk af, rij naar een rustig afgelegen plekje of sla dan beter de wandeling die dag over en laat je hond zijn behoefte in de tuin doen.

Steun je hond als je ziet dat hij bang is. Stel hem gerust met je stem door het geluid te erkennen “het is maar vuurwerk, je bent veilig”. Je kan je hond ook steunen door er gewoon te zijn. Laat je hond dus niet alleen tijdens Oudejaarsavond als je weet dat er vuurwerk in de omgeving wordt afgeschoten. Hij kan namelijk een angst ontwikkelen waardoor hij nooit meer alleen wilt zijn. Ga je hond zeker nooit corrigeren voor het vertoonde gedrag, noch verbaal noch fysiek want dan maak je hem alleen maar banger en leert hij dat jij er niet bent om hem te steunen.

Zorg voor voldoende afleiding op het moment zelf. Tussen 22u en 1u wordt het meeste gefeest. Geef je hond iets lekkers om op te kauwen of aan te likken. Doe een snuffelspelletje samen met je hond. Dit werkt namelijk allemaal stressverlagend. Lees hier meer over het belang van snuffelen.

Kijk ook even naar jezelf! Als je zelf gestrest of bang bent dan zal je hond dit waarnemen. Honden zijn namelijk meesters in het herkennen van lichaamstaal en ze kunnen angstzweet ook ruiken. Je hond kan dan nog banger worden omdat jij bang bent. Probeer dus kalm te blijven en focus je op het helpen van je hond. Dit zal jullie beide helpen. Daarnaast is het ook belangrijk om de lichaamstaal van je hond te leren lezen en begrijpen. Zo weet je wanneer hij jou steun nodig heeft en hoe hij zich voelt.

Je kan gebruik maken van ondersteunende middelen. Denk hierbij aan aromatherapieën, Bachbloesem remedies en eventueel ondersteunende medicatie in het ergste geval. Schakel hiervoor altijd hulp in van mensen met kennis over het gebruik van deze middelen (dierenarts, gedragsdierenarts, holistisch specialist). Je kan namelijk heel veel verkeerd doen met deze middelen als je het niet op de juiste manier aanpakt.

Als laatste punt is het belangrijk om hulp in te schakelen van een gedragsspecialist als je hond een geluidenfobie heeft ontwikkeld. Je moet beseffen dat dit een hele grote impact heeft op het welzijn van je hond en dat het niet vanzelf over gaat. Het kan zelfs met de tijd erger worden omdat je hond gaat generaliseren.

Heeft je hond problemen met vuurwerk of andere geluiden? Contacteer mij voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek en we bekijken samen hoe we dit kunnen aanpakken. Dit kan gaan van eenvoudig tips voor management tot effectieve training om je hond te leren omgaan met zijn angsten. Ik heb ook een gratis webinar op mijn youtubekanaal: "Wat je moet weten over vuurwerkangst". Tijdens dit webinar bespreek ik de 5 do's en don'ts om je hond te helpen als hij bang is van vuurwerk of andere harde geluiden.



Geniet samen van het einde van het jaar!