In mijn voorgaande blog “Commandovrij opvoeden” hadden we het over het gebruik van management. Daar heb ik al een klein tipje van de sluier opgelicht. Laat ons in deze blog nu even dieper ingaan op wat management nu precies is en inhoudt.


De zoektocht naar een quick fiks:

We leven in een maatschappij waar alles snel moet gaan en waar we (bijna) geen geduld meer hebben. Als we tegen een probleem aanlopen dan willen we zo snel mogelijk een oplossing. Helaas bestaat er geen toverstaf of afstandsbediening waarmee we het ongewenste gedrag van onze hond zomaar kunnen wegzappen. Hoe sneller de oplossing werkt en hoe minder werk wij er moeten insteken, hoe liever. Dat is de hoofdreden waarom er nog zoveel aversieve middelen gebruikt worden om het ongewenste gedrag van onze hond te doen stoppen. Lees hier waarom correctiemiddelen niet de oplossing zijn!

Als klanten bij mij terecht komen met hun vragen over het ongewenste gedrag van hun hond dan zijn ze op zoek naar een gemakkelijke en snelle oplossing. We willen namelijk dat het voor ons aangenaam en leefbaar is. Een hond is geen robotje die we zomaar even kunnen tunen en naar onze hand zetten. Het zijn levende wezens met hun eigen noden en emoties. Dat is ook de reden waarom ik bij elke nieuwe vraag op zoek ga naar de onderliggende reden/ oorzaak waarom de hond dit ongewenste gedrag vertoont. Vervolgens bekijken we wat er nodig is om het gedrag te veranderen of beter gezegd om de oorzaak van het ongewenste gedrag aan te pakken. Leer hier meer bij over het afleren van ongewenst gedrag. Zit je zelf met een hulpvraag betreffende het ongewenste gedrag van je hond? Boek dan hier even een gratis kennismakingsgesprek. Zo kan jij het correcte advies krijgen, i.p.v. zomaar advies op internet te zoeken, en doe ik een voorstel van een begeleidingstraject.

Deze trainingen en aanpassingen vragen soms veel tijd en geduld wat niet iedereen heeft. Het is ook niet zo simpel om iemands gedrag zomaar te veranderen. Hoeveel keer moet jij vragen aan je kind of partner om zijn rondslingerende kleren in de wasmand te gooien? We ergeren er ons soms dood aan en geraken geïrriteerd. Met het gevolg dat we de strijd aangaan.

Bij honden hebben we meer invloed als het gaat om het veranderen van hun gedrag. In het beste geval gaan we aan de slag met positieve training, in het slechtste geval werken we met straf. Lees hier waarom je hond straffen (niet) werkt. In sommige gevallen denkt men zelfs dat castratie de oplossing voor alles is. Even ter info: castratie werkt enkel als de oorzaak hormoon gerelateerd is. In de meeste gevallen van ongewenst gedrag heeft dit niks te maken met de hormonen en zeker al niet met dominantie. Denk je dat je hond de baas over jou wil spelen? Leer hier meer bij over dominantie bij honden.

We zijn goed in het vinden van oplossingen voor de korte termijn maar we denken niet na over de gevolgen op lange termijn. Daarom is het niet zo gek dat we op zoek gaan naar een quick fiks. Gelukkig bestaat er wel een quick fiks met weinig impact op het welzijn voor je hond.


Management is de beste quick fiks die er bestaat.

Wil je het ongewenste gedrag zo snel mogelijk stoppen en voorkomen dat je hond het in de toekomst nog kan vertonen? Dan kan je het heel eenvoudig oplossen door maatregelen te treffen in de omgeving van je hond. We maken dagelijks gebruik van management zonder dat we er zelfs bij stilstaan. We lijnen onze honden aan omdat ze niet zouden weglopen. We sluiten de gordijnen omdat ze niet meer zouden blaffen naar passage.
Denk dus even na hoe je het gedrag van je hond kan veranderen door iets in huis of tijdens de wandeling aan te passen. Je kan iets wegnemen, iets toevoegen of iets op een andere manier doen. Je zult versteld staan hoe snel je hiermee het gewenste resultaat bereikt. Als je probeert om ongewenst gedrag te voorkomen en het gewenste gedrag uit te lokken dan kan je tactisch gebruik maken van het feit dat honden associatief leren en dat je de setting kan aanpassen waar nodig.

Bij een goed managementplan zijn er 3 factoren waar je rekening mee moet houden:
- iedereen moet een gevoel van veiligheid hebben, ook je hond
- wees zeker dat je voldoet aan de basisbehoeften van je hond
- voorkom het belonen van ongewenst gedrag want negatieve aandacht is ook aandacht


Management toepassen in de praktijk.

Bij elke vorm van gedragsverandering (therapie, of training) is het van cruciaal belang om te kijken naar de omgeving waarin de hond leeft en de prikkels waaraan hij wordt blootgesteld. Management betekent dat je al die factoren gaat inschatten, bepaalde situaties gaat voorkomen of specifieke prikkels gaat vermijden. Op die manier kan je in een later stadium je hond ander gedrag gaan aanleren.

De honden leven in onze maatschappij en dat is niet gemakkelijk voor hen! Ze worden overal naartoe meegenomen en wij verwachten dat ze zich te allen tijde gedragen naar onze normen. Ze moeten sociaal zijn met Jan en alleman maar wij geven ook geen hand aan elke vreemde die we tegenkomen. Conflictsituaties of potentieel uitvalgedrag kan je eenvoudigweg voorkomen door een boogje te maken rond de andere hond. Wist je dat een frontale benadering voor honden confronterend en bedreigend is? Kijk maar eens hoe honden elkaar benaderen als ze beide los lopen. Inderdaad, in een boogje omdat dit hun natuurlijk gang is.

Een grote beperking die ze ook hebben in hun communicatiemogelijkheden is het feit dat ze vasthangen aan een lijn. Doordat die lijn vaak strak staat, worden ze beperkt in hun bewegingsvrijheid. Dat is ook de reden waarom sommige honden trekken aan de lijn. Vaak merken wij de kleine communicatiesignalen zoals het wegdraaien of trager gaan wandelen ook niet op en ‘trekken’ onze hond verder vooruit frontaal in de richting van die andere hond. Als hondenbegeleiders meer kennis hebben over de lichaamstaal van hun hond dan kunnen ze bij het zien van die eerste signalen veel sneller anticiperen en conflictsituaties of ongewenst gedrag voorkomen. Dat is ook de reden waarom ik standaard in elke begeleiding een theorieles inplan over de taal van de hond.

Heel vaak laten we onze hond eerst in de fout gaan en dan straffen we hem omdat hij het verkeerde doet. Eigenlijk is het logischer als we onze hond begeleiden en aanleren welk gedrag we willen zien. Daarbij speelt management een heel belangrijke rol! Als we een oog hebben voor onze omgeving en we kunnen de reactie van onze hond goed inschatten dan kunnen we ongewenste situaties voorkomen.


Verschil tussen management en training.

Management betekent dus dat je de verschillende situaties gaat inschatten en soms iets gaat aanpassen zodat je ongewenst gedrag kan voorkomen. Management kan uiteindelijk ook leiden tot training maar dit hoeft niet altijd. Soms kom je al een heel eind met een kleine aanpassing. Via management leer je begrip hebben voor het gedrag van je hond en leer je op de juiste manier te communiceren waardoor jullie vertrouwensband alleen maar sterker wordt.

Vertoont je hond ongewenst gedrag? Kijk dan even welke kleine aanpassingen jij kan doen om het gedrag te voorkomen. Loopt je hond altijd mee naar de voordeur dan kan je een babyhekje plaatsen. Steelt je hond de kousen vanuit de wasmand of steekt hij regelmatig zijn hoofd in de vuilbak? Dan zorg je voor gesloten opbergmogelijkheden waar je hond geen toegang tot heeft. Bijt je pup in de lader van je laptop of gsm? Laat die dan niet rondslingeren. Blaft je hond naar passage voor het raam? Sluit dan de gordijnen. Springt je hond op tegen bezoek? Geef hem iets lekkers om op te knabbelen wanneer het bezoek binnenkomt. Je hoeft het vaak niet ver te zoeken om een kleine aanpassing te doen wat het leven zoveel gemakkelijker maakt.

Door te managen zorg je ervoor dat iedereen een gevoel van veiligheid heeft en ervaren jullie ook minder stress. De aanwezige stress heeft een invloed op het gedrag van je hond en daar moet je ook rekening mee houden als je ander gedrag wenst te zien. Wil je verder aan de slag met het gedrag van je hond? Neem dan even contact met mij op en laat ons samen kijken welke begeleiding geschikt is voor jullie.