Als we een hond in huis nemen dan wensen we dat hij gehoorzaam en goed gemanierd is. Om dit te bereiken is er natuurlijk wat werk nodig in de vorm van een degelijke opvoeding. Die opvoeding bestaat uit duidelijke regels, het aanleren van bepaalde vaardigheden die nodig zijn in het dagdagelijkse leven en het op de juiste manier begrenzen van ongewenst gedrag. Als je een hond gaat opvoeden dan ga je hem eigenlijk goede manieren en vaardigheden aanleren om mee te kunnen draaien in onze maatschappij.  Dit kan je op heel veel verschillende manieren gaan doen. Daarnaast willen we natuurlijk ook dat onze hond gelukkig is en dat ze onze beste vriend zijn.


Een welopgevoede hond is een gehoorzame hond.

Bij de opvoeding van onze hond wordt er heel vaak gebruik gemaakt van commando's. We trainen de hond om gehoorzaam te zijn en onze commando's op te volgen. Honden zijn echter geen robotjes die zomaar alles doen wat wij willen/vragen.

Zoals elke 'goede' hondeneigenaar ben ik vroeger met Loki als pup ook naar de hondenschool geweest. Wij wouden tenslotte ook een hond die goed was opgevoed. Een welopgevoede hond is een gehoorzame hond. Althans dat is hetgeen dat je meestal leert op een hondenschool. Tijdens de lessen ga je de hond ‘belangrijke’ commando’s aanleren. Je gaat de hond eigenlijk conditioneren om bepaald gedrag uit te voeren wanneer jij het hem vraagt. Door je hond een bepaalde stimulans te geven lok je een bepaalde reactie uit. Je kan dit op 2 manieren doen: via klassieke conditionering (er wordt een link gelegd tussen 2 onafhankelijke  gebeurtenissen) en via operante conditionering (toevallig uitgevoerd gedrag wordt beloont waardoor de hond dit gedrag vaker zal tonen).

In het dagdagelijkse leven kom je er niet altijd met trainen of het geven van commando's (tenzij je een echte drilsergeant bent die geen rekening houdt met het ander individu). Wij verwachten dat onze honden luisteren naar ons maar wij moeten ook luisteren naar hen als we een goede relatie wensen op te bouwen gebaseerd op wederzijds vertrouwen.


Management is the way to go!

Gaandeweg heb ik ontdekt dat er een andere manier bestaat van opvoeden waarbij je veel beter in harmonie en met respect voor elkaar kan leven. Namelijk het gebruik van management. Een managementplan waar goed is over nagedacht voorkomt probleemgedrag. Denk hierbij aan honden die blaffen of opspringen naar bezoek. Als bezoek een hel is dan kan je in plaats van weken of maanden te moeten trainen en op zoek te moeten gaan naar oefenbezoek (die dan nog eens de regels moet volgen die jij hen oplegt), eenvoudigweg je hond in een andere ruimte plaatsen weg van het bezoek. Zo is iedereen veilig en op zijn gemak. En dan nog zoiets: probleemgedrag bij onze honden zien wij vaak als een probleem maar onze hond probeert ons gewoon iets duidelijk te maken op hun manier. Dat is ook de reden waarom je ongewenst gedrag niet zomaar kan afleren.

Als je met een gedragsprobleem van je hond aanklopt bij een hondengedragsspecialist dan wordt er in eerste instantie gesproken over management. Dat is het grote verschil tussen een hondentrainer en een hondengedragstherapeut. Management betekent namelijk dat je je omgeving zodanig gaat organiseren zodat je hond het ongewenste gedrag niet (meer) kan uitvoeren. Management is minder tijdrovend en gemakkelijker dan trainen. Als je je hond wil trainen dan vergt dit bepaalde vaardigheden en een goede timing die je onder de knie moet hebben. Heel veel eigenaren hebben hier problemen mee. Ze zijn te vroeg of te laat met hun beloning, ze zijn niet consequent, ze letten niet op de details,... . Als je problemen ondervindt met het gedrag van je hond dan is trainen en aanleren van ander gedrag vaak ook tijdrovend en heel intensief. Een goed managementplan is in 1,2,3 gecreëerd maar het vraagt wel wat aanpassing van ons. Vaak willen we gewoon beginnen trainen maar iets toevoegen of verwijderen is veel eenvoudiger. Denk hierbij aan het plaatsen van barrières zoals babyhekjes, een puppyren, het plaatsen van ondoorzichtige folie of het wegnemen van objecten.


Slechts 2 commando’s die je hond moet kennen!

De enigste 2 commando's die ik nog belangrijk vind zijn de "hier" en de "wacht". Onze maatschappij is nu eenmaal druk en gevaarlijk en ik wil dat mijn hond blijft leven. Mijn hond hoeft niet aan elke stoeprand te gaan zitten of ingewikkelde trucjes uit te voeren om mij te plezieren. Tuurlijk is het leuk als je hond dit kan maar het is geen noodzaak. Het enigste wat voor ons belangrijk is, is dat we Loki onmiddellijk bij ons kunnen roepen indien nodig en dat we haar even kunnen laten wachten. Dit kan zijn tot wij klaar zijn, tot wij bij haar zijn of tot het veilig is om verder te gaan. Alle andere commando’s zijn bijzaak en soms handig maar niet noodzakelijk als je een goed managementsysteem hebt.


Wees een goede manager of leidinggevende van je hond!

Ik ben dus voorstander om het leven van je hond te gaan managen i.p.v. hem te trainen als een robotje. Bij het gebruik van management ga je kijken naar de omgeving waarin je hond leeft en rekening houden met de aangeboden prikkels. Management is niet meer en niet minder dan het inschatten, voorkomen en vermijden van situaties. Wij hebben ervoor gekozen om een hond toe te laten in ons gezin dus het is onze verantwoordelijkheid om ze op de juiste manier (bege)leiding te geven. Let op! Goed leiderschap betekent niet dat je de baas moet zijn over je hond of dat je hem moet domineren. Ben je hier wel nog steeds van overtuigd dan kan ik je aanraden om mijn ander blog te lezen: je hond is dominant.

Een goede manager of leidinggevende is iemand waarop je kan vertrouwen. Dit betekent dat je je ware gevoelens kan tonen zonder hiervoor afgestraft te worden. Indien je het nog niet zou weten, honden hebben ook gevoelens waar we rekening mee moeten houden. Een hond die uitvalt aan de lijn naar een andere hond doet dit niet omdat hij zich beter of machtiger voelt, hij doet dit hoogstwaarschijnlijk vanuit angst. Als een goede leidinggevende van je hond laat je hem ook niet zomaar aan zijn lot over. Je geeft hem de gelegenheid en zorgt voor de best mogelijke omstandigheden om de gewenste vaardigheid te kunnen aanleren.

Een goede hondenbegeleider neemt ook zijn verantwoordelijkheid. Leiding geven betekent ook dat je soms de leiding gaat overnemen of je hond gaat aansturen. Dit kan zijn door je hond uit een bepaalde situatie te halen of door te zorgen dat je de situatie zelf onder controle hebt. Veiligheid staat namelijk altijd voorop! Leiding geven aan je hond doe je op een positieve manier en niet door hem te straffen of fysiek te corrigeren. Leer hier meer bij over waarom je hond straffen (niet) werkt. Leiding geven op een welzijnsgerichte manier kan je doen door je te verdiepen in het wezen hond. Leer bij over de hondentaal en verdiep je in het gedrag van honden. Op die manier begrijp je waarom je hond bepaald gedrag vertoont (denk bv. aan de invloed van stress) en nog belangrijker, weet je hoe je je hond kan helpen.



Wens je zelf minder drilsergeant te zijn en meer de begeleider van je hond maar weet je niet goed hoe dit aan te pakken? Vertoont je hond ongewenst gedrag maar weet je niet goed hoe je dit nu moet gaan managen? Neem dan even contact met mij op.