Als je op zoek bent naar een adoptiehond en het internet even afstruint dan kan je er niet naast kijken. Overal zie je wel foto’s opduiken van straathonden in het buitenland die dringend gered moeten worden. Veel van deze honden komen uit landen zoals Hongarije, Roemenië, Tsjechië, Slowakije, Portugal en Spanje. Vaak zie je foto’s van honden die in erbarmelijke toestanden verkeren en je hulp dus nodig hebben. Dan gaat ons hondenhart natuurlijk sneller slaan. We kunnen deze honden toch niet aan hun lot overlaten. Maar redden we deze honden wel door ze naar België te halen?


Verschil tussen een straathond en een zwerfhond:

In België en Nederland komen er amper zwerfhonden voor maar elders in de wereld is dit soms een groot probleem. Het aantal zwerfhonden wordt wereldwijd geschat op 600 miljoen. Dus ja er moet iets gedaan worden om deze honden te helpen! Echter moet je een duidelijk verschil maken tussen straathonden en zwerfhonden want niet alle honden die op straat leven zijn zwerfhonden.


De benaming zwerfhond is eigenlijk een algemene term die je kan onderverdelen in 4 subgroepen:

- loslopende honden met eigenaar (de hond loopt vrij rond maar heeft hij wel een eigenaar die voor hem zorgt)

- loslopende honden zonder eigenaar (gedumpte of ontsnapte honden die voor zichzelf moeten zorgen)

- gemeenschapshonden (dit zijn honden die van niemand zijn maar waar de gemeenschap voor zorgt)

- verwilderde honden (dit zijn honden die geboren zijn op straat en voor zichzelf zorgen)


Niet alle honden hebben er dus nood aan om ‘gered’ te worden. Het beeld van een zwerfhond op een vuilnisbelt op zoek naar eten is echter voor velen ondraaglijk. Je voelt je machteloos en wilt deze honden helpen. Daarom wordt er nu massaal ingezet op het vangen, steriliseren en ter adoptie aanbieden van deze honden onder de mom van ze een beter leven te geven. Je zou bijna kunnen zeggen dat het een ‘hype’ geworden is om een hond uit het buitenland te adopteren. Pas op, ik ben niet tegen het helpen en adopteren van buitenlandse honden maar je moet goed weten waarmee je bezig bent!


Een straathond is geen huishond:

Over zwerfhonden doen er helaas heel veel misverstanden met alle gevolgen van dien. Wekelijks krijg ik berichten van mensen met een buitenlandse hond die met hun handen in de haren zitten. De hond kan hier niet aarden, hij is bang van alles en begint te grommen als je in zijn buurt komt. Dit gaat niet enkel over honden die hier nog maar enkele dagen zijn maar meestal al maanden of soms zelfs jaren. Een zwerfhond in huis halen is niet zo evident als men denkt.

Helaas is het heel gemakkelijk om een buitenlandse hond te adopteren. Je ziet een foto waar je hart van smelt, je stuurt een mailtje met je gegevens en beantwoord misschien enkele vragen en een tijdje later wordt de hond afgeleverd. Per vliegtuig of boot worden ze getransporteerd naar ons land. Vaak worden ze daarna met een transportbus vervoerd naar een parking of tot bij jullie thuis. De honden zitten voor uren in een donkere, afgesloten ruimte die veel beweging en geluid maakt en ze weten niet wat er gebeurt. Tuurlijk dat je hond daarna gedragsproblemen zal vertonen vanwege alle trauma’s die hij heeft meegemaakt. Pas op, er bestaan degelijke organisaties die wel weten waar ze mee bezig zijn en die goeie screeningstesten doen alsook na opvolging van de hond. Lees volgend blog als je wil weten waar je moet op letten bij de adoptie van een hond!

Dan komen de eigenaars aan mijn deur kloppen met de vraag of ik hen kan helpen. Ik hoor telkens dezelfde verhalen: mijn hondje kwam van een dodingsstation, hij werd als pup gevonden op straat, hij is waarschijnlijk mishandeld,… maar wij hebben hem gered. De eerste vraag die ik mij stel is of de informatie wel klopt die de eigenaars hebben gekregen. Helaas hebben veel broodfokkers sinds corona een nieuwe handel gezien in de buitenlandse hond.  Doe dus genoeg research voor je een hond adopteert!

Daarnaast moet je goed beseffen dat je een hond wel van straat kan halen maar dat hij daarom niet zomaar gewend zal raken aan een leven waarbij hij zich ‘gevangen’ voelt in een huis of aan de lijn. Honden die generaties lang op straat hebben geleefd, weten niet wat een kussen of een bench is, zijn niet gewend om samen te leven met mensen, laat staan dat ze weten wat het inhoudt om een gezinshond te zijn. Dat zorgt voor heel wat misverstanden want deze honden zijn gered dus ze zouden dankbaar moeten zijn. 

Dikwijls hebben deze honden ook gezondheidsproblemen wat weer een effect heeft op hun gedrag. Doordat er vaak te weinig of verkeerde informatie wordt meegegeven, is iedereen de pineut van dit verhaal. Voor meer informatie kan ik jullie verwijzen naar het artikel van Tiny De Keuster in de Knack van Tiny De Keuster heeft hier een artikel over geschreven in de Knack van 2021: "Straathonden zijn geen huishonden". Zeker de moeite waard om even te lezen!


Een ware cultuurschok voor de buitenlandse hond!

Waar eigenaars van een buitenlandse hond ook niet bij stilstaan is dat de hond een heftige verandering beleeft wanneer ze in ons grijs, nat en koud land terecht komen. Veel van deze honden zijn temperaturen van boven de 15°C gewend en leven vrij op straat. Er zijn dus heel veel dingen die je hond niet kent en daarom is het belangrijk om stress-signalen te herkennen. Vaak willen mensen na enkele dagen gaan wandelen en komt er na die 1ste week reeds bezoek over de vloer. Wacht daar liever nog even mee tot je hond het leven hier en bij jullie in huis gewend is. Sommige honden zullen zelfs moeite hebben om hun behoefte buiten te doen. Ze zijn zodanig bang van alle vreemde geuren en geluiden dat ze vergeten dat ze moeten gaan of ze gaan helemaal niet. Dikwijls gebeuren er dan accidentjes in huis dus wees hier niet boos om! Hij doet het niet met opzet.


Eerst rust en veiligheid dan de rest!

Heel veel van deze honden kunnen weinig aan en hun stressemmer loopt heel snel over. Als  eigenaar hebben we te hoge verwachtingen waardoor we onze hond te snel blootstellen aan iets waar ze nog niet klaar voor zijn. Daardoor ontstaan er gedragsproblemen dus je kan die beter voorkomen door op de best mogelijke manier van start te gaan met jullie nieuwe huisgenoot. Dit doe je vooral door het correct invullen van de basisbehoeften van je hond

Bereid je goed voor door voldoende advies in te winnen. Je kan bij mij ook altijd een adviesgesprek boeken hieromtrent. Zorg voor voldoende rust en veiligheid vanaf het eerste moment. Beter kleine stapjes vooruit dan plots een grote achteruit. Ik kan je aanraden om mijn gratis webinar “De rugzak van je buitenlandse hond” te volgen op mijn youtubekanaal! 

Ga je te snel dan kan het zijn dat je hond binnen 6 maanden ‘plots’ niet meer naar buiten wil of agressie begint te vertonen. Dat komt vanwege die volle stressemmer. Laat je hond op zijn eigen tempo de wereld ontdekken en laat hem vooral veel snuffelen. Snuffelen werkt namelijk stressverlagend. Lees hier meer over het belang van snuffelen. Daarnaast kan je die inwendige stress ook verlagen door je hond te voorzien van voldoende geschikt kauwmateriaal. Is je hond ergens bang van, dwing hem dan niet om er naartoe te gaan. Bewaar voldoende afstand van de prikkel en steun vooral je hond. Angst kan je namelijk niet belonen! Het is fijn voor je hond als je hem kan helpen en op die manier leert hij je ook te vertrouwen.


Heb je na het lezen van dit artikel of het volgen van het gratis webinar nog vragen over hoe je iets het beste kan aanpakken? Wens je extra begeleiding bij de opvoeding van je buitenlandse hond? Aarzel dan niet mij te contacteren! Samen gaan we dan stap voor stap of poot voor poot aan de slag.



Je kan niet alle honden van de wereld redden
maar wel de wereld van 1 hond!