December: de feestmaand voor ons maar de stressmaand voor je hond.

Lekker eten, gezellige drukte en veel cadeautjes...
De kernwoorden van de feestdagen waar iedereen toch naartoe uitkijkt, of niet?

De laatste 14 dagen van het jaar zijn de meest drukke en stress gevulde dagen die we moeten doorstaan. Ook onze huisdieren voelen dit aan. De spanning loopt hoog op, het lontje is korter en hun routine wordt verstoord. Een hond voelt zich prima zolang er orde en structuur is. Zolang er routine en voorspelbaarheid aanwezig is, hoeven ze zich geen zorgen te maken. Maar nu valt alles weg. Routines worden onderbroken, structuur valt weg en orde wordt soms chaos. Honden zijn meesters in het lezen van onze lichaamstaal maar nu zijn we plots uit ons doen. Ze herkennen bepaalde dingen niet meer en dat zorgt voor onzekerheid of zelfs angst.

Feestmaand is dus stressmaand! 
Dan hebben we het nog niet over de angst- en paniekaanvallen die honden (en katten) moeten doorstaan vanwege de talloze knallen en lichtflitsen tijdens oudejaar. Wist je dat als angst voor vuurwerk niet behandeld wordt, dit elk jaar erger wordt en je hond gaat generaliseren? Dit wil zeggen dat hij niet meer enkel op vuurwerk zal reageren maar ook op onweer en andere harde geluiden. Langdurige stress kan ervoor zorgen dat je hond geen rust meer vindt. Lees hier meer over vuurwerkangst.


Pas op voor overprikkeling!

Het is weer de mooiste tijd van het jaar.
Buiten is het koud en het wordt snel donker dus creëren we een gezellige sfeer binnen in huis. Dekens en kussens worden uitgehaald om lekker in te snoezen. De kerstdecoratie wordt uitgestald. Fonkelende lichtjes en slingers worden in de bomen gehangen terwijl er sfeervolle muziek op de achtergrond speelt. Er wordt van alles gebakken en klaargemaakt. De geur van al dat lekkers overspoelt de neus. Het is een drukke periode en al die prikkels kunnen soms overweldigend zijn. Niet alleen voor ons maar zeker ook voor onze honden. Tijdens deze periode staan alle zintuigen op scherp.

Overprikkeling wil zeggen dat de zintuigen van je hond (vooral dan de neus en de oren) zodanig veel informatie moeten verwerken dat hun hersenen dit niet meer aankunnen. De hond gaat op dit moment dan over in overlevingsmodus en hij kiest enkel nog tussen vluchten, vechten of bevriezen. Heb je ooit al gehoord over de stressemmer van je hond? Zoja dan weet je dat stress een invloed heeft op het gedrag van je hond. Indien je nog meer uitleg wil en vooral wil weten hoe je die stress het beste kan reguleren dan verwijs ik je door naar mijn ander blog: "Stress beïnvloed het gedrag van je hond".

Kenmerken voor een overprikkelde hond zijn hyperactief en/of hyper waakzaam gedrag en moeite hebben om te relaxen of tot rust te komen. Zo veel verschillende geuren, kleuren, geluiden en veranderingen in hun omgeving kan te veel van het goede zijn voor je hond, vooral voor honden die extra gevoelig zijn aan stress of prikkels. Je hond in die periode voldoende snuffel en kauwmogelijkheden geven helpt hem om zijn stress te laten zakken. Leer hier bij over "Het belang van snuffelen".


Stel een managementplan op voor de feestperiode.

Zorg voor voldoende stressreductie (zowel voor jezelf maar zeker voor je hond).
Tijdens de dagen voor Kerst en Nieuwjaar moet er veel gepland en geregeld worden. We kunnen soms rondlopen als een kieken zonder kop. Terwijl we hard in de weer zijn hebben we weinig tot geen tijd voor onze hond. Toch is het belangrijk om hier ook tijdens deze drukke dagen speciaal aandacht aan te geven. Het zal jezelf namelijk ook deugt doen om eventjes afstand te kunnen nemen van al die stress. Maak samen met je hond een leuke wandeling in de natuur. Kleed je dik aan en snuif samen met je hond die heerlijke frisse lucht op. Klaar even je hoofd en jullie beide komen ontspannen terug.

Sommige honden kunnen last hebben van al die drukte, stress en heen en weer geloop.
Zorg dat hij een veilige plek heeft in huis waar hij zich kan terugtrekken als het hem teveel wordt. Voor sommige honden kan dit een bench zijn en voor andere gewoon een mand in de hoek waar men hem met rust laat. Ben je niet zeker of een bench de veilige ruimte is van jouw hond? Lees dan even mijn ander blog "Bench of geen bench... dat is de vraag". Geef hem hier een heerlijke kauwsnack, gevulde Kong of Lickimat zodat hij zichzelf kan ontstressen terwijl hij rustig bezig is.

Hou rekening met je hond bij het creëren van een gezellige sfeer.
Wij houden van lekkere geurtjes in huis maar besef dat de neus van je hond gevoeliger is dan die van ons. Gebruik daarom niet te veel verschillende geuren in huis. Blijf weg van chemische verstuivers. Wens je toch een lekker (en rustgevend) geurtje in huis, plaats dan een diffuser met een natuurzuivere olie. Let ook op met het gebruik van schoonmaakproducten die sterk geuren want ook dat kan te intens zijn voor je gevoelige hond. Wellicht plaatst iedereen een kerstboom in huis maar met een pup of puber kan dit nogal eens voor helse taferelen zorgen. Zorg dus dat de kerstboom veilig staat, plaatst desnoods een puppyren errond zodat je hond er niet bij kan. Let op met muzikale elementen of knipperlichten want dit kan te druk zijn voor je hond.


Heeft je hond moeite met bezoek of laat je hem gewoon liever in alle rust thuis in zijn veilige en vertrouwde omgeving terwijl jullie heerlijke kunnen gaan feesten? Denk dan eens na om gebruik te maken van mijn oppasdienst aan huis.

Zit je toch nog met bepaalde vragen omtrent de feestdagen aarzel dan niet om een éénmalig adviesgesprek te boeken waarbij ik jullie gericht advies kan geven zodat alles rustig kan verlopen zonder dat jij of je hond zich druk hoeven te maken.

Geniet van de gezelligheid maar hou ook rekening met je hond!