Als het gaat over de opvoeding van honden dan heeft iedereen er wel iets over te zeggen. De ene zegt dat je hardhandig en kordaat moet optreden want anders zal je hond de baas spelen en de ander zegt dan weer dat je je hond nooit mag straffen want dat hij anders angstig en onzeker wordt. Het feit dat er zoveel verschillende manieren van opvoeden zijn, de ene al meer wetenschappelijk onderbouwd dan de andere, maakt het er ook niet eenvoudiger op.


Een overload aan informatie te vinden op het internet.

Als je een pup of hond in huis haalt dan wens je die de best mogelijke start te geven. Vroeger ging men tal van boeken aanschaffen maar tegenwoordig maakt het internet het zoveel ‘eenvoudiger’. Je tikt in Google alle mogelijke probleemvragen in betreffende de opvoeding van een hond. Je vindt duizend en één antwoorden op de volgende vragen: “hoe moet ik mijn pup zindelijk maken?”, “hoe leer ik mijn hond alleen blijven?”, “hoe moet ik ongewenst gedrag afleren?”, “hoe leer ik mijn hond niet te trekken aan de lijn?”, … .

Het jammere van de zaak is dat heel veel van deze tips en adviezen gebaseerd zijn op de mening van een ander. Het gaat vaak over hoe zij vinden dat een hond zich moet gedragen. Veel van deze tips zijn dan ook niet wetenschappelijk onderbouwd en helaas vaak ook niet welzijnsgericht voor je hond. Denk maar aan de adviezen zoals: “duw hem met zijn neus in de urine”, “pak hem eens goed vast bij zijn nekvel”, “geef hem een tik op zijn neus als hij iets doet wat niet mag”, “laat hem maar janken”,… . Om dan te eindigen met de zin: “zo zal hij het wel leren”. Maar als je hier even dieper over nadenkt wat leert je hond hier dan eigenlijk van?

Neem alle advies of tips die je krijgt of leest dus niet zomaar met de paplepel in je mond. Denk goed na over de manier waarop jij je hond wenst op te voeden en hou vooral ook rekening met hoe je hond zich daarbij zou voelen. Honden leven in onze maatschappij dus ja ze moeten gehoorzamen maar het zijn levende wezens met gevoelens waar wij ook rekening mee moeten houden! Wil je dit niet, dan kan je beter een robotje of een knuffel aanschaffen.


Advies van een onbekende.

Als je tegenwoordig een probleem hebt met de opvoeding van je hond dan ga je even snel een vraag stellen in één of andere facebookgroep. Je denkt en hoopt om daar het antwoord te vinden. Ik kan je nu al zeggen dat ik je moet teleurstellen. De persoon die het advies geeft kent jou, je hond, jullie gezinssituatie en jullie onderlinge relatie niet. Hoe kan hij in godsnaam dan het geschikte advies geven? Voor basisopvoedingsproblemen zoals je hond zindelijk maken, benchtraining of het aanleren van bepaalde commando’s kan je misschien juiste tips vinden. Voor moeilijkere en ingewikkeldere problemen zoals uitvalgedrag, trekken aan de lijn, niet alleen thuis kunnen blijven,… vraag je beter advies aan een gedragsspecialist! Met tandpijn ga je ook naar de tandarts en vraag je geen hulp aan je buur of de garagist.


Advies vragen op de hondenschool.

Veel eigenaars gaan met hun hond naar de hondenschool. Ze volgen de puppylessen of gehoorzaamheid. Het is dan ook heel logisch om met je vragen naar de trainer te gaan van de hondenschool want die zal het antwoord wel weten. Helaas worden hondenscholen meestal nog gerund door mensen die het voor hun plezier doen. Veel trainers zijn zelf al jaren met hun hond naar de hondenschool geweest en hebben daar hun nodige kennis opgedaan. Echter weten ze niks over probleemgedrag bij honden want daar hebben ze geen opleiding voor gehad. Je kan dus perfect bij je trainer terecht met vragen over het aanleren van commando’s maar niet met probleemgedrag van je hond. Daarnaast zien zij jullie maar 1 of 2 keer per week op het trainingsveld en kennen ze ook niks van jullie thuissituatie. Ook deze mensen hebben dus een vertekend beeld en kunnen slechts algemeen advies geven. Uiteraard zijn gelukkig niet alle hondenscholen hetzelfde waardoor er steeds meer en meer trainers een degelijke opleiding achter de rug hebben. Helaas zijn deze scholen nog dun gezaaid.


Ongevraagd advies is niet wenselijk!

Veel hondeneigenaren kunnen het helaas ook niet laten om even duidelijk hun mening te zeggen als ze zien dat een medehondeneigenaar het volgens hen niet correct doet. Hoe vaak krijg je als eigenaar niet naar je hoofd gesmeten dat je je hond moet leren opvoeden of dat je ermee naar de hondenschool moet? Je zal niet de eerste zijn met een uitvallende hond die zich hiertegen ook nog moet verweren. Het is al niet lastig genoeg!

Pas op veel van deze mensen bedoelen het waarschijnlijk goed maar zonder dat ze het beseffen zijn zij o.a. de oorzaak van het hevige uitvalgedrag. Vaak komen ze dichter jullie richting uit en staan ze even stil om hun mening te geven. Op datzelfde moment dagen ze je hond ook nog eens onbewust uit door naar hem te staren of met de vinger te wijzen. Zie je dus iemand struggelen met zijn hond, hou je mening voor jezelf en neem liever wat meer afstand. Je doet er de ander en zijn hond een groot plezier mee!

Het kriebelt ook heel vaak bij bezoek, vooral familie of vrienden, om te zeggen hoe jij je hond moet opvoeden. Je probeert de situatie heel goed te managen zodat iedereen zich veilig kan voelen (ook je hond) en je maakt duidelijk aan de deur dat ze je hond moeten negeren. Heb je nog maar net de deur dichtgedaan of ze staan al aan zijn ren. Mensen kunnen het helaas niet laten om zich overal mee te moeien i.p.v. gewoon regels op te volgen die een ander hen in hun eigen huis oplegt. Dat is hetgeen wat het voor velen zo moeilijk maakt omdat we geen vat hebben op het gedrag van anderen. Hoe duidelijk we het ook proberen uit te leggen, ze doen hun eigen zin. “Laat die pup toch lekker doen, het is toch niet erg als die tegen ons opspringt.” Maar oh wee als diezelfde hond later als volwassene op hen komt afgestormd en tegen hen aanspringt als ze mooie kleren aanhebben. Dan heb jij je hond niet goed opgevoed.

Als eigenaar moet je eigenlijk niet luisteren naar al dit ongewenste advies, tenzij er een deeltje waarheid inzit. Misschien ben je inderdaad helemaal verkeerd bezig maar vraag in dat geval dan beter advies aan een specialist! Nu denk je misschien aan je dierenarts maar ook die kan je hierbij niet helpen. Je dierenarts heeft enkel kennis over het lichaam van een hond. Tenzij het een gedragsdierenarts is en hij dus bijscholing heeft gevolgd betreffende het gedrag van honden.


Maar advies van een gedragsspecialist is zo duur…

Is dat zo?

Laat ons dit even bekijken in de praktijk. Je hond trekt aan de lijn en je wilt hem dit zo snel mogelijk afleren. Het liefst zonder hier een cent voor te moeten betalen en binnen de week. Het trekken van je hond gebeurt op dit moment enkel wanneer er auto’s voorbij passeren. Je gaat dus op zoek op internet hoe je het trekken aan de lijn kan stoppen. Het meest voorkomende advies die je helaas gaat vinden is het volgende: wanneer je hond trekt aan de lijn dan geef je een ruk terug of je stopt met wandelen. Zo gezegd, zo gedaan, de volgende dagen pas je deze techniek toe. Je start eerst met het geven van een ruk aan de lijn (want dit is gemakkelijker dan telkens te moeten stoppen). Een week later merk je dat dit geen enkel effect heeft op je hond, integendeel hij begint zelfs uit te vallen naar sommige auto’s i.p.v. enkel te trekken. 

Dan ga je maar die andere tactiek proberen. Hoe ging die alweer? Ahja, stoppen wanneer mijn hond trekt. Je houdt dit nog geen week vol want als je telkens moet stoppen wanneer je hond trekt dan kom je toch nergens. Het begint op je zenuwen te werken en de wandelingen zijn allesbehalve leuk. Je zoekt dus hulp van mensen met kennis en daarom gooi je je vraag even in een Facebookgroep om meer advies te krijgen over wat je verkeerd doet. Daar vertellen er verschillende personen dat je je hond niet mag straffen dus dat terugtrekken uit de boze is en dat stoppen onnozel is. Je moet je daarentegen telkens omdraaien en de andere richting uitgaan wanneer je hond begint te trekken. OK, dan dit nog maar eens proberen. 

Maar ondertussen ben je wel een maand verder. Je hond trekt niet meer alleen wanneer hij andere auto’s ziet maar hij trekt gewoon continu tijdens de wandeling. Je geeft het op want volgens jou heb je er alles aan gedaan en dan neem je contact op met een gedragsspecialist. Er is een uitgebreid gedragsonderzoek nodig want een goede specialist gaat eerst en vooral op zoek naar de oorzaak van het trekken aan de lijn. Daarna wordt er een plan op maat uitgeschreven voor een traject van 2 à 3 maanden. Kostprijs rond de 600€ (en dan ben ik nog goedkoop). Dat is inderdaad veel geld en tijd dat er nodig is om je hond te leren om niet meer te trekken aan de lijn!

Had je echter onmiddellijk de hulp ingeroepen van een gedragsspecialist dan had die je na het gedragsonderzoek kunnen vertellen dat je hond bang is van auto’s en hierdoor begint te trekken aan de lijn. Je zou hoogstwaarschijnlijk het advies gekregen hebben om in eerste instantie plaatsen met rijdende auto’s te vermijden zodat je hond geen vluchtgedrag meer moet vertonen en dus niet meer gaat trekken aan de lijn. Kostprijs: ongeveer 100€. Wens je aan die angst te werken zodat je hond ook rustig kan wandelen in aanwezigheid van rijdende auto’s dan zal het je iets meer kosten maar zeker geen 600€.

Het grootste probleem met het inschakelen van professionele hulp is dat mensen er veel te lang mee wachten! Ze schakelen pas hulp in wanneer het gedrag écht op hun zenuwen werkt en het zo niet verder kan. Ondertussen is het probleem wel al veel erger geworden waardoor men dit niet in 1 week kan oplossen. Zoals gezegd gaat een goede gedragsspecialist op zoek naar de oorzaak van het gedrag. Om die kennis te hebben moeten we verschillende opleidingen volgen en ons blijven verdiepen in de laatste wetenschappelijke kennis betreffende het gedrag en begeleiden van honden. Daarnaast heeft een professional een eigen zaak en zijn wij ook verzekerd voor wat we doen. Dit kost allemaal geld en dat hoort er nu eenmaal bij. Je betaalt dus voor de waarde die je krijgt en verdient!


Conclusie:

De persoon die het best kan beslissen over op welke manier je jouw hond opvoedt ben jijzelf en niemand anders. Als je door de bomen het bos niet meer ziet en je zit met een probleem betreffende het gedrag van je hond? Ga dan niet op zoek naar advies bij amateurs! Dat algemeen en vaak amateuristisch advies kan soms meer schade toebrengen dan je wenst. Stuur dan liever even een berichtje en boek een gratis kennismakingsgesprek. Luister naar hoe ik te werk ga en hoe ik jullie kan helpen.

Heb je vragen betreffende de voorbereiding op de komst van je pup? Verandert er iets in het leven van je hond zoals een verhuis of de komst van een baby of extra hond? Of heb je gewoon vragen i.v.m. de opvoeding van je hond? Boek dan een éénmalig adviesgesprek. Ik hoef daarom niet bij jullie thuis langs te komen, dit kan ook perfect online. Het zal je wel iets kosten maar dan krijg je wel gericht en onderbouwd advies op jullie maat. Op het einde van de rit zal jullie dit heel wat kosten en tijd uitsparen.